Treceți la conținutul principal

Regulamentul intern al scolii



INSPECTORATUL  ŞCOLAR  JUDEŢEAN,  VASLUI

LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ”, sat VETRIȘOAIA

TEL/FAX: 0235432038
HHHHH
B



REGULAMENTUL INTERN

AL LICEULUI TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ”, sat VETRIȘOAIA
2013-2014


CAPITOLUL I. DISPOZIȚII GENERALE

            Prezentul Regulament Intern conține norme privind organizarea si functionarea activitații în cadrul LICEULUI  TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ”, sat VETRIȘOAIA (PJ) si structura arondată,  GRADINITA CU P.N. VETRIȘOAIA  stabilite în conformitate cu :
-          Legea Educației Naționale nr.1/2011;
-          Regulamentul de Organizare și Functionare a Unităților de Învățământ Preuniversitar aprobat prin OMEC nr. 4925/2005;
-          Contractul colectiv de munca;
-          Legea 53/2003 (Codul Muncii) republicată cu modificările și completările ulterioare;
-          Legea  nr. 35 din 2 martie 2007, privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, modificată şi completată prin Legea nr. 29 din 2 martie 2010.
   
Art.1. Regulamentul Intern se referă la personalul didactic, didactic auxiliar, administrativ și de serviciu din școală, indiferent de durata contractului de muncă și raportul angajatului cu școala (titulari, suplinitori, completare de catedră, detașare, cumul, plata cu ora), precum și la toți elevii școlii și vizează toți partenerii educaționali: părinții, comunitatea locală, partenerii externi.
Art.2. Respectarea Regulamentului este obligatorie atât pentru personalul de conducere, pentru personalul didactic de predare, de instruire practică, personalul didactic auxiliar și nedidactic, cât și pentru elevi și părinții/repezentanții legali ai acestora.
Art.3. Întreaga activitate din școală va fi orientată în direcția asigurării instrucției și educației elevilor, dezvoltării lor intelectuale și fizice, potrivit aptitudinilor lor, pentru continuarea studiilor în forme superioare de învățământ și pentru desfășurarea unor activități în diferite domenii ale vieții sociale, economice și culturale.
Art.4. În incinta unității școlare sunt interzise crearea și funcționarea oricăror formațiuni politice, desfășurarea activităților de organizare și propagandă politică sau a celor de prozelitism religios, orice formă de activitate care încalcă normele generale de moralitate, primejduind sănătatea fizică sau psihică a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, care aduc atingere valorilor naționale sau prestigiului instituției.
Art.5. (1) Anul școlar începe la data de 1 septembrie și se încheie la 31 august din anul calendaristic următor.
           (2) Structura anului școlar este stabilită prin ordin de ministru.
           (3) Suspendarea cursurilor se poate face numai în situații obiective cu aprobările necesare și în condițiile stabilite de lege.
            (4) În situații speciale și pe o perioada determinată, durată orelor de curs și pauzelor pot fi modificate, cu aprobarea inspectorului școlar general, la propunerea, bine fundamentată, a consiliului de administrație al școlii.
Art.6. Regulamentul Intern se dezbate și se avizează în Consiliul profesoral și este aprobat de Consiliul de Administrație al unității școlare.

CAPITOLUL II. ORGANIZAREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT

Art.7. Unitatea este organizată ca unitate de învățământ preuniversitar și funcționează în baza legislației și a actelor normative elaborate de Ministerul Educației Naționale, a deciziilor Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și a prezentului regulament; este structurată pe forme și niveluri de învățământ astfel: învățământ preșcolar (grădinița cu PN), învățământ primar,  învățământ gimnazial și învățământ liceal (liceu zi – ruta directă).
Art.8. (1) Politica educațională a școlii este stabilită de director, care coordonează elaborarea Proiectului d Dezvoltare Instituțională/Planul de Acțiune al Școlii.
            (2) Planul de școlarizare este aprobat anual de ISJ Vaslui, în baza Proiectului și a Notei de fundamentare elaborate de către director și aprobate de Consiliul de Administrație al școlii, după dezbaterea și avizarea lor în Consiliul Profesoral.
            (3) Admiterea în învățământul liceal și profesional se face conform Metodologiei de admitere în învățământul liceal și profesional de stat elaborat în fiecare an de MEN.
Art.9. În unitatea școlară, formațiunile de studiu cuprind grupe și clase conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011.
Art.10. Prin Curriculum-ul la decizia școlii se asigură posibilitatea ca toate grupele de preșcolari și clasele primare să studieze o disciplină opțională în funcție de opțiunile/interesele elevilor/părinților, clasele de gimnaziu studiază elemente de tehnologia informației iar clasele de liceu, CDL în concordanță cu specializarea Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații.
Art.11. (1) În învățământul primar se studiază o limbă străină – limba engleză (L1). La înscrierea în învățământul gimnazial se asigură continuitatea studiului limbii engleze și se începe studiul limbii franceze (L2);
              (2) La înscrierea în învățământul liceal se asigură continuitatea studiului limbilor moderne în funcție de oferta educațională a școlii.
Art.12. (1) Oferta educațională a școlii, care cuprinde: structura planului de școlarizare, disciplinele opționale care se studiază, baza didactico-materială de care dispune școala, studiul limbilor străine, activitățile extracurriculare și extrașcolare care se desfășoară în unitatea școlară este adusă la cunoștința tuturor elevilor și potențialilor elevi.
                (2) Oferta educațională este elaborată de către directorul și consilierul educativ pe baza propunerilor catedrelor/comisiilor metodice, aprobată de Consiliul de Administrație și publicată până la data de 1 mai a fiecărui an și este valabilă pentru anul școlar următor.
(3) Strategia de promovare  a Ofertei Educaționale este stabilită și aprobată de Consiliul de
Administrație al școlii.
            Art.13. Școala organizează următoarele examene:
a)      Examen de încheiere a situației școlare, pentru elevii declarați amânați în semestrul al doilea sau anual;
b)      Examen de corigență, pentru elevii declarați corigenți la încheierea cursurilor anuale și pentru elevii declarați corigenți după susținerea examenelor din sesiunea de încheiere a situației școlare pentru elevii amânați (anual/semestrial);
c)      Examen de diferențe, pentru elevii care au solicitat transferul la unitatea școlară de la alte școli.
Art.14. Examenele de corigență se desfășoară în perioada stabilită de către Ministerul Educației Naționale.
Art.15.(1) Perioada de desfășurare a examenelor pentru elevii declarați amânați pe semestrul al doilea sau anual se stabilește de conducerea unității, înaintea sesiunii de corigențe.
      (2)  Examenele de diferență se desfășoară, de regulă, în vacanța de vară.
Art.16.(1) Examenele de diferență se susțin numai pentru limbile moderne sau disciplinele din trunchiul comun al specializării Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații și care nu au fost studiate de candidat.
                      (2) Elevii transferați preiau disciplinele opționale ale clasei la care se transferă.
Art.17.(1) Metodologia de desfășurare a examenelor este cea stabilită prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.
(2) Directorul școlii stabilește prin decizie componența comisiilor de examinare precizări
suplimentare, în limitele permise de legislație.           
Art.18.  (1) În unitatea școlară cursurile se desfășoară în două schimburi, astfel:
 Schimbul I:
- învățământul preșcolar între orele 8,00-13,00
-          învățământul primar între orele 8,00-13,00
-          învățământul liceal între orele 7,30-13,00
Schimbul II:
-          învățământul gimnazial între orele 13,00-19,00
(2) Pentru clasele din învăţământul preșcolar și primar ora de curs este de 45 minute, cu o
pauză de 15 minute, după fiecare oră;
                  (3) Pentru clasele din învăţământul gimnazial ora de curs este de 50 minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră;
                   (4) Pentru clasele de liceu ora de curs este de 50 de minute şi pauza de 5 minute.
Art.19. Activitatea cu părinţii se va desfăşura  în intervalul orar stabilit de comun acord cu părinții (1 oră/săptămână) pentru fiecare clasă de elevi /grupă și este consemnată în condica de prezență.
Art.20. Repartizarea claselor în săli, programarea în schimburi și desfășurarea instruirii practice, se realizează conform graficului afișat la începutul fiecărui semestru; orice modificare se face numai cu aprobarea conducerii unității.
Art.21. Conducerea școlii asigură spațiul necesar desfășurării în bune condiții a orelor de pregătire în vederea participării elevilor la concursurile și olimpiadele școlare, susținerii examenelor de finalizare a studiilor și admitere în nivele superioare de învățământ.
Art.22. Sursele de finanțare de care beneficiază unitatea sunt: surse legale de bază (alocații de la bugetul local și de stat), venituri extrabugetare obținute în condițiile legii și alte surse suplimentare legale.
Art.23. Unitatea școlară realizează și utilizează și venituri obținute din taxe de la persoane fizice și juridice (taxe pentru acte de studii, alte taxe), contracte de parteneriat cu persoane fizice și juridice, participarea la programe/proiecte europene, sponsorizări și donații.
Art.24. Condițiile de acces în școală al profesorilor, elevilor și al vizitatorilor sunt următoarele:
(1) Accesul elevilor, profesorilor și vizitatorilor atât în curțile cât și în clădirile școlii este comună, se face  pe o singură poartă, respectiv o singură ușă.
            (2) Se interzice prezenţa în curtea sau în clădirea şcolii a persoanelor străine şi neautorizate în acest sens.
(3) Accesul părinților sau a altor persoane cu care școala colaborează este permis în baza verificării acestora, iar în registrul aflat la intrarea în școală vor fi trecute datele lor de identificare.
Art.25. Siguranța și protecția unităților școlare (școală +  grădiniță) este reglementată astfel:
(1) Securitatea elevilor și siguranța desfășurării în bune condiții a activității educative constituie priorități ale programului managerial.
(2) Toate clădirile școlii și grădiniței au asigurate împrejmuirile necesare.
(3) Patru clădiri din cinci, au în dotare sistem de pază și protecție video, sistem de alarmă și detectoare de fum.       
(4) Pentru toate  clădirile se  asigură iluminatul pe timp de noapte.
(5) În timpul programului școlar protecția unităților școlare, siguranța elevilor și a cadrelor didactice este asigurată de către  personalul didactic si elevii de serviciu pe scoala/clasă, personalul didactic auxiliar  și nedidactic;
(6) Serviciul pe şcoală se face de către cadre didactice, conform graficelor anexate la prezentul regulament. Fișele privind atribuțiile elevilor și cadrelor didactice de serviciu stabilite în Anexa 1 şi Anexa 2  la prezentul regulament. De coordonarea acestei activități răspunde coordonatorul de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare.
(7) Semnul distinctiv al elevilor școlii este  uniforma şcolară adoptat de Liceul Tehnonlogic ,,Petru Rareş”  Vetrişoaia conform Legii 35/2007 privind siguranţa în şcoli şi care a intrat în vigoare la data de 17.09.2007. Uniforma adoptată se compune din:
                 - cămaşă albă;
                 - pantaloni/fustă neagră;
                 - vestă vişinie;
(8) Asigurarea protecției școlii și siguranței elevilor și salariaților școlii prin activitatea desfășurată de Comisia de sănătate și securitate în muncă, Comisia de prevenire și stingere a incendiilor, Comisia pentru combaterea și prevenirea violenței în mediul școlar.
(9) Asigurarea protecției școlii este asigurată prin elaborarea și derularea planului de măsuri pentru asigurarea protecției unităților școlare și a siguranței elevilor și a planului operațional privind reducerea fenomenului de violență în mediul școlar, planuri care sunt anexe ale prezentului regulament (Anexa 4 şi Anexa 5)
(9) Alte măsuri de securitate și prevenirea accidentelor în școală care se vor avea în atenție:           
           -    Elevii vor atenţi  pe  drum  la  venirea  sau  la plecarea de la şcoală.  Nu  vor alerga  pe   stradă, nu
                 se  vor juca  în locuri aglomerate şi  se vor gândi la eventualele pericole din locul în care  se
                 află.
-          În curtea  şcolii nu se vor  îmbrânci  şi nu vor crea  aglomerări.
-          La intrare  în  şcoală  vor păstra  ordinea, nu  vor alerga, nu vor împinge colegii, nu vor pune  piedici.
-          În incinta  şcolii  vor circula pe partea  dreaptă pentru a evita  persoanele care vin din contrasens.
-          Nu vor folosi recipiente  de sticlă sau corpuri ascuţite care ar putea provoca răni.
-          Nu se vor apleca pe geamuri, nu se vor sprijini de uşi, nu vor lovi cu picioarele uşile, pereţii şi  mobilierul.
-          Pe  holuri şi în sălile de studiu nu vor alerga, nu vor arunca cu obiecte în alte persoane, vor fi calmi.
-          Nu vor brusca, nu se vor urca pe mobilier, nu vor umbla la instalaţia electrică.
-          Nu se vor sprijini de ferestre, de dulapurile cu vitrine și nu vor trânti geamurile şi uşile.
-          Elevii vor fi atenti la uşile, geamurile şi toate corpurile aflate în mişcare care pot fi adevărate capcane.
-          Elevii vor purta îmbrăcăminte decentă, curată şi adecvată temperaturii şi specificului activităţii desfăşurate.
-          Elevii vor folosi cu grijă instalaţiile sanitare, nu vor arunca corpuri care ar putea înfunda aceste instalaţii.
-          Elevii vor folosi coşurile de gunoi și recipientele de colectare selectivă a deșeurilor.
-          Elevii își vor șterge încălţămintea de noroi.
-          Elevii nu vor folosi materiale inflamabile şi nu vor umbla cu foc deschis.
-          Elevii vor folosi corect instalaţiile electrice, termice şi sanitare şi nu vor face  improvizaţii.
-          Elevii își vor însuşi temeinic lecţiile P.S.I., de circulaţie, protecţia muncii, protecţia mediului.
-          Elevii trebuie să se gândească și la alte pericole care ar putea să apară şi la modul cum le pot evita, să le anunţe colegilor şi domnilor diriginţi şi profesori,  pentru ca să înceapă o nouă zi sănătoşi şi mulţumiţi.
(10) Fiecare cadru didactic realizează la toate clasele, la disciplina pe care o predă, instruirea
elevilor privind normele de protecția muncii specifice disciplinei respective și încheie  procese-verbale în care se regăsesc tabele cu semnăturile elevilor.
Art.26. Recrutarea și încadrarea personalului, organizarea internă pe compartimente funcționale se face cu respectarea statului de funcții și a normativelor de personal aprobate de Inspectoratul Școlar.        
Art.27. Structurarea funcțională a unității pe compartimente, pe comisii, ierarhizarea posturilor, subordonarea și limita de autoritate sunt stabilite prin Organigrama unității și Statul de funcții, care fac parte integrantă din prezentul regulament.
Art.28. Salarizarea personalului se realizează în condițiile legii, în limita fondului de salarii aprobat de la buget.
Art.29. Din comisiile de examinare pentru angajarea personalului didactic auxiliar și nedidactic, face parte și un membru din conducerea organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate de învățământ.

Art.30. La fiecare loc de muncă se vor stabili și respecta instrucțiuni pentru funcționarea și exploatarea mijloacelor de muncă puse la dispoziție, norme de protecție a muncii, de prevenire și stingere a incendiilor, de preîntâmpinare și înlăturare a efectelor calamităților naturale și igienico-sanitare.
Art.31. (1) Organizarea timpului de muncă se face în funcție de specificul activității, de categoria de personal și de structura normei de muncă.
(2) Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi, adică 40 ore pe săptămână.
(3) Zilele de repaus săptămânal și sărbătorile legale sunt cele stabilite prin lege. Personalul solicitat de către conducerea unității să presteze activitate peste durata normală a timpului de muncă sau în zilele de repaus va fi recompensat cu timp liber, de regulă, în timpul vacanțelor.
Art.32. (1) Salariații pot fi solicitati să presteze ore suplimentare numai cu acordul lor. Durata maxima legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore/saptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Orele suplimentare prestate în condițiile alin. (1) de către personalul didactic auxiliar si
nedidactic se compensează prin ore libere.
Art.33. Pentru rezolvarea unor probleme personale, salariații au dreptul la 10  (zece) zile libere plătite cu obligația de a-și asigura suplinirea cu personal calificat corespunzător postului. Persoana care asigură suplinirea nu va fi remunerată pentru activitatea prestată.
Art.34. (1) Salariatii au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau în alte situații, după cum urmează:
a)      căsătoria salariatului – 5 zile;
b)  nașterea unui copil – 5 zile;
b)      căsătoria unui copil – 3 zile;
c)      decesul soțului, copilului, parinților, socrilor salariatului – 5 zile;
d)     schimbarea locului de munca cu schimbarea domiciliului/reședinței – 3 zile;
 (2) În situațiile în care evenimentele familiale deosebite prevăzute la alin. (1) intervin în perioada efectuării concediului de odihnă, acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.
Art.35. (1) Perioada de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare salariat se stabilește de către Consiliul de administratie împreună cu sindicatul reprezentativ de la nivelul unității de învățământ, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, până la data de 15 octombrie.
(2) Personalul didactic auxiliar beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar între 5 și 10 zile lucrătoare, potrivit legii.
Art.36. Concediile de odihnă se vor efectua conform planificării anuale fără a afecta buna desfășurare a activității; cererea de concediu se va înainta în mod obligatoriu la data planificată.
Art.37. În situații care reclamă prezența salariaților în unitate, aceștia vor fi solicitați să întrerupă concediul prin adresă scrisă, efectuarea lui fiind aprobată la o dată ulterioară, de către conducerea unității.
Art.38. Salariații care renunta la concediul legal pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani, beneficiază de reducerea duratei normale de lucru cu 2 ore/zi potrivit legii, fără ca aceasta să le afecteze salariile de bază și vechimea.
Art.39. (1) Pentru rezolvarea unor probleme personale, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic au dreptul la concedii fără plată care pot însuma cel mult 30 zile lucrătoare pe an.
(2) Durata concretă a acestora se stabileste prin acordul de voința al părtilor.
(3) Pe perioada desfășurării concediilor fără plată, contractul individual de muncă este suspendat, cu rezervarea postului (conform art. 49 si art. 54 din Legea 53/2003-Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare 2013)”.
(4) Conform art. 49 alin. 5 din Legea 53 - Codul Muncii/2003 (modificat și republicat în 2013) - ”de fiecare data când in timpul perioadei de suspendare a contractului individual de munca intervine o cauza de incetare de drept a acestuia, cauza de incetare de drept prevalează.
(5) Salariații pot beneficia si de alte concedii fara plată cu acordul parților.
(6) Solicitările privind acordarea concediilor fără plată sunt analizate de către Consiliul de Administrație care aprobă efectuarea acestora.

Art.40. Personalul didactic de predare și instruire practica poate beneficia de concedii fara plată, pentru rezolvarea unor situații personale, pe o perioada mai mare de 30 de zile, cu aprobarea Inspectorului Școlar General.
Art.41. Salariații care urmează, completează, își finalizează studiile, precum și cei care se prezintă la concursul pentru ocuparea unui post sau functie în învatamant au dreptul la concedii fară plată pentru pregătirea examenelor /a concursului, a căror durată însumată nu poate depăși 90 zile lucratoare pe an calendaristic. Aceste concedii reprezintă vechime în învățământ.”
Art.42. (1) Programul de lucru stabilit pe compartimente va fi respectat întocmai; sosirea și plecarea de la serviciu se va consemna (obligatoriu) în condica de prezență.
(2) Pontajul se întocmește pe baza condicii de prezență, la data de 30 a fiecărei luni; este vizat de șeful de compartiment și prezentat pentru aprobare directorului unității.
Art.43. Personalul nedidactic si didactic auxiliar are dreptul la o pauză de masă care se include în programul de lucru.
Art.44. (1) Prezența personalului va fi verificată de către fiecare șef de compartiment, de către directorul unității sau delegatul acestuia.
(2) Este strict interzisă părăsirea unității și a locului de muncă fără înștiințarea conducerii.
Art.45. (1) Personalul unitatii care a fost sancționat disciplinar sau administrativ în cursul anului nu poate obține calificativul foarte bine. 
(2) Personalul menționat la alineatul precedent nu poate candida pentru obținerea gradației de merit sau ca membru în Consiliul de Administrație.
 (3) Planificarea serviciului pe școală se face semestrial și se afișează în cancelarie. Acesta se desfășoară conform graficului întocmit în funcție de orarul școlii.
(4) Atribuțiile cadrului didactic de serviciu sunt prezentate în Anexa 2 a prezentului regulament.
Art.46. (1) În timpul anului școlar, serviciul pe școală este asigurat zilnic între orele 7.30-19.30 de către coordonatorul de proiecte și programe educative conform programării;
(2) Prezența în școală a cadrului didactic și a elevilor de serviciu pe toată durata programului stabilit este obligatorie.
Art.47. La locurile de muncă care presupun folosirea de mașini, instalații și utilaje se va asigura funcționarea acestora la parametrii optimi prevăzuți de normele tehnice.
Art.48. Materiile prime, materialele auxiliare și didactice, materialele de întreținere și gospodărire, furniturile de birou, sculele, dispozitivele, energia termică, electrică, apa și serviciile de telecomunicații se vor utiliza cu respectarea normelor de consum, cu spirit de economie și la nivelul maxim de eficiență posibil.
Art.49. Sumele de bani puse la dispoziția personalului, conform legii, vor fi utilizate numai în scopurile aprobate, cu justificări pe bază de documente și la termene legale.
Art.50. Este strict interzisă folosirea mijloacelor materiale și bănești sau a resurselor umane aparținând unității, în scopuri personale.
Art.51. (1) Fiecare salariat are îndatorirea să păstreze, să întrețină și să sporească baza materială, să o folosească în raport cu menirea ei și prescripțiile tehnice specifice.
(2) Inventarul mobil și imobil este repartizat pe locuri de folosință de către directorul școlii, pe bază de proces verbal de predare-primire, listă de inventar (în sălile de clasă, laboratoare, cabinete, la locurile de muncă etc.).
(3) Schimbarea destinației bunurilor, transferul acestora în cadrul unității de învățământ și în afara ei se face numai cu îndeplinirea formelor legale.
Art.52. Toate cadrele didactice de predare și instruire practică au îndatorirea ca în timpul activităților pe care le desfășoară cu elevii să supravegheze îndeaproape comportamentul acestora, astfel încât să preîntâmpine actele de indisciplină care conduc la accidente și la deteriorarea bunurilor din dotare.
Art.53.(1) Întreg personalul unității răspunde de bunurile de folosință individuală sau comună din zona în care își desfășoară activitatea.
(2) În cazul constatării unor deteriorări sau sustrageri se va identifica făptuitorul și va fi înștiințată conducerea unității. Dacă autorul este necunoscut contravaloarea pagubelor se suportă în mod solidar de către salariați, elevi și diriginte.
Art.54. Organizarea oricăror activități și manifestări în incinta școlii ori în spațiile aferente acesteia, vizitarea sau asistența la ore de către persoane din afara unității sunt permise numai cu aprobare din partea directorului școlii.
Art.55. Accesul persoanelor străine în unitate este permis numai după legitimarea lor de către cadrele didactie de serviciu și precizarea în mod expres a scopului urmărit. Principalele date de identificare se vor consemna în registrul de evidență instituit cu această destinație.
            Art.56. Furnizarea datelor, informațiilor și documentelor care privesc instituția se va face numai de către persoanele abilitate de către conducere și cu aprobarea acesteia.
            Art. 57. Structurile organizatorice din școală sunt următoarele:
-          Consiliul Profesoral – structură de conducere
-          Consiliul de Administrație – structură de conducere
-          Comisiile metodice (6)
-          Consiliul pentru curriculum
-          Comisia pentru întocmirea schemei orare
-          Comisia pentru combaterea și prevenirea violenței în mediul școlar
-          Comisia de evaluare și asigurarea a calității (CEAC)
-          Comisia pentru acordarea burselor și a altor forme de ajutoare
-          Comisia pentru acordarea sprijinului financiar ,,Bani de liceu”
-          Comisia tehnică de prevenire și stingere a incendiilor
-          Comisia paritară
-          Comisia pentru examenele organizate de unitatea de învățământ
-          Comisia pentru organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale
-          Comisia privind organizarea și desfășurarea admiterii în licee
-          Comisia pentru elaborare PAS/PDI
-          Responsabili: cu sănătatea și securitatea în muncă, cu programul Lapte-Corn, coordonatorul de proiecte și programe, pentru implementarea colectării selective a deșeurilor, responsabilul CDI, cu formarea și dezvoltarea profesională a c.d., cu imaginea și comunicarea, responsabilul privind Programul de intervenție a copiilor cu părinții plecați în străinătate, cu centrul de date centralizat, coordonatorul tehnic al centrului de date centralizat, responsabilul cu arhiva, sigilul școlii, cu completarea și eliberarea actelor de studii, cu proiectele europene;
Art. 58. Hotărârile  Consiliului Profesoral și Consiliului de administraţie sunt obligatorii pentru toţi elevii şi salariaţii şcolii.

CAPITOLUL III. CONDUCEREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT

Art.59. Conducerea unității școlare se exercită de către director. În activitatea de conducere directorul se bazează pe hotărârile Consiliului Profesoral și Consiliului de Administrație.
Art. 60. Hotărârile  Consiliului Profesoral și Consiliului de administraţie sunt obligatorii pentru toţi elevii şi salariaţii şcolii.
Art.61. Directorul și membrii Consiliului de Administrație trebuie să manifeste loialitate față de unitate, credibilitate și responsabilitate în luarea deciziilor, încredere în capacitățile angajaților, să susțină și să motiveze personalul în desăvârșirea carierei, a pregătirii și perfecșionării profesionale, să construiască și să întrețină un climat intern stimulativ, favorabil desfășurării unui proces educațional performant.
Conducerea unității școlare trebuie să contribuie permanent la ridicarea prestigiului instituției, creșterea calității procesului instructiv-educativ, sporirea și modernizarea bazei materiale, individualizarea personalității unității la nivel local, regional și național. Desăvârșirea reformei în educație și racordarea la sistemul de învățământ european se va realiza prin promovarea metodelor moderne de predare-învățare, eficientizarea actului didactic și diseminarea experienței dobândite prin participarea la programele europene (la nivelul tuturor cadrelor didactice și a colectivelor de elevi).
Art.62. Timpul de muncă și de odihnă, drepturile și obligațiile directorului sunt cele prevăzute de legislație sau stabilite prin fișa postului.
Art.63. (1) Directorul unității școlare este președintele Consiliului Profesoral și poate fi și al Consiliului de Administrație, în fața cărora prezintă rapoarte semestriale și anuale.
(2) În cazul în care hotărârile acestor organisme încalcă prevederile legii, directorul va interzice aplicarea lor, informând în scris despre aceasta Inspectorul Școlar General.
Art.64. Directorul unității școlare lansează proiecte de parteneriat și colaborare cu unități de învățământ din țară și din străinătate.
Art.65. În realizarea funcției de conducere, în calitate de angajator, de evaluator și de ordonator  de credite, directorul unității școlare îndeplinește atribuțiile prevăzute în mod expres de Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar și din Legea educației nr.1/2011 (art. 97, alin. 2) în ceea ce privește organizarea și coordonarea activității, asigurarea calității educației, asigurarea resurselor umane și financiare necesare derulării în bune condiții a procesului instructiv-educativ și a activităților conexe acestuia.
Art.66. Consiliul Profesoral al unității școlare este alcătuit din totalitatea personalului didactic de predare și de instruire practică, titular și suplinitor.
Personalul didactic auxiliar participă la ședințe numai atunci când pe ordinea de zi sunt prevăzute probleme care privesc activitatea acestuia.    
Art.67. (1) Consiliul Profesoral se întrunește la începutul și sfârșitul fiecărui semestru. De asemenea, acesta se poate întruni ori de câte ori directorul unității consideră necesar sau la solicitarea a minimum 1/3 din membrii săi.
(2)  Ședințele consiliului se constituie legal în prezența a două treimi din numărul total al membrilor săi.
(3)  Participarea la ședințe este obligatorie pentru toate cadrele didactice, absența nemotivată constituind abatere disciplinară.
(4) Atribuțiile Consiliului Profesoral sunt cele prevăzute la art. 98, alin. (2), lit. a-k.
Art.68. Personalul didactic de predare și de instruire practică, din componența Consiliului de Administrație este ales de către Consiliul Profesoral, la propunerea directorului și a celorlalți membri ai acestuia. Persoanele desemnate trebuie să aibă calități manageriale și performanțe profesionale deosebite.
Art.69. Componența Consiliului de Administrație se stabilește conform reglementarilor legale in vigoare ( Legea educației naționale nr.1/2011 - Art. 96, alin. 2).
Art.70. Componența Consiliului de Administrație se actualizează ori de câte ori un loc devine liber.
Art. 71. Membrii Consiliului de Administrație - care alcătuiesc cota aferentă cadrelor didactice trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:
a)   să aibă calități manageriale și performanțe didactice deosebite;
b)   să aibă o vechime în unitatea școlară de cel puțin 3 ani;
c)   să fie titular al unitătii școlare;
d)   să aibă cel puțin gradul definitiv.
Art.72. Atribuțiile Consiliului de administrație sunt reglementate de Legea educației naționale nr.1/2011 - Art. 96, alin. 7.
Art.73. Consiliul de administrație se întrunește lunar sau ori de câte ori este necesar la solicitarea directorului  sau a 2/3 din membrii acestuia și este legal constituit în prezența a cel puțin 2/3 din numărul membrilor săi.
Art. 74. Președintele Consiliului de administrație este ales, pe o perioadă de cel mult un an, dintre membrii acestuia, din rândul cadrelor didactice, prin hotărâre adoptată cu votul secret al majorității. Președintele ales conduce ședințele CA și semnează hotărârile adoptate în această perioadă.
Art.75. La ședințele consiliului participă cu rol de observator liderul de sindicat din unitate și un reprezentant al elevilor, menționându-se în procesul verbal opinia acestora.

Art.76.(1) Deciziile luate la întrunirile Consiliului de Administrație se validează prin emitere de hotărâri scrise.
Art.77. Secretarul Consiliului Profesoral și al Consiliului de Administrație este numit de către director. Acesta consemnează procesele verbale încheiate în ședințe.
Art.78. Consiliul Profesoral și Consiliul de Administrație al unității școlare funcționează în temeiul prevederilor legislației în vigoare și au atribuții prevăzute de Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Legii educației naționale nr.1/2011.
     Art.79. În funcție de problematica dezbătută, directorul unității școlare poate invita la ședințele Consiliului Profesoral și ale Consiliului de Administrație reprezentanți ai autorităților locale, agenților economici, părinților și elevilor.

CAPITOLUL IV. COMISIILE METODICE.
ALTE COMISII CARE FUNCȚIONEAZĂ ÎN UNITATE

Art.80. Comisiile metodice constituite la nivelul unității școlare sunt următoarele:
-          Comisia disciplinelor socio-umane (ariile curriculare: Limbă și comunicare, Om și societate, Arte, Educație fizică și sport)
-          Comisia disciplinelor reale (ariile curriculare: Matematică și științe, Tehnologii, Geografie)
-          Comisia educatoarelor
-          Comisia învățătorilor
-          Comisia diriginților 1 (diriginții claselor V-XII)
-          Comisia diriginților 2 (educatoarele și învățătorii)
Art.81. Ședințele comisiilor metodice se desfășoară după o tematică aprobată de directorul unității, lunar sau ori de câte ori este necesar.
Art.82. Atribuțiile comisiilor metodice sunt cele prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar. La nivelul unității școlare, comisiile metodice coordonate de șeful de comisie îndeplinesc și următoarele atribuții:
a)   Stabilesc și repartizează sarcinile pentru fiecare membru al catedrei;
b)   Elaborează pe baza Proiectului de dezvoltare instituțională pe termen mediu, planuri manageriale ale comisiilor și programe de activități pe termen scurt și mediu;
c)   Consiliază cadrele didactice (în special debutanții, cadrele didactice fără studii corespunzătoare și cadrele nou intrate în colectiv) în procesul de elaborare a proiectelor didactice și documentelor de planificare, utilizarea programelor;
d)   Elaborează instrumente de evaluarea și notare și analizează periodic performanțele școlare ale elevilor;
e)   Organizează și răspund de desfășurarea testelor inițiale și a  recapitulărilor finale;
f)   Propun disciplinele pentru curriculum-ul la decizia școlii și asigură programele analitice și suportul de curs pentru acestea, cu avizul favorabil al inspectorului de specialitate;
g)   Stabilesc conținutul programelor pe discipline pentru susținerea examenelor de diferență;
h)   Organizează pregătirea elevilor pentru participarea la concursuri și olimpiade școlare, pentru susținerea examenelor de finalizare a studiilor și pentru examenele de corigență;
i)    Organizează activități de formare continuă, de cercetare pedagogică și științifică, lecții demonstrative, schimburi de experiență, programe de parteneriat;
j)    Realizează cel puțin un proiect educațional pe an școlar avizat de ISJ Vaslui și se implică/realizează proiecte în cadrul Programelor europene cu finanțare, Comenius, Socrates, Leonardo da Vinci, alte tipuri de proiecte;
k)   Evaluează performanțele fiecărui membru al catedrei și propune calificativele anuale;
l)    Elaborează necesarul de material didactic și stabilesc prioritățile imediate în achiziționarea acestuia;
m)  Implementează standardele de calitate specifice;


Art.83. Șeful comisiei metodice este numit de către director (pe baza propunerilor primite) și răspunde în fața acestuia și a inspectorului de specialitate de activitatea proprie și de cea a membrilor comisiei.
Art.84. Șeful de catedră are obligația de a îndeplini toate activitățile delegate de către director, de către Consiliul de Administrație, specificate în mod expres de actele normative având și următoarele atribuții:
a)   Organizează activitatea catedrei, stabilește programul de lucru, asigură coeziunea colectivului și colaborarea strânsă între membrii săi;
b)   Elaborează propunerile pentru oferta educațională a unității de învățământ și strategia comisiei (obiective, ținte strategice, finalități, resurse materiale și umane etc.)
c)   Promovează tehnici și metode didactice moderne care să asigure eficiența procesului de predare-învățare;
d)   Constituie și actualizează permanent baza de documentare legislativă și științifică și asigură accesul permanent al cadrelor didactice la aceasta;
e)   Monitorizează parcurgerea programei la fiecare clasă și modul în care se realizează evaluarea și notarea elevilor;
f)   Popularizează prin mijloace interactive experiența pozitivă, încurajează performanța individuală și de grup;
g)   Elaborează metode și instrumente de evaluare, motivare și sancționare a cadrelor didactice;
h)   Elaborează informări periodice asupra activității catedrei analizând amănunțit activitatea fiecărui cadru didactic în parte;
i)    Propune Consiliului de Administrație, pe baza unui raport motivat, calificativele anuale pentru membrii catedrei;
j)    Susține interesul de formare și perfecționare continuă a cadrelor didactice asigurându-le sprijin, consultanță și reprezentare, în raport cu conducerea unității școlare, Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic;
k)   Efectuează asistențe la ore, singur sau împreună cu inspectorul de specialitate, cu directorul sau consilierul educativ;
l)    Stabilește componența loturilor de elevi pentru participarea la olimpiade și concursuri școlare;
m)  Se preocupă de sporirea și modernizarea bazei tehnico-didactice a comisiei, prin efort propriu;
n)   Elaborează programe și scheme pentru pregătirea de performanță a elevilor asigură bibliografia specifică și pregătirea practică;
o)   Propune Consiliului de Administrație (în scris) acordarea de premii elevilor și cadrelor didactice cu rezultate deosebite în activitate;
p)   Propune compensarea activității suplimentare a cadrelor didactice (prestate în afara normei didactice), cu timp liber, în perioadele nedidactice;
r)    Efectuează serviciul pe școală conform programării stabilite de Consiliul de Administrație;
s)   Informează săptămânal membrii comisiei referitor la problemele dezbătute, acțiunile și sarcinile stabilite în ședințele Consiliului de Administrație.
Art.93. Pentru buna desfășurare a activităților conexe procesului instructiv-educativ, în unitatea școlară funcționează și următoarele comisii/responsabili:
     Comisia pentru dezvoltarea profesională a  personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic
     Comisia pentru Curriculum
     Comisia pentru acordarea alocatiilor, burselor scolare si a altor forme de ajutoare
    Comisia pentru acordarea sprijinului financiar ,,Bani de liceu
     Comisia de realizare, validare si promovare a ofertei educationale
     Comisia pentru elaborarea schemelor orare
     Comisia de organizare a serviciului pe scoala
     Comisia pentru colectarea selectiva a deșeurilor
     Comisia pentru P.S.I. și acțiune în caz de calamități naturale (situații de urgență)
     Comisia pentru evaluarea si asigurarea calitatii (CEAC)
     Comisia de prevenire și combatere a violenței școlare
     Comisia de orientare școlara și profesionala
     Comisia pentru verificarea corectitudinii și ritmicității notării
     Comisia pentru monitorizarea absențelor
     Comisia paritară
     Comisia pentru elaborare PAS/PDI
     Comisia pentru derularea Programului Lapte-Corn
    Responsabili: cu sănătatea și securitatea în muncă, coordonatorul de proiecte și programe educative, cu proiectele europene, pentru implementarea colectării selective a deșeurilor, responsabilul CDI, cu imaginea și comunicarea, privind Programul de intervenție a copiilor cu părinții plecați în străinătate, responsabilul Centrului de date centralizat, coordonatorul tehnic al CDC, responsabilul cu arhiva, cu sigiliul școlii, cu completarea și eliberarea actelor de studii.
Art.94. În funcție de necesități, directorul unității poate dispune constituirea și funcționarea de comisii și colective de lucru suplimentare.
Art.95. Comisiile  sunt conduse de către un responsabil, numit de către Consiliul de Administrație, față de care răspunde pentru activitatea desfășurată. Atribuțiile și responsabilitățile acestora sunt stabilite prin programe și regulamente proprii.
Art.97. Comisiile și responsabilii care funcționează în cadrul unității școlare sunt coordonate direct de către directorul școlii.

CAPITOLUL V. CONSILIUL CLASEI

Art.98.(1) Consiliul clasei este constituit la nivelul fiecărei clase din totalitatea personalului didactic de predare și de instruire practică care predă la clasa respectivă, din cel puțin un părinte delegat al comitetului de părinți al clasei și din liderul elevilor clasei respective (cu excepția claselor din învățământul primar).
(2) Președintele consiliului clasei este învățătorul/dirigintele.
Art.99. Consiliul clasei are următoarele obiective:
a) Armonizarea solicitărilor venite din partea părinților și ale elevilor, cu cerințele educative ale cadrelor didactice;
b) Evaluarea progresului școlar al fiecărui elev;
c) Stimularea și susținerea elevilor cu performanțe deosebite;
d) Integrarea elevilor cu ritm lent de învățare;
e) Organizarea de activități suplimentare, în sprijinul actului didactic.
Art.100. Consiliul clasei se întrunește la sfârșitul fiecărui semestru (sau ori de câte ori este necesar) și are atribuțiile prevăzute de Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.

CAPITOLUL VI. PROFESORUL DIRIGINTE

Art.101.(1)  Coordonarea activității elevilor la nivelul claselor se realizează prin profesorul diriginte.
(2) Numirea dirigintelui se face de către director și devine obligatorie din momentul investirii.
Art.101.(1) Dirigintele are îndatorirea să cunoască și să prelucreze cu elevii și părinții acestora, prevederile legislației școlare și ale prezentului regulament.
(2) Respectarea acestor prevederi, a normelor de morală și conduită cât și a legilor țării este obligatorie.
Art.102. În cadrul unității școlare dirigintele are următoarele atribuții:
1.      Coordonează activitatea Consiliului clasei;
2.      În funcție de propunerile elevilor numește liderul clasei și împreună organizează colectivul,
repartizează sarcinile și controlează îndeplinirea lor;
3.      În primele 15 zile ale fiecărui an școlar vor fi completate, actualizate și avizate toate carnetele de
note ale elevilor și legitimațiile.
4.      Construiește un climat stabil în cadrul clasei, asigură coeziunea colectivului, negociază conflictele
și înlătură cauzele acestora;
5.      Colaborează cu directorul, profesorii clasei și părinții pentru realizarea finalităților educaționale
asumate;
6.      Pentru asigurarea integrității și funcționalității bunurilor școlii, fiecare diriginte preia de la director,
pe bază de proces-verbal sala de clasă repartizată; răspunde direct de păstrarea spațiului și a bunurilor și se preocupă permanent de întreținerea și modernizarea ei;
7.      Asigură înlocuirea bunurilor deteriorate, repararea acestora sau recuperarea pagubelor produse de
elevi în clasă sau în spațiile aferente;
8.      Organizează activități de consiliere și orientare școlară și profesională; se implică în proiectarea
carierei fiecărui elev în funcție de capacitatea, talentul și interesul de formarea al acestuia;
9.      Prezintă elevilor din clasele terminale prevederile Metodologiile de organizare și desfășurare a
examenelor de finalizare a studiilor și de admitere în nivele superioare de învățământ;
10.  Urmărește permanent frecvența elevilor, cercetează cauzele abaterilor acestora și informează în
scris părinții;
11.  Motivează absențele elevilor pe baza documentelor justificative: adeverință medicală eliberată de
medicul  familiei respective, de o unitate spitalicească sau sanatoriu dacă a fost internat sau a unei cereri întocmită de unul din părinți (tutore legal) și avizată în prealabil de conducerea școlii.
12.  Motivarea absențelor se realizează efectiv în maximum 7 zile de la reîntoarcerea la cursuri. Documentele prezentate mai târziu de acest termen își pierd valabilitatea.
13. Toți diriginții vor informa în mod operativ părinții elevilor pentru orice abatere săvârșită de aceștia atât în școală cât și în afara ei și vor stabili de comun acord măsuri de îndreptare. Periodic, aceste informații vor fi aduse la cunoștința conducerii școlii pentru monitorizarea în timp a elevilor școlii;
14. Este interzisă strângerea de bani de la elevi și păstrarea lor de către diriginte. La nivelul fiecărei clase se va stabili un părinte, responsabil financiar care se ocupă de gestionarea temporară a unor fonduri bănești.
15. Analizează periodic situația la învățătură a elevilor și monitorizează îndeplinirea îndatoririlor școlare ale acestora;
16. Întocmește programe pentru activități extrașcolare și sprijină organizarea și desfășurarea lor; susține elevii în activitatea școlară, încurajează performanța și competiția individuală și colectivă;
17. Proiectează metode și instrumente de evaluare și motivare permanentă a elevilor;
18. Organizează lunar ședințe cu părinții, alte întâlniri și discuții din inițiativa sau la cererea acestora;
19. Propune prin referat scris, conducerii școlii și Consiliului Profesoral, sancționarea disciplinară a elevilor pentru absențe nemotivate sau alte abateri;
20. Propune comisiei pentru burse și sprijin social (prin referat scris), acordarea de burse și ajutoare sociale elevilor care pot beneficia de aceste drepturi, conform legii;
21. Înaintează Consiliului de Administrație propuneri pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite în activitate (participarea la olimpiade, concursuri școlare pentru diferite discipline, prestații artistice, sportive, științifice etc.);
22. Asigură întocmirea dosarelor pentru alocație lunar și pentru rechizite colaborând cu compartimentul secretariat în condițiile stabilite, cu respectarea prevederilor legale;
23. Recomandă spre aprobare directorului organizarea în școală și în afara ei, de activități culturale, sportive, științifice, manifestări civice etc. de către colectivul pe care îl coordonează; participă alături de elevi la realizarea acestora;
24. Completează catalogul clasei și răspunde de exactitatea, corectitudinea și conformitatea înscrisurilor efectuate;

25. Informează în scris familiile elevilor cu situație școlară neîncheiată, a celor corigenți, repetenți, sancționați disciplinar și comunică programul de pregătire suplimentară;
26. Felicită în scris familiile elevilor cu rezultate deosebite și înmânează diplome, premii și distincții;
27. Stabilește împreună cu Consiliul clasei, nota la purtare a fiecărui elev și prezintă în scris Consiliului Profesoral propunerile de notare mai mici de 7,00 , pentru elevii cu abateri grave sau repetate;
28. Calculează mediile generale semestriale și anuale ale elevilor și le consemnează în catalog și în carnetul de note;
29. Prezintă spre validare, Consiliului Profesoral, raportul scris asupra situației școlare și disciplinare a clasei la sfârșitul semestrului /anului școlar;
30. Completează situațiile statistice la sfârșit de semestru și de an școlar, realizează ierarhizarea elevilor în funcție de media generală și le depune, la termenul stabilit pentru încheierea situației școlare, la compartimentul secretariat;
31. Colaborează cu părinții, cu personalul didactic auxiliar, nedidactic, cu cabinetul medical și CJRAE pentru monitorizarea elevilor cu probleme; se preocupă de integrarea lor, de corectarea deviațiilor de comportament și prevenirea abandonului școlar;
Art. 103.(1) Toate datele referitoare la elevii clasei și la evoluția acestora pe tot parcursul ciclului de școlarizare se consemnează în "caietul dirigintelui".
(2) În cazul în care are loc o schimbare a dirigintelui caietul se predă noului diriginte al clasei.
Art.104. Profesorul diriginte răspunde tuturor solicitărilor conducerii unității în legătură cu obligațiile sale și îndeplinește orice alte sarcini delegate de către director, Consiliul de Administrație sau menționate în mod expres în acte normative.

CAPITOLUL VII. COMISIA PENTRU EVALUAREA ȘI ASIGURAREA CALITĂȚII

Art. 105. (1) Comisia pentru evaluarea și asigurarea calității (CEAC) este formată din 7 membri. Conducerea comisiei este asigurată de un coordonator desemnat de de directorul școlii.
(2) Componența comisiei cuprinde, în număr relativ egal:
a) reprezentanți ai consiliului profesoral;
b) reprezentanți ai părinților;
c) reprezentanți ai elevilor (din clasele de liceu);
d) reprezentanți ai consiliului local.
(3) Membrii comisiei  pentru evaluarea și asigurarea calității nu pot îndeplini funcția de director cu excepția persoanei care este coordonatorul acestei comisii.
(4) Atribuțiile CEAC sunt următoarele:
a) elaborează și coordonează aplicarea procedurilor și activităților de evaluare și asigurare a calității, aprobate de conducerea școlii, conform domeniilor și criteriilor prevăzute de legislația în vigoare.;
b) elaborează anual un raport de evaluare internă privind calitatea educației în unitatea școlară, pe baza căruia directorul elaborează raportul general privind starea și calitatea învățământului în unitatea școlară.  Raportul este adus la cunoștința tuturor beneficiarilor prin afișare sau publicare și este pus la dispoziția evaluatorului extern;
c) elaborează propuneri de îmbunătățire a calității educației;
d) cooperează cu ARACIP;
(4) orice control sau evaluare externă a calității, din partea ARACIP sau a MEN se va baza pe analiza raportului de evaluare internă a activității din unitatea școlară.




CAPITOLUL VIII. CONSILIUL ELEVILOR.
CONSILIUL REPREZENTATIV AL PĂRINȚILOR

Art.106. (1) Ca organism de reprezentare al elevilor, în cadrul unității școlare se constituie Consiliul elevilor. Acesta este format din liderii elevilor de la fiecare clasă și se organizează și funcționează pe baza unui regulament propriu.
Art.107. (1) Consiliul elevilor își alege un Comitet de conducere format din 11-15 membri.
(2) Comitetul de conducere al Consiliului elevilor alege dintre membrii săi un președinte, prin vot deschis.
(3) În prima ședință Comitetul de conducere al Consiliului elevilor își desemnează reprezentanții în Consiliul de Administrație al unității și în Comisia pentru evaluarea și asigurarea calității.
(4) Activitatea Consiliului elevilor și a Comitetului de conducere este coordonată de responsabilul cu activitatea educativă.
Art.108. Consiliul elevilor coordonează și organizează participarea elevilor la activitățile școlare și extrașcolare în cadrul unității și în afara ei, la asociații civice și științifice, la cercuri culturale, artistice și sportive și de agrement.
Art.109. În colaborare cu instituțiile și organizațiile abilitate, cu sprijinul conducerii unității școlare, Consiliul elevilor organizează acțiuni cu rol educativ, de prevenire a abandonului școlar și integrare a elevilor cu probleme, prevenire a infracționalității în rândul adolescenților, a consumului de droguri, alcoolului și tutunului.
Art.110. Activitățile Consiliului elevilor se desfășoară în afara orarului zilnic, iar activitățile organizate de acesta pot fi susținute numai cu aprobarea directorului, la cererea președintelui Comitetului de conducere.
Art.111. Toate activitățile organizate se supun limitărilor prevăzute de lege și de prezentul regulament; acestea sunt necesare pentru a proteja sănătatea și moralitatea, prestigiul instituției de învățământ, drepturile și libertățile cetățenești, ordinea publică și siguranța națională.
În cazul în care conținutul activităților contravine principiilor menționate, directorul poate interzice sau suspenda desfășurarea lor.
Toate manifestările, indiferent de specificul lor, se vor derula numai cu asigurarea securității persoanelor, a spațiilor și a bunurilor puse la dispoziție.
Art.112.(1) Consiliul elevilor are obligația să contribuie la bunul mers al activității școlare și extrașcolare, să reprezinte cu cinste și corectitudine interesele elevilor și prestigiul unității școlare.
(2) În toate activitățile și demersurile sale Consiliul elevilor va solicita sprijinul, susținerea și colaborarea Consiliului reprezentativ al părinților.
Art.113. Adunarea generală a părinților din unitatea de învățământ este constituită din președinții Comitetelor de părinți ai fiecărei clase; aceștia se aleg la ședința cu părinții organizată de diriginți la începutul anului școlar (în primele 30 de zile de la începerea cursurilor anului școlar).
Componența, organizarea, funcționarea și atribuțiile comitetelor de părinți pe clasă sunt cele prevăzute de Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.
Art.114. Comitetul de părinți al clasei reprezintă interesele părinților elevilor din clasa respectivă, în Adunarea generală a părinților pe școală, în Consiliul reprezentativ al părinților, în Consiliul Profesoral și în Consiliul clasei.
Art.115.(1) Directorul unității școlare convoacă Adunarea generală a părinților la începutul anului de învățământ, pentru a-și alege Consiliul reprezentativ al părinților.
(2) Aceste organisme funcționează pe parcursul întregului an școlar.
Art.116. Consiliul reprezentativ al părinților este organul executiv al adunării generale, care desemnează reprezentanții părinților în Consiliul de Administrație, Comisia pentru Evaluarea și Asigurarea Calității, și care numește părinții cu calitate de "invitat" la ședințele Consiliului Profesoral.
Art.117. Consiliul reprezentativ al părinților participă activ la viața școlii și se implică în toate activitățile acesteia, sprijinind organismele de conducere în realizarea misiunii și obiectivelor instituționale.

Art.118. Relația între școală și Consiliul reprezentativ al părinților se bazează pe un parteneriat real, constructiv, cu interese comune în asigurarea unui climat școlar stabil și a resurselor materiale și financiare necesare.
Art.119. Consiliul reprezentativ al părinților poate participa prin contribuții directe sau prin atragerea unor resurse financiare extrabugetare, în condițiile prevăzute de lege, la susținerea unității școlare.
Art.120. Colectarea și administrarea resurselor financiare se face exclusiv de către Consiliul reprezentativ al părinților.
Art.121. Este strict interzisă implicarea cadrelor didactice sau a diriginților în gestionarea fondurilor provenite din contribuțiile mai sus menționate.
Art.122. Consiliul reprezentativ al părinților asigură comunicarea între familiile elevilor și școală, colaborarea permanentă și armonizarea intereselor acestora.
Art.123.(1) Atribuțiile Consiliului reprezentativ al părinților sunt cele prevăzute de prezentul regulament, prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, ori stabilite prin regulamentul propriu.
(2) Implicarea și responsabilizarea părților implicate în educație (școală-părinte/ reprezentantul legal al elevului - elev) prin încheierea „Acordului cadru de parteneriat pentru educație".


CAPITOLUL IX. ELEVII. DREPTURI, ÎNDATORIRI, SANCȚIUNI, RECOMPENSE

Art.124.  (1) Înscrierea în primul an din învățământul primar, în clasa pregătitoare, se face prin completarea, de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor tip de înscriere conform  Calendarului și Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar, depunerea și validarea cereilor-tip de înscriere cu ajutorul aplicației informatice;
(2)  Înscrierea în primul an din învățământul liceal se face pe baza Metodologiei de admitere, respectiv pe baza criteriilor generale elaborate de Ministerul Educației Naționale.
Art.125. Elevii promovați sunt înscriși de drept în anul următor; elevii repetenți, retrași sau exmatriculați se pot reînmatricula în condițiile prevăzute de Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.
Art.126. Calitatea de elev se exercită prin frecventarea cursurilor și participarea la toate activitățile existente în programul unității școlare.
Art.127. Elevii au toate drepturile și îndatoririle prevăzute de legislația școlară, sunt sancționați disciplinar în funcție de gravitatea abaterii și primesc recompense pentru rezultatele obținute.
Art.128. Elevii au îndatorirea să cunoască și să respecte:
-          legile statului;
-          Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar;
-          Regulamentul Intern;
-          regulile de circulație și normele igienico-sanitare;
-          normele de protecție civilă și de protecție a mediului;
-          normele de tehnica securității muncii și P.S.I.;
Art.129. (1) Programul de desfășurare a cursurilor și a instruirii practice este cel stabilit prin prezentul regulament; este strict interzisă orice modificare sau abatere de la acesta.
(2)  Relațiile elevilor cu Compartimentele funcționale ale unității (Secretariat, Contabilitate, Bibliotecă etc.) se vor încadra în programul de lucru al acestora;
(3)  Accesul elevilor în incinta unității școlare este permis numai dacă au uniforma școlară adoptată prin prezentul regulament.
 (4) Elevii se vor prezenta cu douăzeci de minute înainte de începerea activităților și vor părăsi sala de clasă după ultima oră de curs.
(5)  Este interzisă părăsirea incintei unității școlare pe timpul pauzelor.
Art.130. Cu două minute înainte de începutul orei, elevii se vor afla în clasă sau atelier și își vor pregăti toate materialele necesare desfășurării în bune condiții a activității.
Art.131. Nu sunt acceptate ținutele indecente ale elevilor. Prin ținută indecentă se înțelege: bluze prea decoltate, prea scurte sau transparente, fuste foarte scurte, pantaloni cu talia prea joasă, pantaloni scurți, machiaj strident, bijuterii în exces, piercing-uri, cercei purtați de băieți, ținută capilară indecentă, păr vopsit în culori stridente. Elevii care se prezintă cu o ținută indecentă vor fi trimiși să-și schimbe vestimentația și vor primi observație individuală. Pentru repetarea abaterilor se vor aplica sancțiuni mai aspre, însoțite de scăderea notei la purtare. La orele de educație fizică, de instruire practică și în laboratoare elevii vor avea echipament corespunzător.
Art.132. Elevii datorează un comportament respectos colegilor, cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar și nedidactic. Elevii își asumă răspunderea pentru propria educație.
Art.133. Elevii au obligația de a veni la școală cu toate cărțile și caietele corespunzătoare orarului zilei.
Art. 134. Se interzice categoric consumul semințelor în curtea școlii și mai ales în spațiul școlii.
Art. 135. Se interzice folosirea de către elevi a unui vocabular inadecvat, a cuvintelor necuviincioase și a injuriilor la adresa colegilor, părinților, cadrelor didactice.
Art.136. Efectuarea serviciului pe școală este obligatorie; acesta se execută la punctele stabilite de către conducerea unității, conform programării.
Art. 137. Atribuțiile elevului de serviciu sunt prezentate în Anexa 1 a prezentului regulament.
Art.138. Sunt strict interzise elevilor unității școlare:
a)   sustragerea sau distrugerea documentelor școlare și de evidență - carnete de elev, cataloage, registre matricole, acte de studii, acte de identitate, legitimații de elev etc.
b)   deteriorarea bunurilor din patrimoniul unității;
c)   introducerea și difuzarea în unitatea școlară (sau în spațiile aferente acesteia) de materiale care cultivă violența, cu conținut obscen sau pornografic, atentează la valorile naționale, la independența, suveranitatea și integritatea țării, afectează prestigiul instituției sau al personalului acesteia;
d)   organizarea și participarea la acțiuni care nu sunt aprobate de către conducerea unității;
e)   blocarea accesului în unitate, pătrunderea prin forță sau prin efracție, atentarea la integritatea morală și fizică a colegilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar;
f)   deținerea sau consumul în perimetrul unității școlare (și în afara școlii) de țigări, alcool, droguri ori participarea la jocuri de noroc;
g)   posesia ori introducerea în instituție a oricăror tipuri de instrumente, arme, muniție, petarde, pocnitori etc. care pot pune în pericol integritatea fizică și psihică a colectivelor de elevi sau a personalului școlii;
h)   accesul în școală cu telefoane mobile, tehnică de ascultat muzică sau „surse de inspirație"care pot fi folosite  la orele de curs, evaluări, lucrări, examene și concursuri;
i)    lansarea de anunțuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unității școlare sau incendii;
j)    folosirea unui limbaj agresiv, comportament jignitor sau violent față de colegi sau personal, instigarea la violență sau alte acte care afectează climatul școlar.
Art.139. Orice încălcare a prevederilor alineatului precedent constituie abatere disciplinară și se sancționează în conformitate cu prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, art.118, alin. 1) și 2).
Art.140. (1) Motivarea absențelor se efectuează pe baza următoarelor acte:
a)   adeverință eliberată de medicul de familie;
b)   adeverință sau certificat medical eliberat de unitatea sanitară, în cazul în care elevul a fost internat în spital;
c)   cererea scrisă a părintelui/tutorelui legal al elevului, adresată directorului unității de învățământ și aprobată de acesta, în urma consultării cu dirigintele/învățătorul clasei.
(2)  Motivarea absențelor se face de către învățător sau diriginte, în ziua prezentării actelor justificative.
(3)  Actele pe baza cărora se face motivarea absențelor vor fi prezentate în termen de maxim 7 zile de la reluarea activității elevului și vor fi păstrate de către învățător/diriginte pe tot parcursul anului școlar.

(4)  Nerespectarea termenului prevăzut la alin. 4 din prezentul articol atrage, de regulă, declararea absențelor ca nemotivate.
(5)  Pentru absentarea nemotivată de la orele de curs sau de instruire practică, elevii unității școlare vor fi sancționați după cum urmează:
a)   pentru toți elevii din învățământul preuniversitar la fiecare 10 absențe nemotivate pe semestru  sau 10% din totalul orelor de studiu la o singură disciplină/modul pe semestru, va fi scăzută nota la purtare cu  un punct;
b)   pentru un număr de 40 absențe nemotivate sau cel puțin 30% din totalul orelor de studiu la o singură
disciplină/modul – se aplică sancțiunea " exmatriculare și scăderea notei la purtare sub 6,00".
Art.141. Absențele motivate sau nemotivate acumulate la instruire practică se recuperează în vacanțe sau în afara orelor de curs prin parcurgerea activităților prevăzute în programă.
Art.145.(1) Deteriorarea spațiilor, a bunurilor de folosință individuală sau colectivă (inclusiv a manualelor primite gratuit și a cărților împrumutate de la bibliotecă) sau sustragerea acestora, presupune și achitarea contravalorii pagubelor.
(2) în cazul în care vinovatul este necunoscut, răspunderea materială devine colectivă și revine întregii clase.
Art.146. (1) Transferul elevilor unității școlare se poate face cu aprobarea Consiliului de Administrație de la o unitate la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare la alta, de la o formă de învățământ la alta și de la o clasă la alta, cu respectarea condițiilor prevăzute în Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de învățământ Preuniversitar.
(2) Toate aprobările de transfer se acordă  în limita numărului maxim de elevi pe clasă.
Art.147. Elevii care au obținut rezultate remarcabile în activitatea școlară și extrașcolară, ori s-au distins prin fapte de înaltă ținută morală și civică sunt recompensați moral și material.
Art. 148. Pe lângă recompensele prevăzute de legislația școlară elevii unității sunt stimulați cu premii din veniturile extrabugetare, proporțional cu efortul depus și rezultatele obținute și includerea lor în echipele care derulează proiecte în cadrul programelor europene.
Art.149. Conducerea unității școlare încurajează și asigură condiții optime de desfășurare activităților și cercurilor științifice, a manifestărilor culturale, artistice, sportive și civice.
Art.150. (1) Exprimarea opiniilor se poate face și în scris prin contribuția cu materiale la revistele școlare sau la alte publicații.
(2) Conducerea unității încurajează colaborarea cu fundații și organizații interesate în susținerea învățământului, participarea la programe și campanii educaționale, în domenii diferite.
Art.151. Calitatea de elev al unității școlare încetează în următoarele situații:
a)   la absolvirea studiilor;
b)   în cazul exmatriculării;
c)   în caz de abandon școlar;
d)   prin retragere, la cerere scrisă și cu acordul susținătorilor legali;

CAPITOLUL X. PERSONALUL DIDACTIC ȘI DIDACTIC AUXILIAR

Art.152.(1) Din personalul didactic (de predare și de instruire practică) și didactic auxiliar fac parte persoanele care îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, au capacitatea de exercitare deplină a tuturor drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale și sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției.
(2) În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unității școlare, cu acordul Consiliului Profesoral poate solicita un examen medical complet.
Art.153. (1) La încadrarea în muncă și ori de câte ori este nevoie, angajatorul va organiza examinarea medicală a salariatilor, în scopul de a constata dacă aceștia sunt apți pentru prestare activității pentru care au fost încadrați. Examinarea medicală este gratuită pentru salariați, angajatorul asigurând prin buget fondurile necesare pentru efectuarea examenului medical.
(2)  Angajații unității de învățământ beneficiază de completarea gratuită a dosarelor de sănătate de către medicul de medicina muncii, sumele necesare în acest sens fiind asigurate conform legii.
(3)  Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina muncii.
Art.154. Competențele, responsabilitățile, drepturile și obligațiile personalului didactic și didactic auxiliar sunt cele prevăzute de legislația muncii, legislația specifică învățământului, cele care derivă din contractul colectiv de muncă la nivel de ramură și din contractul individual de muncă sau stabilite prin fișa postului.
Art.155. Personalul didactic și didactic auxiliar este obligat să manifeste preocupare continuă pentru perfecționarea pregătirii profesionale și o conduită morală în concordanță cu valorile educaționale pe care trebuie să le transmită elevilor.
Art.156. Obligațiile specifice ale personalului menționat la alineatul precedent sunt următoarele:
1.   Să cunoască și să aplice prevederile legale specifice învățământului, să respecte programul de lucru, îndatoririle stabilite prin fișa postului și normele prezentului regulament.
2.   Să-și asume misiunea unității școlare și obiectivele instituționale, să cunoască și să aplice cu înalt profesionalism prevederile planului managerial al unității școlare.
3.   În prima zi a fiecărui semestru vor fi prezentate conducerii școlii, după caz, planificările anuale și semestriale la toate disciplinele cuprinse în încadrare. În cursul semestrului, autorii planificărilor pot interveni cu modificări sau completări.
4.   Temele înscrise în planificări vor corespunde cu înscrisurile din condica de prezență.
5.   Să realizeze performanță în toate activitățile prevăzute în structura normei didactice și pe cele suplimentare, stabilite în cadrul comisiilor metodice/comisiilor de lucru sau delegate de conducere.
6.   Să asigure parcurgerea ritmică a materiei și activităților prevăzute de manuale și programe, cu respectarea numărului de ore înscris în planul de învățământ pentru disciplina predată.
7.   Să promoveze metode de predare moderne, interactive, utilizând eficient baza tehnico-didactică din dotare (aparate și dispozitive, aparatura audio-video, tehnica de calcul, conexiunea la Internet, mulaje, naturalizări, hărți etc.), laboratoarele, cabinetele și atelierul școlii.
8.   Să evalueze ritmic cunoștințele elevilor și să realizeze instrumente tehnici noi de evaluare.
9.   Notele acordate se vor comunica imediat elevilor, se argumentează și se trec în documentele de înregistrare corespunzătoare numai de profesorul care a efectuat evaluarea.
10. La sfârșitul fiecărui semestru și la încheierea anului școlar profesorii și profesorii diriginți au obligația de a încheia situația școlară a elevilor și de a verifica în mod riguros cataloagele claselor repartizate, făcându-se răspunzători pentru greșelile comise care pot influența rezultatul final, respectiv media generală.
11. Semestrial, profesorii de toate specializările verifică exactitatea și corectitudinea mediilor încheiate. Se interzice modificarea de note sau medii. Toate notele neclare sau eronat consemnate se pot anula prin încercuire numai de cel care le-a pus. Modificarea unei medii semestriale sau anuale se face de către profesorul obiectului respectiv sau director prin anulare cu o linie orizontală, fără ștersături sau adăugiri și înscrierea notei corecte, numai cu cerneală roșie, se va semna de director și se va aplica sigiliul școlii. Se interzice înscrierea de date fără notă. Să se preocupe de diversificarea și actualizarea materialelor didactice cu concursul elevilor.
12. Să asigure pregătirea suplimentară a elevilor pentru participarea la concursuri și olimpiade școlare, pentru susținerea examenelor de corigență, de atestat profesional, de finalizare a studiilor și de admitere în nivele de învățământ superioare.
13. Se interzice organizarea de meditații contracost cu elevii claselor din încadrarea profesorului avizat.
14. Să coordoneze colectivele de elevi pentru elaborarea de referate și lucrări științifice, reviste școlare, proiecte pentru participarea la programe europene.

15. Să realizeze împreună cu elevii activități extrașcolare, manifestări artistice, culturale, sportive și civice și să îndrume activitatea cercurilor pe discipline sau domenii.
16. Să participe la elaborarea Planului de pregătire pentru evaluare națională și bacalaureat cu material specific disciplinei predate.
17. Să participe cu proiecte proprii la programe europene pentru formarea și perfecționarea profesională.
18. Să propună discipline și cursuri opționale pentru curriculum-ul la decizia școlii și să elaboreze programe și suporturi de curs pentru acestea.
19. Să participe la ședințele Consiliului clasei, Comisiei metodice, Comisiei diriginților, Consiliului Profesoral și ale Consiliului de Administrație când este solicitat.
20. Să înscrie în catalog absențele la ore ale elevilor precum și notele cu care sunt evaluați aceștia;
21. Se interzice scoaterea din incinta școlii a documentelor școlare pentru completare sau alte motive;
22. Pentru asigurarea unei completări corecte a documentelor școlare, profesorii diriginți, toate cadrele didactice și secretarii au obligația să folosească numai documente originale (copii xeroxate) și să procedeze ori de câte ori este nevoie la actualizarea datelor în rubricile special repartizate, cu înscrisuri complete și nu prescurtate.
23. Să efectueze serviciul pe școală conform graficului și programului stabilit.
24. Să aibă o ținută vestimentară decentă și să utilizeze un limbaj adecvat în relațiile cu elevii, părinții și personalul nedidactic;
25. Personalul didactic al școlii are obligația de a-și completa dosarul personal cu actele necesare și de a-și verifica anual carnetul de muncă pentru a constata valabilitatea și corectitudinea înscrisurilor. La dosarul personal vor fi prezente numai acte în copie, școala neasumându-și răspunderea pentru păstrarea actelor originale.
26. Condica de prezență se completează zilnic, după efectuarea activităților și numai în concordanță cu conținutul planificărilor. Activitățile realizate și neconfirmate cu semnătură nu vor fi trecute în pontaj și, deci, nici în statele de plată. Toate activitățile suplimentare realizate cu elevii vor fi consemnate în condică la sfârșitul programului în scris.
27. Se interzice modificarea structurii orarului școlii sau a locului de desfășurare a orelor, fără aprobarea directorulu școlii.
28. Învoirea cadrelor didactice de la cursuri se face numai în cazuri bine justificate, cu aprobarea directorului școlii pe bază de cerere scrisă și care presupune în mod obligatoriu asigurarea suplinirii în specialitatea de bază și semnătura de acceptare din partea suplinitorului.
29. Cadrele didactice au obligația să însoțească permanent elevii în toate activitățile de grup organizate cu aprobarea conducerii școlii: excursii, vizionări de spectacole, drumeții, acțiuni cultural-artistice sau sportive, concursuri etc.
30. Se interzice categoric scoaterea elevilor de la ore pentru abateri disciplinare sau orice altă neregulă, sau pentru a rezolva diverse misiuni străine de activitatea planificată.
31. Se interzice cu desăvârșire prezența cadrelor didactice (și a celuilalt personal angajat) între elevi sau în incinta unității sub influența băuturilor alcoolice respectiv în stare de ebrietate, indiferent de activitatea desfășurată.
32. Toate cadrele didactice au obligația de a informa în mod operativ conducerea școlii cu privire la orice fel de aspecte legate de manifestări necorespunzătoare ale unor elevi, manifestări ce sunt sancționabile conform prezentului regulament.
33. Toate cadrele didactice și personalul tehnico-administrativ au obligația ca în prima zi a anului școlar să prezinte dosarul medical (completat de medicul de familie și medicul de la Medicina Muncii).
34. Toate cadrele didactice au obligația de a acționa permanent pentru însușirea și aplicarea ideilor inovatoare în vederea realizării unui învățământ centrat pe elev și a implementării reformei învățământului la condițiile concrete ale școlii.
35. Cadrele didactice stagiare vor întocmi proiecte didactice dezvoltate. Pentru lecțiile de dirigenție, precum și pentru perioada de evaluare finală de la sfârșitul semestrelor, toate cadrele didactice vor întocmi proiecte didactice sintetice.
36. Se interzice oricărui cadru didactic folosirea telefonului mobil la ore, la activitățile în care sunt antrenați elevi sau alte cadre didactice.
37. Se interzice părăsirea clasei de către profesor, sau scurtarea orelor prevăzute în orar (mai ales ultima oră din program).
Art.160. Cadrele didactice de predare și de instruire practică se vor prezenta la program cu 15 minute înainte de începerea acestuia.
Art.161. Personalul didactic auxiliar (secretara și contabila) este subordonat directorului unității școlare și directoruluia djunct care coordonează domeniul său de activitate.
Art.162. (1) Programul de lucru pentru personalul didactic auxiliar se derulează după cum urmează:
     secretar: zilnic 7,30 -16,00, pauză 12,00 - 12,30; Program de lucru cu publicul: între orele 13.00 -15.00.
     contabil: zilnic 16,00- 20,00
Art.163.(1) Personalul didactic auxiliar este obligat să presteze servicii și activități performante, în sprijinul și pentru desăvârșirea procesului instructiv-educativ, în scopul satisfacerii necesităților de educație, informare, documentare, cercetare și recreere.
(2)  În funcție de specificul activității prestate și natura postului ocupat personalul didactic auxiliar  participă activ la sporirea și modernizarea bazei tehnico-didactice și crearea de resurse de finanțare extrabugetare. În perioada nedidactică poate desfășura și alte activități, în raport cu necesitățile unității.
Art.164. Atribuțiile fiecărei funcții sunt cele prevăzute în fișa postului, prevăzute de acte normative sau trasate în mod expres de director.
Art. 165. În relațiile interpersonale, de grup și în relațiile publice personalul didactic auxiliar trebuie să dovedească aptitudini specifice: intuiție cognitivă, tact pedagogic, spirit de cooperare și solicitudine, capacitate de comunicare, răbdare, calm, amabilitate, politețe, fermitate și promptitudine.

CAPITOLUL XI. COMPARTIMENTE FUNCȚIONALE

Art.166. Compartimentele funcționale organizate la nivelul unității școlare sunt următoarele: Secretariat și Contabilitate. Ele sunt în subordinea directorului unității.
Art.167. (1) Organizarea activității, obiectivele generale și specifice ale compartimentelor sunt stabilite de către directorul unității școlare în conformitate cu prevederile și normele legale care reglementează aceste domenii la începutul fiecărui an școlar.
(2)  Sarcinile de serviciu în cadrul compartimentelor sunt repartizate pe persoane prin fișa postului, în funcție de nivelul postului, complexitatea lor și specificul activității.
Art.168. Personalul care lucrează în cadrul compartimentelor este obligat să cunoască, să respecte și să aplice întocmai normele legale specifice activităților desfășurate, legile statului și prevederile prezentului regulament.
Art.169. Reprezentarea unității școlare de către personalul din cadrul compartimentelor, in relațiile cu elevii, cu cadrele didactice, cu publicul si cu alte instituții, organisme și organizații, se va face printr-o conduită morală și ținută vestimentară corespunzătoare, prin limbaj adecvat, profesionalism și fermitate.
Art.170. Compartimentul Secretariat asigură interfața dintre instituția de învățământ și beneficiarii serviciilor educaționale:elevi, părinți, personalul unității, comunitate.
Art.171. (1) Compartimentul Secretariat este organizat pe un post, care este de conducere.
(2)  Pe perioada examenelor sau a altor manifestări, programul de lucru va fi stabilit de către directorul instituției.
Art.172.(1) Secretarul șef coordonează întreaga activitate a compartimentului și răspunde în fața directorului și a Consiliului de Administrație referitor la gradul de îndeplinire a sarcinilor de serviciu individuale, cât și a standardelor de performanță atinse.
Art.173. Secretarul șef răspunde de realizarea următoarelor obiective:

a) Organizarea, eficiența, calitatea și disciplina muncii; asigurarea unui climat de muncă favorabil și colaborarea permanentă cu celelalte compartimente și instituții din cadrul sistemului și din afara acestuia;
b) Constituirea bazei de documentare; structurarea materialului legislativ în funcție de domeniul pe care îl reglementează și actualizarea lui permanentă;
c) Constituirea și actualizarea bazei de date a compartimentului și înmagazinarea acesteia pe suport magnetic;
d) Achiziționarea, evidența și justificarea imprimatelor cu regim special (acte de studii, documente de evidență școlară, alocații de stat pentru copii, documente de evidență a personalului etc.);
e) Completarea corespunzătoare a actelor de studii și documentelor de evidență școlară atât din punct de vedere al formei cât și al conținutului;
f) Eliberarea actelor de studii și a documentelor curente cu respectarea parametrilor de calitate, în termenul prevăzut de lege și după programul stabilit de conducerea unității;
g) Încadrarea personalului, acordarea drepturilor salariale și a indemnizațiilor de asigurări sociale ce i se cuvin; stabilirea, acordarea și plata burselor, a alocațiilor de stat pentru copii și a celorlalte forme de sprijin social;
h) Asigurarea securității documentelor, a sigiliului școlii și arhivei; păstrarea tuturor actelor și documentelor în spații special amenajate, cu încuietori sigure și protejate împotriva unor evenimente nedorite (sustrageri, calamități, deteriorări, acțiunea factorilor naturali) și respectarea strictă a normelor P.S.I.;

i) Organizarea și conducerea activității arhivei unității școlare;

j) Organizarea fluxului de preluare/restituire a corespondenței în cadrul unității și în afara acesteia;

k)   Asigurarea confidențialității datelor, informațiilor și păstrarea secretului de serviciu;

l)    Afișarea în spațiile special amenajate, la termenele stabilite de legislație (sau stabilite de conducerea unității) și în condiții grafice corespunzătoare a informațiilor referitoare înscrierea în clasa pregătitoare, la admiterea în liceu și organizarea concursurilor și examenelor și rezultatele acestora, mișcarea, încadrarea și perfecționarea personalului, acordarea de burse, recompense și sancțiuni acordate elevilor, repartizarea elevilor pe clase (la începutul anului școlar) și a situației școlare (la sfârșitul anului școlar) cât și a altor date și informații de interes public;

m)  Utilizarea economicoasă și eficientă a tuturor resurselor materiale de care dispune compartimentul (tehnică de calcul, imprimate de birou, imprimate cu regim special, servicii de telecomunicații, energie electrică și termică, apă etc.).
Art.174. Ștampila unității școlare este păstrată de secretarul șef; în lipsa acestuia este predată directorului unității școlare.
Art.175. Secretarul va verifica zilnic împreună cu profesorul de serviciu existența faptică (prin numărare) a tuturor cataloagelor și condicilor de prezență. Acestea vor fi depozitate în fișetul special amenajat și se va verifica siguranța încuietorilor. Cheia rămâne în posesia secretarului.
Art.176. Pe perioada vacanțelor școlare cataloagele sunt preluate și păstrate la Compartimentul Secretariat.
Art.177.(1) Corespondența va fi prezentată zilnic directorului unității școlare (după încheierea programului de relații cu publicul).
(2)  Documentele, cu excepția actelor de studii și a documentelor contabile, vor fi prezentate pentru semnătură altor persoane numai în cazul în care s-a indicat în mod expres acest lucru de către director.
Art.178. Informațiile conținute în documentele de evidență curente sau existente în arhiva unității sunt confidențiale; eliberarea de documente sau acordarea declarațiilor, accesul persoanelor sau reprezentanților altor instituții și organizații la date și informații, este permis numai după obținerea avizului favorabil din partea conducerii unității școlare.

Art.179. Secretarul șef va prezenta Consiliului de Administrație, ori de câte ori este solicitat de către director, raportul asupra activității compartimentului.

Art.180.(1) Compartimentul Contabilitate este organizat pe un singur post, de conducere. Funcția de casier este în responsabilitatea secretarului.
(2)  Activitatea casieriei este organizată în conformitate cu prevederile Regulamentului operațiunilor de casă.
(3)  Operațiunile cu numerar (încasări și plăți) se derulează zilnic între orele 10.00- 16.00.         
Art.181. Compartimentul Contabilitate asigură și răspunde de buna desfășurare a activității financiar-contabile a unității școlare, de derularea fluentă a fluxurilor financiare și materiale, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
Art.182.(1) Programul zilnic de funcționare se derulează între orele 16.00-20,00.
(2)  Pe perioada examenelor sau a altor manifestări, programul de lucru va fi stabilit de către directorul instituției.
Art.183. Contabilul șef coordonează întreaga activitate a compartimentului șrăspunde în fața directorului și a Consiliului de Administrație referitor la gradul de îndeplinire a sarcinilor de serviciu individuale și colective cât și a standardelor de performanță atinse.
Art.184. Conturile utilizate pentru reflectarea patrimoniului unității se stabilesc sub responsabilitatea ordonatorului terțiar de credite - directorul unității școlare și a contabilului șef.
Art.185. Contabilul șef răspunde în mod solidar cu personalul din subordine de realizarea următoarelor obiective:
a)   Organizarea, eficiența, calitatea și disciplina muncii; asigurarea unui climat de muncă favorabil și colaborarea permanentă cu celelalte compartimente și instituții din cadrul sistemului și din afara acestuia;
b)   Constituirea bazei de documentare;structurarea materialului legislativ în funcție de domeniul pe care îl reglementează și actualizarea lui permanentă;
c)   Constituirea și actualizarea bazei de date a compartimentului și înmagazinarea acesteia pe suport magnetic;
d)   Achiziționarea, evidența și justificarea imprimatelor cu regim special;
e)   Existența, integritatea, păstrarea, paza și securitatea bunurilor și valorilor de orice fel, deținute cu orice titlu;
f)   Respectarea legalității cu privire la evidența, existența, păstrarea și folosirea patrimoniului;
g)   Stabilirea răspunderii disciplinare și materiale pentru persoanele vinovate de prejudicii aduse unității; recuperarea pagubelor provenite din substituiri, lipsuri în gestiune, sustrageri sau ca urmare a nerespectării normelor de recepție, manipulare, depozitare;
h)   Organizarea din punct de vedere financiar contabil a activităților extrabugetare și urmărirea rentabilității acestora;
i)    Angajarea unității în contracte cu diverși agenți economici și urmărirea permanentă a respectării clauzelor și obligațiilor contractuale;
j)    Întocmirea și circulația documentelor primare, tehnic-operative și contabile, a balanțelor de verificare analitice și sintetice (pe surse de finanțare) și a bilanțului contabil;
k)   Respectarea normelor legale referitoare la încadrare și salarizare și monitorizarea drepturilor de personal pe surse de finanțare; acordarea drepturilor de bursă , premii și stimulente cuvenite elevilor;
l)    Stabilirea, evidențierea și vărsarea la bugetul statului și bugetul asigurărilor sociale a impozitelor și contribuțiilor datorate de angajați și angajator și întocmirea documentelor aferente;
m)  Legalitatea, realitatea, necesitatea și economicitatea plăților și cheltuielilor efectuate cu numerar sau prin cont;
n)   Asigurarea securității documentelor, arhivarea și păstrarea în spații special amenajate, cu încuietori sigure și protejate împotriva unor evenimente nedorite (sustrageri, calamități, deteriorări, acțiunea factorilor naturali) și respectarea strictă a normelor P.S.I.;

o)   Asigurarea confidențialității datelor, informațiilor și păstrarea secretului de serviciu;
p)   Utilizarea economicoasă și eficientă a tuturor resurselor materiale de care dispune compartimentul (tehnică de calcul, imprimate de birou, imprimate cu regim special, servicii de telecomunicații, energie electrică și termică, apă etc.):
Art.186. Contabilul șef exercită controlul financiar preventiv pentru operațiunile și proiectele de operațiuni stabilite de legislație și prin decizia de organizare a controlului financiar preventiv propriu; întocmește graficul de circulație a documentelor și urmărește circulația acestora în cadrul unității școlare
Art.189. Raportul asupra activității financiar-contabile către organele de conducere este prezentat de către contabilul șef, ori de câte ori i se solicită aceasta de către directorul unității. Analiza eficienței activităților autofinanțate și a veniturilor extrabugetare pe surse de finanțare și de formare a veniturilor va fi prezentată în Consiliul de Administrație, lunar.
Art.190.(1) Compartimentul Administrativ este organizat pe 2 sectoare, în funcție de specificul activității prestate și în scopul asigurării unor servicii de bună calitate. Acestea sunt: Serviciul de îngrijire și întreținere, Centrale termice.
(2)  Personalul administrativ din aceste sectoare este în subordinea directorului.
Art.194. Personalul de îngrijire și fochiștii vor verifica zilnic, la intrarea în schimb existența și starea mijloacelor fixe și obiectelor de inventar în spațiile pe care le deservesc; lipsurile sau defecțiunile constatate vor fi semnalate imediat directorului unității.
Art.191.(1) Programul zilnic de lucru se derulează după cum urmează:

     Personal de îngrijire școală/fochiștii:
-     primul schimb: 7,00 - 15,30, pauză 11.00 - 11.30;
-     al doilea schimb: 14,00 -20,00, pauză 17.00 -17.30;

 (2) În perioada nedidactică, în timpul examenelor sau a altor manifestări, programul de lucru va fi stabilit de către directorul instituției.
Art.197. Directorul unității răspunde în mod solidar cu personalul din subordine de realizarea următoarelor obiective:

a)   Organizarea, eficiența, calitatea și disciplina muncii; asigurarea unui climat de muncă favorabil și colaborarea permanentă cu celelalte compartimente și instituții din cadrul sistemului și din afara acestuia;
b)   Existența, integritatea, păstrarea, paza și securitatea bunurilor și valorilor de orice fel, deținute cu orice titlu;
c)   Respectarea prevederilor legale cu privire la evidența, existența, păstrarea și folosirea patrimoniului;
d)   Recuperarea urgentă a pagubelor provenite din substituiri, lipsuri în gestiune, sustrageri sau ca urmare a nerespectării normelor de recepție, manipulare, depozitare, a normelor tehnice de consum, a normelor P.S.I., de protecție a muncii și a normelor igienico-sanitare;
e)   Contribuția permanentă la realizarea și utilizarea judicioasă a resurselor materiale și financiare extrabugetare.
f)   Funcționarea corespunzătoare și economicoasă a instalațiilor (termice, electrice, sanitare) mașinilor ẟi utilajelor și înlăturarea pierderilor de orice fel;
i)    Întreținerea în perfectă stare de curățenie și igienă a tuturor spațiilor (săli de clasă, laboratoare, ateliere, holuri, birouri, grupuri sanitare, centrală termică, magazii și spații de depozitare, curte, spații verzi etc.);
j)    Asigurarea securității valorilor materiale (bunuri de orice fel), depozitarea lor în spații special amenajate, cu încuietori sigure, protejate împotriva unor evenimente nedorite (sustrageri, calamități, deteriorări, acțiunea factorilor naturali) și respectarea strictă a normelor P.S.I. și igienico sanitare;
k)   Utilizarea economicoasă și eficientă a tuturor resurselor materiale de care dispune compartimentul (mașini, utilaje și aparatură, materii prime, materiale, combustibili și energie, servicii de telecomunicașii, energie electrică și termică, apă etc.).

Art. 198. Controlul curent în cadrul compartimentelor este realizat de către șeful de compartiment și director. Acestia asigură instruirea permanentă a personalului din subordine și se preocupă de ridicarea nivelului profesional și perfecționarea continuă a tuturor salariaților în raport cu posibilitățile unității și aspirațiile personale.

Art.199.  Directorul propune Consiliului de Administrație:

     calificativele anuale ale personalului din subordine;

     promovarea și stimularea personalului cu rezultate deosebite în activitate;

     sancționarea disciplinară în cazul neîndeplinirii sarcinilor de serviciu sau încălcării cu vinovăție a normelor legale.



CAPITOLUL XII. DISPOZIȚII FINALE

Art.200. Prevederile Regulamentului Intern se completează cu regulamentele celorlalte organisme de conducere și coordonare care funcționează la nivelul unității școlare, prin sarcinile și atribuțiile stabilite fiecărui salariat prin fișa postului și prin dispozițiile interne emise de către conducerea unității.

Art.201. Neîndeplinirea obligațiilor de serviciu sau nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage după sine sancționarea disciplinară și stabilirea răspunderii materiale (dacă este cazul).

Art.202. Se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricărui alt fond destinat derulării , evaluării naționale, examenului de bacalaureat și examenului de absolvire.

Art.203.(1) Personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic este încurajat să participe la viața socială și publică, să facă parte din asociații și organizații sindicale, profesionale și culturale, naționale și internaționale , precum și din organizații politice legal constituite, în conformitate cu prevederile legii, în interesul propriu, al unității școlare, al învățământului sau al societății românești.

(2) Personalul unității poate exprima liber opinii profesionale în spațiul școlar și poate întreprinde acțiuni în nume propriu, în afara acestuia, dacă acestea nu afectează prestigiul învățământului, al unității și nu contravin profesiei pe care o exercită.
Art.204.(1) Regulamentul Intern intră în vigoare după aprobarea lui de către Consiliul Profesoral.
(2) Coordonatorul de proiecte și programe, șefii de comisii, șefii de compartimente și diriginții vor prelucra la nivelul sectoarelor și comisiilo prevederile lui și vor urmări permanent îndeplinirea lor.
Art.205. Orice modificare sau reactualizare a Regulamentului Intern se realizează de către angajator cu consultarea sindicatelor, potrivit legii.


Director,

Prof. DOBREA FIRICEL



Anexa 1.

Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” sat Vetrişoaia


ATRIBUȚIILE ELEVULUI DE SERVICIU PE ȘCOALĂ

Art. 1 Programarea elevilor de serviciu în școală este făcută numai de dirigintele clasei, care îi instruiește pe elevi în legătură cu sarcinile specifice. Dirigintele are obligația de a întocmi un tabel nominal cu elevii clasei și zilele în care aceștia execută serviciul pe școală, tabel pe care să-l atașeze la prima pagină a catalogului. Dirigintele și profesorii de serviciu pe școală trebuie să supravegheze respectarea strictă a programării făcute și modul în care își duc la îndeplinire sarcinile ;

Art.2   Elevul  de  serviciu este obligat să se prezinte la școală cu 15-20 minute înaintea începerii cursurilor,  permite  intrarea  si  ieșirea  elevilor  din  școala  în  timpul  programului  scolar ;

Art.3   Nu  permite  intrarea  persoanelor  străine  în  școala  și  nici  a  elevilor  din  alte  schimburi.  Accesul părinților este permis în baza verificării identități acestora și pe consemnarea în registrul aflat la intrarea în școală

Art.4   Răspunde  de  semnalizarea  sonoră  la  începutul  și  sfârșitul  orelor  de  curs ;

Art.5   Nu  permite  intrarea  persoanelor  străine  în  cancelaria  școlii ;

Art.6   Urmareste  si  raporteaza profesorului de serviciu  tot  ceea ce  se  întâmplă  în  scoală  în  timpul  serviciului;

Art.7   Unul  dintre  cei  doi  elevi  caută  invatatorii  sau  profesorii  solicitati  la  cancelarie ;

Art.8   Atunci  când  sunt  probleme  urgente,  mai  intâi  informeaza  profesorul  de  serviciu  sau  conducerea  scolii ;

Art.9   Unul  din  cei  doi  elevi  de  serviciu  supravegheaza  permanent  intrarea  principala  a  scolii  iar  celalalt  patruleaza  pe  holuri  si  in  curte ;

Art.10   Se  interzice  elevului  de  serviciu  sa  aibă  alte  ocupații  in  timpul  serviciului (ascultat  muzica,  jucat  carti,  lectura,  efectuare  de  teme) ;

Art.11   La  intrarea  și  ieșirea  din  serviciu predă registrul.

DIRECTOR,                               COORDONATOR  PROIECTE  EDUCATIVE,
PROF. DOBREA FIRICEL                                   PROF. BUTUC CARMEN



Anexa 2.

Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş”  sat Vetrişoaia

ATRIBUŢIILE CADRULUI  DIDACTIC DE SERVICIU PE ȘCOALĂ

l. Se prezintă cu 30 minute înainte de începerea programului, la intrarea în serviciu preia
cataloagele, condica de prezență și registrul  de procese-verbale de la secretara școlii, realizează instructajul elevilor de serviciu și împreună cu aceștia verifică tot spațiul școlar (clădiri și curtea școlii), implicit curățenia;
2. Răspunde de securitatea cataloagelor pe toată perioada cât este de serviciu;
3. Supraveghează şi îndrumă activitatea elevilor de serviciu,  predă și apoi preia registrul
de la aceștia;
4. Asigură ordinea şi liniştea pe culoarele școlii și supraveghează elevii în curtea școlii;
5. Ia măsuri de suplinire a unor cadre didactice de către alte cadre didactice (dacă este
cazul, anunţând şi conducerea şcolii);
6. Cadrul didactic de serviciu rămâne 30 minute după terminarea programului, verifică
existența și predă cataloagele, condica de prezență și registrul de procese verbale secretarei școlii și asigură împreună cu aceasta securitatea acestora în fișetul special;
7. Răspunde de ordinea, disciplina și securitatea elevilor din incinta școlii;
8. Răspunde împreună cu elevii de serviciu, de semnalizarea sonoră a începutului și sfârșitului orelor de curs, conform programului școlii.
9. Solicită intervenția altor cadre didactice, a diriginților, a personalului administrativ sau a directorului pentru soluționarea problemelor care îl depășesc;
10. Consemnează în registrul de procese verbale toate deficiențele constatate sau evenimentele cu care s-a confruntat;
11. Legitimează toate persoanele străine care se află în incinta școlii sau în spațiile aferente acesteia;
12. Constituie abatere disciplinară orice neîndeplinire a sarcinilor prevăzute precum și nerespectarea programului de lucru;
13. În registrul de procese-verbale cadrul didactic de serviciu va consemna:

a.       Existența sau absența  cataloagelor la începutul și sfârșitul serviciului planificat și va cerceta cazul în situația în care lipsește  unul sau mai multe cataloage;
b.      Anomaliile din cadrul programului instructiv-educativ (profesori absenți, abateri disciplinare ale elevilor, deteriorări de bunuri etc);
c.       Starea de curățenie în incinta și curtea școlii;
d.      Tulburarea programului școlar de către persoane străine;
e.       Alte evenimente.



 Anexa 3.

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN VASLUI
LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREŞ” SAT  VETRIŞOAIA
TEL./FAX:0235432038


PLAN DE MĂSURI PENTRU ASIGURAREA PROTECŢIEI UNITĂŢILOR ŞCOLARE ŞI A SIGURANŢEI ELEVILOR
                                                            An şcolar 2013/2014



  1. Includerea în Regulamentul intern a secţiunii ,,Măsuri de securitate şi prevenirea accidentelor în şcoală” şi prelucrarea acestora cu elevii.

                                                               Responsabili: CP,CA, diriginţii, învăţătorii
                                                               Termen: 01.10.2013
  1. Instruirea elevilor cu măsurile generale de prevenire a accidentelor la orele de : chimie, fizică, educaţie fizică, laboratoare tehnologice, instruire practică
                                                                  
                                                                Responsabili: responsabilul cu protecţia
                                                                                        muncii, c.d. care predau
                                                                                        disciplinele respective
                                                                Termen: 01.10.2013

  1. Respectarea de către elevi şi cadrele didactice a normelor PSI, normele de protecţia muncii, securitatea privind sănătatea elevilor, a  regulilor de circulaţie rutieră.
                                                            
                                                               Responsabili: responsabilul PSI, toate c.d.
                                                               Termen : permanent

  1. Obligativitatea purtării uniformei şcolare de către toţi elevii şcolii.

                                                              Responsabili: diriginţi, învăţători, elevi
                                                              Termen: permanent

  1. Montarea unor sisteme video de supraveghere a incintei şi a holurilor şcolii la școala de centru.

                                                              Responsabil: directorul
                                                              Termen: 01.10.2013
  1. Întocmirea graficului privind efectuarea serviciului pe şcoală de către c.d. şi elevi
                                
                                                              Responsabili: directorul, consilierul educativ,
                                                                                            secretarul şcolii
                                                                    Termen : 24. 09.2013

  1. Instruirea elevilor cu sarcinile ce le revin ca elevi de serviciu pe şcoală.

                                                              Responsabili: diriginţii, c.d. de serviciu pe şcoală
                                                              Termen: permanent

  1. Efectuarea riguroasă a serviciului pe şcoală şi clasă de către cadrele didactice  şi elevi.

                                                             Responsabili: toate c.d., toţi elevii
                                                             Termen : permanent

  1. Colaborarea cu poliţia locală şi primăria pentru asigurarea securităţii unităţii şcolare.

                                                             Responsabili: directorul, consilierul educativ
                                                             Termen: permanent

  1. Interzicerea părăsirii de către elevi a  incintei şcolii în timpul programului şcolar.

                                                            Responsabili: c.d. şi elevii de serviciu
                                                            Termen: permanent


  1. Interzicerea atragerii de către elevi a persoanelor străine în şcoală.

                                                             Responsabili: toate c.d., elevii
                                                             Termen : permanent

  1. Completarea registrului de evidenţă a vizitatorilor şi legitimarea persoanelor străine la intrarea în şcoală, de către elevii de serviciu pe şcoală.                                                                                                                                     
                                                       Responsabili: c.d. şi elevii de serviciu
                                                            Termen: permanent

  1. Porţile şi uşile spaţiilor de învăţământ vor fi încuiate pe tot parcursul programului şcolar. La grădiniţe va fi introdus interfonul.
                                                                Responsabili: profesorii/învăţătorii/educatoarele
                                                                Termen: permanent

  1. Se va introduce în planificarea orelor la dirigenţie, teme privind asigurarea securităţii elevilor.
                                                                     Responsabili: Coord.proiecte şi progr. ed.
                                                                                              Diriginţii
                                                                     Termen: 01.10.2013



DIRECTOR,                                                              Coord. de proiecte şi progr. educ.,
Prof. Dobrea Firicel                                                             Prof. Butuc Carmen







Anexa 4.

INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN VASLUI
LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREŞ”  SAT VETRISOAIA
TEL/FAX: 0235432038

PLANUL OPERAȚIONAL PRIVIND REDUCEREA FENOMENULUI VIOLENȚEI ÎN MEDIUL ȘCOLAR
ANUL ȘCOLAR 2013-2014

STRATEGIA EDUCAȚIONALĂ
FORMA DE
VIOLENȚĂ
OBIECTIVUL
MĂSURI/ACTIVITĂȚI
RESPONSABILI ȘI
INSTITUȚII
CU CARE SE
COLABOREAZĂ
TERMENE DE REALIZARE
INDICATORI DE EVALUARE
I. Violența exercitată asupra mediului școlar (elevi, cadre didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic) de către persoane din afara mediul școlar
1.Prevenirea și combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de altă natură care se pot exercita asupra elevilor, cadrelor didactice și nedidactice, provenite din partea unor persoane din afara mediului școlar
-Includerea în Regulamentul intern al școlii a unor reglementări referitoare la accesul persoanelor străine în incinta și în interiorul școlii, interzicerea părăsirii curții școlii de către elevi și necesitatea purtării uniformei școlare.

-asigurarea eficientă a pazei și securității școlare;

-Efectuarea riguroasă a serviciului pe școală de către elevi și cadre didactice;

- Monitorizarea activităților din preajma, incinta și  holurile școlii cu ajutorul sistemelor video de supraveghere( acolo unde există);
-Montarea sistemelor video de supraveghere la corpurile în care nu există;

-Întâlniri ale elevilor și cadrelor didactice cu reprezentanți ai Poliției, în vederea dezbaterii unor teme referitoare la fenomenul violenței în general, al violenței în școală, în particular

Consiliul de Administrație






Consiliul de Administrație, Poliția








Primăria



Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar

Coordonator de proiecte și programe educative, diriginți, învățători
30 septembrie 2013






Permanent






Permanent



Sfârșitul semestrului I


-conform unui grafic stablilit de Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar
-diminuarea numărului de agresiuni exercitate asupra elevilor cadrelor didactice și nedidactice;
















-numărul de întâlniri realizate la nivelul unității școlare

II. Violența în interiorul mediului școlar

A.    Violența între elevi
B.     Violența în relațiile dintre elevi –cadre didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic
C.     Violența în relațiile dintre părinți și elevi, părinți și profesori
1.Prevenirea și combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de altă natură care se pot manifesta: între elevi, în relațiile dintre elevi și c.d., între elevi și alte categorii de personal din cadrul unității școlare; prevenirea și combaterea formelor de violență manifestate de părinți în școală.

2.Conștientizarea problemei violenței în mediul școlar de către elevi, părinți și c.d. ;


3. Oferirea de alternative educaționale multiple și atractive pentru petrecerea timpului liber prin participarea la activități extracurriculare






4. Consilierea psihologică și pedagogică a elevilor și profesorilor;


5. Consilierea pedagogică a cadrelor didactice pe problematica prevenirii și combaterii violenței în mediul școlar











6. Cunoașterea și aplicarea prevederilor Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului
-includerea obligatorie, în fiecare semestru, în cadrul orelor de consiliere și orientare a cel puțin unei teme care să pună în dezbatere problema violenței între elevi și a relațiilor dintre elevi –cadre didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic;

-includerea obligatorie, în cadrul tematicii ședințelor cu părinții, a unei teme(lectorat) care să pună în dezbatere problema violenței în mediul familial, a violenței între elevi, a relațiilor dintre elevi –cadre didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic precum și a comportamentului părinților în școală;

-elaborarea unei oferte variate şi bogate de activităţi extraşcolare ce se vor desfăşura în cadrul Programului ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun!”(1-5 aprilie, 2013)

-antrenarea elevilor în activități extrașcolare sportive, artistice, civice, în cadrul cercurilor de la nivelul școlii; participarea la concursuri școlare;

-inițierea unor proiecte și programe ale Consiliului elevilor pe o problematică ce vizează combaterea violenței la nivelul unității școlare

-consilierea psihologică a elevilor care prezintă forme accentuate de manifestare violentă, agresivă, în relațiile cu colegii și c.d. de către specialiști din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională;

-participarea c.d. la activități de formare privind managementul/rezolvarea conflictelor și managementul clasei, organizate în școală, CCD, CJRAE, etc


-organizarea Consiliului profesoral cu tema ,,Responsabilitățile sistemului educațional privind respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului stabilite prin Legea nr. 272 din 21/06/2004” privind protecția și promovarea drepturilor copilului( se va insista asupra Secțiunii 4: Educație, activități recreative și culturale, precum și asupra Capitolului XII: Răspunderi și sancțiuni)
Coordonatorul de proiecte și programe educative, diriginții





Directorul, Coordonatorul de proiecte și programe educative, diriginții



-comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, toate c.d.



-toate c.d., consilierul educativ, directorul, Consiliul Şcolar al Elevilor, Consiliul reprezentativ al părinţilor

-coordonatorul de proiecte și programe educative și coordonatorii de cercuri, învățătorii, educatoarele, profesorii, diriginții


Consiliul elevilor





CJRAE









Coordonatorul de proiecte și programe educative, CCD, CJRAE



Directorul școlii, Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar


-conform planificării tematice anuale și semestriale a orelor de consiliere și orientare






-conform planificării tematice anuale și semestriale a ședințelor(lectoratelor) cu părinții







Permanent





Permanent




Conform unui grafic stabilit în cadrul programului Consiliului elevilor




Semestrial














Conf. unui grafic stabilit de coordonatorul de proiecte și programe educative



Septembrie-octombrie 2013
-numărul de teme realizate la nivelul școlii







-numărul de teme realizate la nivelul școlii









-numărul de activități și elevi/părinți participanți


-numărul de elevi participanți la diferite tipuri de activități curriculare, extracurriculare și extrașcolare


Nr. de proiecte inițiate de elevi și nr. de elevi beneficiari


Nr. de elevi consiliați








Nr. de profesori participanți la activități de formare







Dispariția cazurilor de încălcare a drepturilor copiilor



DIRECTOR,                                                                        CONSILIER EDUCATIV,
PROF. DOBREA FIRICEL                                              PROF. BUTUC CARMEN


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

           NR.1829/14.10.2019 Planul de Acţiune al Şcolii LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA , JUDEŢUL VASLUI                               2013-2020 Planul operaţional pentru anul şcolar 20 19-2020 REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019 APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019 Partea I – Context 1.     Misiunea/Viziunea şcolii Misiunea școlii Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat   Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru r

Planul de actiune al Liceului Tehnologic ,,Petru Rares" Vetrisoaia

           NR.1829/14.10.2019 Planul de Acţiune al Şcolii LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA , JUDEŢUL VASLUI                               2013-2020 Planul operaţional pentru anul şcolar 20 19-2020 REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019 APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019 Partea I – Context 1.     Misiunea/Viziunea şcolii Misiunea școlii Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat   Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru reușită și
  LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ” VETRIȘOAIA             E-mail: licteh.vetrisoaiavs@yahoo.com TEL / FAX: 0235432038 e- mail :   isjvaslui@   isj.vs.edu.ro 31 octombrie 2021 COMUNICAT Privind situația vaccinărilor împotriva COVID – 19 la nivelul Liceului Tehnologic ,,Petru Rareș ”  Vetrișoaia La data de 31 octombrie 2021, situația personalului care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia este următoarea:   Total persoane care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia  - 28; Total persoane vaccinate - 22; Ponderea personalului vaccinat raportat la numărul total de persoane:78%