Treceți la conținutul principal

Planul de actiune al Liceului Tehnologic ,,Petru Rares" Vetrisoaia



           NR.1829/14.10.2019



Planul de Acţiune al Şcolii








LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA, JUDEŢUL VASLUI
                             



2013-2020

Planul operaţional pentru anul şcolar 2019-2020

REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019
APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019









Partea I – Context

1.    Misiunea/Viziunea şcolii
Misiunea școlii
Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat  Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale
pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru reușită și integrare socio-profesională într-o societate concurențială, în care transformările se succed rapid.

           Viziunea noastră ca organizație furnizoare de educație este de a promova valorile în mod explicit și eficient prin obiective clare, programe și activități specifice, utilizând mijloacele adecvate și implicând toți factorii educaționali pentru ca elevii școlii să atingă potențialul maxim.

2.    Profilul actual al şcolii

            Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” este situat în localitatea Vetrişoaia, judeţul Vaslui, pe Valea Prutului şi deserveşte  aproximativ 4 localităţi de pe raza comunelor Vetrişoaia şi Berezeni. Este unitate școlară cu personalitate juridică și are o structură arondată: Grădinița cu program normal. Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” oferă instruire de specialitate de nivel 4, în domeniul mecanică, specializarea Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, învăţământ liceal (liceu tehnologic). Absolvenţii clasei a X-a, care nu doresc continuarea studiilor în ciclul superior al liceului, pot opta pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică (180 de ore)  în vederea participării și promovării  examenului de certificare a competențelor profesionale – nivel 3 de calificare în specializarea Mecanic agricol sau pentru învățământul profesional cu durata de 2 ani în alte unități școlare. Este singurul liceu care oferă pregătire în domeniul mecanică pe o distantă de aproximativ 75 de km, aflându-se între Murgeni (la 43 km) și Huși (la 33 de km).
 De asemenea, Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrișoaia oferă instruire și pentru nivelele preprimar, primar și gimnazial.
 

       În anul şcolar 2016-2017, în această unitate şcoalară, au fost înscrişi în total  403 de prescolari și elevi, repartizaţi pe cele patru nivele educaţionale astfel: învăţământul preprimar (57 de preşcolari), învăţământul primar (123 de elevi), învăţământul gimnazial (130 de elevi) şi liceal (93 elevi).
         Îu unitatea de învățământ funcționează, în anul școlar 2016-2017, un personal didactic  format din: 2 educatoare ( titulare), 6 învăţători (5 învățători titulari), 20 profesori (dintre care 8 titulari,  10 suplinitori calificaţi şi 2 suplinitori necalificaţi),  1 maistru (suplinitor calificat), personal didactic auxiliar (1 secretar/1 normă, 1 contabil/0,5 norme și 1 bibliotecar/0,25 norme) şi personal nedidactic format din 6 persoane.
         Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat  Vetrişoaia are în dotare 2 laboratoare de informatică, fiecare cu câte  o reţea de 10 calculatoare (ambele conectate la Internet), 1 videoproiector + ecran de proiecție, 1 flipchart, 2 imprimante, 1 multifuncţional (cu scanner, imprimantă A4 și  A3, fax, copiator A4 și A3, 2 laptopuri și 1 calculator, utilizate în procesul didactic. De asemenea, în dotarea şcolii există şi un laborator de fizică – chimie amenajat corespunzător şi dotat cu mijloace de învăţămant moderne: tablă magnetică, aparatură şi ustensile de laborator, cărţi de specialitate, softuri educaţionale etc. Administraţia şcolii beneficiază de: 1 calculator și 4 laptopuri (toate conectate la Internet prin reţea de telefonie), 1 multifuncțional color (copiator și imprimantă A4), 1 multifuncţional color  (cu scanner, imprimantă A4  fax, copiator A4), 1 imprimantă alb-negru. Cadrele didactice au acces la 2 calculatoare și 3 laptopuri, 2 imprimante, 1 tablă interactivă, 3 videoproiectoare pe care le pot utiliza în procesul didactic sau pentru pregătirea unor materiale.
        Începând din anul şcolar 2015-2016 grădiniţa funcţionează într-o singură clădire reabilitată și extinsă în anul 2008-2009, dotată cu mobilier nou, modular, centrală termică proprie, aducţiune de apă şi cu grupuri sanitare în interiorul clădirilor.
        Învăţământul primar și gimnazial  funcţionează, începând cu anul școlar 2012-2013, într-o  clădire nou construită, dotată cu mobilier nou şi utilităţi (centrală termică, aducţiune de apă).
        Învățământul liceal funcționează în două corpuri de clădire: unul nou, construit în 2007-2008, în care se desfășoară procesul instructiv educativ și unul vechi în care funcționează atelierul școlii, amenajat și dotat minimal.
        Spațiile administrative se află localizate în două corpuri de clădire. Secretariatul, contabilitatea și biroul directorului se află într-un local al grădiniței construit în 2007-2008. În același local, funcţionează Centrul de Documentare şi Informare (CDI), amenajat și dotat
corespunzător în anul şcolar 2008-2009 (mobilier nou, tablă interactivă, 1 multifuncţional, 1 calculator, televizor plasmă, sistem audio, reportofon, aspirator, fond de carte, CD-uri educaţionale). De asemenea, în același local au fost amenajate, începând cu anul școlar 2015-2016, cabinetul de consiliere și cabinetul medical în care elevii vor avea acces la servicii de consiliere și orientare și la servicii medicale. Arhiva școlii se află localizată în corpul de clădire în care funcționează învățământul primar și gimnazial.
       Şcoala are în dotare 1 microbuz şcolar utilizat pentru transportul elevilor de la Bumbăta (sat component al comunei Vetrişoaia) și din interiorul localității Vetrișoaia, la toate corpurile școlii.  În 2015, comunitatea (Primăria Vetrișoaia), a mai primit un microbuz școlar pentru eficientizarea transportului elevilor la activitățile școlare obligatorii și la cele extrașcolare.

3.    Analiza rezultatelor  din anul şcolar 2015-2016

Rezultatele elevilor la sfârșitul anului școlar 2015-2016:
         Procent de promovabilitate la cls. I-IV = 98%;
         Procent de promovabilitate la cls. V-VIII =  82 %
         Procent de promovabilitate la cls. IX-XII=  78%;                                         
Rezultatele elevilor la examenele naționale:                                       
         Procent de promovabilitate E.N. = 64,51% (Elevi înscriși=31, Elevi promovați=20).
         Procent de promovabilitate la Examenul de certificare a competențelor profesionale = 100 % (Elevi înscriși=16, Elevi promovați=16).
         La Examenul de Bacalaureat 2016 în sesiunea iunie-iulie s-au înscris 8 elevi, iar în sesiunea august-septembrie s-au înscris 6 elevi. A promovat un singur absolvent, procentul de promovabilitate = 12,50%.

 Admiterea în învățământul liceal în anul școlar 2015-2016
      Elevi care au promovat clasa a VIII-a, la sfârșitul anului școlar - septembrie = 38
      Elevi care au participat la etapele de admitere în învățământul liceal și care au fost admiși = 38
      Procent de admitere în învăţămantul liceal – 100 %.

 Rezultatele obținute de elevi la concursuri, festivaluri, întreceri şi olimpiade şcolare în anul școlar 2015-2016:
Concursuri și olimpiade școlare:
-  Premiul I – etapa locală, Olimpiada școlară de geografie - cls. a VIII-a ;
 - Locul al II-lea – etapa locală, la Concursul Național de Geografie ,,Mica Olimpiadă de Geografie Terra” – clasa a VII-a;
 - Locul al II-lea – etapa locală, la Concursul Național de Geografie ,,Mica Olimpiadă de Geografie Terra” – clasa a VII-a  ;
- Premiul al III-lea – la Olimpiada satelor vasluiene, ediția a IV-a, cls. a VIII-a;
- Mențiune – la Olimpiada satelor vasluiene, ed. a IV-a, cls. a VIII-a;
- Mențiune – la Olimpiada satelor vasluiene, ed. a IV-a, cls. a V-a;
- Mențiune – la Concursul Județean de Matematică ,,Podul Înalt”, ed. a X-a, cls. a VIII-a;
- Mențiune – la Concursul Județean de Matematică ,,Podul Înalt”, ed. a X-a, cls. a V-a ;
-  Mențiune – etapa locală, Concursul Național de Chimie ,,Raluca Rîpan” – cls. a VII-a;
Locul I - la Concursului Național ,,Cu viața mea apăr viața” – etapa județeană ;
- Mențiune – la Concursul Național ,,Știu și aplic” – cls. a XII-a
-  Premiul al III-lea – la Concursul Național de Chimie ,,Raluca Rîpan”– etapa locală
- Premiul I - 16 copii, Premiul al II-lea -7 copii, Premiul al III-lea -1 copil, 1 Mențiune - la Concursul de activități integrate pentru antepreșcolari și preșcolari ,,TIMTIM-TIMY”;
- Premiul I - 10 copii, Premiul al II-lea - 12 copii, Premiul al III-lea - 4 copii  la Concurs judetean „Parfum de toamna”;
- Premiul I și Mențiune – la Concursul interjudetean „Campioni in lumea povestilor”;
- Premiul al II-lea, Premiul I și Mențiune la Concurs judetean „Natura, armonie și culoare”

Competiții sportive:
- Locul I - 3 elevi, la Crosul Bobocilor – etapa locală Huși;
- Locul al III-lea, la Crosul Bobocilor – etapa locală Huși;
- Locul - la Concurs judetean de RUGBY-TAG MIXT-GARA BANCA;
- Locul I, Locul II - 3 elevi, Locul III -3 elevila CROSUL COPIILOR- GARA BANCA;
- Locul I - 2 elevi - la Cupa „STEFAN D. LUCHIAN”;
- Premiul I, Premiul II - 2 elevi, Premiul III, Mentiune - Concurs regional „S.O.S.-PAMANTUL...!”
- Premiul I și Premiul II – 2 elevi, la Concursul judetean „Necuvintele”;
- Premiul I – 1 elev, la Concursul internațional „Cu poluarea nu-i de joaca!”

Rezultate obținute la festivaluri, concursuri folclorice:
-  Premiul I – 1 elev, la Concursul Regional de Folclor Tradițional ,,PE-O GURĂ DE RAI”, ediția a VIII-a, Focsani.
- Premiul I – 1 elev, la Concursul  „Copiii au talent”, etapa județeană;
- Premiul I – 1 elev, la Concursul  „Copiii au talent”, etapa interjudețeană;
- Premiul I – 1 elev, la Festivalul International de Cultura si Civilizație Romaneasca „Românașul”- Iași, etapa interjudețeană.


4.      PROIECTE/PROGRAME DERULATE/INITIATE ȘI IMPLEMENTATE ÎN ANUL ȘCOLAR 2015-2016
*      Proiectul ,,Școala te face OM!  derulat în parteneriat cu Fundația Holt România, Filiala Iași şi Consiliul Județean Vaslui. Până în prezent s-au derulat următoarele activităţi:
a)      Cu adulții: - Cursul de educatie parentală (2 sesiuni)  desfasurat în școală cu un grup de 10 cadre didactice;
                  - Cursul de educatie parentală (8 sesiuni)  desfasurat în școală cu un grup de 10 părinți ai elevilor din grupul țintă al proiectului;
b)     Cu cei 15 elevii din grupul țintă:
                - ,,Știați că...”, organizată și desfășurată de înv. Grecu Mărioara, înv. Lovin Luminița și înv. Balan Valeru;
                 - ,,Cerc de dezbatere” - 2 activități organizate și desfășurate de prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel și prof. Simion Mioara, cu temele ,,Cum ne păstrăm sănătoși” și  ,,Regulile de circulație salvează vieți!”
                 -    ,,Ce meserie mi-ar plăcea” - 2 activități desfășurate de prof. Roman Vergil și prof. Bordeianu Neculai
                 - ,,Ecologizarea în curtea școlii” -  2 activități organizate și desfășurate de prof. Mitrofan Crina-Mariana și prof. Pandelea Ana;
                 - Atelierul ,,Târg de jucării” :   - A 1: Cea mai frumoasă păpușă (Butuc, Grecu, Dobrea)
                      -A 2: Jucăria preferată (Butuc, Grecu, Dobrea)
                 - Activitate mestesugareasca:  A 1 și A 2 - Pandelea și Mitrofan
                 - Atelier ,,Muzica, dans, teatru” A 1 și A 2  - Cotea și Grecu
                 - Atelier pictură A 1 și A 2  - Cotea și Grecu
                 - Atelierul ,,Cerc de științe” – A 1 ,,Energia verde” – Butuc și Dobrea
-          A 2 ,,Orientarea în teren” – Butuc și Dobrea
                  -Atelier de fotografie A 1 și A 2 – Bordeianu și Roman.
c) Tabără de studiu la Vatra Dornei, la care au participat 2 elevi din grupul țintă.           
*      Proiectul educațional ,, Am grija de sanatatea dintilor mei”- nr. înreg. la ISJ 165( Coordonator proiect educ.Bejan Corina) derulat de Grădinița cu PN Vetrișoaia – structură arondată a Liceului Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia în colaborare cu Cabinetul Medical Stomatologic Berezeni. Grupul țintă îl reprezintă copiii de la Grupa mare.

             S-au derulat 5 activități cu preșcolarii din grupul țintă:

                              - ,,La inceput de drum”;
                              - ,,Să descoperim lumea alimentelor sănătoase”;
                              - ,,Reguli de igienă personală, a alimentației, igiena orală”;
                              - ,,Sănătate și mișcare în aer liber” –excursie la Bârlad;
                              - ,,Nutriție cu/fără E-uri (E-urile din alimente –sceneta)”

*                  Proiectul educational ”Stop! Viata are prioritate!”- nr.inreg. la ISJ 174 ( Coordonatori proiect înv. Grecu Mărioara si înv. Purice  Dumitru). Proiectul nu s-a derulat.

*                  Proiectului educational international TIMTIM-TIMY – Concurs de activități integrate, la care au participat 23 de preșcolari și 5 cadre didactice (educ. Cotea Daniela, educ. Bejan Corina, prof. Dobrea Firicel, director, prof. Bordeianu Neculai și director adjunct, prof.  Butuc Carmen).
*                  De asemenea, școala a aplicat la două proiecte cu finanțare: Proiectul ,,Școli conectate la comunitate”,  finanțat de Fundația Noi Orizonturi și Proiectul privind învățământul secundar (România Secondary Education Project –ROSE), finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucți și Dezvoltare. Pentru ambele proiecte așteptăm rezultatele proceselor de evaluare.

5.      Parteneriate interne și externe încheiate de unitatea școlară în anul școlar 2015-2016

- parteneriate cu alte unități de învățământ:  Grădinița cu P.P. ,,Norocel” Negrești, Școala Gimnazială ,,Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”, Târgoviște, Jud. Dâmbovița,  Școala Gimnazială Stroiești, Jud. Vaslui, Liceul Teoretic ,,Șerban Vodă” Slănic, Jud. Prahova, Școala Gimnazială nr. 1 ,,Gara Banca”, jud. Vaslui.

- parteneriate cu alte instituții: S.C. Agrovet S.A. Vetrişoaia - agent economic pentru desfășurarea instruiri practice, S.C. Florivas S.A. Vetrişoaia - agent economic pentru desfășurarea instruiri practice, Postul de poliţie Vetrişoaia, CMI Medicina Muncii Dr. Raluca Bura, S.C. Consulting Evaluări S.R.L., CMI Dr. Teodorescu Iuliana-Maria, Holt România – Filiala Iasi, Fundația pentru Științe și Arte Paralela 45 Pitești, Asociația Cultural-Științifică ,,Vasile Pogor” Iași;


6.      Formarea şi dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și  întregului personal al școlii

Formarea profesională a cadrelor didactice a fost îmbunătățită în acest an şcolar datorită oportunităților în acest sens:
-          existența unui număr mare de proiecte și programe gratuite pentru formarea continuă a cadrelor didactice;
-          existența Proiectului de conversii FSE – Formarea profesională a cadrelor didactice din învățământul  preuniversitar pentru noi oportunități de dezvoltare în carieră;
-          existența unei oferte de cursuri atractive la CCD Vaslui gratuite și cu autofinațare;
-          organizarea de cursuri la toate disciplinele, pentru cadrele didactice fără studii corspunzătoare, de către CCD Vaslui în parteneriat cu ISJ Vaslui;
-          oportunitatea de a susține dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din bugetul școlii;
-          existența unei oferte de cursuri gratuite prin POS DRU;
-          disponibilitatea universităților de a-și promova oferta de formare profesională a cadrelor didactice;
-          autoperfecționare: elaborare de lucrări și articole de specialitate/managemant, publicate sub semnătură proprie în reviste de specialitate, cărți, comunicări științifice personale prezentate la diverse manifestări de specialitate etc.
Dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice s-a realizat prin dezvoltarea competențelor în cariera didactică, prin înscrierea și participarea la cursuri de formare, înscrierea la grade didactice conform Metodologiei formării continue a personalului didactic sau prin alte forme de perfecţionare. Formarea inițială s-a realizat prin exemple de bune practici, elaborare de proiecte/schițe pentru activitățile didactice, extracurriculare a cadrelor didactice debutante și participarea la cursuri de formare a cadrelor didactice fără studii corespunzătoare postului.
A fost elaborat Planul de dezvoltare profesională continuă a cadrelor didactice, în anul școlar 2015-2016, care cuprinde obiectivele prioritare privind perfecționarea și formarea continuă a c.d. dar și direcții/activități concrete pentru realizarea obiectivelor.
Activități de formare profesională desfășurate:
1) Cadre didactice participante la cursuri:
- prof. Tăbuș Mirabela – finalizarea  Facultății de limba și literatura română-limba și literatura engleză, Universitatea ,,Dunărea de Jos, Galați;
                           - Cursul ,,Educație pentru sănătate și prim ajutor”, organizat de CCD Vaslui în
                                        perioada 29.05.-28.06. 2-16;
                - Cursul ,,Educație pentru sănătate”, organizat de Fundația ,,Alături de voi”
                            România și partenerii săi în perioada 2-5 martie 2016;

- prof. Simion Mioara – Cursul ,,Educație pentru sănătate și prim ajutor”, organizat de CCD Vaslui
                                       în  perioada 29.05.-28.06. 2-16;
                                   - Cursul de inițiere ,,MANAGEMENT ȘI CONSILIERE PENRU CARIERA
                          DIDACTICĂ”, organizat de CCD Vaslui în perioada 05-06 decembrie
                          2015;
                       - Cursul ,,Educație pentru sănătate”, organizat de Fundația ,,Alături de voi”
                            România și partenerii săi în perioada 2-5 martie 2016;
- prof. Lovin Luminița – Programul de inițiere ,,Competențe antreprenoriale”, organizat de S.C. INFOEDUCAȚIA SRL Iași, în perioada 7-24.09.2015;
- prof. Mitrofan Crina-Mariana - Cursul ,,Educație pentru sănătate și prim ajutor”, organizat de CCD Vaslui în perioada 29.05.-28.06. 2016;
- secretar, Darie Oana – finalizarea cursului de ,,Achiziții publice”, organizat de ISJ Vaslui;
- prof. Dobrea Firicel - finalizarea cursului de ,,Achiziții publice”, organizat de ISJ Vaslui;
- secretar, Darie Oana – Cursul ,,Inspector resurse umane”, organizat de INFOEDUCAȚIA IAȘI, început îm mai 2016;
 - prof. Carp Marinela – Programul de formare continuă ,,Calitatea în educație”, organizat de CCD Vaslui, în perioada 5 martie - 2 aprilie 2016;
- prof. Dobrea Firicel, a finalizat cursul de formare ,,Educator parental” dec. 2015 – modelul HOLT, în cadrul Proiectului ,,Școala te face OM!”;
- înv. Grecu Mărioara cursul de formare  a competentelor în vederea predarii la clasa pregatitoare (sept.2015- Husi);
-  directorul școlii, prof. Bordeianu Neculai a participat la Programul de formare ,,Director în învățământul preuniversitar”, organizat de Centrul de Formare și Perfecționare Continuă Vaslui, în perioada 3 oct.-28 nov. 2015;
2) Cadre didactice participante la grade didactice:  
                                                    - Prof. Butuc Carmen – înscrisă la Gradul I;
                                                    - Prof. Radu Alina – înscrisă la Gradul I;
                                                    - Prof. Deaconu Vergil – înscris la Gradul I;
                                                    - Prof. Mitrofan Crina-Mariana – înscrisă la Gradul II;
                                                    - Prof. Simion Mioara – promovat examenul de Definitivat;
                                                    - Prof. Cornea Florentina –  promovat examenul de Definitivat.

   3)  În şcoală s-au desfăşurat Cursul de educație parentală (2 sesiuni de formare) cu 10 cadre didactice, în cadrul Proiectului ,,Școala te face OM!” ( formator Prof. Dobrea Firicel –educator parental);
     
     4) În şcoală s-au desfăşurat următoarele activități de formare:
-  programe de formare la nivelul comisiilor metodice;
- prof. Butuc Carmen și prof. Dobrea Firicel au elaborat articolul ,,Rolul școlii în educarea elevilor pentru un stil de viață sănătos” publicat în volumul ,,EDUCAȚIE PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS”, ISBN, editura DECESFERA MEDIA SRL, octombrie 2015.
- Simpozionul Internațional ,,Universul Științelor”, ediția a VI-a, organizat de Asociația Cultural-Științifică  ,,Vasile Pogor” Iași, septembrie 2015 (participanți prof. Dobrea Firicel și prof. Butuc Carmen);
- Simpozionul regional „Rolul complementarității educației formale-nonformale în dezvoltarea personală a elevului” organizat în cadrul CCD – 20 NOV. 2015 ( prof. Tăbuș Mirabela-Iuliana);
- Lucrările Proiectului ,,Valențe culturale ale securității și sănătății în muncă” organizat de ITM  Vaslui și ISJ Vaslui, februarie-mai 2016 (prof. Roman Vergil și maistru instructor Mihalcea Mihai);
- Conferința de Educație Timpurie 2016 ,,FERICIREA SE ÎNVAȚĂ ÎN COPILĂRIE”, organizată în perioada 11-13 mai 2016 la Sinaia –educ. Bejan Corina.

- autoperfecţionare prin studiu individual, documentare privind întocmirea de documente de proiectare, programe pentru opţional, planuri manageriale pentru diverse activităţi;
- participarea la activităţile metodice din cadrul cercurilor pedagogice zonale, comisiilor metodice de la nivelul şcolii, ședințele Consiliului profesional etc.     
   
Desfășurarea activităților de  la nivelul comisiilor metodice:

Comisia metodică a educatoarelor și învățătorilor activități demonstrative și referate/informari științifice:
-          Activitate demonstrativa la clasa a III-a, susținuta de înv. Florea Rodica, la Limba si literatura română, cu tema Textul literar ”La săniuș” după Ion Agarbiceanu;
-          Activitate demonstrativa la Grupa mare cu tema Sa le strangem in camara (activitate integrata), susținuta de educ. Bejan Corina;
-          Referat sustinut de inv. Grecu Marioara: Modalitati de predare a limbii romane in ciclul primar.

Comisia metodică a disciplinelor umane – activități demonstrative și referate/informări științifice;
-          Prof. DEACONU VERGIL -  lecție demonstrativă (noiembrie 2015), la clasa a XII-a cu  tema: „Simbolismul” – Poezia  „Plumb”, de  George  Bacovia;
-          Prof. SIMION MIOARA - lecție demonstrativă (octombrie 2015); Clasa a IV-a – Tema: ,,Alergare de rezistență și Superrugby”;
-          Prof. COTEA DANIELA – lecție demonstrativă la muzică, clasa a V-a B, ,,Asemanari și deosebiri între Gama DO MAJOR și Gama la minor”;
-          Prof. TABEICA ALEXANDRA - Referat susținut cu   tema: „Arta de a evalua”;
Comisia metodică a disciplinelor reale – activități demonstrative și referate/informări științifice:
-          Prof. DOBREA FIRICEL - a susținut lecție deschisă la chimie, clasa a VII-a A, cu tema ,,Soluții. Exerciții și probleme recapitulative”;
-          Prof. DOBREA FIRICEL a prezentat, informarea științifică cu tema ,,Metode complementare pentru reducerea CO2 din natură și diminuarea încălzirii climatice datorate CO2”;
-          Maistru Mihalcea Mihai a susținut în cadrul comisiei lecția demonstrativă la disciplina Asamblări mrcanice, clasa a XI-a, cu tema ,,Montarea lagărelor de rostogolire”;
-          Maistru Mihalcea Mihai a prezentat, în cadrul comisiei metodice, referatul cu tema ,,Strategii alternative de evaluare la matematică”;
-          Prof. ROMAN VERGIL a susținut în cadrul comisiei lecția demonstrativă la disciplina matematică, clasa a XII-a, cu tema ,, Primitivele unei funcții – integrala definită. Exerciții”;
-          Prof. ROMAN VERGIL a prezentat referatul cu titlul ,,Lucrul pe echipe, o formă de creștere a randamentului școlar”;
-          Prof. PANDELEA ANA - a prezentat referatul cu tema ,,De ce curriculum centrat pe elev?”;
-          Prof. PLATON ELENA a susținut lecție deschisă la fizică, clasa a IX-a , cu tema ,,Lentile. Lecție  de  recapitulare și sistematizare a cunoștințelor”;
-          Prof. BALAN AURORA a susținut în cadrul comisiei lecția demonstrativă la disciplina matematică, clasa a VIII-a, cu tema ,,Probleme cu corpuri geometrice studiate aplicate în viața cotidiană”;
-          Prof. PATRAȘ CARMEN a prezentat  referatul cu tema ,,Matematica și metoda problematizării”;
-          prof. CARP MARINELA - a prezentat, în cadrul comisiei metodice, referatul cu tema ,,Metode de  stimulare a creativității elevilor”.
Comisia metodică a diriginților din învățământul gimnazial și liceal – activități demonstrative și referate/informări metodice/științifice
-          Prof. PANDELEA ANA, decembrie 2015 -  lecţie demonstrativă la clasa a VIII-a B  cu tema ,,Capcanele străzii”;
-           Prof. PANDELEA ANA a prezentat referatul cu tema ,,Portretul dirigintelui”;
-          Prof. TABEICA ALEXANDRA - informare științifică de specialitate;
-          Maistru instructor MIHALCEA MIHAI - februarie 2016 -  lecţie demonstrativă la clasa a IX-a cu tema ,,Toleranța – între virtute și slăbiciune”;
-          Prof. DOBREA FIRICEL -  referat cu tema ,,Diversitate și toleranță”;
-          Prof. CARP MARINELA -  lecţie demonstrativă la clasa a XI-a   cu tema ,,Cum pot fi cel mai bun?”;
-          Prof. DEACONU VERGIL – a prezentat referatul cu tema ,,Accentuarea rolului activității de consiliere și orientare în educația armonioasă a elevilor prin strategii interactive la clasă”;
7.      Alte activități/acțiuni realizate pe parcursul  anului școlar 2015-2016:
-           FESTIVITATEA DE DESCHIDERE A ANULUI ȘCOLAR – prezidată de directorul școlii, prof. Bordeianu Neculai, la care au participat elevii școlii, părinții, preoții din comunitate și reprezentanții autorităților locale.
-           ,,21 SEPTEMBRIE 2015 –ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII” –sub sloganul ,,Free for peace!”, a fost  organizată și desfășurată o acțiune de  plantare de pomi în curtea școlii si a gradinitei.  Au participat elevi și preșcolari îndrumați de prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, prof. Deaconu Virgil, prof. Tabus Mirabela, maistru instr. Mihalcea Mihai și educ. Cotea Daniela si Bejan Corina.
-           ,,EUROPEAN DAY OF LANGUAGE – 26 septembrie 2015” –activitatea a fost organizată în cadrul CDI-ului și  a fost marcată prin discuții cu elevii privitor la importanța studierii limbilor străine și sensibilizarea față de toate limbile vorbite în Europa. De asemenea, a fost organizata o dezbatere si prezentare power-point pe această tema. Au participat elevii claselor IX-XII, organizator prof. Tăbuş Mirabela-Iuliana.
-           ZIUA INTERNAȚIONALĂ A  EDUCAȚIEI -5 OCTOMBRIE 2015 – a fost marcată într-un cadru festiv, la care au participat elevi și cadre didactice, astfel:
-           prezentarea semnificației zilei și a câtorva citate despre educație, cls. V-VIII–prof. Cotea Daniela, consilier eductiv;
-           prezentare ppt.”Istoricul si insemnatatea zilei educatiei”, cls.IX-XII-prof. Tabus M., Mihalcea M., Roman V.;
-           „Ziua educatiei in desenele elevilor”cls.V B si  VII B-prof. Cotea D., Dobrea F., Simion M.;
-           Activitati sportive-prof. Simion M., Tabus M.
-           ,,SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE 16-21 NOIEMBRIE, 2015. Tema:  ,,Egalitatea trebuie sa fie reala” –a fost marcată prin următoarele activități:
-           „Toti avem drepturi egale”-realizarea unui panou cu drepturile copilului-cls. a VI-a, prof. Mitrofan Crina;
-           „Suntem asemeni voua!”-postere ilustrand promovarea tolerantei intre elevi-cls. IA si IB, inv.Cornea Florentina si Balan Valeru;
-           „Copacul prieteniei”-realizarea unui poster si conceperea unor testimoniale privind acceptarea diferentelor-cls. a VaB, prof. Dobrea Firicel;
-           „Egalitatea reala intre oameni, ce este si cum se poate manifesta?”-dezbatere, desene si sloganuri pe tema propusa-cls. a VII-Aa, prof. Butuc Carmen;
-           „Diversitate si egaliate de sanse in gradinita mea- sunt si eu copil ca voi!”-prezentare de imagini cu copii din diferite gradinite din tara si din alte tari- gr. mare si mica, educ. Bejan Corina si Cotea Daniela;
-           „Suntem diferiti, dar ne comportam armonios”dezbatere-cls. a III-a si pregatitoare, inv. Florea Rodica si Grecu Marioara;
-           „Drepturile copilului, drepturile mele”-creatii literare- cls. a II-a si a IV-a, inv. Lovin Luminita si Purice Dumitru;
-           „Suntem diferiti, accepta si tolereaza semenul de langa tine!”-dezbatere- cls. a VIII-a B, prof. Pandelea Ana;
-           „Indiferent de etnie, suntem egali”-dezbatere-cls. a IX-a, maistru instr. Mihalcea Mihai;
-           „Egalitatea privind drepturile si obligatiile elevilor”-dezbatere-cls. a XI-a, prof. Carp Marinela;
-           „Drepturile copilului implica si indatoriri”-dezbateri-cls. a V-a A, PROF. Deaconu Vergil;
-           „Pot si eu!”-dezbatere si realizarea unor afise – cls. a VII-a B, prof. Simion Mioara;
-           „Elevi egali, pretentii diferite”-dezbatere pe tema intre scolile din mediul rural si urban, sansa elevilor de la tara pe piata muncii- cls. a XII-a, prof. Tabus Mirabela.
-           COMEMORAREA ZILEI HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA - 9 octombrie, 2015 - expozitie în holul scolii cu materiale informative, prezentarea semnificatiei zilei. Realizarea de către elevi a  unor afișe/ postere  cu imagini reprezentative. Au participat elevii claselor V-VIII, organizator prof. de istorie Bordeianu Neculai.
-           ,,ZIUA ARMATEI ROMÂNE - 25 OCTOMBRIE 2015” – activitate organizată de prof. de istorie Bordeianu Neculai-expoziţie organizată în holul şcolii cu materiale pe această temă (imagini cu armata romana in trecut si prezent).
-           SĂRBĂTOAREA DE HALLOWEEN – a fost marcată astfel:  la nivelul claselor V-VIII, pe 29-30 oct. 2015, s-a organizat un Carnaval al mastilor si costumelor,  o expoziţie de dovleci sculptati şi lucrari artistico-plastice, urmate de premierea elevilor pe secţiunile ,,Cel mai frumos dovleac sculptat”, „Cea mai frumoasa pictura”, ,,Cea mai hidoasă mască” şi „Cel mai hidos costum”; organizatori prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, prof. Cotea Daniela, prof. Tăbuș Mirabela Iuliana, prof. Simion Mioara;
-           BALUL BOBOCILOR –activitate inițiată de către Consiliul Scolar al Elevilor pe 30 oct. 2015; a cuprins Concursul ,,Miss și Mister Boboc” și o seară distractivă. Organizatori: prof. Cotea Daniela,  prof. Butuc Carmen, prof. Roman Vergil, prof. Tăbuș Mirabela, maistru instr. Mihalcea Mihai și CSE Vetrișoaia.
-           EXCURSIE LA IASI – organizată pe 18 oct. 2015 – elevi din cls. V-VIII- prof. Dobrea Firicel si prof. Butuc Carmen;
-           EXCURSIE LA BRASOV- organizata pe 31 oct.2015- elevi din cls. V-VIII- prof. Dobrea Firicel si prof. Butuc Carmen;
- ZIUA EUROPEANA IMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE-activitate organizata la CDI pe 28 oct. 2015 cu elevii claselor  IX-XII- organizatori prof. Butuc Carmen, prof. Tabus Mirabela, prof. Dobrea Firicel;
-           ACTIVITATE CDI-„LITERATURA, MIJLOC DE INFORMARE SI DOCUMENTARE”-elevii cls. IX-XII- prof. Tabus Mirabela, prof. Deaconu Vergil, prof. Bordeianu Neculai, prof. Butuc Carmen, prof. Cotea Daniela;
-  ACTIVITĂŢI  DEDICATE  ,,ZILEI  NAŢIONALE A ROMÂNIEI - 1 DECEMBRIE 2015”:
a.         Prezentarea semnificației zilei și a unui film documentar – organizator director  prof. Bordeianu Neculai;
b.         Program artistic - prezentat de grupul vocal folcloric „Floricele de pe Prut”, indrumat de prof. Cotea Daniela si de gupul vocal ,,Meloritm”, îndrumat de prof. Butuc Carmen;
c.         Expoziția –concurs ,,România mea frumoasă!” –participanți elevii claselor V-VIII, organizator prof. Cotea Daniela
d.         La mulți ani, țara mea!– program artistic, participanţi preşcolarii de la Grădiniţa Vetrişoaia îndrumaţi de educatoarele Cotea Daniela  și Bejan Corina.
-           ,,MOS NICOLAE -6 DECEMBRIE, 2015” - sub genericul ,,Cadoul din ghetuță”, copiii de la Grădiniţa Vetrişoaia au primit daruri  (pungulite cu jucarii si dulciuri pentru copii) sponsori fiind parintii copiilor si elevii claselor a VIII-a. Organizatori: educ. Cotea Daniela și educ. Bejan Corina.
-           ,,SĂRBĂTORILE DE IARNĂ” – au cuprins următoarele activităti:
-           Serbarea Pomului de Crăciun, care a antrenat copii şi elevi de la toate nivelele de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) s-a desfăşurat atât la nivel de clasă şi grupă în şcoală şi grădiniţă, cât şi la nivel de şcoală la Căminul Cultural din localitate. Programul a cuprins: colinde româneşti şi internaţionale, montaje literar-artistice, dansuri moderne, obiceiuri şi tradiţii (Haiducii, Capra şi Pluguşorul). Organizatori: educatoare, invatatori si profesorii diriginti;
-           ,,În aşteptarea lui Moş Crăciun” - amenajarea sălilor de clasă în spiritul sărbătorilor de iarnă cu ornamente, brăduţi, desene, etc
-           Primirea darurilor de la Moş Crăciun oferite de Consiliul Local Vetrişoaia – toți preșcolarii și elevii claselor V-VIII au primit daruri.
-           ,,15 IANUARIE – NAŞTEREA MARELUI POET NAŢIONAL MIHAI EMINESCU” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
-           depunerea unei coroane de flori la bustul poetului din parcul şcolii;
-           Medalion literar: Din poezia lui Mihai Eminescu
La activităţi au participat elevi ai claselor V-VIII. Organizatorii activităţilor: prof. Deaconu Vergil, prof. Cotea Daniela,  prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, prof. Tabus Mirabela, prof. Simion Mioara;
-           „Dor de Eminescu”recital de poezie- elevii claselor primare-organizatori, toti  invatatorii;
-           ,,24 IANUARIE-ZIUA UNIRII” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
-           Prezentarea semnificaţiei zilei de 24 ianuarie 1859 – prof.  Bordeianu Neculai;
-           Organizarea concursului ,,24 Ianuarie – Unirea cea Mică” – participanţi elevii claselor a VIII-a; organizator prof. Bordeianu Neculai
-           Grupul vocal folcloric „Foricele de pe Prut”-indrumator prof. Cotea Daniela;
-           Formatia de dansuri „Floricica de pe Prut”-indrumator director camin cultural Lupu Ion;
-           S-a cântat și dansat  ,,Hora Unirii”.
-           „DRAGOBETELE”
-activitate cu elevii claselor a XI-a si a XII-a-prezentarea semnificatiei zilei si confectionare de  felicitari cu urari in lb. Engleza-prof. Tabus Mirabela
-           „8 MARTIE-ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII”
-program artistic prezentat de copiii grupelor mica si mare-educatoare Cotea D. si Bejan C.;
-program artistic Caminul cultural: elevii claselor a III-a si a IV-a-inv. Lovin L. si Purice D.;
-grupul vocal MELORITM-prof. Butuc C.;
- grupul vocal folcloric FLORICELE DE PE PRUT si prescolarul Popa Ioana Lorena-Cotea D.;
-duetul Munteanu L. si Polojan A.;
-expozitie de felicitari si martisoare-educatoare, invatatori, diriginti si prof. Cotea D.
- „22 MARTIE- ZIUA MONDIALA A APEI”
-activitatea CE NU STIAI DESPRE APA?- prezentare ppt cls. VA, VB, VI, VIIIB-prof. Mitrofan C.
-           „ZIUA MONDIALA A PASARILOR”
-expozitie de fotografii-prof. Mitrofan C.
-           „ZIUA MONDIALA A SANATATII”
-activitatea ALIMENTATIA SANATOASA/ALIMENTATIA NESANATOASA-prezentare ppt si dezbatere libera-prof. Mitrofan C.
- „ZIUA MONDIALA A PAMANTULUI”
-activitati de ecologizare a spatiilor verzi de pe raza comunei-toti prescolarii si elevii, toate cadrele didactice
-           „FLORIILE, SFINTELE SARBATORI PASCALE”
-expozitie de desene/picturi, felicitari, oua incondeiate-educatoare, invatatori, prof. Cotea D.
-           „9 MAI, ZIUA EUROPEI”
-expunere panouri tematice si prezentarea semnificatiei zilei-prof. Bordeianu N.
-           „1 IUNIE, ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI”
-au fost organizate concursuri sportive, desene pe asfalt, colaje, etc. Cu prescolarii si elevii inv. primar- educatoare si invatatori
- a fost organizat concursul sportiv „Cupa 1 Iunie”si „Crosul absolventilor”-prof. Simion Mioara si Tabus Mirabela;
-           „ZIUA EROILOR-INALTAREA DOMNULUI”
-au fost depuse flori la monumentele eroilor din comuna; recital de poezie- toate cadrele didactice
-           „CAMPANIA GLOBALA PENTRU EDUCATIE”
-activitate desfasurata cu elevii clasei a VII-a –prof. Butuc Carmen;
-activitatea „Finantati viitorul –dreptul la educatie pentru toti”-cu elevii claselor VA si VI-prof. Tabus Mirabela; cu elecii clasei a VII-a B-prof. Simion Mioara
-           „CAMPANIA DE PROMOVARE A DIVERSIVITATII” prin utilizarea kitului educational pus la dispozitie de Agentia de Dezvoltare Comunitara IMPREUNA
-activitatea „Ce vrei sa te faci cand ve-i fi mare?”elevii clasei a VI-a- prof. Tabus Mirabela si cu elevii clasei a VII-Ab- prof. Simion Mioara;
-activitatea „O vointa de fier!”cu eleviiclasei a VII-a-prof. Butuc Carmen(2 activ.)
-           „ZIUA BIBLIOTECARULUI”-activitatea in cadrul C.D.I.-ului „Azi cititor, maine sciitor”- prof. Tabus Mirabela
-           „JOURNEE INTERNATIONALE DE LA FRANCOPHONIE” - activitati cu elevii claselor: IX-XII-prof. Tabus Mirabela si Deaconu Vergil; clasele V-VIII-prof. Tabeica Alexandra
-           EXCURSIE LA STEFANESTI-BOTOSANI - s-a desfasurat competitia sportiva „STEFAN D. LUCHIAN”
-           EXCURSIE ÎN ZONA CHEILE BICAZULUI-L. ROȘU-DURĂU-IZVORUL MUNTELUI –elevi –prof. Dobrea Firicel si Butuc Carmen
-           EXCURSIE LA TG. NEAMȚ-DURĂU-IZVORUL MUNTELUI-elevi- prof. Bordeianu Neculai si Roman Vergil
-           EXCURSIE LA MANASTIREA BUJORENI – elevi- preot Mandrea Vasile
-           EXCURSIE LA BIRLAD-copiii din grupa mare insotiti de parinti-educatoare Bejan Corina si prof. Tabeica Alexandra
-           VIZIONARE TEATRU PENTRU COPII „PAS” –GALATI-au participat grupele de prescolari si elevii inv. primar-Cotea D., Bejan C., Grecu M., Balan V., Purice D., Lovin L., Cornea F., Florea R., Simion M., Tabus M.
-           CURSUL FESTIV- ELEVII CLASEI a XII-a-prof. Tabus Mirabela
-           CURSUL FESTIV  „MULTUMIRI”- ELEVII CLASELOR a VIII-a-prof. Pandelea Ana si Tabeica Alexandra
-           „FESTIVITATEA DE INCHEIERE A ANULUI SCOLAR ”
- s-a facut premierea elevilor de catre prof. diriginți, directorul scolii, reprezentantul comunitătii locale-dl. primar, care a sponsorizat premierea cu carti;
- prescolarii din grupa mica au prezentat un program artistic-educatoare Cotea D;
-           PROGRAMUL NAŢIONAL EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE ÎN ŞCOALA ROMÂNEASCĂ
a)         25 copii implicati în Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea curriculară – discipline optionale, în anul scolar 2015/2016. In anul scolar 2015/2016 parintii copiilor de grupă mică de la Grădiniţa Vetrişoaia au optat pentru disciplina optională ,,Educație pentru sănătate” - educ. Cotea Daniela;
b)         20 de copii implicați Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea extracurriculară și extrașcolară în cadrul Proiectul educațional ,, Am grija de sanatatea dintilor mei” –educ. Bejan Corina;
c)         15 elevi din grupul țintă al Proiectului ,,Școala te face OM!” prin activitatea extracurriculară ,,Cum ne păstrăm sănătoși”- prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, prof. Simion Mioara
- EDUCAŢIA ECOLOGICĂ ŞI DE PROTECŢIA A MEDIULUI – s-a realizat prin:
a)         Participarea la acțiunea de plantare de pomi de  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII  ,,Plant a Tree For Peace”-21 septembrie 2015, la care au participat aprox. 80 de elevi și preșcolari.
b)         Activitățile ,,Ecologizarea în curtea școlii” -organizate și desfășurate în cadrul Proiectului ,,Școala te face OM!”, la care au paticipat cei 15 elevi din grupul țintă și prof. organizatori  Mitrofan Crina-Mariana și Pandelea Ana.
c)         Activitatile de ecologizare desfasurate in saptamana „Scoala altfel”;
d)         Participarea la concursurile: „S.O.S.-Pamantul!”, „Cu poluarea nu-i de joaca!”,
e)         Prezentari ppt: „Ce nu stiai despre apa?”, „Importanta padurilor”; a)            Schimbul de experienta ,,Vizita interscolară”, găzduit în 10 mai 2016, de Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrisoaia și organizat in cadrul Campaniei UNICEF pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar ,,HAI LA ȘCOALĂ!”. Au participat directori si cadre didactice de la Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia și de la 4 școli din județul Bacău ( Școala Gimnazială ,,George Enescu” Moinești, Școala Gimnazială ,,General Nicolae Sova” Poduri, Școala Gimnazială ,,Al. Sever” Moinești, Școala Gimnazială Asău ). De asemenea, au participat elevi ai scolii, parinti și reprezentanți ai autorităților locale. Școala noastră a diseminat experiența acumulată și rezultatele obținute pe parcursul celor 3 ani de derulare a Proiectului ,,Reducerea absenteismului și abandonului școlar în școlile ZEP”, în cadrul Campaniei ,,HAI LA ȘCOALĂ!”  și s-au purtat discuții  între participanți. Organizatori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, prof. Bordeianu Neculai, prof. Cotea Daniela, prof. Roman Vergil.
b)         Sesiunea de informare privind orientarea în carieră și integrare socio-profesională, susținută în școală de reprezentanții Fundației ,,Alături de Voi” România, în cadrul Proiectului ,,Parteneriat pentru incluziune!” (iunie 2016). Participanți: elevii claselor VII-XII și cadre didactice din școală;
c)         Înființarea Grupului folcloric ,,Floricele pe Prut” –în care activează un nr de 20 de elevi din clasele a V-a, sub îndrumarea d-nei prof. Cotea Daniela;
d)         Desfăşurarea unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale şi pentru remediere şcolară (Dobrea Firicel, Butuc Carmen, Bordeianu Neculai, Mitrofan Crina Mariana, Simion Mioara,  Roman Vergil, Deaconu Vergil);
e)         Participarea, alături de elevii școlii, la activitățile de informare din cadrul proiectului ”Sunt tânăr! Sunt informat! Sunt responsabil!”, derulat de Asociația Iris în parteneriat cu  CPECA, colaborator Lions Club, finanțat de Consiliul Județean Vaslui (director, prof. Bordeianu Neculai, director adj, prof. Butuc Carmen, prof. Mitrofan Crina-Mariana, prof. Dobrea Firicel);

f)         Schimbul de experienta ,,Vizita interscolară”, găzduit în 10 mai 2016, de Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrisoaia și organizat in cadrul Campaniei UNICEF pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar ,,HAI LA ȘCOALĂ!”. Au participat directori si cadre didactice de la Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia și de la 4 școli din județul Bacău (Școala Gimnazială ,,George Enescu” Moinești, Școala Gimnazială ,,General Nicolae Sova” Poduri, Școala Gimnazială ,,Al. Sever” Moinești, Școala Gimnazială Asău ). De asemenea, au participat elevi ai scolii, parinti și reprezentanți ai autorităților locale. Școala noastră a diseminat experiența acumulată și rezultatele obținute pe parcursul celor 3 ani de derulare a Proiectului ,,Reducerea absenteismului și abandonului școlar în școlile ZEP”, în cadrul Campaniei ,,HAI LA ȘCOALĂ!”  și s-au purtat discuții  între participanți. Organizatori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, prof. Bordeianu Neculai, prof. Cotea Daniela, prof. Roman Vergil.
g)         Sesiunea de informare privind orientarea în carieră și integrare socio-profesională, susținută în școală de reprezentanții Fundației ,,Alături de Voi” România, în cadrul Proiectului ,,Parteneriat pentru incluziune!” (iunie 2016). Participanți: elevii claselor VII-XII și cadre didactice din școală;
h)         Înființarea Grupului folcloric ,,Floricele pe Prut” –în care activează un nr de 20 de elevi din clasele a V-a, sub îndrumarea d-nei prof. Cotea Daniela;
i)          Desfăşurarea unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale şi pentru remediere şcolară (Dobrea Firicel, Butuc Carmen, Bordeianu Neculai, Mitrofan Crina Mariana, Simion Mioara,  Roman Vergil, Deaconu Vergil);
j)          Participarea, alături de elevii școlii, la activitățile de informare din cadrul proiectului ”Sunt tânăr! Sunt informat! Sunt responsabil!”, derulat de Asociația Iris în parteneriat cu  CPECA, colaborator Lions Club, finanțat de Consiliul Județean Vaslui (director, prof. Bordeianu Neculai, director adj, prof. Butuc Carmen, prof. Mitrofan Crina-Mariana, prof. Dobrea Firicel);

Analiza rezultatelor  din anul şcolar 2016-2017

Rezultatele elevilor la sfârșitul anului școlar 2016-2017
-    Clasele P – I - IV 
Elevi înscriși la începutul anului = 123
Elevi rămași la sfârșitul anului = 123
Elevi promovați la sfârșitul anului =  123
             Procent de promovabilitate = 100 %;
            -     Clasele V-VIII
             Elevi înscriși la începutul anului = 130
            Elevi rămași la sfârșitul anului = 128
            Elevi promovați la sfârșitul anului =  123
            Procent de promovabilitate =  78 %
           -     Clasele IX-XII
             Elevi înscriși la începutul anului = 93
             Elevi rămași la sfârșitul anului = 77
             Elevi promovați la sfârșitul anului = 66
             Procent de promovabilitate =  76%;                                         
Rezultatele elevilor la examenele naționale                                        
Elevi înscriși în clasa a VIII-a, anul școlar 2016-2017 = 39;
Elevi care au promovat clasa a VIII-a, la sfârșitul anului școlar - iunie = 31 ;
Rezultate  la Evaluarea Națională 2017

Disciplina
de examen
Nr. elevi
înscriși
la EN
Nr. elevi
prezenți
la EN
Nr. elevi
promovați
la EN
Procent de promovare
Limba română
22
20
15
75 %
Matematică
22
20
12
60 %
Ambele discipline
22
20
13
65 %

 Procent de promovabilitate E.N. = 65 % .

             Admiterea în învățământul liceal în anul școlar 2017-2018
Elevi care au promovat clasa a VIII-a, la sfârșitul anului școlar - septembrie = 37
Elevi care au participat la etapele de admitere în învățământul liceal și care au fost admiși = 20
             Procent de admitere în învăţămantul liceal – 100 %.

 Rezultate la Examenul de certificare a competențelor profesionale 2017

Elevi înscriși în clasa a XII-a, anul școlar 2016-2017 = 18 ;
Elevi rămași la sfârșitul clasei a XII-a, anul școlar 2016-2017 = 16 ;
Elevi care au promovat clasa a XII-a, la sfârșitul anului școlar = 16;
Elevi înscriși la Examenul de certificare a competențelor profesionale = 16;
Elevi care au promovat Examenul de certificare a competențelor profesionale = 14;
             Procent de promovabilitate = 87,5 % .
             Rezultate la Examenul  de  Bacalaureat 2017
Elevi înscriși în clasa a XII-a, anul școlar 2015-2016 =  21; 
Elevi rămași la sfârșitul clasei a XII-a, anul școlar 2015-2016 = 20;
Elevi care au promovat clasa a XII-a, la sfârșitul anului școlar – iunie = 20;
                                              Sesiunea Iunie-Iulie 2017

Disciplina
de examen
Nr. elevi
înscriși
la BAC
Nr. elevi
prezenți
la BAC
Nr. elevi
promovați
la BAC
Procent de promovare
Limba română
2
2
1
50 %
Matematică
2
2
1
50%
Biologia
2
2
1
50%
Toate disciplinele
2
2
1
50%
               Procent de promovabilitate =   50%
                                                  Sesiunea August-Septembrie 2017

Disciplina
de examen
Nr. elevi
înscriși
la BAC
Nr. elevi
prezenți
la BAC
Nr. elevi
promovați
la BAC
Procent de promovare
Limba română
2
2
1
50  %
Matematică
1
1
0
0
Biologie
2
1
0
0
Toate disciplinele
0
0
0
0

Concursuri și olimpiade școlare:
Olimpiada scolara de geografie -Etapa locala
Premiul al II-lea: BOTEZATU ANDRA
Premiul al III-lea: SAMOILĂ SORANA
Mențiune: ROMAN DENISA

Olimpiada scolara de chimie - Etapa locală
Mențiune – Roman Denisa
Mențiune – Samoilă Sorana
Concursul național ,,Cu viața mea, apăr viața”- Etapa județeană, Vaslui
Echipa școlii – gimnaziu- Premiul III
Echipa școlii-liceu- Premiul III
Concursul de matematică ,,Profu'  de mate”- 11-17 mai 2017
       Barbosanu Alexandru- diplomă de merit
Macarie Vlăduț- diplomă de participare
Concursul național de geografie ,,Terra”- Etapa locală
Panțîru Sabina –clasa aV-a -Premiul II

Concursul județean de matematică ,,Podul Înalt”  etapa județeană
        Barbosanu Alexandru clasa aVI-a –mențiune
        Mocanu Cristian – clasa a IV-a - mențiune

Concursul de Morfologie și sintaxă- Școala Gimnazială nr. 1, Stănilești
Echipa școlii- clasele V-VIII-  diplomă de participare
                                                                                         
Competiții sportive
,,CUPA REGIONALĂ DE  MINI-RUGBY”- BÂRLAD -26 martie 2017 IAȘI-8 aprilie 2017
Echipa cu clasele V-VIII -  diplomă de participare
Campionatul regional de ,,MINIRUGBY”- SUCEAVA-27 mai 2017
Echipa liceu- locul V
Echipa gimnaziu- locul I
Concursul sportiv interjudețean ,,Ștefan D. Luchian- Ștefănești, Botoșani - mai 2017
Echipa școlii- Locul III
Hurmuzachi Ionela –clasa a VI-a- Săritura la coardă- locul I
Munteanu Silviu clasa a VI-a– Săritura la coardă -locul II
Irimia Filip –clasa a IX-a Săritura la groapa cu nisip- locul II
ONSS Primar Rugby S- Bârlad, etapa județeană
Echipa școlii -clasele I-IV-locul II
Echipa școlii- clasele IX-XII- locul III
Olimpiada Gimnaziilor -Rugby Mixt
Etapa județeană - Echipa școlii-casele V-VIII-locul III
Cupa micului rugbyst 2017 –Iași-
Echipa școlii (liceu+ gimnaziu) - Locul II

Activitati educative scolare si extrascolare

  1. FESTIVITATEA DE DESCHIDERE A ANULUI ȘCOLAR – prezidată de directorul școlii, prof. Butuc Carmen, la care au participat elevii școlii, părinții, preoții din comunitate și reprezentanții autorităților locale.
  2. 24 SEPTEMBRIE 2016 – ZIUA DE CURĂȚENIE NAȚIONALĂ  din cadrul  proiectului ,,Let's  do it, România!”a fost  organizată și desfășurată o acțiune de  ecologizare selelctivă în zonele stabilite de reprezentanții Primăriei Vetrișoaia.  Au participat elevi și preșcolari îndrumați de prof. Roman Vergil, prof. Dobrea Firicel, prof. Cotună Loredana, prof. Tabus Mirabela, înv. Florea Rodica, înv. Dumitrașcu Costel, înv. Grcu Mărioara și educ. Cotea Daniela.
  3. ,,EUROPEAN DAY OF LANGUAGE 26 septembrie 2015” – activitatea a fost organizată în cadrul CDI-ului și  a fost marcată prin discuții cu elevii privitor la importanța studierii limbilor străine și sensibilizarea față de toate limbile vorbite în Europa. De asemenea, a fost organizata o dezbatere si prezentare power-point cu tema ,,Jack and his Friends”, expoziție de desene, postere și colaje, jocuri. Au participat elevii claselor IX-XII și V-VIII, organizatori prof. Tăbuş Mirabela-Iuliana, prof. Cotuna  Loredana, prof. Cehan Elena. lectur
  4. Cercul de lectură ,,Cartea și cititorul”, organizator prof. Țaga Mihaela – în cadrul căruia s-au desfășurat mai multe activități interesante;
  5. ZIUA INTERNAȚIONALĂ A  EDUCAȚIEI - 5 OCTOMBRIE 2016 – activitățile care s-au mai desfășurat în această zi au fost diversificate: competiții sportive, ecologizare, expoziție de pictură ,,Școala viitorului”, cls. V-VIII, concursuri de eseuri  ,,Chipul învățătorului meu”, cls. I-IV și  ,,Profesorul ideal privit prin ochii elevului”, cls. IX-XII , program artistic. S-a implicat majoritatea diriginților.
  6. COMEMORAREA ZILEI HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA - 9 octombrie 2016 - expozitie în holul scolii cu materiale informative, prezentarea semnificatiei zilei. Realizarea de către elevi a  unor afișe/ postere  cu imagini reprezentative. Au participat elevii claselor V-VIII, organizator prof. de istorie Bordeianu Neculai.
  7. ,,ZIUA ARMATEI ROMÂNE - 25 OCTOMBRIE 2016” – activitate organizată de prof. de istorie Bordeianu Neculai-expoziţie organizată în holul şcolii cu materiale pe această temă (imagini cu armata romana in trecut si prezent).
  8. SĂRBĂTOAREA DE HALLOWEEN – a fost marcată astfel:  la nivelul claselor V-VIII, pe 29-30 oct. 2016, s-a organizat un Carnaval al mastilor si costumelor,  o expoziţie de dovleci sculptati şi lucrari artistico-plastice, urmate de premierea elevilor pe secţiunile ,,Cel mai frumos dovleac sculptat”, „Cea mai frumoasa pictura”, ,,Cea mai hidoasă mască” şi „Cel mai hidos costum”; organizatori prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, prof. Cotea Daniela, prof. Tăbuș Mirabela Iuliana, prof. Simion Mioara;

  1. ,,SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE 14-18 NOIEMBRIE  2016, a fost marcată prin următoarele activități:
- ,,Pacea interioară” – cls. IX-XII, în data de 16.XI.2016
                                  - dezbatere – cultivarea comportamentului non-violent în școală și  în familie;
                                  - expoziție - mesaje despre pace.
     - ,,Simboluri  pentru pace” – cls. V-VIII,  concurs de  desene și afișe.
      - ,,Împreună pentru pace!” – realizarea unui panou informativ (informații și imagini).
  1. BALUL BOBOCILOR – activitate inițiată de către Consiliul Scolar al Elevilor pe 11 nov. 2016; a cuprins Concursul ,,Miss și Mister Boboc” și o seară distractivă. Organizatori: prof. Dobre Firicel,  prof. Butuc Carmen și  prof. Tăbuș Mirabela și CSE Vetrișoaia.
  2. MANIFESTĂRI  DEDICATE  ,,ZILEI  NAŢIONALE A ROMÂNIEI ”- 1 DECEMBRIE 2016:
-          concursuri: deoarece Constantin Brâncuși este un simbol național și unul dintre cei mai mari ambasadori ai culturii și valorilor românești și pentru că în anul 2016 s-au sărbătorit 140 de ani de la nașterea acestuia, în preajma  Zilei naționale s-au organizat concursul ,,Lecția despre infinit - Opera și biografia lui Constantin Brâncuși” și expoziția-concurs cu reproduceri după operele marelui sculptor, îndrumători prof. Dobrea Firicel și prof. Cotea Daniela;
-          expoziției-concurs de pictură ,,România pentru tine!” și respectiv ai concursului tematic ,,România dodoloață”.
-          participare  la manifestările organizate la Monumentul eroilor, de către autoritățile locale;
-          program artistic:  montaj literar - muzical dedicat evenimentului (cls. VI B si VIII A), suită de dnsuri -  formația de dansuri ,,Floricică de pe Prut”, cântece folclorice interpretate de grupul folcloric ,,Floricele de pe Prut”.
  1. ,,MOS NICOLAE - 6 DECEMBRIE 2016” - sub genericul ,,Cadoul din ghetuță”, copiii de la Grădiniţa Vetrişoaia au primit daruri  (pungulite cu jucarii si dulciuri pentru copii) sponsori fiind parintii copiilor si elevii claselor a VIII-a. Organizatori: educ. Cotea Daniela și educ. Bejan Corina.
  2. ,,SĂRBĂTORILE DE IARNĂ” – au cuprins următoarele activităti:
-          Serbarea Pomului de Crăciun, care a antrenat copii şi elevi de la toate nivelele de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) s-a desfăşurat atât la nivel de clasă şi grupă în şcoală şi grădiniţă, cât şi la nivel de şcoală la Căminul Cultural din localitate. Programul a cuprins: colinde româneşti şi internaţionale, montaje literar-artistice, dansuri moderne, obiceiuri şi tradiţii (Haiducii, Capra şi Pluguşorul). Organizatori: educatoare, invatatori si profesorii diriginti;
-          ,,În aşteptarea lui Moş Crăciun” - amenajarea sălilor de clasă în spiritul sărbătorilor de iarnă cu ornamente, brăduţi, desene, etc
-          Primirea darurilor de la Moş Crăciun oferite de Consiliul Local Vetrişoaia – toți preșcolarii și elevii claselor V-VIII au primit daruri.
  1. ,,15 IANUARIE – NAŞTEREA MARELUI POET NAŢIONAL MIHAI EMINESCU” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
-          depunerea unei coroane de flori la bustul poetului din parcul şcolii;
-          Medalion literar: Din poezia lui Mihai Eminescu;
La activităţi au participat elevi ai claselor V-VIII. Organizatorii activităţilor: prof. Țaga Mihaela,  prof. Butuc Carmen;
-          „Dor de Eminescu” recital de poezie;
  1. ,,24 IANUARIE-ZIUA UNIRII” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
-          Prezentarea semnificaţiei zilei de 24 ianuarie 1859 – prof.  Bordeianu Neculai;
-          Organizarea concursului ,,24 Ianuarie – Unirea cea Mică” – participanţi elevii claselor a VIII-a; organizator prof. Bordeianu Neculai
-          Formatia de dansuri „Floricica de pe Prut” a dansat Hora Unirii - indrumator director camin cultural Lupu Ion;

  1. ,,8 Martie” – Ziua internațională a femeii
-          Program artistic;
-          Expoziție de felicitări și mărțișoare;
  1. Campania de informare și consiliere adresată anilor terminali – 4 aprilie 2017,activitate desfășurată în parteneriat cu AJOFM VASLUI – Agenția locală Huși:
-          Informare privind legea 76/2002;
-          Prezentarea serviciilor oferite de AJOFM și a programelor de formare profesională 2017;
-          Informare privind piața muncii locală și a rețelei EURES;
-          Informare privind legea uceniciei la locul de muncă;
  1. ,,Ziua eroilor” – a fomarcată prin următoarele activități:
-          Participare la comemorarea eroilor martiri și slujba de Înălțare, organizate la Monumentul Eroilor din comunitate;
-          Prezentarea semnificației Zilei eroilor de către prof. de istorie;
-          Depunerea de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din comunitate;
-          Manifestare artistică (cântece și poezii patriotice);
  1. Festivitatea de încheiere a anului școlar 2016-2017:
-          Discursul directorului școlii;
-          Premierea elevilor
  1. Participare gratuită în tabără ,,Poiana Căprioarei”- Vaslui, organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret– 5 elevi: Bărboșanu Alexandru, Panțâru Sabina, Ciorchină Denis, Polojan Andrei, Galan Mihai.

Cursuri/programe și activități de perfecționare, formare și dezvoltare profesională continuă:
– prof. Butuc Carmen și prof. Roman Vergil au participat la  programul de formare continuă „Managementul instituțiilor de învățământ preuniversitar” organizat de Centrul de Formare și Perfecționare  Continuă Vaslui – 17 sept.- 05 nov. 2016, cu 30 de credite profesionale transferabile;
 – prof. Butuc Carmen și prof. Roman Vergil - au participat la  programul de formare continuă - „Managementul organizațiilor școlare de la comunicare la descentralizare” organizat de Centrul de Formare și Perfecționare  Continuă Vaslui – 12 nov.- 04 ian. 2017, cu 30 de credite profesionale transferabile;
 – prof. Simion Mioara și prof. Tăbuș Mirabela–Iuliana – au participat la Simpozionul Regional „Rolul complementarității educației formale-nonformale în dezvoltarea personală a elevului” cu tema „Învățarea-câmp al interacțiunilor scopurilor și motivelor specifice” – Casa Corpului Didactic Vaslui și Liceul Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni, 15 decembrie 2016;
– educ. Cotea Daniela, înv. Purice Dumitru, înv. Grecu Mărioaraau participat la Workshopul ,,Activități de tip outdoor education în învățământul primar și preșcolar”, desfășurat în noiembrie 2016 la  Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Iași;
- prof. Simion Mioara, educ. Bejan Corina, înv. Grecu Mărioara, 1 didactic auxiliar (secretar Darie Oana) și 1 personal nedidactic (Vicol Ionela) – au participat la Cursul de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă – c.d. și didactic auxiliar modulul ,,Corn și lapte”, iar personalul nedidactic modulul ,,Îngrijitor”. Cursul a fost organizat de Școala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie Filiala Vaslui, decembrie 2016;
 – prof. Dobrea Firicel a participat, în perioada 13-15 ianuarie 2017, în calitate de educator parental la Workshop-ul din cadrul proiectului ,,Școala te face OM!”, organizat la Vatra Dornei;.
 – prof. Bordeianu Neculai, prof. Simion Mioara, educ. Cotea Daniela – au urmat  Cursul ,,Mentorat pentru cariera didactică” – 25 CPT, organizat de CCD Vaslui;
 – înv. Dumitrașcu Costel – a urmat Cursul ,,Proiectarea didactică interdisciplinară bazată pe instrumente informatice specifice procesului de predare-învățare-evaluare”, organizat de CCD Vaslui în octombrie – noiembrie 2016, 20 CPT;
 - Înv. Purice Dumitru – a urmat Cursul ,,Abilitatea curriculară a cadrelor didactice din învățământul primar pentru clasa pregătitoare” – 16 ore
    prof. Simion Mioara, prof. Tabus Mirabela si inv. Dumitrascu Costel au urmat  Cursul ,,Managementul institutiei scolare”, organizat de CCD Vaslui – 25  CPT;

1.    Analiza rezultatelor  din anul şcolar 2017-2018



Rezultatele elevilor la sfârșitul anului școlar 2017-2018:
         Procent de promovabilitate la cls. I-IV = 99,24%;
         Procent de promovabilitate la cls. V-VIII =  77,70 %
         Procent de promovabilitate la cls. IX-XII=  75,91%;                                         
Rezultatele elevilor la examenele naționale:  2017-2018                                     
         Procent de promovabilitate E.N. = 68% .
         Procent de promovabilitate la Examenul de certificare a competențelor profesionale = 94 %
         Procent de promovabilitate la Examenul de Bacalaureat = 50 %

 Admiterea în învățământul liceal în anul școlar 2017-2018
      Elevi care au promovat clasa a VIII-a, la sfârșitul anului școlar - septembrie = 30
      Elevi care au participat la etapele de admitere în învățământul liceal și care au fost admiși = 30
      Procent de admitere în învăţămantul liceal – 100 %.

 Rezultatele obținute de elevi la concursuri, festivaluri, întreceri şi olimpiade şcolare în anul școlar 2017-2018:
Concursuri și olimpiade școlare:
Concursul ,,IMPULS PERPETUUM” – etapa judeteana, desfasurata la Scoala Gimnaziala ,, Episcop Iacov Antonovici” Barlad in data de 26 mai 2018
● PREMIUL I – PANTIRU SABINA ANA , CLASA a VI-a.
● PREMIUL I – BARBOSANU ALEXANDRU ANDREI , CLASA a VII-a.
●DIPLOME DE PARTICIPARE – MACARIE LUCIAN GABRIEL(VII), FRUMUSANU ALEXIA MARIA(VII),
CRENGANES ALEXANDRU STEFAN (VI)
Concursul  National de chimie si fizica ,,IMPULS PERPETUUM” , Alba Iulia, Jud. Alba , 28 iulie- 2 august 2018
● DIPLOMA DE PARTICIPARE – BARBOSANU ALEXANDRU ANDREI , CLASA a VII-A.
● DIPLOMA DE PARTICIPARE – PANTIRU SABINA ANA , CLASA a VI-a.
Concursul de chimie ,,RALUCA RIPAN” – etapa locala, organizata la Scoala Gimnaziala ,, Mihail Sadoveanu” Husi , 21  aprilie 2018
         PREMIUL I – BARBOSANU ALEXANDRU ANDREI , CLASA a VII-a

CONCURSUL NATIONAL DE CHIMIE ,, RALUCA RIPAN” – etapa  JUDETEANA , VASLUI , 5 MAI 2018.

● PREMIUL al II-lea – BARBOSANU ALEXANDRU ANDREI .
 Concursului Scolar National de Geografie ,,TERRA” – etapa pe scoala, elevii claselor V- VII.
● Mocanu Cristian – promovat la etapa locala Husi, clasa a V-a , 92p
● Luca Nicoleta – promovata la etapa locala Husi, clasa a V-a , 84p
● Casu Razvan – promovat la etapa locala Husi, clasa a V-a , 81p
● Condrea Dorian – promovat la etapa locala , clasa a V-a, 80p
● Pantiru Sabina Ana – promovata la etapa locala, clasa a VI- a, 81p
NATIONAL DE GEOGRAFIE ,,TERRA” , pentru clasele V-VII – faza locala
                               ● PREMIUL II – MOCANU CRISTIAN , clasa a V-a.
Concursul Judetean de Matematica ,, OLIMPIADA SATELOR VASLUIENE” – Etapa Judeteana
● MENTIUNE – BARBOSANU ALEXANDRU ANDREI , Clasa a VII-a.
Concursul interjudețean de matematică ”Podul înalt” ediția a XII-a , 12 mai 2018
Mentiune-    GALAN  MIHAI –clasa a VIII-a
                     BARBOȘANU ALEXANDRU  -ANDREI – clasa a VII-a

CONCURSUL”MATEMATICA PRIETENA NOASTRĂ” ediția a XVIII-a 6 mai 2018
PREMIUL III- PANȚIRU SABINA –ANA ,clasa a VI-a
Mențiune-    CONDREA DORIAN- clasa a V-a
                      BARBOSANU ALEXANDRU ANDREI , Clasa a VII-a
                    PÎRVAN  PAULA- LOREDANA-clasa a VIII-a
 Concursul ,,Cu viata mea apar viata” 25.05.2018
● PREMIUL II- Clasa a X-a
                                PREMIUL II – Clasa a VII-a
Concursul Judetean ,, PRICHINDEII SANATOSI”  desfasurat in data de 11.04.2018 .
● PREMIUL I – BULGARU IULIAN ANDREI
● PREMIUL II – MIHAILA ELENA ADELINA
● PREMIUL III – NECHITIN AIDA MARIA
Concursul ,, STIINTA- DRUMUL SPRE CUNOASTERE” , editia a II-a, inscris in CAER 2018, domeniul stiintific, pozitia 1764, 10.05.2018
● PREMIUL II – CHIRITOIU ANA MARIA , sectiunea Poster, clasa a VI-a
Concursul ,, Impreuna prin meandrele Universului”, editia a III-a , inscris in CAEM 2018, domeniul stiintific A10 , pozitia 10, 03.05.2018.
                                  ● PREMIUL I – CHIRITOIU ANA MARIA , sectiunea Creatie plastica, clasa a VI-a.
 
  Activitati educative scolare si extrascolare
21.   FESTIVITATEA DE DESCHIDERE A ANULUI ȘCOLAR – prezidată de directorul școlii, prof. Bordeianu Neculai, la care au participat elevii școlii, părinții, preoții din comunitate și reprezentanții autorităților locale.
22.   ,, BE ACTIVE” – Saptamana Europeana a Sportului 23-30.09.2017 . Activitati sportive coordonate de prof. Bordeianu Neculai, prof. Simion Mioara, prof. Tabus Mirabela Iuliana, Inv. Grecu Marioara, Ed. Bejan Corina.
23.   ,,EUROPEAN DAY OF LANGUAGE 26 septembrie 2017” –activitatea a fost organizată în cadrul CDI-ului și  a fost marcată prin discuții cu elevii privitor la importanța studierii limbilor străine și sensibilizarea față de toate limbile vorbite în Europa. A avut loc activitatea ,, Costumes European Parade ’’ coordonata de prof. Tabus Mirabela cu elevii claselor V-VIII.Ateliere de lucru si activitatea ,,Fetons ensemble la Journee Europeenne des langues “ coordonata de prof. Cotuna Loredana
24.   ZIUA INTERNAȚIONALĂ A  EDUCAȚIEI -5 OCTOMBRIE 2017
-          ,,Spune DA educatiei” concurs de desene, mesaje privind importanta si rolul educatiei; ,, Educatie prin sport” , Director Prof. Bordeianu Neculai, Prof.Tabus Mirabela, Prof. Simion Mioara, Ed. Cotea Daniela, Prof. Dobrea Firicel, Prof. Butuc Carmen, Prof. Roman Vergil, Prof. Trofin Elena, Prof. Maistru Bejan Alexandru, Ed. Bejan Corina
-           - ,, Citesc” – masa rotunda,despre beneficiile educatiei , Inv Purice Ana, Inv. Purice Dumitru, Inv. Grecu Marioara, Inv. Florea Rodica, Inv. Dumitrascu Costel, Lovin Luminita.
25.  HOLOCAUSTUL  UITAT- Prof. Bordeianu Neculai
                 - Prezentarea semnificatiei;Expoziţie pe holul şcolii cu materiale informative; Dezbateri cu elevii .
     5.    ZIUA EUROPEANĂ A SIGURANŢEI RUTIERE -13 OCTOMBRIE- Toate cadrele didactice
                 - Dezbaterea unor teme de educaţie rutieră în cadrul orelor de   consiliere şi orientare
    6.      ZIUA ARMATEI ROMÂNE- Prof. Bordeianu Neculai
                - Prezentarea semnificației zilei;  - Expoziție de materiale pe această temă
    7.      HALLOWEEN PARTY - Consilier educativ- Tăbuș Mirabela Iuliana,Prof.Cotea Daniela,Prof. Simion Mioara ,Inv. Grecu Mărioara,Inv. Florea Rodica
               - Expozitie de picturi;Expoziţie de dovleci sculptaţi;Parada măştilor şi costumelor de Halloween,Halloween Party
    8.      SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE ,,Lumea noastră depinde de noi”
           -,,Bunateatea este fondul sufletelor alese” Victor Hugo – Prezentare PPT  despre toleranta- Purice Ana, Purice Dumitru, Grecu Marioara,Dumitarscu Costel, Florea Rodica, Lovin Luminita, CP, I, II, III A B, IV
           - ,, Toleranta face prietenii” realizarea de desene pe tema tolerantei- Purice Ana, Purice Dumitru, Grecu Marioara,Dumitarscu Costel, Florea Rodica, Lovin Luminita, CP, I, II, III A B, IV
           - ,, Accepta si tolereaza seamanul de langa tine”- Pandelea Ana, Clasa a VII-a A
           - ,, Fii  fair-play “ – Activitate sportiva- Simion Mioara, Clasa a IX-a
           - ,, Gradinita mea curate “ -activitate de ecologizare a spatiilor verzi din curtea gradinitei “
Cotea Daniela, Grupa mica
-          ,, Protejam mediul, traim sanatos” activitate de ecologizare- Roman Vergil, Clasa a XII a
-          ,, Salvarea naturii, salvarea noastra”-  activitate de ecologizare , Tabus Mirabela clasa a X-a.
  9.       ,,ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MĂRII NEGRE”- Mitrofan Crina
  - Poluarea Mării Negre.Specii pe cale de dispariție , panou informativ.
  10.    ,,ZIUA NAŢIONALĂ A ROMANIEI”- Consilierul educativ
prof. de desen,educatoarele  ,învăţătorii ,prof. diriginți
- ,,Romania mea frumoasa” expozitie pictura , Ed. Cotea Daniela
- ,,Grup vocal folcloric „ colaj de cantece patriotice, Ed. Cotea Daniela
- ,, Picaturi de iubire de ziua ta, Tara Mea” , Prof. Tabus Mirabela Iuliana
- ,, La multi ani Romania” montaj literar, Inv. Purice Ana, Inv. Purice Dumitru
- ,, Pentru tine tara mea” desene dedicate zilei nationale, Inv. Grecu Marioara
- ,, Montaj literar – 99 de ani de la Marea Unire”, Inv. Florea Rodica, Inv. Lovin Luminita
- ,, Montaj de poezii dedicate Marii Uniri” , Inv. Dumitrascu Costel
- ,, Concurs de cultura generala dedicat Marii Uniri” , Prof. Dobrea Firicel, Prof. Butuc Carmen, Prof. Bordeianu Neculai, Prof Taga Mihaela.
   11.     ,, Impreuna de Craciun” –Directorul,Consilierul educativ ,Toate cadrele didactice
1.      ,,Mos Craciun” – Clasa pregatitoare si Clasa I , Inv. PURICE ANA , Inv. PURICE DUMITRU. 
2.      ,,In asteptarea lui Mos Craciun”, Clasa a II-a , Inv. GRECU MARIOARA
3.      Grupul  ,,Cetina” – LUPU ION
4.      ,,Uite vine Mos Craciun”, Clasa a III-a B, Inv. DUMITRASCU COSTEL
5.      Colinde de Craciun – Grup Folcloric – Ed. COTEA DANIELA
6.      ,,Condica lui Mos Craciun”, Clasa a IV-a, Inv. LOVIN LUMINITA
7.       Parada costumelor de iarna, Clasa a III-a A, Inv. FLOREA RODICA
8.      Obiceiul ,,Capra” – LUPU ION
9.      Haiducii – LUPU ION
10.   Plugusorul profesorilor – CLASA a VIII-a A
11.  Elevii clasei  a IV-a , Invatator Lovin Luminita, au primit daruri de la elevii clasei a XII-a de la Colegiul National ,,Cuza – Voda” Husi, fiecare copil a primit cate o cutie cu dulciuri si haine.
   12.    ,,15 IANUARIE –2018 NAŞTEREA POETULUI  NAŢIONAL MIHAI EMINESCU „    Prof. Țaga Mihaela,Prof. Deaconu Vergil,Prof. Tabus Mirabela, Purice Ana, Purice Dumitru, Grecu Marioara, Florea Rodica, Dumitrascu Costel, Lovin Luminita
-          Concursul ,,Și dacă....”,
-          Serbare,Montaj artistic și poezii.
-          Eveniment Evocativ

 13.  ,,24 IANUARIE –ZIUA UNIRII” - Director, prof. Bordeianu Neculai ,Consilierul educativ,Toate cadrele didactice
-          Prezentarea semnificaţiei zilei;
-          Interpretarea cantecului si dansului „Hora unirii”
-          Colaj de poezii patriotice .

14.  Activitatea desfasurata de catre Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui in data de 31.10.2017 cu elevii claselor IX- XII in parteneriat cu Asociatia IRIS Vaslui, Consiliul Judetean Vaslui in cadrul campaniei nationale ,, Pot Altfel”- Director Prof.Bordeianu Neculai, Prof. Tabus Mirabela, Nastrut Lenuta

15. Activitatea ,,Ora de Net” proiect european coordonat de organizatia Salvati Copiii si sustinut de Ministerul Educatiei Nationale – Prof. Tabus Mirabela, Prof. Simion Mioara.

16. Concursul ,,Masterchef” cu tema gastronomica, organizat de prof. Pandelea Ana/ clasa a VII-a A
17. CERCUL DE LECTURA ,,EX LIBRIS” - Ședințe lunare ale membrilor cercului în urma citirii unor lecturi, Prof. Țaga Mihaela

18. Desfăşurarea unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale şi pentru remediere şcolară (Dobrea Firicel, Butuc Carmen, Bordeianu Neculai, Mitrofan Crina Mariana, Simion Mioara, Ţaga Mihaela,  Roman Vergil, Deaconu Vergil, Tabus Mirabela)

19. Excursie la Iasi – Coordonator si insotitor profesor Dobrea Firicel , 16 elevi participanți (VII A, B)
        - obiective: vizitarea muzeelor de la Palatul Culturii, plimbare prin Parcul Copou și vizitarea Muzeului M. Eminescu, vizitarea și discuții interactive la Bojdeuca lui Creangă, pelerinaj la Mitropolia Iași, plimbare în centrul Iașului.

20. Consilierul educativ Tabus Mirabela Iuliana a participat la pe data de 16.11.2017 la activitatea Cercului pedagogic a Consilierilor educativi, desfasurata la Scoala Gimnaziala ,,Anastasie Fatu” Berezeni.
21. Prof. Cotuna Loredana Giorgiana a participat la Vaslui  pe 29 .11.2017 la evenimentul de promovare a proiectelor derulate prin programul Erasmus + , cu titlul ,, Erasmus, un + in educatie” – conferinta si targ de proiecte
22,, Flori pentru Mama” – 8 Martie 2018 – toate cadrele didactice
-          Gradinita cu program normal Vetrisoaia – Ed. Cotea Daniela, Ed. Bejan Corina ,, 8 martie”
-          Clasa pregatitoare – Inv. Purice Ana ,,Omagiu Mamei”
-          Clasa a III-a A – Inv. Florea Rodica ,, Flori de dragoste si dor pentru mama, impletite-n martisor”
-          Clasa a III-a B – Inv. Dumitrascu Costel ,, De ziua mamei”
-          Clasa a IV-a – Inv. Lovin Luminita ,, La multi ani, iubita mama”
-          Floricica de pe Prut – Coord. Lupu Ion directorul Caminului Cultural
23.,, J’aime la France” – 20.03.2018 Ziua Francofoniei , Prof. Tabus Mirabela, Prof. Cotuna Loredana, Prof. Agavriloei D.
24.,, Sa fim cei mai buni” – editia a II-a, concurs de cultura generala, 28.03.2018, Prof. Dobrea Firicel, Prof. Butuc Carmen, Biblioteca Publica Vetrisoaia, Caminul Cultural Vetrisoaia.
25.,, Ziua Mondiala a Sanatatii „  17.04.2018 – Prof. Mitrofan Crina
26. ,,Rolul bibliotecii/CDI in promovarea proprietatii intelectuale”, Seminar de formare profesionala 07.03.2018 ,CCD Vaslui, prof. Tabus Mirabela Iuliana
27. Activitatea desfasurata de catre Academia Navala ,,Mircea cel Batran” din Constanta, au participat elevii claselor IX- XII, Prof. Bordeianu Neculai, Prof. Tabus Mirabela, Prof. Roman Vergil, Prof. Trofin Elena.
28.Activitate desfasurata de Asociatia ,, Tineri pentru EuROpa”  cu elevii claselor IX-XII in data de 16.04.2018, profesori participanti – Roman Vergil, Trofin Elena.
29.Participarea consilierului educativ prof. Tabus Mirabela la activitatea metodica a Cercului Pedagogic al consilierilor educativi, Zona Husi, la Scoala Gomnaziala nr.1 Hoceni in data de 19.04.2018.
30.,, Ziua Mondiala a Pamantului’’ – 22.04.2018 – activitate de ecologizare , toate c.d , Primaria Comunei Vetrisoaia
31.„Ziua Bibliotecarului”- 23.04.2018 activitatea in cadrul C.D.I.-ului „Azi cititor, maine sciitor”-prof. Tabus Mirabela
32.Participare la editia a X-a, editie aniversara a Festivalului National de Traditii si Obiceiuri Populare ,, LA PORTILE APUSENILOR” , s-au primit DIPLOME DE MERIT  pentru contributia adusa la promovarea si pastrarea traditiilor populare ramanesti – Prof. Dobrea Firicel, Prof. Butuc Carmen.
33.,, Istorii regasite” – 09.05.2018  -,,Tripla semnificatie istorica"-  Ziua Europei, Ziua victoriei impotriva nazismului ,Ziua Independentei de stat a Romaniei  Prof. Bordeianu Neculai, toate c.d.
34.Participare cu lucrare stiintifica proprie inv. Dumitrascu Costel  la Simpozionul Judetean ,,ASCULTA-I SI APARA-LE DREPTURILE!” din cadrul proiectului educational ,,SA POVESTIM DESPRE COPILARIE”, editia a III-a , Garceni, februarie 2018.
35.Participare la Simpozionul Judetean ,,EXPERIENTE DIDACTICE” editia I , 10 mai 2018 , organizat de Inspectoratul Judetean Iasi si de Scoala Primara ,, Carol I” Iasi , Prof. Bejan Corina cu lucrarea ,, Activitati ,,MONTESSORI” in procedee de literatie. Exemple de bune practici in inv. Prescolar si clasa pregatitoare”.
36.,, Matematica prietena noastra” – 05.05.2018 –  concurs de matematica pentru clasele V-VIII , editia a XVIII-a , in parteneriat cu Primaria Comunei Vetrisoaia ; Prof. Roman Vergil, Prof. Balan Gabriela
37.,, Cinstirea eroilor neamului „ – 18.05.2018 – Prof. Bordeianu Neculai, toate c.d.
38.,, 1 Iunie – Ziua Copilului „ – toate c.d.
-          Concurs sportiv pe gradinita – Ed. Cotea Daniela, Ed. Bejan Corina
-          Sa ne bucuram de ziua noastra in natura – Prof. Pandelea Ana
-          Romania vazuta prin ochi de copil – Prof. Bordeianu Neculai, Prof. Tabus Mirabela
-          Concurs de fotbal – Prof. Drangoi Ionel, Primaria Comunei Vetrisoaia
39.,, Ziua Mondiala a Mediului’’ – 05.06.2018 – Prof . Butuc Carmen
40.,, Ziua Invatatorului „ – 05.06.2018- toate cadrele didactice
41.CERCUL DE LECTURA ,,EX LIBRIS” - Ședințe lunare ale membrilor cercului în urma citirii unor lecturi, Prof. Țaga Mihaela
42.  Prof. Tabus Mirabela a donat  Centrului  de Documentare si Informare un numar de 30 de carti de cultura generala.
43.,, Cursul Festiv al clasei a XII-a” – 24.05.2018 – Prof. Roman Vergil
44.,, Cursul Festiv al claselor a VIII-a” – 31.05.2018 – Prof. Taga Mihaela, Prof. Mitrofan Crina
45.,, Cursul Festiv al clasei a IV-a”- 07.06.2018 – Inv. Lovin Luminita
46.Festivitatea de incheiere a anului scolar – 15.06.2018 , directorul, consilierul educativ, toate cadrele didactice.
47. Participare la Festivitatea de incheiere de an scolar la Liceul Teoretic ,, Constantin Spataru” din Leova, Moldova – Prof. Bordeianu Neculai, Prof. Tabus Mirabela, Prof. Dobrea Firicel, Prof. Roman Vergil, Prof. Mitrofan Crina.
48.Consilierul educativ Tabus Mirabela Iuliana a participat impreuna cu 3 elevi din clasele X- XII pe data de 23.06.2018 la activitatea ,, Informare acasa! Siguranta in lume! , organizata la ISJ Vaslui
49.Excursii :
I.                   Participarea la Festivalul Național de Tradiții și Obiceiuri Populare ,,La Porțile Apusenilor”, ediția a X-a (ediție      jubliară) și excursia de la Alba Iulia, 4-6 mai 2018
            Traseul: Vetrișoaia-Hunedoara – Alba Iulia – Sibiu - Vetrișoaia
-          4 mai – vizitarea Castelului Huniazilor (Corvinilor) Hunedoara
-          5 mai – participare cu formația de dansuri ,,Floricică de pe Prut” la Festivalul Național de Tradiții și Obiceiuri Populare ,,La Porțile Apusenilor”, ediția a X-a (ediție jubliară)
-          6 mai –Sibiu: vizitarea centrului istoric și a Muzeului Național Brukenthal /  - Sibiu: grădina  zoologică
II.         Excursie  la Alba Iulia -  1 iunie 2018
-          Excursie cu elevii și părinții  cu tema ,,Sărbătorim Centenarul Marii Uniri” pe traseul Vetrișoaia – Făgăraș - Sibiu – Alba Iulia – Sighișoara – Sovata – Cheile Bicazului – Vetrișoaia, dar dedicată și zilei de  1 iunie 2018;
-          34 de persoane: 2 părinți, 3 cadre didactice, 29 de copii din inv primar și gimnazial
-          Obiective cuturale, istorice, turistice vizitate:
Alba Iulia: Cetatea Alba Carolina
Sibiu – Centrul istoric
Făgăraș – Cetatea Făgăraș
Sâmbăta de Sus – Mănăstirea Brancoveanu
Sighișoara – Cetatea, Turnul cu ceas
Sovata – Lacul Ursu, Muntele de sare
Lacul Roșu
Cheile Bicazului
49.Desfăşurarea unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale şi pentru remediere şcolară (Dobrea Firicel, Butuc Carmen, Bordeianu Neculai, Mitrofan Crina Mariana,  Ţaga Mihaela,  Roman Vergil, Deaconu Vergil, Tabus Mirabela)
PROGRAMUL NAȚIONAL EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE ÎN ȘCOALA ROMÂNEASCĂ
a)      25 copii implicati în Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea curriculară – discipline optionale, în anul scolar 2017/2018. In anul scolar 2017/2018 parintii copiilor de grupă mică de la Grădiniţa Vetrişoaia au optat pentru disciplina optională ,,Educație pentru sănătate” - educ. Cotea Daniela;
b)      20 de copii implicați Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea extracurriculară și extrașcolară în cadrul Proiectul educațional ,,Am grija de sanatatea dintilor mei” –educ. Bejan Corina;



EDUCAȚIA ECOLOGICĂ ȘI DE PROTECȚIA A MEDIULUI


a)      Participarea la acțiunea de plantare de pomi de  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII  ,,Plant a Tree For Peace”-21 septembrie 2017, la care au participat aprox. 80 de elevi și preșcolari.
b)      Activitățile ,,Ecologizarea în curtea școlii” ”, la care au paticipat cei 15 elevi din grupul țintă și prof. organizatori  Mitrofan Crina-Mariana și Pandelea Ana.

Parteneriate educaționale

1.  Parteneriat privind organizarea Centrelor Pilot De Invatare si Evaluare COMPER ,intre Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia, Jud. Vaslui si Fundatia pentru Stiinte si Arte Paralela 45 , Pitesti, Jud. Arges incheiat de prof. Balan Gabriela in calitate de Coordonator Centru Pilot de Invatare si Evaluare la nivel de unitate de invatamant.
3. Parteneriat intre Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia, Jud. Vaslui si Institutia Publica Liceul Teoretic ,, Constantin Spataru” orasul Leova , Republica Moldova privind intercunoasterea prin activitati artistice, expozitii cu lucrari plastice, activitati sportive.
4. Parteneriat intre Liceul Tehnologic ,,Ghenuta Coman” Murgeni si Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia in vederea colaborarii la proiectul educativ ,, Sa ne descoperim prin arta si cultura”.
5. Parteneriat de colaborare intre Asociatia Valoare Plus , Bacau si Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia privind pericolul fenomenului traficului uman prin organizarea de activitati de voluntariat in cadrul proiectului Stay Free.
6. Parteneriat intre Fundatia pentru Stiinte si Arte Paralela 45 , Pitesti si Gradinita P.N. Vetrisoaia , structura a Liceului Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia privind organizarea si desfasurarea ,, Proiectului educational international TIMTIM- TIMY”.

I.                  Activitati educative scolare si extrascolare-2018-2019

.

26.  FESTIVITATEA DE DESCHIDERE A ANULUI ȘCOLAR – prezidată de directorul școlii, prof. Bordeianu Neculai, la care au participat elevii școlii, părinții, preoții din comunitate , reprezentanții autorităților locale, reprezentat ISJ.
27.  ,, BE ACTIVE” – Saptamana Europeana a Sportului 2018 . Activitati sportive coordonate  Ed. Bejan Corina.
28.  ,, Let’s do it, Romania” – activitate de ecologizare in colaborare cu Primaria comunei Vetrisoaia., Prof. Bordeianu Neculai, Prof. Tabus Mirabela, Prof. Dobrea Firicel, Prof. Butuc Carmen, Prof. Roman Vergil, Inv. Purice Dumitru , Inv. Purice Ana, Inv. Florea Rodica,Inv. Grecu Marioara, Ed. Cotea Daniela, Ed. Bejan Corina, Prof. Pandelea Ana, Maistru Cozma Danut, Prof. Cotuna Loredana.
29.  ,,EUROPEAN DAY OF LANGUAGES 26 septembrie 2018” –activitatea a fost organizată în cadrul CDI-ului și  a fost marcată prin discuții cu elevii privitor la importanța studierii limbilor străine și sensibilizarea față de toate limbile vorbite în Europa(IX-XII). A avut loc activitatea ,, Posters and poetry’’ coordonata de prof. Tabus Mirabela cu elevii claselor V-VIII.Ateliere de lucru, ,,Songs in english’’(Cp-IV),activitatea ,,Fetons ensemble la Journee Europeenne des langues “ coordonata de prof. Cotuna Loredana
30.  ,,ZIUA INTERNATIONALA A SPORTULUI SCOLAR’’- 28 septembrie 2018- Activitati sportive, Certificate de participare  – Prof.Drangoi Ionel, Moise Gabriel, Tabus Mirabela, Cotuna Loredana,Bordeianu Neculai
31.  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A  EDUCAȚIEI -5 OCTOMBRIE 2018
-          Lansare de carte - ,,Vetrisoaia- specificul geografic local” – Prof. Butuc Carmen
-          ,,Noi si dascalii nostri”- Prof. Taga Mihaela
-          Prezentarea posterului ,,Educatia”, Cvintet pe tema educatiei, Acrostih pornind de la termenul ,,profesor”- Prof. Taga Mihaela
-          ,,Educatia- o sansa la viitor” – fragmente- Prof. Tabus Mirabela
-          Director Prof. Bordeianu Neculai, Prof.Tabus Mirabela, Ed. Cotea Daniela, Prof. Dobrea Firicel, Prof. Butuc Carmen, Prof. Roman Vergil, Prof. Trofin Elena, Ed. Bejan Corina, Toti inv.
-           - ,, Citesc” – masa rotunda,despre beneficiile educatiei , Inv Purice Ana, Inv. Purice Dumitru, Inv. Grecu Marioara, Inv. Florea Rodica, Inv. Dumitrascu Costel, Inv. Medvediu Lenuta
32.  HOLOCAUSTUL  UITAT- Prof. Bordeianu Neculai
                 - Prezentarea semnificatiei;Expoziţie pe holul şcolii cu materiale informative; Dezbateri cu elevii .
       8.    ZIUA EUROPEANĂ A SIGURANŢEI RUTIERE -13 OCTOMBRIE- Toate cadrele didactice
                 - Dezbaterea unor teme de educaţie rutieră în cadrul orelor de   consiliere şi orientare
       9.       ZIUA ARMATEI ROMÂNE- Prof. Bordeianu Neculai
                - Prezentarea semnificației zilei;  - Expoziție de materiale pe această temă
   

10.  SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE – 20 – 25 Noiembrie 2018 , ,,Lumea se schimba! Noi?
-          CUM S A SCHIMBAT LUMEA IN ULTIMII 100 DE ANI “ – dezbatere si realizarea unui poster , clasa a XI-a, Dirg.prof.Tabus Mirabela
-          ,,Plantarea si ingrijirea pomilor” – activitate coordonata de Prof. Butuc Carmen
          

.
11.  ,,CENTENARUL MARII UNIRI – Directorul,Consilierul educativ,prof. de desen,educatoarele  ,învăţătorii ,prof. diriginți
                   - ,, La multi ani, tara mea”—program artistic, Gradinita cu program normal,Ed. Cotea Daniela, Ed. Bejan Corina
- ,,Romania mea frumoasa” expozitie pictura pe diferite obiecte,realizarea unui panou, Ed. Cotea Daniela
- ,, Ecoul Marii Uniri” – Prof Taga Mihaela
- ,, Pentru tine, Tara Mea”  poezii , Prof. Tabus Mirabela Iuliana
- ,,Pentru tine, tara mea iubita”- Inv. Medvediu Lenuta
- ,, La multi ani ,Romania” montaj literar, Inv. Purice Ana, Inv. Purice Dumitru
- ,, Tara mea-i un colt de rai’’- Inv. Grecu Marioara
- ,, Noi vrem sa ne unim cu tara”-  Inv. Florea Rodica,
- ,, Noi suntem roamani” -  Inv. Dumitrascu Costel
- ,, Pentru tine, Romanie!” concurs tematic dedicat Centenatului Marii Uniri, in parteneriat cu Biblioteca Comunala si Caminul Cultural , Prof. Dobrea Firicel, Prof. Butuc Carmen, Prof. Bordeianu Neculai,
      12. ,,In asteptarea lui Mos Nicolae”- picturi si colaje specifice, Inv. Medvediu Lenuta, Inv. Purice Ana
- ,,Cadoul din ghetuta”- Ed. Cotea Daniela, 
      13.     ,, Vine, vine Mos Craciun” –Directorul,Consilierul educativ ,Toate cadrele didactice
12.  ,, Colinde – program artistic ” – Inv. Florea Rodica. 
13.  ,,In asteptarea lui Mos Craciun”, - Inv. Medvediu Lenuta, Inv. Purice Ana
14.   Grupul  ,,Cetina” – LUPU ION
15.  ,,Mos Craciun pleaca la drum”- Clasa a III-a B, Inv. DUMITRASCU COSTEL
16.  ,,Mos Craciun la gradinita”  – Ed. COTEA DANIELA, Ed. BEJAN CORINA
17.  ,Dansul oamenilor de zapada”, Clasa a III-a A, Inv. Grecu Marioara
18.  Obiceiul ,,Capra” – LUPU ION
19.  Haiducii – LUPU ION
20.   Plugusorul profesorilor – CLASA a VIII-a A ,B- Prof. Dobrea Firicel, Prof. Pandelea Ana, Prof. Taga Mihaela
.
14.      ,,15 IANUARIE –2018  NAŞTEREA POETULUI  NAŢIONAL MIHAI EMINESCU „    Prof. Țaga Mihaela,Prof.Prof. Tabus Mirabela, Purice Ana, Purice Dumitru, Grecu Marioara, Florea Rodica, Medvediu Lenuta
-          Concursul ,,Și dacă....”- Prof. Taga Mihaela, Prof. Tabus Mirabela, Prof. Bordeianu Neculai, Bibliotecar – Malasinc Elena
-          Eveniment Evocativ

15.    ,,24 IANUARIE –ZIUA UNIRII” - Director, prof. Bordeianu Neculai ,Consilierul educativ,Toate cadrele didactice
-          Prezentarea semnificaţiei zilei;
-          Sceneta ,,Horea”- Prof. Taga Mihaela
-          Colaj de poezii patriotice .
-          ,,Hora Unirii”
-           
,, Flori pentru mama!” -montaj literar
                                   -cantece poezii
                                   -expozitie de lelicitari si martisoare. 08 martie 2019

,,J’aime la France -20 martie 2019 activitate realizata de prof.Tabus Mirabela ,prof.Cotuna Loredana.Montaj literar,cantece poezii.

,,Ziua mondiala a Pamantului-22 aprilie ,toate cadrele didactice au participat impreuna cu elevii la colectare de deseuri.

,,Azi cititor, maine scriitor’’masa rotunda…prof.Tabus Mirabela.

,,Istorii Regasite’’ Activitate dedicata ZILEI  EUROPEI….9 Mai

,,Ziua Internationala a Copilului’’ 1 Iunie .activitate realizata in cadrul Gradinitei cu PN   Vetrisoaia,
Intreceri sportive..prof.Drangoi Ionel.

Ziua Eroilor- 6 Iunie 2019  ,cu participarea tuturor cadrelor didactice la monumental Eroilor.


16.  Activitatea Centrului De informare Europe Direct Vaslui, din cadrul Consiliului Judetean Vaslui, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui a organizat ,,Caravana de teatru educativ ,,Europa iti vorbeste” – octombrie 2018

17.  CERCUL DE LECTURA ,,EX LIBRIS” - Ședințe lunare ale membrilor cercului în urma citirii unor lecturi, Prof. Țaga Mihaela

18. Desfăşurarea unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale,  şi pentru remediere şcolară (Dobrea Firicel, Butuc Carmen, Bordeianu Neculai,Ţaga Mihaela,  Roman Vergil, Deaconu Vergil, Tabus Mirabela)
19. Participare la cursuri de formare pentru profesorii de engleza"Teaching Lower Secondary Students –
Creating the Perfect Mix  la CCD Vaslui pe 25.10.2018 – Prof. Tabus Mirabela, Prof. Cotuna Loredana
20. Participare la Conferinta internationala pentru profesorii de limbi moderne pe 20.09.2018, cu 4 ore de formare. Conferinţele vor fi organizate cu partenerii instituţionali La Maison des Langues şi Art Klett. – Prof. Cotuna Loredana

21.  Excursie organizată la Predeal-Bușteni-Râșnov- Brașov, în perioada 13.10.2018 – 14.10.2018;
-organizatori: prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel
- însoțitori: prof. Butuc Carmen, prof. Pandelea Ana, Roman Nicoleta (părinte)
-nr elevi participanți: 20
-obiective vizitate:stațiunea Predeal, Bușteni, Palatul Cantacuzino, Mănăstirea Caraiman, Cascada Urlătoarea, Dino Park  și Cetatea Râșnov, centrul istoric al orașului Brașov.

22.  ,, 100 ANI DE LA MAREA UNIRE”, pe traseul VETRIȘOAIA-MĂRĂȘEȘTI-LEPȘA-VETRIȘOAIA . cu elevi din clasele a V-a , a VI-a și a VII-a
Scopul excursiei  a fost  vizitarea monumentelor istorice care au marcat bătăliile de la  Mărășești și Oituz care au salvat existența României și care au  reprezint un eveniment fundamental în istoria contemporană a țării, fără de care Marea Unire nu ar mai fi fost posibilă.      Perioada deplasării 24.10.2018-25.10.2018. Organizatori prof. Roman Vergil, Prof. Bordeianu  Neculai.

-Excursie ,,Calator prin Tara Mea’’zona Bucovina Maramures..11-13 aprilie 2019,elevi de clasa V si a VIIIa(Organizatori Butuc Carmen ,Dobrea Firicel,Pandelea Ana.

-Excursie ,,Cadet in Fortele Navale-mai 2019,elevi din clasele IX-XII-la invitatia Fortelor Navale Romane(prof.Insotitor.Cozma Danut Liviu,prof.Tabus Mirabela.

-Excursie tematica la Liceul Constantin Spataru ‘’din orasul Leova Republica Moldova...30 aprilie 2019.

-Participarea in tabara de la Navodari, in cadrul proiectului POCU,  elevii de la scoala Vetrisoaia insotiti de cadrele didactice  au mers in tabara de la Navodari,in perioada iulie-august 2019.

-Participarea a 5 elevi de la scoala Vetrisoaia ,in tabara de la Neptun ,Rtepublica Moldova la invitatia consilului local din raionul Leova.elevii au fost insotiti de inv.Purice Dumitru.


23. Concursuri scolare:
1. Barbosanu Alexandru Andrei , clasa a VIII-a B, Premiul I la Olimpiada de Chimie , etapa locala pe 27.01.2019, la Scoala Gimnaziala ,, Mihail Sadoveanu” Husi – Prof. Dobrea Firicel +(  Diploma de participare)
2. Ciot Miruna Francesca – Diploma de participare la Concursul National de Matematica LuminaMath 2018,etapa online, Prof. Roman Vergil
3. Crenganes Anamaria Gabriela – Diploma de participare la Concursul National de Matematica LuminaMath 2018,etapa online, Prof. Roman Vergil
4. Pantiru Sabina Ana - Diploma de participare la Concursul National de Matematica LuminaMath 2018,etapa online, Prof. Roman Vergil
5.Concurs ,,Matematica prietene noastra’’  1 iunie 2019 adresat elevilor din clasele V-VIII
Organizator prof.Roman Vergil in colaborare cu Primaria Vetrisoaia.
6.Cercul de lectura ,,EX LIBRIS’’ Organizator prof.Taga Mihaela in colaborare cu biblioteca comunala.
7.Concurs National,,Cu viata apar viata’’-etapa judeteana.



II.                 Proiecte derulate in scoala :
Proiectul POCU- Facilitarea accesului la educație, dezvoltarea serviciilor educaționale și a capacității resurselor umane în unități de învățamânt vulnerabile din comunele Vetrișoaia, Oșești și Pungești- coordonator Prof. Dobrea Firicel
- ,,Gradinita prietenoasa”- Ed. Cotea Daniela
- ,,Scoala dupa scoala”- Inv. Purice Dumitru, Inv. Medvediu Lenuta, Inv. Grecu Marioara, Inv. Florea Rodica
- ,, A doua sansa”-  Prof. Butuc Carmen, Prof. Roman Vergil, Prof. Bordeianu Neculai
-
     III.  Parteneriate educaționale
1. Acord pentru implementarea gratuita a programelor ,,Junior Achivement” in anul scolar 2018-2019 – Prof. Butuc Carmen




III.       PROGRAMUL NAȚIONAL EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE ÎN ȘCOALA ROMÂNEASCĂ
c)      55 elevi implicati în Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea curriculară – discipline optionale, în anul scolar 2018/2019. In anul scolar 2018/2019 parintii si elevii  de la clasa V,VIII Liceul Tehnologic ,,Petru Rares’’ Vetrişoaia au optat pentru disciplina optională ,,Educație pentru sănătate” – prof.Pandelea Ana;
d)     20 de copii implicați Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea extracurriculară și extrașcolară în cadrul Proiectul educațional ,,Am grija de sanatatea dintilor mei” –educ. Bejan Corina;



2.    Priorităţi naționale

        În vederea implementării strategiei UE 2020 au fost propuse seturi de măsuri în cadrul iniţiativelor (Flagship Initiatives) la nivel European şi la nivelul statelor membre.
În cadrul inițiativei “Agenda pentru noi competențe și locuri de muncă” se propune statelor membre, printre altele: dezvoltarea parteneriatelor între sectorul educației și lumea muncii, în special prin implicarea partenerilor sociali în planificarea ofertei de educație și formare profesională.
În acest context obiectivul major al planificării strategice a IPT constă în creşterea contribuţiei IPT la tranziţia rapidă şi eficientă către o economie competitivă, bazată pe cunoaştere, participativă si incluzivă.
Principalele priorități naționale sunt:
Ø  Generalizarea învăţării centrate pe elev
Ø  Dezvoltarea parteneriatul cu agenţii economici
Ø  Dezvoltarea a curriculumului în acord cu cerinţele locale ale pieţei muncii
Ø  Formarea continuă a personalului din învăţământ
Ø  Asigurarea calităţii educaţiei şi formării profesionale
Ø  Orientarea şi consilierea profesională a tinerilor
Ø  Dezvoltarea reţelelor informaţionale pentru educaţie
Ø  Modernizarea bazei materiale a unităţilor de învăţământ
Ø  Consolidarea capacităţii manageriale în educaţie
Ø  Asigurarea şanselor egale în educaţie şi formare profesională
Ø  Promovarea utilizării facilităţilor ITC în predare şi învăţare
Ø  Asigurarea condiţiilor de învăţare elevilor cu nevoi speciale
Ø  Creşterea participării adulţilor la proframele de formare continuă
Ø  Promovarea parteneriatelor în cadrul Uniunii Europene prin programe finanţate din fonduri europene
Ø  Creşterea numărului şi a calităţii materialelor suport pentru învăţare individuală, diferenţiată, e-learning etc.
3.    Obiective  și priorități regionale şi locale
      
Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș Vetrișoaia este situat în partea estică a județului Vaslui, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

    Pioritățile și obiectivele regionale și locale pentru Regiunea Nord – Est, stabilite prin PRAI pentru perioada 2014-2020 și prin PLAI al județului Vaslui (2013-2020) cu implicații în ÎPT sunt următoarele:

1. Adaptarea  reţelei şcolare şi a ofertei  de formare profesională iniţială la  cerinţele pieţei muncii şi a opţiunilor elevilor.
2. Creşterea ponderii populaţiei cu grad ridicat de calificare prin programe de formare continuă
3. Asigurarea egalităţii de şanse în formarea iniţială
4. Dezvoltarea resurselor umane din sistemul IPT în vederea asigurării calităţii în formare
5. Dezvoltarea infrastructurii unităţilor şcolare IPT, în vederea asigurării calităţii în formare






Partea a II- a –  Analiza nevoilor
1. Analiza mediului extern
1.1. Aspecte demografice ale Județului Vaslui
 Populaţia totală. Dinamica generală.

Conform paginii electronice (site) a Direcţiei Judeţene de Statistică Vaslui, populaţia stabilă totală a judeţului Vaslui, la 1 iulie 2010,  era de 449524 locuitori, reprezentând cca 12,0 % din cea inregistrată la nivelul regiunii Nord Est. În figura de mai jos se observă evoluţia descrescătoare a numărului locuitorilor, la data de 1 iulie, din 1992 până în anul 2010.
Fig. 2.1
*pentru primii doi ani (1992 şi 2002) datele sunt de la recensământ
În ultimii ani, sporul natural a avut o evoluţie descrescătoare,  iar începând cu anul 2007 inregistrează, în mod constant, doar valori negative. Aceasta, la care se adaugă şi soldul mişcării migratorii, de asemenea negativ, duce, inevitabil, la scăderea şi îmbătrânirea populaţiei judeţului, cu impact negativ în mai toate sferele economico-sociale.

Tab. 2.1  Judeţul Vaslui, evoluţia sporului natural
                                                                                       - date absolute-
Judeţul
Vaslui
Anul
2000
2002
2004
20
6
2008
2009
2010
Sporul natura
1672
434
421
500
-50
-2
3
-1300
               
 Distribuţia pe medii rezidenţiale.
Populaţia judeţului locuieste în 5 centre urbane din care 3 municipii şi 2 oraşe (cel mai nou, declarat în 2003, fiind orasul Murgeni), 81 comune. Numărul total al satelor din judeţ este 449.
Ponderea  populaţiei urbane a înregistrat în intervalul de timp 1992-2002, (între recensămintele populatiei), o crestere de la 43.50% la 49.70%, pentru ca în anul 2010 (185916 locuitori în urban) să scadă la 41,40%, datorită migraţiei ce a avut loc spre zona rurală, efect al  procesului de restructurare industrială din această perioadă şi al emigrării.
La nivel regional, Vaslui este judeţul cu cea mai mare pondere a populaţiei rurale, 58,6%, situaţie care indică o productivitate a muncii ingrijorător de mică .
Fig. 2.2
 Distribuţia pe sexe.

Din totalul populaţiei judeţului Vaslui, 49,9% sunt bărbaţi (fig. 2.3.), populaţia feminină fiind deci, aproape egală numeric (in date absolute 224212 bărbaţi, respectiv 225312 femei).

                            Fig. 2.3

Structura pe grupe de vârstă.

Pentru învăţământul profesional şi tehnic prezintă interes populaţia pe grupa de vârstă  15-24 ani.  La nivelul judeţului Vaslui se constată o scădere semnificativă a acestor categorii.

            Tab. 2.2 Grupele de vârstă 15-19 ani şi 20-24 ani
                                                                                                            -date absolute-
Judetul
Vaslui
Anul
2000
2001
2002
2003
2004
2006
2008
2010
Grupa
de vârstă
15-19
37859
36739
3880
40192
40072
38058
32303
27882
20-24
70848
40388
37446
364
5
33354
32888
350
7
36638
            Sursa: INS- Baza de date „BDJ Vaslui”

            Scăderea cea mai mare se constată la grupa de vârstă 19-24 ani: - 48,3% faţă de anul 2000. Pe grupa de vârstă 15-19 ani, scăderea, deşi mai mică, are totuşi o valoare ce îngrijorează: -26,4%. Pe ansamblu, reducerea este de 40,6%.


Structura pe grupe de vârstă şi medii de rezidenţă.

Pentru grupele de vârstă urmărite se constată următoarea distribuţie pe medii: cca 37% din tinerii de 15-19 ani se află în mediul urban, iar pentru grupa de vârstă 20-24 ani procentul creşte la 48,5%. Astfel, din 27882 tineri cu vârsta între 15-19 ani, 10218 trăiesc în mediul urban, iar 17664 în mediul rural. În cazul celei de-a doua grupe, dintr-un total de 36638 tineri, 17768 trăiesc în mediul urban şi 18870 în mediul rural. Se observă că tinerii, în căutarea de locuri de muncă, migrează spre oraş.

           
Mişcarea migratorie.

Populaţia judeţului Vaslui se reduce şi îmbătrâneşte în mod constant. După cum am arătat mai devreme, unul din factorii care determină acest fenomen este sporul natural ale cărui valori sunt negative. Un alt factor cu implicaţii negative asupra numărului de locuitori este mişcarea migratorie.
Din datele prezentate în tabelul de mai jos rezultă un sold constant negativ al mişcării migratorii interjudeţene ceea ce înseamnă că judeţul Vaslui nu constituie un pol de atracţie ci un rezervor de alimentare pentru judeţele (oraşele)  mai dezvoltate economic.

            Tab. 2.4           Migraţia internă                                    -număr-
Judeţul
Vaslui
Anul
1990
1994
2000
2002
2007
2008
2009
Sosiţi
5711
543
5001
5382
6957
6557
5876
Plecaţi
29674
7269
6046
7077
9344
8875
7881
Sold migratoriu
-
3963
-1830
-1045
-1695
-2387
-2318
-200

 Proiecţii demografice

Evolutia populatiei şcolare din Romania, în ultimii ani a fost influenţată direct de scăderea numerică a populaţiei totale. An de an, generaţiile de elevi s-au diminuat. S-a inregistrat, de asemenea, un puternic absenteism al copiilor de la scoală, rate mici de promovare a examenelor de capacitate şi de inscriere la liceu.
Rezultatele proiectarii populatiei şcolare oferă o imagine asupra viitoarei evoluţii a numărului şi structurii acestei categorii de populatie, pe grupe de varsta şi sexe.
In cele ce urmeaza, prezentam date privind evolutia prognozată a populatiei de vârstă şcolară, grupele de varsta 15-19 şi 20-24 ani, în anul 2020.

Tab. 2.5
Judeţ/regiune
Total 15-24
15-19 ani
20-24 ani
2010
2020
2010
2020
2010
2020
Vaslui
64520
52734(81,7%)
27882
26905(96,5%)
36638
25829(70,5%)
Regiunea N-E
543811
424425(78%)
234445
212100(90,5%)
309366
212325(68,6%)

Urmărind ponderea se observă că grupa de vârstă 20-24 ani se diminuează accentuat (cu cca 30,0% în judeţul Vaslui), semn că pe piaţa muncii se va manifesta o presiune deosebită, cu impact şi asupra fondului de pensii.

 Populaţia Comunei Vetrişoaia
     Comuna Vetrişoaia este alcătuită din 2 sate (Vetrişoaia +Bumbăta) având în total un număr de 3159 de locuitori repartizaţi  astfel: copii 0 -16 ani - 714, salariaţi 89, persoane ocupate în agricultură 2017, someri -35, pensionari -1160.

 Concluzii. Implicatii pentru IPT

1. Proporţie ridicată a populaţiei care trăieste în mediul rural (58.6% din total populatie).
2. Populaţia din categoria de vârstă15 -19 ani 20-24 ani trăieşte predominant în mediul rural.
3.În judeţul Vaslui nu se mai înregistrează valori pozitive ale sporului natural.
4. Rata de substituire este supraunitară (1.34), cea ce indică pentru perioada următoare, o presiune crescută pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi.
5. La nivel judeţean, în intervalul 2010-2020 se estimează o scădere a populaţiei din grupa de vârstă15-19 ani (categorie care prezintă interes din punct de vedere al sistemului de învăţământ TVET) la 14,5%.si a grupa de vârstă 20-24 de ani cu 30%
6. Conform prognozei realizate de către INS populaţia din categoria de vârsta 15-24 ani va descreşte în intervalul 2010-2020 cu aproximativ 20% la nivel regional, procent estimat şi pentru judeţul Vaslui.

Implicatii pentru IPT
  • Adaptarea Planurilor de invatamant la scaderea populatiei scolare
  • Adaptarea retelei  la structura populatiei pe medii de rezidenta sau analizarea solutiilor pentru a cuprinde toti  potentialii elevi in sistem
  • Utilizarea eficienta a infrastructurii prin abordarea diversificata a formelor alternative de invatamant ex: seral, frecventa redusa, Formare Profesionala Continua , dezvoltarea centrelor de evaluare a competentelor dobindite in contexte informale,programe tip “A doua sansa”, “ Scoala de vara”
  • Dezvoltarea unei Oferte de formare profesionala in dialog cu beneficiarii pentru a raspunde cerintelor specifice judetului in privinta locurilor de munca
  • Dezvoltarea de calificari ce genereaza  locuri de munca
                  Sursa : INS- “Proiectarea populatiei şcolare, perioada 2005-2025 * - estimare/PLAI 2011-2013


1.2. Profilul economic
Județul Vaslui este caracterizat de o lipsă efectivă de resurse materiale pe care se poate consolida o dezvoltare economică. Ne referim în special la resurse de genul materialelor de construcţii (pentru locuinţe, drumuri etc), al lemnului, sare, petrol sau alte resurse care ar fi putut reprezenta un avantaj pentru economia vasluiană.
Singurele resurse autohtone pe care s-a bazat, și încă se mai bazează, dezvoltarea economică a județului Vaslui sunt: potențialul agricol și resursele umane.
Economia judeţului Vaslui are un caracter predominant agrar, datorită, în primul rând, suprafeţei mari de teren agricol, şi numărului ridicat de persoane care locuiesc în mediul rural şi se ocupă cu agricultura.
Unul din indicatorii care furnizeaza informatii relevante cu privire la situatia economica a unui judeţ este produsului intern brut  pe locuitor (PIB/loc) întrucât nu este influentat de diferentele existente intre populatia diferitelor judeţe.

Structura Produsului Intern Brut la nivel regional este un indicator relevant, respectiv ponderile celor trei sectoare economice (agricultura, industrie si servicii) in acesta.
Evoluția PIBR în regiunea Nord-Est, pe sectoare economice, în perioada 2007-2010 și prognozată pentru perioada 2011-2014 este prezentată în graficul de mai jos.

-modificări procentuale față de anul anterior-

Indicatori
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
Total Nord-Est
5,4
3,6
-9,1
-3,5
1,3
3,6
4,3
4,5
Industrie
9,6
-4,1
-7,0
-5,5
2,5
3,5
4,1
3,9
Agricultură, silvicultură, piscicultură, exploatare forestieră
-18,3
16,1
-15,5
-0,5
1,1
1,5
3,0
2,8
Construcții
36,1
16,3
-13,5
-10,6
1,2
4,6
7,2
6,2
Servicii
7,3
2,3
-7,0
-2,2
0,7
3,9
4,2
4,7

(Comisia Națională de Prognoză - Proiecția principalilor indicatori economico-sociali în Profil Teritorial până în anul 2014)

După cum se observă din tabelul de mai sus, în anul 2009, cea mai mare scădere procentuală au avut-o sectoarele Agricultură și Construcții.
În anul 2010, în sectorul Agricultură scăderea a continuat, dar la o valoare mică (-0,5%), începând cu anul 2011 prognozându-se creșteri anuale între 1,1 și 3%.
Sectorul Construcții a avut scăderi puternice în anii de criză 2009 și 2010, respectiv -13,5% și -10,6%.
Pentru perioada 2011-2014 se prognozează creșteri, valorile cele mai mari urmând să fie atinse în anii 2013 și 2014, respectiv 7,2% și 6,2%, când ar urma să fie sectorul cu cea mai mare creștere.
Spre deosebire de celelalte sectoare economice, Industria a avut scăderi începând cu anul 2008 (primul an de criză mondială), respectiv -4,1%, și a continuat în același trend în anii 2009 și 2010.


 Firmele din județ. Dinamica, repartiția sectorială și pe clase de mărime

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi Direcţia Judeţeană de Statistică Vaslui, la nivelul judeţului Vaslui la finele anului 2009 existau un număr de 5.133 unităţi locale active. Deși, în perioada 2004-2008, evoluţia numerică a unităţilor locale active a înregistrat o majorare medie anuală de 7,5 puncte procentuale, apogeul ascensiunii fiind înregistrat în 2004, când numărul unităţilor active din puncte de vedere economic a crescut cu 12,8% comparativ cu anul precedent, în 2009, datorită crizei economice, numărul acestora a scăzut cu 205 de unități, după cum urmează: 
-          123 micro-intreprinderi;
-          80 IMM-uri;
-          2 intreprinderi mari.
Pe domenii de activitate, intreprinderile care au devenit inactive ori și-au încetat activitatea în anul 2009 se împart astfel:
-          20 în domeniul ”Agricultura, vanatoare si silvicultura”;
-          33 în domeniul ”Industrie prelucrătoare”;
-          26 în domeniul ”Construcții”;
-          275 în domeniul ”Comerț”;
Creșteri ale numărului de unități au fost în următoarele domenii:
·         Hoteluri şi restaurante” - 32 unităţi;
·         ”Transport, depozitare şi comunicaţii – 94 unităţi;
·         “Tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor” – 32 unităţi.
În judeţul Vaslui, 99,7% dintre unităţile locale active sunt întreprinderi mici şi mijlocii cu un personal de până la 250 şi doar 0,3% sunt întreprinderi mari cu un număr de angajaţi de 250 şi peste.

Structura unităţilor locale din judeţul Vaslui, pe clase de mărime
Anul
Date abso
ute
tructura
micro
mici şi mijlocii
mari
total
micro
mici şi mijlocii
mari
otal
2004
3685
497
23
4205
87,6%
11,8%
,5%
100%
2005
3940
540
20
4500
87,6%
12,0%
0,4%
100%
2006
4167
581
20
4768
87,4%
12,2%
0,4%
100%
2007
4419
32
20
5071
87,1%
12,5%
0
4%
1
0%
2008
4767
553
18
5338
89,3%
10,4%
0,3%
100%
2009
4644
473
16
5133
90,5%
9,2%
0,3%
100%
Sursa: INS, DJS Vaslui

În structura IMM-urilor o pondere ridicată o au întreprinderile din categoria micro (89,3%) al căror număr de angajaţi este de maxim 9.

Structura unităţilor locale active, pe activităţi, în anul 2009, reflectă o concentrare a agenţilor economici în sectorul comerţului (44,6%, 2.291 firme).
Următorul sector de activitate cu cea mai bună reprezentare în profilul economic judeţean este „industria” ce cumulează 12,2% dintre agenţii economici. În acest sector sunt antrenate un număr total de 626 unităţi locale, din care 623 în industria prelucrătoare şi 3 în industria extractivă.
Un aspect foarte important şi particular al structurii economice locale a judeţului Vaslui este dată de ponderea sectorului agricol care se ridică la 5,2 puncte procentuale echivalentul a unui număr de 267 agenţi economici. Acest aspect este explicat prin practicarea activităţilor agricole nedeclarate, deoarece suprafaţa agricolă a judeţului Vaslui deţine o pondere de peste trei sferturi din suprafaţa fondului funciar total (75,4%).

Structura unităţilor locale active 2009
sector
pondere
Nr.firme
comerţului
44,6%,
2.291
industria
12,2%
626
 (623 în industria  prelucrătoare
3 în industria extractivă)
Sectorul imobiliarelor,
10,3%.
530
Sectorul construcţiilor
9,8%

Sectorul transportul, depozitarea şi comunicaţii

8,3%

Sectorul   agricol
Fond funciar 75,4%
5,25
267
Sectorul Hoteluri şi restaurantele
4,4%
225



 Industria

Ramuri industriale în profil teritorial[1]

Municipiul Vaslui

Industriala textilă este dezvoltată cu precădere în municipiul Vaslui, unde conform datelor financiare depuse de unităţilor locale active pentru anul 2008, erau înregistrate 15 unităţi a căror cifră de afaceri se ridică la 49.027,3 mii lei (87,2% din cifra totală a domeniul de activitate definit de diviziunea 13 a clasificărilor activităţilor economice „fabricarea produselor textile”).

Mai sunt dezvoltate ramurile industriale precum: industria energetică, industria alimentară și industria ușoară.

Municipiul Bârlad

Sectorul Industria textilă este bine reprezentat şi la nivelul municipiului Bârlad, dar nu la fel de dezvoltat precum în reşedinţa de judeţ (aici numărul unităţilor locale active se ridică la 2 şi căror cifră de afaceri  cumulează peste 6.040 mii lei).
La nivelul judeţului Vaslui , există un număr de 20 firme al căror cod de activitate, potrivit Clasificării Activităţii Economice Naţionale, este dat de diviziunea 28 „Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente”, din care 10 unităţi (50%) sunt concentrate în municipiul Bârlad şi a căror cifră de afaceri cumulau peste 249.648,7 mii lei la finele anului 2008 (78,4% din cifra de afaceri a sectorului). Industria textilă, alimentară şi cea de construcţii metalice şi produse din metal sunt celelalte trei ramuri industriale dezvoltate în acest municipiul, al doilea ca mărime în judeţul Vaslui după reşedinţa de judeţ.

Municipiul Huși

Industria pielăriei şi încălţămintei, este ramura industrială ce s-a dezvoltat de-a lungul timpului în municipiul Huşi. La nivelul anului 2008, un procent de 79,5% din unităţile active din judeţul Vaslui (88 unităţi) ce activează în domeniul „Tăbăcirea şi finisarea pieilor, articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnaşament; prepararea şi vopsirea blănurilor” (diviziunea 15). Cifra totală a celor 70 firme active în industria pielăriei și încălțămintei cumulează 94,1% din cifra totală a domeniului.

Orașul Negrești
            La nivelul anului 2008, în orașul Negrești își desfășurau activitatea un număr de 152 firme, grupate pe domenii de activitate, după cum urmează:
-          Comerț – 118 firme;
-          Servicii – 21 firme;
-          Agricultură – 8 firme;
-          Industrie – 8 firme.

Se remarcă faptul că, în oraşul Negreşti cea mai dezvoltată industrie este reprezentată, de fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente. Numărul firmelor active este de 2 (10% din total firme la nivel judeţean), dar a căror cifra de afaceri cumulează 9,1% din cifra de afaceri totală a domeniului pe anului 2008 (peste 318.418,6 mii lei). În oraşul Negreşti alte industrii dezvoltate sunt industria alimentară şi industria uşoară (în special prelucrarea lemnului).
In domeniul ”Servicii”, cele 21 firme, își desfășoară activitatea în următoarele domenii: transport, telecomunicaţii, reparaţii electrocasnice, servicii de telefonie, televiziune prin cablu şi internet, salubritate, croitorie, frizerie, coafor.




                                      Sursa: Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizont de timp 2013-2020

Agricultura

Suprafaţa agricolă a judeţului Vaslui deţine o pondere de peste trei sferturi din suprafaţa fondului funciar (75,4%). Astfel, din 531.840 ha cât însumează suprafaţa totală judeţeană, în anul 2008, 401.182 ha era suprafaţă agricolă. Odată cu evoluţia temporară a fost înregistrată şi o involuţie a suprafeţei agricole, care a scăzut din anul 2004 până în anul 2008 cu 327 ha sau 0,1%.
Suprafaţa agricolă din judeţul Vaslui, pe categorii de folosinţă prezintă următoarea structură:
    • 72,6% arabilă (291.306 ha),
    • 21,8% păşuni (87.438 ha),
    • 2,0% fâneţe (7.949 ha),
    • 3,0% vii şi pepiniere viticole (11.911 ha)
    • 0,6 % livezi şi pepiniere pomicole (2.578 ha).

Parcul de tractoare şi principalele maşini agricole din agricultură

Parcul de tractoare şi maşini agricole din judeţul Vaslui a înregistrat o evoluţie numerică pozitivă în intervalul 2004-2008. Astfel numărul de tractoare agricole fizice era în anul 2008 de 3.417 bucăţi cu 28,3% mai mare ca în anul 2004, iar numărul plugurilor pentru tractor s-a majorat cu 526 bucăţi pe parcursul celor cinci ani ajungând la un efectiv de 2.939 pluguri în 2008 (+21,8%). Numărul semănătorile mecanice se cifra la 1.076 bucăţi în bucăţi în 2004, iar în 2008 efectivul acestora era de 1.515 cu 40,8% mai multe. O altă categorie de maşini agricole utilizate în sectorul agricol este reprezentată de combinele autopropulsate pentru recoltat cereale păioase, porumb şi furaje.
Această categorie de maşini agricole a înregistrat o evoluţia cea mai accentuată în intervalul 2004-2008, prin majorarea parcului auto cu 151 maşini sau cu 46,9% (în 2008 numărul combinelor a ajuns la 473 de la 322 câte existau la nivel judeţean în anul 2004).






Parcul de tractoare şi principalele maşini agricole din agricultură din judeţul Vaslui, în perioada 2004-2008


2004
2005
2006
2007
2008
Tractoare agricole fizice
2.663
3.259
3.295
3.383
3.417
Pluguri pentru tractor
2.413
2.858
2.868
2.918
2.939
Semănători mecanice
1.076
1.461
1.474
1.509
1.515
Combine autopropulsate pentru recoltat: cereale păioase, porumb, furaje
322
414
425
431
473
Sursa: Direcţia Judeţeană de Statistică Vaslui

Principalele  concluzii desprinse din analiaza mediului economic:

  • În perioada 2008-2010, ca efect al crizei economice, PIB la nivelul județului a scăzut cu peste 10%.
  • Sectoarele economice cu ponderea cea mai mare în PIBR în perioada 2008-2009 au fost agricultura, industria si serviciile.
  • Sectoarele economice cele mai afectate de criză la nivel regional sunt: Construcțiile (scădere cu 24,1% în 2009 si 2010 față de 2008), Agricultura (scădere cu 16% în 2009 și 2010 față de 2008) și Industria (scădere cu 12,5% în 2009 și 2010 față de 2008);
  • Datorită crizei economice, 205 unități economice au devenit inactive ori și-au încetat activitatea în anul 2009 ;
  • Ponderea cea mai mare în numărul unităților economice, la nivelul județului Vaslui, o dețin micro-intreprinderile. Ele reprezintă 90,5% din numărul total de unități economice. Sunt urmate de IMM-uri, care reprezintă 9,2% din totalul unităților economice;
  • Structura unităţilor locale active, pe activităţi, în anul 2009, reflectă o concentrare a agenţilor economici în sectorul comerţului (44,6%, 2.291 firme). Urmează ”industria” cu 12,2%;
  • În municipiul Vaslui principalele ramuri economice din punct de vedere al cifrei de afaceri sunt: ”Industria textilă” cu o pendere de 87,2% din cifra totală a ramurii economice, pe județ, urmată de ”industria energetică”,  industria alimentară” și ”industria ușoară”;
  • În municipiul Bârlad, principalele sectoare economice sunt: „Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente” – 78,4% din cifra de afaceri județeană pe acest sector economic, urmat de Industria textilă, alimentară şi cea de construcţii metalice şi produse din metal;
  • La nivelul municipiului Huși, ramura industrială cea mai importantă este ”Industria pielăriei şi încălţămintei” - 94,1% din cifra totală a domeniului pe județ. Urmează industria alimentară și textilă;
  • În orașul Negrești cea mai dezvoltată industrie este reprezentată, de fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente – 9,1% din cifra de afaceri totală a domeniului  pe județ. Alte industrii dezvoltate sunt industria alimentară şi industria uşoară (în special prelucrarea lemnului);
  • Agricultura reprezintă domeniul economic cu potențialul cel mai mare de dezvoltare la nivelul județului Vaslui. Peste 75% din suprafața totală a județului este suprafață agricolă.

Recomadari pentru IPT:
1.Corelarea ofertei din planul de scolarizare cu ponderile domeniilor   ce se situeaza pe primele locuri in economia regionala: Servicii 55,75%, Industrie 19,61%, Agricultura 12,71%,  respectind specificul local. Astfel in judetul Vaslui predomina agricultura si industrie prelucratoare
2. Cresterea ofertei pentru calificari din domeniul constructii care  este in trend ascendent.
Judeţul Vaslui nu este bogat în resurse. Cea mai importantă resursă  a judeţului este terenul agricol, însă valorificarea actuală a acesteia este departe de a fi mulţumitoare. Dezvoltarea sectorului agricol poate antrena o serie de alte activităţi conexe.

            Comuna Vetrişoaia este o comunitate care nu dispune de resurse economice însemnate, nivelul economic fiind minim.
            Forţa de muncă este ocupată în sectorul agricol (agricultura de subzistenţă practicată pe loturi mici), creşterea animalelor (în sector privat), comerţ (magazinele săteşti), micro-secţii confecţii. Există un mic aport financiar de la populaţia plecată la muncă în străinătate (Italia, Grecia, Spania ) şi în domeniul construcţiilor (la Bucureşti şi în alte mari oraşe ale ţării).
       Având în vedere că Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia pregăteşte elevii în domeniul mecanic, specializările Mecanic-agricol și Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații( cls. a XI-a), cu aplicabilitate într-un număr mai mare de sectoare de activitate, absolvenţii şcolii noastre se pot încadra atât la agenţii economici locali şi judeţeni, cat şi în alte judeţe şi oraşe mari ale ţării.
      De asemenea din analiza structurii cererii potenţiale pe domenii de pregătire în Regiunea Nord-Est, rezultă ca pentru domeniul ,,Mecanică” ( domeniu de pregătire oferit de către Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia ) aceasta va  avea cele mai mari valori şi anume 20,7 în 2017 şi 19,0 în 2020.


(Sursa: PLAI 2011-2020 Judeţul Vaslui)


1.3. Piaţa muncii

            La nivelul judeţului Vaslui, rata de ocupare a scăzut cu 2,2 puncte procentuale în 2009 faţă de 2007, în timp ce la nivel naţional aceasta a scăzut cu 2,8 puncte procentuale iar la nivelul regiunii Nord-Est cu 2,7.

Structura populaţiei ocupate pe niveluri de instruire, la nivel regional

                                                                                                                        Mii persoane
SPECIFICATIE
2006
2007
2008
2009
Populatia ocupata totala, din Regiunea Nord-Est, din care:
1653
1696
1674
1666
      - cu nivel superior de pregatire
167
179
189
192
      - cu nivel mediu de pregatire
916
919
902
878
      - cu nivel scazut de pregatire
570
598
583
596
            ( % )
Ponderea în populatia ocupata totală (%)
2006
2007
2008
2009
Populatia ocupata totala, din Regiunea Nord-Est, din care:
100
100
100
100
      - cu nivel superior de pregatire
10.1
10.6
11.3
11.5
      - cu nivel mediu de pregatire
55.4
54.2
53.9
52.7
      - cu nivel scazut de pregatire
34.5
35.2
34.8
35.8

Dacă analizăm datele din tabelul de mai sus pentru regiunea Nord-Est, se poate constata că în perioada 2006 – 2007 a crescut, de la an la an, numărul persoanelor ocupate cu nivel superior de pregătire, cu 25 mii persoane mai mult în anul 2009 faţă de 2006, a scăzut cu 38 mii persoane populaţia ocupată cu nivel mediu de pregătire (postliceal+liceal+şcoli maiştri+profesional) în anul 2009 faţă de 2006 şi a crescut cu 26 mii persoane populaţia ocupată cu nivel scăzut de pregătire.
            Ca puncte procentuale, situaţia cea mai favorabilă se constată la populaţia ocupată cu nivel superior de pregătire, care a câştigat 1,4 puncte în anul 2009 comparativ cu 2006, în timp ce populaţia ocupată cu nivel scăzut de pregătire a pierdut 2,7 puncte procentuale iar populaţia ocupată cu nivel scăzut a câştigat 1,3 puncte.

Structura populaţiei ocupate civile pe principalele activităţi ale economiei naţionale

           Populaţia ocupată civilă in perioada 2002 – 2009 (mii persoane)

Populaţia ocupată civilă a României a înregistrat un trend crescător de la an la an, în perioada 2004-2009, în timp ce populaţia ocupată civilă a Regiunii Nord - Est şi a judeţului Vaslui au inregistrat, in aceeaşi perioadă, creşteri alternate cu descreşteri, anul 2009 fiind marcat de criza economică, an în care populaţia ocupată civilă a suportat diminuări consistente. La nivelul judeţului Vaslui populaţia ocupată civilă a suferit  o scădere  spectaculoasă în anul 2009, ajungând la 140 mii persoane, de la 144,8 mii în anul 2008.


Populaţia ocupată civilă la nivelul judeţului Vaslui, în perioada 2003 – 3009 (mii persoane)

O pondere foarte mare o deţine populaţia ocupată în agricultură la nivelul regiunii N-E, 40,5% în anul 2009, comparativ cu 28,7% la nivel naţional.  Această ramură este preponderentă în cinci din cele şase judeţe componente ale regiunii (mai puţin judeţul Bacău), cele mai ridicate valori înregistrându-se în judeţele Botoşani (50,7%) şi Vaslui (48,5%), chiar dacă ele au mai scăzut în ultimii ani. Aceste judeţe se confruntă şi cu o evidentă rămânere în urmă a gradului de tehnologizare industrială şi agrară, precum şi cu un nivel redus de calificare a populaţiei.
Ponderea populaţiei ocupate în industrie se află sub media pe ţară (17,1%), judeţele Botoşani (15,1%) şi Suceava (15,3%) având cel mai mic grad de ocupare în industrie, urmate de judeţul Vaslui cu 16,6%.În domeniul serviciilor ponderea cea mai ridicată în total populaţie ocupată se înregistrează în judeţul Iaşi, 42,1 %, cu 5,7 puncte procentuale peste media regiunii (36,4 %), iar cea ma mică în judeţele Botoşani (31,0 %) şi Vaslui (32,0 %). 
În construcţii cea mai scăzută pondere se înregistrează în judeţul Vaslui (2,9 %), cu 4,5 puncte procentuale sub valoarea la nivel naţional şi cu 3,1 puncte procentuale sub media regiunii.  Din păcate, după ce criza economică s-a făcut simţită şi în România, spre sfârşitului anului 2008, locurile de muncă vacante pentru această ramură au început să se reducă. Judeţul Bacău înregistrează o valoare mult superioară a ponderei acestei ramuri în total populaţie ocupată civilă, superioară atât celei naţionale (cu 2,8 puncte procentuale mai mult) cât şi celei la nivel de regiune (cu 4,2 puncte procentuale mai mult).
Numeroase persoane în vârstă de muncă din regiunea N-E lucrează temporar sau permanent în activităţi economice în Bucureşti, Banat, Transilvania, Europa de Vest. După plecarea populaţiei tinere masculine apte de muncă, se manifestă, în continuare, o tendinţă de emigrare şi a femeilor, pentru a munci în străinătate, astfel că în multe localităţi din mediul rural au rămas persoane vârstnice şi copii.


Ponderea populaţiei ocupate civile pe principalele activităţi ale economiei, în total populaţie
ocupată civilă, în anul 2009, pentru Regiunea Nord – Est şi judeţele din regiune (%)
 Numărul mediu al salariaţilor şi al muncitorilor, pe activităţi ale economiei naţionale

Cu privire la numărul mediu al salariaţilor (la nivel naţional), este de remarcat creşterea anuală în perioada 2004 – 2008, urmând ca în 2009 să scadă cu 272 mii persoane. Numărul mediu al muncitorilor înregistrează descreşteri în perioada 2001-2005, apoi uşoare creşteri în anii 2006 şi 2007, după care nu mai există date statistice despre numărul mediu al muncitorilor .
Se remarcă faptul că numărul mediu al salariaţilor din “Agricultură” a scăzut cu 44 mii persoane în perioada 2002 – 2008 iar în rândul muncitorilor reducerea a fost de 59 mii persoane în perioada 2002 – 2007 (an până la care avem date statistice despre numărul mediu al muncitorilor).
            În aceeaşi perioadă, 2002 – 2009, în “Industrie” numărul mediu al salariaţilor a scăzut cu 520 mii persoane, 235 mii fiind reducerea de la anul 2008 la 2009. Numărul  muncitorilor la aceeaşi ramură a scăzut, în perioada 2002 – 2007, cu 266 mii persoane.



- Principalele constatări din analiza evoluţiei la nivelul ocupaţiilor relevante pentru învăţământul profesional şi liceal tehnologic

Romania a fost afectată de criza mondială, efectele asupra şomajului făcându-se simţite în special începând cu luna decembrie a anului 2008, când numărul şomerilor înregistraţi a crescut de la 13.500 (în luna noiembrie), la 16.458 (cu aproape 3.000 persoane mai mult) în luna decembrie.
Atât în rândul şomerilor (pe total) cât şi raportat numai la absolvenţi, se constată reducerea numărului acestora, an de an, în perioada 2003 – 2008, urmând ca odată cu accentuarea crizei din economie, în anul 2009, la toate activităţile (domeniile) luate în calcul să se înregistreze creşteri considerabile, la unele ajungându-se chiar la dublarea cifrei. Domeniile la care s-au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului şomerilor, la nivelul profesional de pregătire sunt: construcţii, mecanică, turism şi alimentaţie, iar raportat la absolvenţi, cele mai mari creşteri se remarcă la domeniile:  industrie alimentară, mecanică.
            Locurile de muncă vacante, la orice ramură ne-am raporta, sunt mult sub oferta de forţă de muncă.  Raportat la numărul de şomeri, ca şi grad de satisfacere a ofertei de forţă de muncă, oferta cea mai ”generoasă” am putea spune că a fost, la nivelul anului 2009, pentru domeniile: ”comerţ”, “construcţii”, ”silvicultură”.
Sursa – PLAI 2011-2013.
           Cererile previzionate de locuri de muncă pentru perioada 2013-2020 la nivelul regiunii Nord-Est, variază pentru domeniul Mecanică între 19-20,7% cu implicații în oferta IPT.

Concluzia generală: In judeţul Vaslui, la toate ramurile economiei naţionale, se constată excedent de forţă de muncă, raportat la locurile de muncă vacante existente!


Concluzii din analiza pieţei muncii. Implicaţii pentru ÎPT

1.      Pe parcursul anului 2009 s-a menţinut trendul crescător al numărului de şomeri inregistraţi la AJOFM Vaslui, ajungându-se de la 16.695 in luna ianuarie, la 22.622 in luna decembrie şi s-a constatat creşterea numărului de şomeri indemnizaţi, datorită disponibilizărilor masive, (de la 5364 in luna ianuarie 2009, la 11.870 in luna decembrie 2009, aproape dublându-se cifra);
2.      Analizând situaţia şomajului pe medii de rezidenţă, la nivelul anului 2009 se observă creşterea ponderii şomerilor din mediul urban (de la 25,1 % in ianuarie 2009, la 37,7 % in luna decembrie), odată cu scăderea ponderii şomerilor din mediul rural, de la 74,9 % in luna ianuarie, la 62,3 % in luna decembrie;
3.      Referindu-ne la structura pe nivele de studii, in anul 2009 se constată cresterea ponderii şomerilor cu nivel liceal si postliceal (de la 8,1 % in ianuarie la 14,1 % in luna decembrie), creşterea ponderii şomerilor cu studii superioare de la 2,1 % in luna ianuarie la 4 % in luna decembrie, datorită şi inregistrării absolvenţilor din promoţia 2009 care la terminarea studiilor au găsit o ofertă săracă de locuri de muncă, în timp ce ponderea şomerilor cu studii primare, gimnaziale şi profesionale a scăzut de la 89,8 % in luna ianuarie la 81,9 % in luna decembrie, acest lucru având şi o justificare, deoarece locurile de muncă vacante oferite au fost mai mult pentru muncitori (calificaţi, absolventi ai SAM sau şcoli profesionale, şi necalificaţi, persoane cu studii gimnaziale);
4.      Locurile de muncă vacante oferite de angajatori în 2009 au fost mult sub nivelul anilor precedenţi, mulţi agenţi economici reducându-şi activitatea, iar unii chiar şi-au încetat activitatea;
5.      Cele mai multe locuri de muncă vacante oferite in anul 2009 au fost pentru nivel scăzut sau mediu de studii (absolvenţi ai şcolilor profesionale, SAM-uri sau licee de specialitate). Chiar şi la bursele locurilor de muncă (bursa generală din luna aprilie şi bursa pentru absolvenţi, din luna septembrie) au fost oferite mai mult locuri de muncă pentru nivel scăzut sau mediu de studii. Ofertele de locuri de muncă au vizat mai mult meserii/ ocupaţii ca:
Ø  Vânzator;
Ø  Confecţioner asamblor articole din textile;
Ø  Şofer ;
Ø  Zidar roşar tencuitor;
Ø  Lucrător comercial;
Ø  Agent pază;
Ø  Dulgher;
Ø  Ospătar;
Ø  Asistent medical;

  6. Cei mai mulţi absolvenţi care au fost luaţi în evidenţa agenţiilor locale din judeţul Vaslui sunt absolvenţi cu profilul „Mecanică” şi „Agricultură“, ceea ce denotă lipsa locurilor de muncă pentru aceste ramuri;
7. Segmentul „Serviciilor”, după o perioadă de „înflorire” în anii 2007 şi 2008, perioadă mai bogată în oferte de locuri de muncă pentru acest segment, începe să piardă din nou teren pe fondul crizei economice în 2009, clasându-se totuşi pe ultimul loc ca ramură cu excedent de forţă de muncă (pentru că din analiza comparativă s-a constatat excedent de forţă de muncă la toate ramurile economiei); 
8.  Rata de ocupare la nivelul judeţului Vaslui înregistrează scăderi în perioada analizată, fiind sub valoarea medie a regiunii Nord – Est;
9.  Locurile de muncă oferite la nivelul de pregătire de şcoli profesionale, SAM –uri, şcoli de ucenici şi şcoli generale reprezintă peste 80% din oferta  de locuri de muncă comunicate;
10. Rămâne scăzută oferta de locuri de muncă pentru cei cu pregătire superioară;
11. Aportul ridicat în oferta locurilor de muncă vacante se remarcă în ramurile : Construcţii, Prestări Servicii, Industrie;
      12. Populaţia ocupată civilă a scăzut de la 165.7 mii persoane în anul 2001 la 140.0 mii în anul 2009;
     13. Cea mai mare parte a populaţiei ocupate este în agricultură, constatându-se totuşi descreşteri de la an la an;
     14.  Asemenea situaţiei la nivel naţional şi la nivelul judeţului Vaslui se remarcă faptul că cele mai spectaculoase dinamici ale populaţiei ocupate le-a înregistrat ramura de activitate “agricultură,vânătoare şi silvicultură ”, coborând de la 84.2 mii persoane în anul 2002 până la 67.9 mii în anul 2009 (diminuarea populaţiei ocupate cu aproape 20 %). Se remarcă şi numărul mare de şomeri în această ramură, oferta educaţională fiind în continuare bogată, deşi absolvenţii nu-şi vor găsi un loc de muncă în sectorul agricol;
     15.  O creştere importantă a populaţiei ocupate se remarcă la ramura „Construcţii”, de la 2.7 mii persoane în anul 2002, la 5.2 mii persoane în anul 2008 dar a suportat o scădere (la 4.0 mii persoane în 2009), pe fondul crizei, ceea ce a atras şi reducerea numărului de locuri de muncă vacante din această ramură a economiei ;
      16.  Ponderea cea mai ridicată în rândul absolvenţilor înregistraţi la AJOFM Vaslui, o au absolvenţi ai şcolilor de arte şi meserii, ai şcolilor profesionale în ramuri ca agricultura, mecanică, şi absolvenţi ai liceelor teoretice, dar se remarcă şi un număr considerabil de absolvenţi de studii superioare;
      17. Absolvenţii înregistraţi la AJOFM Vaslui reprezintă doar o parte din numărul total al absolvenţilor unităţilor şcolare din judeţ – poate nu cea mai relevantă – deoarece mulţi absolvenţi de liceu urmează o formă de învăţământ superior, o mare parte migrează în alte judeţe sau alte în alte ţări cu oferte de locuri de muncă mai atractive, iar alţii, pur şi simplu, nu se prezintă la agenţie pentru a fi luaţi în evidenţă. Totuşi în anul 2009 şi 2010 s-a constatat o creştere considerabilă a numărului de absolvenţi înregistraţi la AJOFM Vaslui:
                                                                                                                                    - Număr persoane
SPECIFICAŢIE
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
Numãr absolvenţi înregistraţi la AJOFM Vaslui
2456
2046
1692
1001
995
714
1876
3169

      18. Modul de repartizare a absolvenţilor de gimnaziu, la SAM-uri şi şcoli profesionale, plasează anumiţi tineri pe profile pentru care nu au aptitudini iar după absolvirea acestor forme de învăţământ, apelează la o nouă calificare prin cursuri de scurtă durată organizate de AJOFM Vaslui;
      19. Salariile oferite la nivelul judeţului Vaslui nu sunt suficient de motivante existând o mare fluctuaţie de şomeri;
      20.  Pe ansamblu, oferta anuală de locuri de muncă este foarte redusă, comparativ cu  oferta anuală de forţă de muncă.  Aceasta duce la un fenomen de  migrare a forţei de muncă, în special a tinerilor, în regiuni cu o ofertă de locuri de muncă mai mare sau mai atractivă din punctul de vedere al remunerării şi la îmbătrânirea populaţiei locale, la diminuarea şanselor de dezvoltare locală din lipsa infuziei de creativitate şi inteligenţă. Situaţia ofertelor de locuri de muncă vacante (înregistrate la  AJOFM Vaslui) este prezentată în tabelul de mai jos, pentru perioada 2003 – 2010:
Oferte de locuri de muncă vacante
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
T O T A L, din care:
9784
8680
7020
7828
8542
7311
4873
5501
  - pentru studii superioare
339
268
226
293
311
426
279
486
  - pentru studii medii
1246
950
1012
817
1186
1314
597
711
  - pentru nivel scăzut de 
    studii
8199
7462
5782
6718
7045
5571
3997
4304
Ponderea locurilor pt. studii super. în total locuri (%)
3.5
3.1
3.2
3.7
3.6
5.8
5.7
8.8
Ponderea locurilor pt. nivel mediu în total locuri (%)
12.7
10.9
14.4
10.5
13.9
18.0
12.3
12.9
Ponderea locurilor pt. nivel scăzut în total locuri (%)
83.8
86.0
82.4
85.8
82.5
76.2
82.0
78.3

Analizele şi concluziile prezentate trebuiesc privite sub rezerva următoarelor limite metodologice:
  • Locurile de muncă vacante înregistrate la AJOFM Vaslui nu reflectă decât o parte din piaţa muncii (în ciuda obligaţilor legale, nu toate locurile vacante sunt anunţate de angajatori) dar se remarcă o scădere semnificativă a acestora;
·         Informaţii incomplete generate de dificultăţile de utilizare a bazelor de date de care dispun AJOFM;
·         Dificultăţile de corelare între nomenclatoarele din învăţământ şi COR;
·         Posibile înregistrări multiple ale aceloraşi posturi (anunţuri de locuri vacante repetate în cazul neocupării);
      În conformitate cu scopurile analizei, au fost selectate din baza de date a AJOFM acele grupe de ocupaţii/meserii din COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România) considerate relevante pentru judeţ şi regiune, în raport cu calificările din nomenclatorul de pregătire prin învăţământul profesional şi tehnic.

Procesul de restructurare a economiei impune adaptarea forţei de muncă la cerinţele pieţei. Atât unităţile şcolare cât şi agenţii economici sunt interesaţi în această problemă. Deşi este dificil de stabilit linia schimbării, mai ales în conditiile crizei actuale din economie, este foarte important parteneriatul cu agenţii economici, parteneriat ce va aduce beneficii agenţilor economici, şcolilor, elevilor şi comunităţilor locale şi implicit, întregii comunităţi.



[1]Datele au fost preluate din publicațiile: ”Statistică teritorială” elaborată de Institutul Național de Statistică și ”Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizont de timp 2013-2020”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

           NR.1829/14.10.2019 Planul de Acţiune al Şcolii LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA , JUDEŢUL VASLUI                               2013-2020 Planul operaţional pentru anul şcolar 20 19-2020 REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019 APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019 Partea I – Context 1.     Misiunea/Viziunea şcolii Misiunea școlii Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat   Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru r
  LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ” VETRIȘOAIA             E-mail: licteh.vetrisoaiavs@yahoo.com TEL / FAX: 0235432038 e- mail :   isjvaslui@   isj.vs.edu.ro 31 octombrie 2021 COMUNICAT Privind situația vaccinărilor împotriva COVID – 19 la nivelul Liceului Tehnologic ,,Petru Rareș ”  Vetrișoaia La data de 31 octombrie 2021, situația personalului care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia este următoarea:   Total persoane care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia  - 28; Total persoane vaccinate - 22; Ponderea personalului vaccinat raportat la numărul total de persoane:78%