Treceți la conținutul principal

Raport de activitate Semestrul I, an scolar 2013-2014



INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN VASLUI
LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ” SAT  VETRIŞOAIA
E-mail: lictehvetrisoaia@yahoo.com
TEL/FAX: 0235432038

NR.430/ 12.02.2014


RAPORT,

privind  activitatea desfășurată în unitatea şcolară pe parcursul semestrului I, anul şcolar 2013-2014



Activitatea desfăşurată pe parcursulsemestrului I, anul şcolar 2013-2014 a avut la bază Planul de Acțiune al Școlii, documentele de planificare care au fost analizate și reactualizate la începutul anului şcolar, Planul managerial pentru sem. I şi planurile operative ale directorului, Programul de activități educative școlare și extrașcolare, Planul  operațional al CEAC, documente de proiectare care au creat cadrul pentru realizarea unor obiective educaţionale concrete, vizând un învăţământ diversificat, care permite competiţia şi favorizează înnoirea și au avut ca scop crearea unor valori reale care să înscrie Liceul Tehnologic ,,Petru  Rareș ”, satVetrișoaia în printre școlile cu rezultate bune în județul Vaslui.
Prezentul raport de activitate a avut în vedere gradul de realizare a obiectivelor formulate în planul managerial al Liceului Tehnologic ,,Petru  Rareș ”, sat Vetrișoaia și s-a realizat pe baza rapoartelor responsabililor comisiilor metodice și comisiilor de lucru din școală, pe baza raportului activităților educative formale și non-formale, a rezultatelor activității de monitorizare  efectuată de directorul școlii, precum și pe baza datelor statistice furnizate de compartimentul secretariat.


CALITATEA MANAGEMENTULUI ŞCOLAR

             Anul școlar 2013-2014 a debutat condiții bune, toate spațiile școlare au fost igienizate și pregătite pentru desfășurarea unei activități optime, majoritatea cadrelor didactice s-a implicat pentru asigurarea unui cadru ambiental propice desfășurării procesului instructiv-educativ .
Documentele de proiectare a activității (planul managerial al directorului şi coordonatorului de proiecte şi programe, planurile operative, planurile manageriale ale responsabililor comisiilor metodice sau a  comisiilor de lucru şi planificările fiecărui cadru didactic) au fost întocmite corect şi la timp la toate nivelurile şi au orientat activitatea desfăşurată în şcoală pe tot  parcursul semestrului. Au fost actualizate şi personalizate fişele fiecărui post, au fost aprobate în CA și distribuite fișele de evaluare pentru anul în curs, astfel că toţi membrii colectivului didacticși didctic auxiliar să știe care le sunt atribuţiile și care sunt indicatorii de evaluare. S-au elaborat și aprobat regulamentele (Regulamentul intern, Regulamentul de funcționare al Consiliului de Administrație şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii), au fost  constituite toate comisiile de lucru, au fost desemnate/alese cadrele didactice care au responsabilități. Consiliul Profesoral şi Consiliul de Administraţie s-au constituit la timp, au fost întocmite Planurile de activități și și-au desfășurat activitatea conform planificării şi ori de câte ori a fost nevoie.
S-a fundamentat și proiectat planul de școlarizare pentru anul școlar 2014-2015 pe baza Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar şi s-a propus reţeaua şcolară spre avizare la ISJ Vaslui, reţea formată din Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” – unitatea cu PJ şi Grădiniţa cu program normal – structură arondată.
            A existat o deosebită preocupare a mangerului școlii pentru studierea și aplicarea legislației școlare, pentru atragerea  de resurse financiare și pentru cheltuirea fondurilor din bugetul școlii.
O preocupare importantă a conducerii școlii a fost asigurarea comunicării eficiente atât în şcoală, cu personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, şi cât și în plan extern, elaborându-se în acest sens proceduri de comunicare. Astfel, în plan intern s-au urmărit comunicarea și informarea promptă a cadrelor didactice, privind deciziile şi informaţiile utile, în cadrul şedinţelor  CP sau  comisiilor metodice sau prin intermediul avizierului din cancelarie.
Pentru elevi, informaţiile au fost transmise prin diriginţi sau afişate la avizierele de pe holuri sau în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor.
Nu au existat deficiențe de comunicare între conducerea școlii și alte instituții (Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, DSP Vaslui, ISU Vaslui). Cu ISJ Vaslui s-a comunicat prin e-mail, fax, în cadrul întâlnirilor periodice cu inspectorul privind managementul, cu ocazia controalelor tematice sau la şedinţele cu directorii.
Părinţii au fost informaţi în cadrul şedinţelor de la începutul anului şcolar sau în cadrul altor ședințe pe parcursul semestrului I,în timpul orei la dispoziția părinților şi ori de câte ori a fost necesar. De asemenea, la avizierul și pe blogul şcolii, a fost pusă la dispoziţia celor interesaţi, oferta educaţională reactualizată, programul activităților educative, rapoartele de activitate.
Comunicare și colaborare eficientă și promptă  s-a înregistrat și cu reprezentanții administrației publice locale care au sprijinit școala în toate demersurile ei, în folosul și spre binele elevului.
 A fost monitorizată activitatea privind cunoașterea metodologiilor și a calendarului de desfășurarea a examenelor naționale, Evaluare Națională clasele II, IV, VI și a VIII 2014și Bacalaureat 2014 de către elevi și părinți, respectarea Planului de măsuri în vederea pregătirii elevilor din clasa a VIII-a pentru susținerea EN și Planului de măsuri în vederea pregătirii elevilor din clasa a XII-a pentru susținerea examenului de Bacalaureat în anul școlar 2013-2014, reactualizarea acestora după simulările organizate, în vederea eficientizării activității de pregătire a elevilor pentru aceste examene.
          Comunicare și colaborare eficientă și promptă s-au înregistrat și cu autoritățile publice locale care au sprijinit școala în toate demersurile ei, în folosul și spre binele elevului.
          Echipa managerială a reușit și în acest semestru să implice școala în accesarea/atragerea de fonduri pentru dezvoltarea bazei materiale Proiectul ,,Reducerea abandonului și absenteismului în școlile ZEP în anul școlar 2013-2014”-micrograntul cu titlul ,,Şcoala, prietena copiilor şi a părinţilor”, în valoare totală de 6500 lei – proiect finanțat de UNICEF și ISE și Proiectul ,,Internet în școala ta. Conectarea la Internet broadband aa unităților școlare din zona rurală și mic urbană” inițiat de MECTSprin POS DRU – care constă în conectarea la internet a corpului de școală din Satu Nou (unde funcționează clasele de liceu) și sustinerea abonamentului la internet timp de 5 ani de zile, parteneriate cu alte instituții(Primăria Vetrișoaia, Consiliul Local Vetrisoaia, Parohiile I și II Vetrişoaia, Postul de poliţie Vetrişoaia,  S.C. Agrovet S.A. Vetrişoaia - agent economic, S.C. Florivas S.A. Vetrişoaia - agent economic, S.C. Alfa Vega SRL, S.C. Children Tour For Education Bucuresti, Holt România – Filiala Iasi, CMI Medicina Muncii Dr. Raluca Bura, Parohia I și II Vetrișoaia,  etc.) și parteneriate cu alte școli: Școala Gimnazială nr. 2 Huși – structura Grădinița de copii cu PN, Grădinița cu P.P. ,,Țara Piticilor” Vaslui.
         Privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare și clasa I s-a aplicat corect metodologia, au fost cuprinși toți copiii, un învățător titular a urmat cursurile de formare continuă de tip blended learning în centrul de formare învățători - clasa pregătitoare Huși în cadrul proiectului ,,Organizarea interdisciplinară a ofertelor de învățare pentru formarea competențelor cheie la școlarii de clasele I-IV”.              
Formarea profesională a cadrelor didactice a fost îmbunătățită în acest semestru al anului şcolar datorită oportunităților în acest sens:
-          existența unui număr mare de proiecte și programe gratuite pentru formarea continuă a cadrelor didactice;
-          existența Proiectului de conversii FSE – Formarea profesională a cadrelor didactice din învățământul  preuniversitar pentru noi oportunități de dezvoltare în carieră;
-          existența unei oferte de cursuri atractive la CCD Vaslui gratuite și cu autofinațare;
-          organizarea de cursuri la toate disciplinele, pentru cadrele didactice fără studii corspunzătoare, de către CCD Vaslui în parteneriat cu ISJ Vaslui;
-          oportunitatea de a susține dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din bugetul școlii;
-          existența unei oferte de cursuri gratuite prin POS DRU;
-          disponibilitatea universităților de a-și promova oferta de formare profesională a cadrelor didactice;
-          autoperfecționare: elaborare de lucrări și articole de specialitate/managemant, publicate sub semnătură proprie în reviste de specialitate, cărți, comunicări științifice personale prezentate la diverse manifestări de specialitate etc.
Dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice s-a realizat prin dezvoltarea competențelor în cariera didactică, prin înscrierea și participarea la cursuri de formare, înscrierea la grade didactice conform Metodologiei formării continue a personalului didactic sau prin alte forme de perfecţionare. Formarea inițială s-a realizat prin exemple de bune practici, elaborare de proiecte/schițe pentru activitățile didactice, extracurriculare a cadrelor didactice debutante și participarea la cursuri de formare a cadrelor didactice fără studii corespunzătoare postului.
A fost elaborat Planul de dezvoltare profesională continuă a cadrelor didactice, în anul școlar 2013-2014, care cuprinde obiectivele prioritare privind perfecționarea și formarea continiă a c.d. dar și direcții/activități concrete pentru realizarea obiectivelor.
A fost constituită  Comisia pentru echivalarea în credite profesionale transferabile în anul școlar 2013-2014 prin Decizia nr. 55/14.10.2013. S-a întocmit baza de date privind cadrele didactice care nu au acumulat 90 CTP în ultimii 5 ani, la data de 31.08.2013.
Puncte tari:
1)      directorul școlii și responsabilul cu dezvoltarea profesională au identificat nevoia de formare a cadrelor didactice din
școală, au discutat și le-au făcut recomandări în acest sens, au îndrumat c.d. să se înscrie la grade didactice;
2)      a fost elaborat Planul de dezvoltare profesională continuă a cadrelor didacitice în anul școlar 2013-2014 – prof. Simion Mioara;
3)      cadrele didactice au fost informate cu toate ofertele de cursuri gratuite sau cu autofinanțare atât de la Casa Corpului
Didactic Vaslui cât și de la alte instituții;
4)      s-au încris și au participat la cursuri un număr important de cadre didactice:
- continuarea studiilor: maistru instructor Mihalcea Mihai – cursuri inginer la Facultatea de Științe și Ingineria materialelor din Iași, prof. Tăbuș Mirabela – înscrisă la Facultate de limba și literatura română-limba și literatura engleză, Universitatea ,,Dunărea de Jos, Galați;
- înscrierea pentru grade didactice: - definitivat, prof. Simion Mioara și prof. Țaga Mihaela;
- s-au derulat activități de înscriere/obținere a gradului didactic II: maistru instructor Mihalcea Mihai.
- 10 c.d.: înv. Purice Dumitru, prof. Tăbuș Mirabela Iuliana, înv. Simion Mioara, prof. Butuc Carmen, prof. Mihai Nicoleta, prof. Bordeianu Neculai,  prof. Roman Vergil, prof. Popa Luciana, înv. Grecu Mărioara, prof. Țaga Mihaela au participat la formare pe componenta didactici în cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”;
- 4 c.d. educ. Cotea Daniela, prof. Dobrea Firicel, prof. Pandelea Ana și prof. Bordeianu Neculai sunt înscrise la gradul didactic I;
-  1 c.d., prof. Butuc Carmen a participat la formare pe componenta Consilierea/Implicarea părințilorîn cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”;
- 1 c.d., prof. Simion Mioara a urmat cursul ,,Consiliere și educație comportamentală, organizat de CCD Vaslui;
- directorul școlii, prof. Dobrea Firicel, a participat la Conferința de lansare a Campaniei UNICEF ,,Hai la școală!în perioada 7-8 dec. 2013 și prima întâlnire pe componenta management a proiectului ZEP, parte a acestei campanii pe parcursul anului școlar 2013-2014;
- 1 c.d., prof. Butuc Carmen a participat la Conferința Regională  ,,Educația parentală – strategie pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar”, organizată de Holt România, filiala Iasi și ISJ Iasi în cadrul campaniei ,,Hai la școală!”
- autoperfecţionare prin studiu individual, documentare privind întocmirea de documente de proiectare, programe pentru opţional, planuri manageriale pentru diverse activităţi, publicarea de lucrări/articoleștiințifice – ,,Calitatea vieții de mâine depinde de educația pentru mediu de astăzi!”, publicat în Educația pentru mediu în școala românească din colecția ,,Parteneriat în Educația pentru mediul înconjurător , Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, prof. Butuc Carmen și prof. Dobrea Firicel  ş.a.;
5) În şcoală s-au desfăşurat următoarele activități de formare:
- activități de formare (o parte) care s-au desfășurat în cadrul școlii pe componenta Didactici în cadrul proiectului ,,Reducerea abandonului școlar în școlile ZEP în anul școlar 2013-2014” organizat de Institutul de Științe ale Educației și la care au participat 8 c.d.;
- programe de formare la nivelul comisiilor metodice;
- participarea la activităţile metodice din cadrul cercurilor pedagogice zonale, comisiilor metodice de la nivelul şcolii, ședințele Consiliului profesional etc.
- Susținerea în școală a Cursului de Educație Parentală ,,Cum să devenim părinți mai buni” cu o grupă de 12 părinți în lunile oct-nov. 2013, formator prof. Butuc Carmen;
6) Cursuri de formare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic:
           - 2 îngrijitori ai școlii au urmat cursul de fochist, organizat de S.C. CNCIR S.A. Iași;


Puncte slabe:
- Există cadre didactice care nu au participat la cursuri de formare sau grade didactice în ultimii 5 ani, deși au avut oportunități în acest sens: Cotuna Gheorghe, Lovin Luminița,Marin Dumbravă Nicolae, Țaga Mihaela, Istrate Aurel, Buta Lucian, Mihai Nicoleta - 0 credite;
- Există cadre didactice care au acumulat un nr. mic de credite în ultimii 5 ani: Pandelea Ana, Cotea Daniela, Purice Dumitru, Grecu Mărioara, Florea Eugen, Bordeianu Neculai.
Plan de măsuri/Oportunități:
- Cunoasterea modalitatilor de realizare a formării profesionale a c.d., pers. didactic aux. și identificarea nevoilor de formare;
- Colaboararea permanentă a responsbilului cu formarea din școală cu reprezentanți ai Casei Corpului Didactic Vaslui;
- Încrierea și participarea c.d. care nu au nr. necesar de credite în ultimii 5 ani la cursuri/programe de formare și la gradele didactice;
- Participarea c.d. la simpozioane, sesiuni de comunicări știintifice, elaborarea de articole/lucrări știintifice etc.;
- Participarea a 4 c.d. (Roman Vergil, Antăl Cella și Carp Marinela) la activitățile Proiectului ENOTEC - ,,Predarea și învățarea științelor și disciplinelor tehnologice prin intermediul rețelei de table interactive ceramice cu sunet integrat (eno)” implementat de un consorțiu format din 2 IMM-uri și Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău care se va derula în școala noastră până pe 31.07 2015.

Comisia metodică a educatoarelor

      Pe parcursul semestrului I al anului şcolar 2013-2014, comisia metodică a  educatoarelor şi-a propus următoarele obiective:
-asigurarea calităţii actului educaţional (întocmirea planificărilor anuale si calendaristice);
-parcurgerea ritmică şi de calitate a conţinuturilor invatarii; utilizarea de strategii activ-participative;
-folosirea activităţii independente, diferenţiate, de grup;
-susţinerea unei frecvente ridicate in rândul copiilor;
-organizarea unor activităţi extracurriculare;
-participarea la programe de perfecţionare individuale sau colective, asigurarea accesului la informaţia de specialitate, favorizarea schimbului de experienţă;
-perfecţionarea metodologiei sistemului de evaluare;
-conceperea şi elaborarea unor materiale funcţionale: proiecte didactice, portofolii, teste;
-colaborarea gradinita-familie.
         Proiectarea activităţii la nivelul învăţământului preprimar s-a realizat prin dezvoltarea de competenţe, prin însuşirea de cunoştinţe pe baza abordării integrate a conţinuturilor noului curriculum. De asemenea, s-a ţinut cont de noile reglementări elaborate de MEN, precum şi de recomandările primite din partea inspectorului de specialitate.
          Toate educatoarele au parcurs materia ritmic şi integral, aplicându-se metode şi procedee activ-participative, la fiecare domeniu experiential, conform planificărilor calendaristice proiectate pe unităţi de învăţare. Proiectarea didactică la nivelul fiecărei grupe s-a realizat ţinând cont de sistemul de relaţii şi dependenţe care există între obiectivele operaţionale, conţinutul ştiinţific vehiculat, strategii de predare, învăţare şi evaluare precum şi standardele de competenţă de la sfârşitul ciclului prescolar. S-a încercat relaţionarea şi interrelaţionarea acestor concepte în planificarea materiei la fiecare domeniu de activitate pentru ca activitatea de instruire şi autoinstruire să fie centrată pe copil.
          Pentru mobilizarea copiilor la un efort susţinut în procesul învăţării prin angajarea optimă a mecanismelor intelectuale ale acestora, educatoarele au adoptat strategii de provocare şi dirijare a gândirii, strategii ce oferă condiţii optime pentru exersarea intelectului copiilor în direcţia flexibilităţii, creativităţii, inventivităţii, conducând la formarea unei gândiri moderne, algoritmice, modelatoare, problematice.
         În activitatile desfăşurate la grupa, educatoarele au aplicat tehnici de implicare individuală sau în grup a copiilor, lucrul în perechi sau în grupuri mici, care au condus la participarea efectivă a tuturor prescolarilor la activităţile desfăşurate, aceştia dobândind capacităţi de cooperare, de sprijin şi colaborare, de primire şi asumare de sarcini, de lucru în echipă, de respectare a unor reguli stabilite, de asumare a răspunderii individuale şi colective, a iniţiativei.
         Fiecare educatoare a elaborat teste de evaluare (initiala, formativă şi sumativă), fiind însoţite de descriptorii de performanţă pe trei niveluri:I (comportament insusit), D (comportament in dezvoltare) şi A (comportament absent). În urma evaluărilor s-a constatat că majoritatea prescolarilor deţin cunoştinţele prevăzute de curriculum şi dau dovadă de receptivitate în ceea ce priveşte învăţarea. Fiecare educatoare si-a intocmit dosarul evaluarii initiale; in urma rezultatelor centralizate s-au intocmit caracterizarile grupelor. In ultima saptamana a semestrului I s-au aplicat testele de evaluare semestriala, in urma carora s-au intocmit rapoartele de evaluare semestriala.          
         La nivelul comisiei metodice a educatoarelor, la inceputul anului scolar, s-a intocmit un calendar al activitatilor extracurriculare pentru semestrul I, care, in mare masura a fost respectat la fiecare grupa de copii. Astfel, toate grupele au fost implicate in marcarea unor evenimente importante: Ziua Nationala a Romaniei, venirea lui Mos Nicolae, Nasterea Domnului si primirea lui Mos Craciun, Ziua Unirii. De asemenea, toate educatoarele au participat la editia a IV-a a CAMPANIEI DE ACTIUNE A VOLUNTARILOR CCDG, în care s-a realizat activitatea de plantare a unor arbori/pomi fructiferi/arbusti în curtea gradinitei, actiune care marcheaza  Ziua Verde a Eco-Scolilor din România.

       Evidenţiem consecvenţa educatoarelor în abordarea centrată pe obţinerea de performanţe a conţinuturilor învăţării, performanţe măsurate periodic în conformitate cu metodologia de evaluare şi remarcate în rezultatele testărilor predictive, formative şi sumative, confirmându-se o calitate sporită a actului didactic comparativ cu grupele precedente, aspect obiectivat în achiziţiile, capacităţile, competenţele, atitudinile şi comportamentele copiilor.
       Întâlnirile de lucru au fost centrate pe strategii de îmbunătăţire a calităţii activităţilor didactice:
-s-a pus un accent mai mare pe activitatile integrate, s-a creat un climat favorabil învăţării;
-copiii au fost implicaţi şi responsabilizaţi de viitorul lor; stimularea lor pentru a reuşi;
-s-au desfăşurat activităţi extracurriculare care să lărgească interesul copiilor în sensul
construirii de relaţii bune în gradinita;
-s-a încercat şi realizat modificarea, dezvoltarea şi perfecţionarea stilului didactic al educatoarelor;
-părinţii au fost implicaţi în activitatea didactică prin participare efectivă la procesul de învăţământ;
-sălile de grupa au fost transformate în adevărate ateliere de lucru şi învăţare pentru copii;
-s-a accentuat respectul pentru individualitate, cultivarea relaţiilor de încredere reciprocă, sprijin şi acceptarea opiniei celuilalt;
-s-a urmărit o evaluare corectă pentru dezvoltare.
Educatoarele au fost preocupate de aducerea la grădiniţă a tuturor copiilor de vârstă preşcolară de pe raza comunei, au amenajat sălile de grupă pe arii de stimulare. Materialele folosite de educatoare cât şi cele puse la dispoziţia copiilor au fost atractive, adecvate vârstei copiilor şi concordă cu temele propuse. Pentru buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ, programul comisiei metodice, prin temele planificate, a urmărit informarea şi perfecţionarea educatoarelor. Modul în care au fost concepute şi redactate proiectele de activitate demonstrează că doamnele educatoare respectă metodologia întocmirii acestor documente, respectă cerinţele metodologice în formularea obiectivelor operaţionale, stabilesc clar etapele activităţilor, folosesc metode didactice adecvate, stabilesc cu claritate mijloacele de învăţământ, având grijă ca în permanenţă conţinutul activităţilor să corespundă sferei ştiinţifice la nivelul de vârstă al preşcolarilor.
      Unitatea preșcolară din PJ-ul nostru se bucura de resurse umane de buna calitate, relatiile dintre educatoare bazandu-se pe o buna colaborare. In desfasurarea actului didactic se remarca creativitatea didactica, individualitatea profesionala si originalitatea.
COTEA DANIELA
- noiembrie: Activitate integrata (activitate matematica(DS) si activitate practica(DOS): ,,Să-i ajutam pe greierasi!”
- decembrie: referat  metodic cu tema ,,Jocurile logico-matematice în activitatea copilului preşcolar
- organizarea și desfășurarea activității de 1 Decembrie, cu tema „La multi ani, tara mea!”-program artistic(cantece, versuri, grup vocal) si expozitie de lucrari-educatoare;
-6 decembrie, organizarea și desfășurarea activității ,,Cadoul din ghetuta”- pregatirea pungulitelor cu dulciuri si jucarii pentru copii, atragerea de sponsori (părinții copiilor);
-  20 decembrie , organizarea activității -,,Il asteptăm pe Moș Crăciun!”-  pregătirea unor scenete, colinde, plugusorul;
        - 24 ianuarie – activitatea „Hai să dăm mâna cu mână!”- audierea povestirilor istorice „Moș Ion Roată și Unirea”, învățarea pasilor de dans popular „Hai să dăm mâna cu mâna!”
CORCIOVA RICA
- noiembrie: referat  metodic cu tema “Specificul formarii notiunilor matematice in invatamantul prescolar”
- decembrie: Activitate matematica joc logic
- organizarea și desfășurarea activității de 1 Decembrie, cu tema „La multi ani, tara mea!”- program artistic (cantece, versuri, grup vocal) si expozitie de lucrari-educatoare;  
- 6 decembrie, organizarea și desfășurarea activității ,,Cadoul din ghetuta”- pregatirea pungulitelor cu dulciuri si jucarii pentru copii, atragerea de sponsori (părinții copiilor);   
-  20 decembrie, organizarea activității  ,,Il asteptăm pe Moș Crăciun!”-  pregătirea unor scenete, colinde, plugusorul;     
- 24 ianuarie – activitatea „Hai să dăm mâna cu mână!”- audierea povestirilor istorice „Moș Ion Roată și Unirea”, învățarea pasilor de dans popular „Hai să dăm mâna cu mâna!”

BEJAN CORINA
- noiembrie: referat metodic cu tema ,,Alfabetizarea muzicala a copiilor-elemente de metodica si didactica”
- ianuarie: activitate de cunoastere a mediului-observare “Jocurile cu zapada în curte-omul de zapada” 
- organizarea și desfășurare activitate de 1 Decembrie –,, La multi ani, tara mea!”-montaj literar-artistic si expozitie de lucrari;
- 6 decembrie, organizarea și desfășurarea activității ,,Cadoul din ghetuta”- pregatirea pungulitelor cu dulciuri si jucarii pentru copii, atragerea de sponsori (părinții copiilor);
- 20 decembrie, organizarea activității,,Am pornit sa colindam!”- scenetă, colinde, plugusorul;
- 24 ianuarie – activitatea „Hai să dăm mâna cu mână!”- audierea povestirilor istorice „Moș Ion Roată și Unirea”, învățarea pasilor de dans popular „Hai să dăm mâna cu mâna!”

CEHAN DORICA
- noiembrie: Activitate integrata (cunoasterea mediului si educatie muzicala) cu tema ,,Ce stim despre toamna?”
- ianuarie: referat metodic cu tema „Rolul cunoasterii mediului in deschiderea drumului catre cunoasterea realitatiiinconjuratoare de catre prescolari”;
- organizarea și desfășurare activitate de 1 Decembrie –,, La multi ani, tara mea!”- montaj literar-artistic si expozitie de lucrari;
- 6 decembrie, organizarea și desfășurarea activității ,,Cadoul din ghetuta”- pregatirea pungulitelor cu dulciuri si jucarii pentru copii, atragerea de sponsori (părinții copiilor);       
      - 20 decembrie, organizarea activității  ,,Am pornit sa colindam!”- scenetă, colinde, plugusorul;

- 24 ianuarie – activitatea „Hai să dăm mâna cu mână!”- audierea povestirilor istorice „Moș Ion Roată și Unirea”, învățarea pasilor de dans popular „Hai să dăm mâna cu mâna!”
Puncte tari:
 - activitate riguroasă la nivelul comisiei metodice;
-  spaţii educaţionale moderne, amenajate și dotate corespunzător;
- sălile de grupa au fost transformate în adevărate ateliere de lucru şi învăţare pentru copii;
- confecţionarea unui bogat material didactic, asigurarea auxiliarelor la grupă;
- activităţile susţinute au constituit un real schimb de experienţă;
- încheierea de parteneriate educaţionale;
- 1 educatoare înscrisă la grd. didactic I;
- implicarea copiilor în multe activităţi extraşcolare.
Puncte slabe:
- neînscrierea și participarea la cursuri de formare;
- neimplicarea în scrierea și derularea proiectelor educaționale locale și/sau cu finanțare (cu granturi);
 - utilizarea în mică măsură a mijloacelor didactice moderne (mijloace IT,etc.) la activități;
- nu există preocupare pentru elaborare de de auxiliare, ghiduri metodologice, articole în reviste de specialitate.

Plan de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii membrilor comisiei:
- îmbunătățirea continuă a calității actului didactic;
- preocupare pentru dezvoltarea profesională;
- menținerea parteneriatelor și încheierea/desfășurarea altora;
- susținerea bazei materiale prin surse de finanțare proprii, prin proiecte sau alte surse alternative;
- organizarea și participarea în continuare la activități educative școlare șiextrașcolare;
- realizarea și implementarea unor proiecte educaționalesau/și cu finanțare.

Comisia metodică a învățătorilor

Pe parcursul semestrului I al anului şcolar 2013-2014, comisia metodică a învăţătorilor  şi-a propus următoarele obiective:
-asigurarea calităţii actului educaţional (întocmirea planificărilor calendaristice anuale,  semestriale si pe unitati de invatare);
-parcurgerea ritmică şi de calitate a conţinuturilor şcolare; utilizarea de strategii activ-participative;
-folosirea activităţii independente, diferenţiate, de grup;
-susţinerea şcolarizării, prevenirea abandonului şcolar;
-organizarea de activităţi extracurriculare;
-participarea la programe de perfecţionare individuale sau colective , asigurarea accesului la informaţia de specialitate , favorizarea schimbului de experienţă;
-perfecţionarea metodologiei sistemului de evaluare;
-conceperea şi elaborarea unor materiale funcţionale: proiecte didactice, portofolii, teste;
- pregătirea elevilor din clasele a II-a și a IV-a la Evaluarea Națională;
-colaborarea şcoală-familie.
            Proiectarea activităţii la nivelul învăţământului primar s-a realizat prin dezvoltarea de competenţe, prin însuşirea de cunoştinţe pe baza abordării transdisciplinare şi transcurriculare a conţinuturilor programelor şcolare. De asemenea, s-a ţinut cont de noile reglementări elaborate de MEN, precum şi de recomandările primite din partea inspectorilor de specialitate.
Toate cadrele didactice au parcurs materia ritmic şi integral, aplicându-se metode şi procedee activ-participative, la fiecare disciplină de învăţământ, conform planificărilor calendaristice proiectate pe unităţi de învăţare. Proiectarea didactică la nivelul fiecărei clase s-a realizat ţinând cont de sistemul de relaţii şi dependenţe care există între obiectivele operaţionale, conţinutul ştiinţific vehiculat, strategii de predare, învăţare şi evaluare precum şi standardele de competenţă de la sfârşitul ciclului primar.S-a încercat relaţionarea şi interrelaţionarea acestor concepte în planificarea materiei la fiecare disciplină de învăţământ pentru ca activitatea de instruire şi autoinstruire să fie centrată pe elev.
            Pentru mobilizarea elevilor la un efort susţinut în procesul învăţării prin angajarea optimă a mecanismelor intelectuale ale acestora, învăţătorii au adoptat strategii de provocare şi dirijare a gândirii, strategii ce oferă condiţii optime pentru exersarea intelectului elevilor în direcţia flexibilităţii, creativităţii, inventivităţii, conducând la formarea unei gândiri moderne, algoritmice , modelatoare, problematice.
             În lecţiile desfăşurate la clasă, învăţătorii au aplicat tehnici de implicare individuală sau în grup a elevilor, lucrul în perechi sau în grupuri mici, care au condus la participarea efectivă a tuturor elevilor la activităţile desfăşurate, aceştia dobândind capacităţi de cooperare, de sprijin şi colaborare, de primire şi asumare de sarcini, de lucru în echipă, de respectare a unor reguli stabilite, de asumare a răspunderii individuale şi colective, a iniţiativei.
               Fiecare învăţător a elaborat teste de evaluare (formativă şi sumativă), fiind însoţite de descriptorii de performanţă pe trei niveluri:FB, B şi S. În urma evaluărilor s-a constatat că majoritatea  elevilor deţin cunoştinţele prevăzute de programa şcolară şi dau dovadă de receptivitate în ceea ce priveşte învăţarea.
Privind funcţionarea sistemului de comunicare intern/extern (întâlniri de lucru, relatia invăţător-profesor, relaţia învăţător-învăţător, învăţător-echipa managerială, comunicarea din cadrul catedrei) putem aprecia că:
Relaţiile cadru didactic-elev se bazează pe respect reciproc , conduită civilizată, colaborare şi înţelegere,afectivitate. Elevii sunt încurajaţi în dorinţa de autodepăşire, atitudine pozitivă faţă de studiu,punctualitate, ţinută decentă, conduită morală;cadrele didactice cultivă la elevi atmosfera de muncă, respectul reciproc, dorinţa deafirmare şi autodepăşire.
            Interacţiunea pe verticală, profesor-elev, influenţează în mod hotărâtor atmosfera din clasă, cadrul didactic fiind acela care contribuie la mărirea coeziunii sau care, dimpotrivă, prin atitudinile sale duce la dezbinarea, fragmentarea grupului-clasă. Din acest motiv, fiecare învăţător a ales şi selectat modalităţile de comunicare adecvate unor situaţii diverse. Acest lucru a condus la menţinerea unui climat deschis în clasa de elevi (de cooperare, respect reciproc, aprecieri sincere, familiaritate), precum
şi a unui climat angajat (control sistematic al temelor, cunoştinţelor , nivel ridicat de profesionalism şi de cerinţe- realizarea unor portofolii).
S-au întreprins activităţi de observare a elevilor, fiecare învăţător a încercat construirea unei comunicări didactice pe un repertoriu comun cu al elevilor câştigând astfel în eficienţă şi calitate.
Pentru a facilita comunicarea elev/elev au fost utilizate metode interactive, activităţi pe grupe şi echipe de elevi.
Pentru obţinerea unor rezultate deosebite la învăţătură şi disciplină s-a menţinut o relaţie permanentă între părinţi şi cadrele didactice, între cadre didactice şi cadre didactice şi echipa managerială.
În anul acesta școlar se organizează pentru prima dată Evaluarea Națională la clasele a II-a și a IV-a la disciplinele Limba română și Matematică. Îa acest sens au început activitățile de pregătire a acestor examene: s-a prezentat cadrelor didactice, în Consiliul Profesoral, Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluărilor Naționale  la clasele a II-a și a IV-a, Calendarul de administrare a evaluărilor și au fost informați elevii din aceste clase cu privire la Evaluarea Națională și privind calendarul de administrare.
În cadrul comisiei metodice a învăţătorilor din şcoală colaborarea a fost eficientă , împărtăşindu-ne reciproc din experienţa didactică.A fost promovată egalitatea de şanse între toţi membrii comisiei, realizându-se o comunicare şi o colaborare eficientă cu celelalte comisii metodice.
S-a realizat comunicarea foarte bună cu toate cadrele didactice din şcoală împreună cu care au fost organizate activităţi extracurriculare.
În cadrul activităţilor curriculare şi extracurriculare, acţiunea pedagogică s-a centrat în egală măsură pe formarea competenţelor,a capacităţilor intelectuale de bază, a atitudinilor şi comportamentelor dezirabile la elevi, calitatea acestor performanţe asigurându-se prin utilizarea preponderentă a metodelor interactive, activ - participative precum şi prin raportarea problematicii la experienţele copiilor.
În acest semestru cadrele didactice și elevii ciclului primar au fost implicaţi în derularea unor activitati educative multiple,cum ar fi:
- Realizarea unor teste inițiale de evaluare la nivelul  fiecărei clase, centralizarea si valorificarea acestora – au participat toți învățătorii;
- Masă rotundă pe tema evaluărilor inițiale, întomirea de rapoarte si elaborarea unui plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate – toți învățătorii;
- Activitate practica si referat cu tema „Tehnici alternative/complementare de evaluare folosite la învățământul primar – luna octombrie. Activitate susținută de către învățător d-l Florea Eugen;
- Inițierea cadrelor didactice de la învățământul primar în folosirea mijloacelor de tehnologia informației – activitate cu caracter permanent – activitate inițiată și susținută de către înv. Grecu Mărioara și înv. Purice Dumitru;
 - Referat pe tema : „Evaluarea la matematică: de la teorie la practică” întocmit şi prezentat de d-na înv. Grecu Marioara- noiembrie 2013;
- Referat „Învăţarea matematicii prin activităţi practice”  întocmit şi prezentat de d-l înv Purice Dumitru – noiembrie 2013;
- Masa rotundă – importanța orei de lectură – decembrie 2013 – activitate pregătită de către toţi învăţătorii;
  În ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor extracurriculare s-au organizat :
       -programe artistice-serbări şcolare (1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei, Iată vine Moș Craciun), activități organizate de către înv. Grecu Mărioara și înv. Purice Ana;
       - participarea la ziua de acțiune a voluntarilor CCDG „Plantarea unui copăcel în curtea  școlii” – 29 X 3013 – înv. Purice Dumitru și înv. Grecu Mărioara cu elevii claselor a II-a și a III-a B;
       - participarea la concursurile: „Euroșcolarul”, „Concursul național – PICIUL”, concursul ,,Fantezie și culoare” a elevilor din clasele a II-a, a III-a A și B, a IV-a A – înv. Grecu Mărioara, Lovin Lăcrămioara Luminița , Purice Ana, Purice Dumitru și Bălan Valeru, unde s-au obținut premii I, II, III și mențiuni;
       În cadrul activităţilor curriculare, extracurriculare şi extraşcolare acţiunea pedagogică s-a centrat în egală măsură pe formarea capacităţilor intelectuale de bază, a atitudinilor şi comportamentelor dezirabile la elevi, calitatea acestor performanţe asigurându-se prin utilizarea preponderentă a metodelor interactive, activ - participative precum şi prin raportarea problematicii la experienţele copiilor.
Puncte tari:
- CDŞ – original, creativ;
- alegerea unor forme plăcute şi flexibile de desfăşurare a activităţilor;
- colaborarea în întocmirea documentelor şcolare, a demersurilor didactice;
- existenţa  bibliotecilor şcolii si comunei, a cabinetelor  informatică;
- relaţiile interumane bazate pe respect;
- coeziune afectivă între colegi;
- implicarea elevilor de la clasele  a II-a, a III-a A și B, a IV-a A la concursuri;
- plăcerea de a colabora cu părinţii elevilor, profesorii;
-  2 c.d. (înv. Purice Dumitru și înv. Grecu Mărioara) participă la cursurile pe componenta Didactici prin Proiectul ZEP;
- 1 c.d. -  înv. Grecu Mărioara, face parte din echipa de proiect a micrograntului ,,Școala, prietena copiilor și a părinților”din cadrul proiectului ZEP.
Puncte slabe:
-          slaba implicare a învățătorilor în activități de perfecționare și dezvoltare profesională (înscriere la gradele didactice și la cursuri de specialitate/management);
-          slaba participare la activitățile educative școlare și extrașcolare;
-          implicarea elevilor numai de la anumite clase la competițiile și concursurile școlare organizate la nivelul școlii și de către ISJ Vaslui;
-          lipsa organizării și desfășurării unor activități de remediere școlară, de pregătire suplimentară a elevilor capabili de performanță școlară și pregătire elevilor pentru Evaluarea Națională.

Plan de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii membrilor comisiei:
- Găsirea/crearea unui spaţiu pentru un cabinet metodic;
- Lucrul în echipă pentru a iniţia și derula proiecte educaționale locale/cu finanțare;
- Modernizarea metodelor şi a resurselor materiale ale şcolii;
- Realizarea unui Plan de măsuri la nivelul Comisiei metodice a învățătorilor privind pregătirea pentru organizarea și desfășurarea Evaluărilor Naționale la clasele a II-a și a IV-a în vederea obținerii unor  rezultate bune  de către elevi;
- Crearea de „colective” de lucru pentru elevi, pe domenii, în raport cu talentul, aptitudinile fiecăruia;
- Găsirea de soluţii de a fi şi după şcoală alături de elevii superdotaţi sau celor care necesită sprijin;
- Valorificarea experienţei didactice prin publicaţii metodice (articole de specialitate, lucrări științifice etc.);
- Perfecţionarea continuă prin deschidere spre tot ce e în folosul succesului personal şi profesional;
- Respectul pentru munca fiecăruia şi conduita etică în relaţiile profesionale;
- Lupta cu inerţia, comoditatea şi automulţumirea.

Comisia disciplinelor umane
        În atenţia membrilor comisiei disciplinelor umane au stat documentele de proiectare calendaristică şi pe unităţi de învăţare, creşterea calităţii actului didactic, pregătirea elevilor pentru Evaluarea naţională la clasele și BAC şi familiarizarea acestora cu structura subiectelor la limba română, organizarea unor simulări la EN si BAC la disciplina lb. română, pregătirea elevilor pentru participarea la olimpiade şi concursuri. În anul acesta școlar se organizează pentru prima dată Evaluarea Națională la clasa a VI-a la disciplinele Limba română, Matematică și științe. Îa acest sens au început activitățile de pregătire a acestor examene: s-a prezentat cadrelor didactice, în Consiliul Profesoral, Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale  la clasa a VI-a, Calendarul de administrare a evaluării și au fost informați elevii din aceste clase cu privire la Evaluarea Națională și privind calendarul de administrare.
Toți membrii comisiei și-au elaborat portofolii personale pe care le-au îmbogățit pe parcursul semestrului I cu materiale auxiliare de predare și evaluare (teste, fișe de lucru, prezentări PowerPoint, etc), au îndrumat elevii în elaborarea și folosirea portofoliilor pe care le-au verificat și corectat la sfârșitul semestrului.
         În activitățile desfășurate la clasă, cadrele didactice au aplicat tehnici de implicare individuală sau în grup a copiilor, lucrul în perechi, care au condus la participarea efectivă a tuturor copiilor la activitățile desfășurate, aceștia dobândind capacități de cooperare, de sprijin și de colaborare, de primire și asumare de sarcini, de lucru în perechi, de respectare a unor reguli stabilite, de asumare a răspunderii individuale și colective, a inițiativei.
         S-au elaborat programe şi s-au desfăşurat şedinţe de pregătire suplimentară, săptămânal, la limba română cu  elevii din clasele a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională (prof. Țaga Mihaela).
Pentru diseminarea informaţiilor privind Evaluarea Naţională în rândul elevilor de clasa a VIII-a  şi părinţilor acestora au fost prezentate Metodologia şi Calendarul privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale, în anul şcolar 2013-2014, au fost afişate la avizierele claselor a VIII-a şi s-au prezentat la clasă modele de subiecte la limba română. Pentru diseminarea informaţiilor privind Examenul de bacalaureat în rândul elevilor de clasa a XII-a  şi părinţilor acestora au fost prezentate Metodologia şi Calendarul privind organizarea şi desfăşurarea Examenului de bacalaureat, în anul şcolar 2013-2014, au fost afişate la avizierele clasei a XII-a, s-au prezentat si explicat programele disciplinelor de bacalaureat şi s-au prezentat și rezolvat la clasă modele de subiecte la limba română. 
Membrii comisiei au colaborat în permanență, și-au îmbunătățit activitatea prin schimburi de idei, dialoguri deschise, exemple de bună practică, au conceput și prezentat materiale (referate, prezentări în PowerPoint), au valorificat eficient spațiile educaționale de învățare, materialele didactice și mijloacele audio-vizuale, au organizat și participat la activități cu caracter istoric, literar, cultural pentru marcarea unor evenimente: Ziua limbilor străine, Ziua holocaustului, Ziua armatei române, Ziua Națională a României. Membrii comisiei s-au înscris la cursuri, la grade didactice și au participat la activități de formare continuă.
Au pregătit elevii pentru concursuri și olimpiade: olimpiada de istorie – etapa pe școală, și promovarea a 6 elevi la etapa locală Huși (prof. Bordeianu N), participare la Competiția de Cros organizată în cadrul ONSS – etapa zonală (7 elevi) și calificarea la etapa județeană cu 4 elevi (prof. Simion M).
Au  identificat elevi în risc major de abandon școlar, au completat fișe și au desfășurat activități conform programului în cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”(toți diriginții din acestă comisie).
         De asemenea s-au realizat schimburi de experienţe didactice:
- lecţie demonstrativă la limba română, cls. a VI-a B, ,, Verbul”, prof. Țaga Mihaela;
- lecţie demonstrativă la istorie, cls. a VI-a A, ,, Țările române și imperiul otoman”, prof. Bordeiani Neculai;
- referate metodice cu tema ,,Curriculum și proiectare didactică” prezentat de prof. Taga Mihaela, ,,Sistemul notelor de învățământ” – prof. Istrate Aurel, ,,Temele pentru acasă” – prof. Tabeică A.
            Membrii comisiei (prof. Bordeianu N., prof. Țaga M., prof. Tăbuș M, prof. Mihai N.) au pregătit și desfășurat activități educative deosebite cu impact pozitiv în rândul elevilor marcând diverse evenimente: Ziua Holocaustului-octombrie, Ziua Armatei-octombrie, Ziua limbilor straine-septembrie, Ziua Nationala a României-decembrie, Ziua marelui poet Mihai Eminescu-ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, ianuarie sau desfășurând alte activități: excursie la Iași, îndrumarea elevilor privind participarea la Campania de acțiune a voluntarilor CCDG (Simion M, Tăbuș M, Bordeianu N), Serbarea de Crăciun, etc.
Puncte tari:
- implicarea acestor membri în activitatea extraşcolară;
- majoritatea profesorilor folosesc eficient materialul didactic existent;
- înscrierea și participarea unor  membri ai comisiei la cursuri de formare profesională sau grade didactice;
- derularea programului de pregătire suplimentară pentru Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a;
- organizarea olimpiadei de istorie – etapa pe școală, promovarea a 6 elevi la etapa locală Huși.
Puncte slabe:

- nu s-au pregătit elevi pentru olimpiada de lb. română;
- nu s-a desfășuratpregătireasuplimentară, la limba română, a elevilor clasei a XII-a;
- nu s-au desfășurat toate activitățile planificate la Comisia metodică.

Plan de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii membrilor comisiei:
 - eficientizarea activității didactice, desfăşurarea de lecţii atractive pentru a atrage în continuare elevii spre aceste discipline;
- desfășurarea activităților în cadrul comisiei metodice conform planificării;
- Realizarea unui Plan de măsuri la nivelul Comisiei metodice  privind pregătirea pentru organizarea și desfășurarea Evaluărilor Naționale la clasa a VI-a în vederea obținerii unor  rezultate bune  de către elevi;
- prof. de limba română vor începeimediat pregătirea suplimentară, în semestrul al II-lea,  atât cu elevii claselor a VI-a pentru Evaluarea Națională, cât și cu elevii claselor a XI-a și  a XII-a pentru  BAC în vederea obținerii unor  rezultate  bune;
- Organizarea simulării naționale și a altor simulări, conform Planului de măsuri la limba română la clasle a VIII-a, a XI-a și a XII-a.

Comisia disciplinelor reale
La nivelul comisiei metodice a disciplinelor reale, activitatea metodică s-a desfăşurat conform planului conceput la începutul
anului şcolar, a debutat cu o şedinţă în cadrul căreia s-a prezentat raportul activităţilor din anul şcolar precedent, s-au identificat punctele tari şi punctele slabe în procesul educativ, s-au analizat rezultatele în urma aplicării testelor iniţiale.
      Toate cadrele didactice şi-au întocmit la timp planificările semestriale şi anuale şi pe unităţi de învăţare. De asemenea s-au întocmit la timp programele şi planificările la disciplinele opţionale, acestea fiind: Informatică – clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, prof. Carp Marinela, Geografia turismului românesc – clasa a VIII-a, prof. Butuc Carmen, CDL – Utilizarea documentației tehnice în practica de atelier  – clasa a IX –a şi Maşini şi instalaţii agricole – clasa a X- a, Mihalcea Mihai.
În atenţia profesorilor de matematică a fostinformarea elevilor pentru Evaluarea naţională clasele a VIII-a, a VI-a și Bacalaureat – clasa
a XII-a şi familiarizarea acestora cu structura subiectelor, cu condițiile tehnice de examen, organizându-se câte o simulare la fiecare clasă. S-au elaborat programe şi s-au desfăşurat şedinţe de pregătire suplimentară la matematică cu  elevii din clasele a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională (prof. Balan Aurora), a fost monitorizată frecvența elevilor la pregătire şi s-a desfășurat 1 simulare obținându-se următoarele rezultate: prima simulare a fost organizată în luna noiembrie, au participat 26 de elevi – procent de promovare = 31%.
S-au elaborat programe şi s-au desfăşurat şedinţe de pregătire suplimentară la matematică și biologiecu  elevii din clasele a XII-a în vederea participării la examenul de Bacalaureat (prof. Roman Vergil- matematică și Antăl Cella - biologie), a fost monitorizată frecvența elevilor şi s-au desfășurat 1 simulare la matematică  obținându-se următoarele rezultate: prima simulare luna ianuarie, au participat 16 elevi – procent de promovare = 12% .           
            Au fost organizate ședințe cu părinții cu scopul de a-i informa despre toate activitățile și rezultatele privind pregătirea pentru examenele naționale.
Cadrele didactice din această comisie au utilizat în activitatea didactică strategii de tip activ, participativ, lucrul individual și pe grupe, au asigurat parcurgerea integrală a materiei în conformitate cu programa, aproape toți membrii au portofoliile complete. A existat preocupare pentru pregătirea elevilor și organizarea olimpiadelor, faza pe şcoală (13 elevi) la matematică organizator, prof. Balan Aurora,  la,  faza pe școală la biologie (4 elevi) organizator prof. Antăl Cella, toți cei 4 elevi au fost promovați la faza locală, un elev  fiind promovat la faza județeană. De asemenea au existat preocupări pentru pregătirea elevilor concursurile pe discipline: Concursul de matematică ,,Liminamath, etapa locală, au participat 2 elevi (cls.a VI-a B). Și în cadrul acestei comisii s-a observat preocuparea c.d. pentru formarea profesională, aproape toți membrii fiind înscriși la cursuri de formare și dezvoltare profesională sau la grade didactice.
Membrii comisiei s-au implicat în realizarea și derularea de proiecte cu finanțare (Butuc Carmen, Dobrea Firicel), au participat la activitățile Proiectului ,,Valențele culturale ale securității și sănătății în muncă (Roman Vergil și Mihalcea Mihai),  au îndrumat formația de dansuri ,,Floricică de pe Prutși au participat cu această formație la diferite concursuri (Dobrea Firicel și Butuc Carmen): Concursul ,,Cununița satului locul I; Festivalul Internațional de Folclor ,,Hora din străbuni”, diplomă de participare și un trofeu; Festivalul de folclor ,,Cântec, joc și voie bună, la Negrești în bătătură – locul al III-lea.
S-au desfăşurat și activități în cadrul comisiei:
-  lecţie demonstrativă: la instruire/pregătire practică mecanică ,,Realizarea instalației electrice cu prize” – clasa a XI-a A ,  maistru instructor Buta Lucian, referat: ,,Folosirea instrumentelor TIC în sistemele de învățare” – prof. Carp Marinela;
- lecţie demonstrativă: la  mecanică, modulul Tractoare, mașini agricole, instalații zootehnice și forestiere cu tema ,,Mecanismele motorului” – clasa a X-a  ,  prof. Roman Vergil și referatul: ,,Proiectarea centrată pe proiecte” – prof. Roman Vergil;
- lecţie demonstrativă la biologie ,,Pielea și funcțiile ei” – clasa a VII-a A ,  prof. Antăl Cella și referatul: ,,Utilizarea unor metode de predare-învățare moderne în învățământul bazat pe competențe” – prof. Antăl Cella;
Membrii comisiei au apreciat activităţile ca fiind foarte bune, subliniindu-se multitudinea de materiale şi metode didactice utilizate de profesorii implicaţi, pentru a facilita elevilor dobândirea noţiunilor teoretice.
Cadrele didactice din această comisie au utilizat în activitatea didactică strategii de tip activ, participativ, lucrul individual și pe grupe, au asigurat parcurgerea integrală a materiei în conformitate cu programa, aproape toți membrii au portofoliile complete.
Și în cadrul acestei comisii s-a observat preocuparea c.d. pentru formarea profesională, toți membrii fiind înscriși la cursuri de formare și dezvoltare profesională sau la grade didactice și s-au implicat în derularea de proiecte.

Dobrea Firicel –prof. de chimie - fizică
-          în calitate de director al școlii a participat laConferința de lansarea Proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”  ;
-          este coordonatorul proiectului ,,Reducerea abandonului și absenteismului în școlile ZEP în anul școlar 2013-2014” - micrograntulcu titlul ,,Şcoala, prietena copiilor şi a părinţilor”– proiect finanțat de UNICEF și ISE;
-          a  identificat elevi în risc major de abandon școlar, a completat fișe și a desfășurat activități conform programului în cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”;
-          este înscrisă la gradul didactic I, seria 2012-2014;
-          este coautorul și a publicat articolul  ,,Calitatea vieții de mâine depinde de educația pentru mediu de astăzi!”, publicat în Educația pentru mediu în școala românească din colecția ,,Parteneriat în Educația pentru mediul înconjurător” , Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie.
Mihalcea Mihaimaistru instructor
-          continuarea studiilor: cursuri inginer la Facultatea de Științe și Ingineria materialelor din Iași;
-          a desfășurat activități în cadrul Proiectului ,,Valențele culturale ale securității și sănătății în muncă” inițiat de ITM Vaslui în parteneriat cu ISJ Vaslui.

Butuc Carmen – prof. de geografie
-          a participat la Conferința Regională  ,,Educația parentală – strategie pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar”, organizată de Holt România, filiala Iasi și ISJ Iasi în cadrul campaniei ,,Hai la școală!”;
-          a participat la formare pe componenta consiliere parentală în cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”
-          a identificat elevi în risc major de abandon școlar, acompletat fișe și a desfășurat activități conform programului în cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”;
-          este coautorul și a publicat articolul  ,,Calitatea vieții de mâine depinde de educația pentru mediu de astăzi!”, publicat în Educația pentru mediu în școala românească din colecția ,,Parteneriat în Educația pentru mediul înconjurător” , Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie;
-          este membru în echipa proiectului ,,Reducerea abandonului și absenteismului în școlile ZEP în anul școlar 2013-2014” - micrograntul cu titlul ,,Şcoala, prietena copiilor şi a părinţilor”– proiect finanțat de UNICEF și ISE.

Roman Vergil – prof. de mecanică-  matematică
-          a participat la formare pe componenta Didactici în cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2013-2014 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”;
-          a participat, a desfășurat activități și a realizat materiale în cadrul Proiectului ,,Reducerea abandonului și absenteismului în școlile ZEP în anul școlar 2013-2014” – proiect finanțat de UNICEF și ISE;
-          a desfășurat activități în cadrul Proiectului ,,Valențele culturale ale securității și sănătății în muncă” inițiat de ITM Vaslui în parteneriat cu ISJ Vaslui.

Pandelea Ana – prof. de ed. Tehnologică
-          înscrisă la gradul didactic I, seria 2012-2014;
-          a  identificat elevi în risc major de abandon școlar, a completat fișe și a desfășurat activități conform programului în cadrul proiectului Reducerea abandonului și absenteismului în școliile ZEP în anul școlar 2012-2013 – Campania UNICEF ,,Hai la școală!”;

Puncte tari:
 - planificare şi activitate riguroasă la comisia metodică, colaborare eficientăîntre membrii comisiei;
- s-a organizat pregătire suplimentară la matematică pentru Evaluarea Națională cu elevii claselor a VIII-a;
- implicare şi receptivitate deosebită, a majorităţii membrilor comisiei, înactivităţile şcolare şi extraşcolare, implicarea acestora în coordonarea șidesfășurarea activităților la alte comisii din școală;
- utilizarea mijloacelor şi echipamentelor  didactice modernede cătremajoritatea profesorilor din această comisie;
- elaborarea programelor și planificărilor la disciplinele opționale;
- înscrierea și participarea majorităţii membrilor comisiei la cursuri;
       - realizare și implementare de proiecte cu sau fără finanțare;
       - utilizarea mijloacelor şi echipamentelor  didactice moderne  de către majoritatea profesorilor din această comisie;
        - desfășurarea săptămânală a pregătirii suplimentare la matematică și biologie cu elevii clasei a XII-a;
        - organizarea a unei simulări la matematică pentru EN și BAC cu elevii claselor a VIII-a și a XII-a;
       - înscrierea și participarea membrilor comisiei la cursuri sau grade didactice;
Puncte slabe:
            -  rezultate slabe la simulările pentru examenul de bacalaureat și la EN  la  matematică deși s-a organizat pregătire suplimentară;
            - prezență slabă a elevilor de clasa a XII-a la ședințele de pregătire suplimentară la disciplinele de examen;
- nu s-a organizat pregătire suplimentară la limba română cu elevii claselor a XI-a și  a XII-a;
- nu s-au organizat simulări la disciplinele lb. română și biologie, pentru examenul de bacalaureat, cu elevii clasei a XII-a.

Plan de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii membrilor comisiei :
-          Introducerea unui număr mai mare de ore de recapitulare la clasele V-VII și clasele XI-XII pentru sistematizarea cunoştinţelor la disciplinele de examen;
-          Realizarea unui număr mai mare de ore de pregătire suplimentară la matematică (începând chiar din clasa aVII-a și a XI-a)  şi monitorizarea prezenţei elevilor la pregătire;
-          Aplicarea a cel puţin 2 simulări pentru examenele naționale şi realizarea (pe parcurs) unui plan de îmbunătăţire a rezultatelor;
-          Pregătirea elevilor promovați la olimpiade – faza județeană și antrenarea elevilor în participarea la alte concursuri pe discipline.

ACTIVITATEA COMISIEI METODICE A DIRIGINȚILOR


La nivelul Liceului Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia, în anul şcolar 2013-2014, au fost stabilite conform Deciziei nr. 13 din 01.10.2013 de constituire a comisiilor metodice,  două comisii metodice la nivelul ariei curriculare ,,Consiliere şi orientare” şi anume : ,,Comisia metodică a diriginţilor din învăţământul preşcolar şi primar” – responsabil înv. Grecu Marioara şi ,,Comisia metodică a diriginţilor din învăţământul gimnazial şi liceal” – responsabil prof. Butuc Carmen.
            Majoritatea membrilor celor două comisii a întocmit corect şi la termenul stabilit planificările anuale şi  pe semestrul I, conform programei de consiliere şi orientare. Majoritatea diriginţilor  a completat corect documentele activităţii dirigintelui (catalogul clasei,  portofoliul dirigintelui) şi  a realizat caracterizarea clasei/grupei la începutul anului şcolar şi la  sfârşitul semestrului I.
            O atenţie deosebită a fost acordată optimizării relaţiei de comunicare elevi-profesori şi profesori-elevi prin monitorizarea activităţii Consiliului profesorilor clasei, dar şi sprijinirii elevilor  în activităţile de învăţare şi asigurarea succesului la învăţătură.
            S-a urmărit şi s-a reușit o colaborare eficientă cu familia prin organizarea şedinţelor cu părinţii atât  în cadrul orei la dispoziţia părinţilor (conf. Ordinului MECI nr. 5132/10.09.2009) cât şi în afara acesteia pentru: alegerea comitetelor de părinţi, prezentarea și dezbaterea Regulamentului  Intern al şcolii,  prezentarea situaţiei şcolare a elevilor (rezultatele obţinute la testele iniţiale, evoluţia acestora pe parcursul semestrului I) şi discutarea problemelor cu care se confruntă aceştia.
            Diriginţii claselor  a VIII-a şi a XII-a s-au preocupat de  orientarea şcolară şi profesională a elevilor prin aplicarea unor chestionare de orientare şcolară şi profesională şi prezentarea atât elevilor cat şi părinţilor în cadrul întâlnirilor organizate, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale/bacalaureatulu şi  a calendarelor aferente. 
           Diriginţii claselor de liceu au prezentat atât elevilor cât şi părinţilor  Metodologia de acordare a sprijinului financiar prin Programul ,,Bani de liceu”.
           Diriginţii au urmărit: educarea elevilor în spiritul respectării drepturilor fundamentale ale neamului, al demnităţii şi toleranţei, cultivarea sensibilităţii faţă de problematica umană, valorile morale şi civice, însuşirea valorilor culturii naţionale şi universale, atât în cadrul orelor de consiliere şi orientare, cât şi prin încurajarea participării elevilor alături de diriginţii lor la activităţile extraşcolare organizate cu diverse ocazii ( Ziua Armatei, Ziua Naţională a României, Serbarea de Craciun, 15 Ianuarie, 24 Ianuarie, etc.). De asemenea, majoritatea diriginţilor a realizat un bun management al colectivelor de elevi şi s-a preocupat de aspectul claselor, a elevilor, conduita acestora, respectarea Regulamentului Intern de către elevi, asigurarea prezenţei la cursuri a elevilor, în special a celor cu un număr mare de absenţe, prin consilierea acestor elevi şi a părinţilor lor şi prin înştiinţări oficiale adresate părinţilor şi vizite la  domiciliul elevilor-problemă. Majoritatea diriginţilor din învăţământul primar şi gimnazial s-au implicat în Proiectul ZEP ,,Reducerea abandonului si a absenteismului in scolile ZEP in anul scolar 2013-2014” –Campania ,,Hai la şcoală!”, care se adresează elevilor aflaţi în risc major de abandon şcolar, prin: identificarea elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar, completarea fişelor pentru elevii aflati in risc de abandon şcolar.
         În vederea reducerii fenomenului violenţei în mediul şcolar şi asigurării securităţii elevilor, diriginţii au adus la cunotinţa elevilor, părinţilor şi au pus în aplicare ,,Planul de măsuri pentru asigurarea protecţiei unităţilor şcolare şi a siguranţei elevilor” şi ,,Planul operaţional privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar”, ,,Procedura privind asigurarea pazei unităţii de învăţământ, accesul în şcoală şi asigurarea serviciului pe şcoală” elaborate la nivel de şcoală şi au prelucrat în cadrul orelor de consiliere şi orientare pe baza de proces-verbal cu semnătura elevilor, MĂSURILE GENERALE DE SĂNĂTATEA ŞI SECURITATEA MUNCII din Regulamentul Intern  şi PLANUL DE MĂSURI PRIVIND PROTECŢIA MUNCII.
    La finalul semestrului I, toţi diriginţii au convocat Consiliul clasei, au analizat starea disciplinară a elevilor, au propus notele la purtare pentru fiecare elev şi sancţiuni disciplinare acolo unde a fost cazul. În urma acestor activităţi, diriginţii  au întocmit procese-verbale în cadrul consiliilor claselor şi au propus printr-un raport scris Consiliului profesoral, sancţiuni disciplinare pentru elevi şi validarea notelor la purtare mai mici de 7,00 sau mai mici de ,,Foarte bine”.
          Dezvoltarea personală şi profesională a diriginţilor s-a realizat prin :
1. Consilierea şi îndrumarea în activitatea de diriginte de către consilierul educativ al şcolii şi directorul şcolii;
2. Participarea la activităţile metodice susţinute în cadrul celor două comisii ale diriginţilor;
3. Participare la cursuri: cursul ,,Consiliere și educație comportamentală” – prof. Simion Mioara, cursul ,,Consilierea/Implicarea părinților” – prof. Butuc Carmen;
4. Susţinerea de activităţi metodice în cadrul comisiilor metodice astfel:
a) În cadrul  ,,Comisiei metodice a dirigintilor din învăţământul gimnazial şi liceal” au fost desfăşurate 4 activităţi metodice:
    - în septembrie, 2013 – o activitate de informare şi organizare, în care a fost prezentat raportul activităţilor comisiei din anul şcolar 2012-2013, planul managerial al comisiei diriginţilor pentru anul şcolar 2013-2014, au fost stabilite activităţile metodice ale comisiei pentru anul şcolar 2013-2014 şi a fost oferită consiliere membrilor comisiei (în special debutanţilor sau nou veniți în școală) privind activitatea de diriginte şi întocmirea mapei dirigintelui;
-  în noiembrie 2013: o lecţie demonstrativă la clasa a XII-a  cu tema ,,Bacalaureatul – examenul maturităţii”, propunător prof. Roman Vergil şi un referat cu tema ,,Criza de autoritate a adolescentului”, propunător prof. Tăbuş Mirabela-Iuliana;
- în decembrie, 2013: o lecţie demonstrativă la clasa a IX-a  cu tema ,,Victimele colaterale ale fumatului şi alcoolului”, propunător prof. Carp Marinela şi un referat cu tema ,,Tinerii şi alcoolul”, propunător prof. Mihalcea Mihai;
- în decembrie, 2013: o lecţie demonstrativă la clasa a VI-a A cu tema ,,Crăciunul la români”, propunător prof. Tabeică Alexandra şi un referat cu tema ,,Crăciunul cel străbun şi Naşterea Domnului”, propunător prof. Ţaga Mihaela.
      b) În cadrul  ,,Comisiei metodice a dirigintilor din învăţământul preşcolar şi primar” au fost desfăşurate 2 activităţi metodice:
  - în septembrie, 2013 – o activitate de informare şi organizare, în care a fost prezentat planul managerial al comisiei diriginţilor pentru anul şcolar 2013-2014 şi au fost stabilite activităţile metodice ale comisiei pentru anul şcolar 2013-2014;
  - în noiembrie, 2013 - o lecţie demonstrativă la clasa a III-a B cu tema ,,Reguli de viaţă”, propunător înv. Grecu Mărioara şi un referat cu tema ,,Educatorul – formator de mentalitate”, propunător prof. Grecu Mărioara.
5. Participarea consilierului educativ al şcolii, prof. Butuc Carmen, la Cercul pedagogic al diriginţilor din zona Huşi (noiembrie, 2013).
Puncte tari:
- Îmbunătăţirea activităţii metodice a celor două comisii;
- Implicarea diriginţilor în Proiectul ZEP ,,Reducerea abandonului si a absenteismului in scolile ZEP in anul scolar 2013-2014” – Campania ,,Hai la şcoală!”;
- Preocuparea majorităţii diriginţilor pentru amenajarea spaţiului educaţional al clasei pe care o manageriază;
- Marcare de către majoritatea diriginţilor împreună cu elevii clasei, a  evenimentelor importante ale lunii prin reactualizarea permanentă a panoului ,,Evenimentul lunii”, prin expoziţii tematice, programe artistice, etc.
Puncte slabe:
- Nu s-a respectat planificarea activităţilor pe semI la nivelul ,,Comisiei metodice a dirigintilor din invatamantul preşcolar şi primar”
- S-au înregistrat unele întârzieri în întocmirea şi înregistrarea planificarilor calendaristice la C/O  (Prof. Carp Marinela şi Prof. Mihalcea Mihai);
- Se pune accentul mai mult pe volumul documentelor întocmite şi mai puţin pe calitatea lor şi redarea realităţii prin conţinutul acestora (ex:  caracterizările claselor de la învăţământul primar);
-  Nu a fost respectată planificarea şedinţelor/lectoratelor cu părinţii;
- Superficialitate (la unii diriginţi)  în întocmirea proceselor-verbale în urma desfăşurării şedinţelor cu părinţii;

ASIGURAREA CU RESURSE UMANE, MANAGEMENTUL PERSONALULUI
          Încadrarea cu personal didactic s-a realizat cu respectarea  Metodologiei privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2013-2014 şi graficului elaborat de MEN și conform OMEN nr. 4959/02.09.2013 - Metodologia privind organizarea concursurilor la nivelul unităților școlare și procedurii elaborate în acest sens. În şcoală au funcţionat în primul semestru 31 de cadre didactice, din care 17 sunt titulari,  10 suplinitori calificaţi  şi 4 suplinitori necalificaţi. Toate cadrele didactice au manifestat interes pentru a îndeplini sarcinile din fişa postului, din păcate un singur cadru didactic a absentat nemotivat de la şcoală. În acest an școlar au fost ocupate 31,51 norme, din care 17,14 norme titulari încadrați la norma de bază, 3,33 norme titulari la plata cu ora, 3,68 norme cu suplinitori calificați, 1,04 norme cu personal didactic asociat, 2,02 norme cu personal didactic pensionat și 3,00 norme cu cadre didactice cu studii superioare în alt domeniu și cu studii medii 1,21 norme, didactic auxiliar – 1,5 norme și nedidactic – 5 norme. Total norme: 38,01.

INSPECŢIA ŞCOLARĂ
La nivelul şcolii noastre s-au făcut eforturi de către toţi factorii responsabili (director, responsabil proiecte şi programe, responsabili comisii metodice) pentru consilierea şi încurajarea celor interesaţi în vederea creşterii calităţii întregii activităţi și înlăturarea disfuncțiilor apărute în procesul educativ.
               Inspecţia şcolară a vizat toate domeniile manageriale şi în acest sens s-a evaluat proiectarea şi realizarea activităţilor instructiv – educative, dezvoltarea relaţiei şcoală familie, întărirea rolului şcolii în comunitate, îmbunătăţirea activităţii în vederea creşterii gradului de apreciere a beneficiarilor direcţi (elevii) şi a celor indirecţi (părinţii elevilor). Pentru creşterea calităţii actului educaţional şi monitorizarea activităţii c.d. la catedră s-au elaborat planuri operative şi graficul asistenţelor.
       S-au sprijinit și consiliat cadrele didactice debutante și a celor în curs de calificare privind proiectarea activităților didactice, s-a prelucrat și afișat calendarul înscrierii la perfecționarea prin grade didactice, s-a încurajat personalul didactic pentru a participa la cursuri de formare șu dezvoltare profesională.
      S-au urmărit desfășurarea activităților practice în laboratoarele existente, utilizarea mijloacelor didactice moderne la lecții, desfășurarea unor lecții atractive, bazate pe formare de priceperi și deprinderi și nu pe reproducerea de informații.
    S-au efectuat  asistenţe şi interasistenţe, pentru evaluarea progresului şcolar, s-au dat teste iniţiale la toate disciplinele şi clasele, teste formative şi sumative, au fost analizate rezultatele elevilor în cadrul comisiilor metodice, C.A., C.P. , s-au făcut propuneri de măsuri pentru remedierea rezultatelor şi de asemenea s-a stabilit un plan de măsuri, care pe parcurs a fost îmbunătățit pentru pregătirea elevilor în vederea susţinerii examenelor din cadrul Evaluării Naţionale si Bacalaureatului. Din asistențele efectuate s-au constatat:
-     proiectarea lecțiilor a fost corect întocmită;
-     obiectivele au fost clar stabilite și prezentate;
-     timpul bine planificat;
-     utilizarea calculatorului și a mijloacelor TIC în lecții;
-     munca în echipă;
-     s-au folosit diverse metode și mijloace didactice,
-     învățarea este centrată pe elev;
-     au fost atinsele obiectivele lecției;
           S-a constatat buna pregătire şi implicare în specialitate, în general, a tuturor cadrelor didactice privind  proiectarea didactică, pregătirea metodică şi de specialitate pentru lecţie, utilizarea mijloacelor de învăţământ, diversificarea metodelor de predare şi evaluare. În cadrul comisiilor metodice și a Consiliului profesoral s-a popularizat în rândul cadrelor didactice exemplele de bune practici privind desfășurarea activităților metodice, de specialitate cât și a altor tipuri de activități.
Şcoala are o bună colaborare cu primăria şi comunitatea, toate unităţile şcolare au avut asigurat confortul termic şi nu numai, şcoala a fost susţinută în toate acţiunile şi demersurile, atât moral cât şi material.


ACTIVITATEA EDUCATIVĂ EXTRAŞCOLARĂ


Pe semestrul  I al anului şcolar 2013-2014 la nivelul şcolii noastre, conform Condicii pentru activităţi extraşcolare şi extracurriculare, au fost organizate următoarele activităţile educative extraşcolare:

1. ,,EUROPEAN DAY OF LANGUAGE” – 26 septembrie 2013, a fost marcată printr-o prezentare ppt cu tema ,,Pluringvism şi multiculturalitate”, un concurs pe aceeaşi temă cu întrebări în limba română şi limba engleză, urmat de premierea elevilor. Au participat elevii claselor IX-XII, organizator prof. Tăbuş Mirabela-Iuliana.

2. COMEMORAREA ZILEI HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA - 9 octombrie, 2013 - expozitie în holul scolii cu materiale informative, prezentarea semnificatiei zilei şi a unor fotografii reprezentative din Lagărul de concentrare de la Auschwitz. Au participat elevii claselor V-VIII, organizatori: prof. de istorie Bordeianu Neculai şi prof. Popa Luciana.

3. ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAŢIEI - 16 OCTOMBRIE, 2013 – marcată prin organizarea concursului ,,Meşterul bucătar”, la care au participat elevii clasei a VI-a B, organizator prof. Pandelea Ana.

4. ACTIVITĂŢI PE TEMA TRAFICULUI DE PERSOANE – în perioada 14-18 octombrie 2013, în cadrul orelor de dirigenţie de la clasele a V-a A şi a VII-a B a fost prezentat materialul informativ pus la dispoziţie de ANIPT ,,Luptă împotriva traficului de persoane  INFORMEAZĂ-TE” şi au fost purtate discuţii cu elevii pe această temă. Organizatori prof. Butuc Carmen şi prof. Dobrea Firicel.

5. ,,ZIUA ARMATEI ROMÂNE - 25 OCTOMBRIE 2013” – activitate organizată de prof. de istorie Bordeianu Neculai şi care a constat în:
a) Prezentare ppt cu  semnificaţia zilei;
b) Expoziţie organizată în holul şcolii cu materiale (imagini, documente, informații) pe această temă.

6. EXCURSIE LA BUCUREŞTI – organizată pe 23 septembrie 2013 şi care a avut drept scop vizitarea următoarelor obiective: Sediul ISU-SMURD din Dealul Spirii, Muzeul de Artă şi Centrul istoric al Bucureştiului. La excursie au participat 14 elevi din clasele V-VIII şi 2 cadre didactice (prof. Dobrea Firicel şi prof. Butuc Carmen).

7. ,,ZIUA VERDE A ECO-ŞCOLILOR DIN ROMÂNIA” - 29 octombrie, 2013 – participarea la a IV-a ediţie a Campaniei de acţiune a voluntarilor CCDG. Un număr de aprox. 100 de elevi ai claselor: a II-a, a III-a B, a V-a A, B, a VI-a B, a VII-a A, B, a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a A, a XII-a, dar şi copiii Grădiniţei Vetrişoaia, au participat la acţiunea de voluntariat privind lucrări de amenajare a terenului şi plantare de arbori şi pomi în curtea şcolii şi a grădiniţei. Organizatori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, prof. Simion Mioara, prof. Bordeianu Neculai, prof. Antal Cella, prof. Tăbuş Mirabela Iuliana, prof. Carp Marinela, înv. Grecu Marioara, înv. Purice Dumitru, educ. Cotea Daniela, educ. Corciovă Rica, educ. Bejan Corina, educ. Cehan Dorica.

8. SĂRBĂTOAREA DE HALLOWEEN – a fost marcată pe 31 oct. 2013, printr-o prezentare ppt cu semnificaţia zilei, un scurt istoric şi un material video la care au participat elevii claselor V-VIII. Organizatori prof. Popa Luciana şi Mihai Nicoleta. De asemenea, pe 1 noiembrie, 2013 a fost organizată o expoziţie de dovleci sculptati şi un concurs cu secţiunile ,,Cel mai frumos dovleac sculptat”, ,,Cea mai hidoasă mască” şi Cel mai hidos costum”, urmate de un Carnaval al măştilor şi costumelor. Au participat elevii claselor VA şi VII B. Organizatori prof. Butuc Carmen şi Prof. Dobrea Firicel.

9. EXCURSIE LA IAŞI – organizată în data de 09.11.2013, ce a avut drep scop vizitarea Palatului Culturii, Grădina Botanică, Parcul Copu – Teiul lui Eminescu. Au participat 14 elevi ai clasei a V-a B şi  organizator prof. Simion Mioara.

10. SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE - 16-24 noiembrie 2013, a fost marcată prin următoarele activităţi:
- ,,Stop risipei!” – expoziţie de afişe, desene, colaje realizate de elevi;
- ,,Apa de-o strâng pic cu pic, cresc mare şi mai voinic” şi ,,Energia verde” – prezentări PowerPoint şi discuţii libere;
- Vizionarea filmului ,,Stil de viaţă durabil!”, şi ,,Nu risipiţi apa! Săraci vs bogaţi”
- Acţiuni de colectare a PET-urilor.
   La activităţi au participat elevii claselor V-VIII şi preșcolarii de la Grădiniţa Vetrişoaia. Organizatori: prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, educ. Cotea Daniela, educ. Corciovă Rica.

11. ACTIVITĂŢI DEDICATE  ,,ZILEI  NAŢIONALE A ROMÂNIEI - 1 DECEMBRIE 2013”:
a. „95 de Ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918”-  expozitie în holul școlii cu materiale reprezentative – organizator prof. de istorie Bordeianu Neculai;
b. Program artistic - prezentat de gupul ,,Meloritm”, îndrumat de prof. Butuc Carmen şi clasa a III-a B, îndrumată de înv. Grecu Marioara;
c. Concursul ,,Recunoaşteţi eroul/monumentul?” – participanţi elevii claselor VIIA, VIIB şi a VIII-a, organizatori prof. Dobrea Firicel şi prof. Bordeianu Neculai.
d. ,,De Ziua României – montaj literar-artistic. Participanţi preşcolarii de la Grădiniţa Vetrişoaia îndrumaţi de educatoarele Cotea Daniela şi Corciovă Rica.

12. ,,MOS NICOLAE -6 DECEMBRIE, 2013” - sub genericul ,,Îl aştept cu nerăbdare pe Moş Nicolae”, copiii de la Grădiniţa Vetrişoaia au primit daruri din ghetuţe (pungulite cu jucarii si dulciuri pentru copii) sponsori fiind parintii copiilor. Organizatori: educ. Cotea Daniela, educ. Corciovă Rica, educ. Bejan Corina, educ. Cehan Dorica.

13. ,,SĂRBĂTORILE DE IARNĂ” – au cuprins următoarele activităti:

- Serbarea de Crăciun, care a antrenat copii şi elevi de la toate nivelele de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) s-a desfăşurat atât la nivel de clasă şi grupă în şcoală şi grădiniţă, cât şi la nivel de şcoală la Căminul Cultural din localitate. Programul a cuprins: colinde româneşti şi internaţionale, montaje literar-artistice, dansuri moderne, obiceiuri şi tradiţii (Haiducii, Capra şi Pluguşorul). Organizatori: educ. Cotea Daniela, educ. Corciovă Rica, educ. Bejan Corina, educ. Cehan Dorica, prof. Butuc Carmen, înv. Grecu Marioara, înv. Purice Ana, prof. Popa Luciana, prof. Mihai Nicoleta, prof. Dobrea Firicel, prof. Tabeică Alexandra;
- ,,Culori de iarnă” – expoziţie cu lucrări artistico-plastice ale elevilor claselor V-VIII. Organizatori prof. Popa Luciana şi prof. Dobrea Firicel;
- ,,În aşteptarea lui Moş Crăciun” - amenajarea sălilor de clasă în spiritul sărbătorilor de iarnă cu ornamente, brăduţi, desene, etc
- Primirea darurilor de la Moş Crăciun oferite de Consiliul Local Vetrişoaia – toți preșcolarii și elevii claselor V-VIII au primit daruri.

14. ,,15 IANUARIE – NAŞTEREA MARELUI POET NAŢIONAL MIHAI EMINESCU” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
- depunerea unei coroane de flori la bustul poetului din parcul şcolii;
- prezentare interactivă ,,Viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu”;
- concursul de recitare a poeziei eminesciene ,,Şi dacă...”;
- scurt program artistic.
La activităţi au participat elevi ai claselor V-VIII. Organizatorii activităţilor: prof. Butuc Carmen, prof. Ţaga Mihaela, prof. Mihai Nicoleta, prof. Tăbuş Mirabela–Iuliana.

15. ,,24 IANUARIE-ZIUA UNIRII” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
   În colaborare cu Căminul Cultural Vetrişoaia:
- Prezentarea semnificaţiei zilei de 24 ianuarie 1859 – prof. de istorie Bordeianu Neculai;
- Organizarea concursului ,,24 Ianuarie – Unirea cea Mică” – participanţi elevii claselor a VII-a A, a VII-a B şi a VIII-a;
- Sceneta ,,Moş Ion Roată şi Unirea” – prezentată de elevi ai claselor VI B  şi VII A;
- Dansuri populare prezentate de formaţia ,,Floricică de pe Prut”
- La final toţi cei prezenţi, elevi, cadre didactice, părinţi,  s-au prins în  ,,Hora Unirii”.
La nivelul Grădiniţei Vetrişoaia: a fost prezentat un material ppt cu semnificaţia zilei şi s-a dansat Hora Unirii.
            Organizatorii activităţii: prof. Bordeianu Neculai, prof. Butuc Carmen, educ. Cotea Daniela, educ. Corciovă Rica şi director de cămin Lupu  Ion.

16. COMPETITII SPORTIVE/FESTIVALURI FOLCLORICE :
- Competiţia de Cros organizată în cadrul  Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar – etapa zonală, din 26.10.2013, la care au participat 7 elevi din clasele V-XII, indrumaţi de prof. Simion Mioara, care s-au calificat în etapa judeţeană;
- Competiţia de Cros organizată în cadrul  Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar – etapa judeţeană, din 02.11.2013, la care au participat 4 elevi din clasele V-XII, indrumaţi de prof. Simion Mioara;
- Festivalul Internaţional de Folclor ,,Hora din străbuni” – organizat la Vaslui în perioada 19-21 septembrie 2013. Formaţia de dansuri populare ,,Floricică de pe Prut”, a participat la parada ansamblurilor folclorice, a susţinut spectacol şi a  obţinut o diplomă de participare şi un trofeu. Îndrumători şi însoţitori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, colaborator directorul Caminului cultural, Lupu Ion;
- Festivalul Internaţional de Folclor ,,Cântec, joc şi voie bună, la Negreşti în bătătură” – organizat la Negreşti în data de 12 octombrie 2013 şi la care Formaţia de dansuri populare ,,Floricică de pe Prut” a obţinut LOCUL al III-lea. Îndrumători şi însoţitori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, colaborator directorul Caminului cultural, Lupu Ion;
- Festivalul concurs ,,Cununiţa satului” - organizat la Lieşti, jud. Galaţi în data de 23 noiembrie 2013 şi la care Formaţia de dansuri populare ,,Floricică de pe Prut” a obţinut LOCUL I. Îndrumători şi însoţitori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, Darie Oana ( părinte), colaborator directorul Caminului cultural, Lupu Ion.

17. PROIECTE DERULATE/INITIATE:
Proiectul ,,Reducerea abandonului si a absenteismului in scolile ZEP in anul scolar 2013-2014”  derulat în parteneriat cu UNICEF România şi ISE. Proiectul este finanțat cu un grant în valoare de 6500 lei și se adresează elevilor şi părinţilor elevilor aflaţi în risc  major de abandon şcolar. Până în prezent s-au derulat următoarele activităţi:
- identificarea şi includerea în proiect a unui număr de 45 de elevi din clasele I-VIII aflaţi în risc de abandon şcolar şi completarea de către diriginţi a ,,Fişei copilului aflat în risc major de abandon şcolar”;
- participarea unui nr de 10 cadre didactice la cursuri de formare pe didactici şi consilierea părinţilor, organizate în 17-19  ianuarie 2014 la Iaşi;
- elaborarea şi depunerea unui proiect-microgrant cu titlul ,,Şcoala, prietena copiilor şi a părinţilor”, în valoare totală de 6500 lei (a fost aprobat);

            Proiectul ,,Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”, proiect iniţiat de Inspectoratul Teritorial de Muncă
Vaslui în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui. În proiect sunt incluşi elevii claselor  a X-a, a XI-a A, a XI-a B şi 2 cadre didactice (prof. Roman Vergil, maistru instructor Mihalcea Mihai). În cadrul proiectului, începănd din 11 noiembrie 2013 şi  până la finalul semestrului I au fost desfăşurate, cursuri cu elevii din clasele incluse în proiect.           

21. OLIMPIADE ȘI CONCURSURI ȘCOLARE


Nr.
Crt
Unitatea şcolară
Olimpiada/
concursul
Faza pe şcoală/
locală/judeţeană/ naţională
Nr. elevi/ copii participanti

Numele şi prenumele elevului/copilului
Clasa/
Grupa
Locul I, II, III, Menţiune/Diplomă de participare/ nota/punctaj
Prof. Îndrumător
1.
Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia
Concursul Şcolar Naţional Smart, ediţia a XVIII-a
Faza pe şcoală
12
Botezatu Andra
Cernuşcă Emilia
Codreanu Mădălina
Cojocaru Cătălina
Hurmuzache Ionica
Mîcnea Daniela
Munteanu Vasile
Pandelea Beatrice
Roman Denisa
Samoilă Diana
Stan Andreea
Tăbuş David
VA
VB
VA
VA
VB
VB
VB
VB
VA
VA
VA
VA
  88p
424p
164p
  92p
440p
336p
328p
348p
160p
  88p
156p
  96p
Prof. Simion Mioara
2
Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia
Olimpiada de biologie
Etapa pe şcoală
4 elevi
Dobrea Andreea
Botezatu Elena
Samoilă Andreea
Stan Răzvan
VIIA
VIIA
VIIA
VIIA

Toţi promovaţi la etapa locală
Prof. Antal Cella

3
Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia
Olimpiada de biologie
Etapa locală
4 elevi
Dobrea Andreea
Botezatu Elena
Samoilă Andreea
Stan Răzvan
VIIA
VIIA
VIIA
VIIA


Promovată la etapa judeţeană
Prof. Antal Cella-Sânziana


4.

Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia

Olimpiada de istorie

Etapa pe scoala


10elevi
Ciot Andreea
Codreanu Claudia
Hurmuzache Mădălina
Papuc Maria
Musteaţă Bianca
Roman Bianca Valentina
Burghelea Andreea
Acomi Marius
Stoian Luminiţa
Savin Gabriel
VIII
VIII
IX
IX
IX
X

X
XIA
XIA
XII
Promovată la etapa locala Husi
Promovată la etapa locală Huşi
Promovată la etapa locală Huşi


Promovată la etapa locală Huşi

Promovată la etapa locală Huşi
Promovat la etapa locală Huşi

Prof. Bordeianu Neculai








5.
Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia
Concursul de matematică ,,LUMINA MATH”
Etapa naţională –organizată la Huşi
2 elevi
Darie Flavius
Resmeriţă Cosmin
VIB
VIB
-

Prof. Balan Aurora
6.
Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia
Olimpiada de matematică
Etapa pe şcoală
13 elevi

8 elevi cls. aV-a
5elevi cls.
aVI-a


Nu au fost promovaţi la etapa locală
Prof. Balan Aurora
7.
LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREŞ” VETRIŞOAIA

Concursul ,,Europreșcolarul”
Etapa pe școală
16 elevi

10 elevi cls. a III-a B
6 elevi cls. a II-a
-          6 elevi Premiul I

-          2 elevi Premiul I
Înv. Grecu M.
Înv. Purice D.
8.
LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREŞ” VETRIŞOAIA
Concursul
 ,,Piciul”
Etapa pe școală
28 de elevi

17 elevi cls. a II-a
7 elevi cls. preg.
4 elevi cls. a IV-a A
-          7 PREMII I


-          2 PREMII I


-          2 PREMII I
Înv. Purice D.

Înv. Purice A.

Înv. Bălan V.
9.
LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREŞ” VETRIŞOAIA
Concursul ,,Fantezie și culoare”
Etapa pe școală
12 elevi

6 elevi cls. a III-a A
6 elevi cls. a III-a B
-          5 PREMII III


-          4 PREMII III
Înv. Grecu M.

Înv. Lovin L.



III.       PROGRAMUL NAȚIONAL EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE ÎN ȘCOALA ROMÂNEASCĂ

45 copii şi implicati în Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea curriculară – discipline optionale, în anul scolar 2013-2014. In anul scolar 2013-2014 parintii copiilor de la Grădiniţa Vetrişoaia au optat pentru disciplina optională ,,Vreau să cresc sănătos” - grupa  mare  si grupa mijlocie (educ. Corciova Rica si educ. Cotea Daniela).

IV.       EDUCAȚIA ECOLOGICĂ ȘI DE PROTECȚIA A MEDIULUI

a) Participarea la ,,ZIUA VERDE A ECO-ŞCOLILOR DIN ROMÂNIA”- a IV-a ediţie a Campaniei de acţiune a voluntarilor CCDG;
b) Activităţile desfăşurate în Săptămâna Educaţiei Globale pe tema ,,Adoptă un stil de viaţă durabil”.

V. ACTIVITATEA CONSILIULUI REPREZENTATIV AL PĂRINȚILOR

Consiliul reprezentativ al părinţilor, constituit în septembrie 2013, este format din 23 membri, preşedinţii comitetelor de părinţi pe clase şi grupe.  Pe parcursul semestrului I, şi-a desfăşurat activitatea conform R.O.F.U.I.P. din 2005, a Regulamentului intern şi a Planului managerial al consiliului reprezentativ al părinţilor. Pe parcursul celor trei întâlniri Consiliului reprezentativ al parintilor şi-a desemnat doi membri in Consiliul de administratie al scolii unde sustin interesele elevilor si ale parintilor iar un părinte a fost desemnat membru în Comisia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii. De asemenea, au luat la cunoştinţă şi au dezbătut Raportul privind activitatea desfăşurată la Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia şi  Regulamentul intern al şcolii cu anexele sale. A propus conducerii şcolii exemple şi tipuri de activităţi, care ar putea fi incluse în programul activităţilor din Săptămâna ,,Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. De asemenea, Consiliul reprezentativ al părinţilor a fost informat cu privire la: calendarele evaluărilor naţionale ale claselor a II-a, a IV, a VI-a, a VIII-a şi a XII-a, calendarele simulărilor examenelor naţionale şi rezultatele obţinute la evaluările iniţiale.
    A fost organizat şi un lectorat cu tema ,,Combaterea violenţei în şcoală. Cazuri concrete din şcoală”.
Consiliul reprezentativ al părinţilor a sprijinit conducerea unităţii de învăţământ în organizarea consultaţiilor cu părinţii pe teme educaţionale şi a colaborat cu comisia de ocrotire a minorilor, organele de autoritate tutelară în vederea soluţionării situaţiei elevilor din şcoală care au inregistrat un numar mare de absente sau a celor  care au nevoie de ocrotire.

     VI.  ACTIVITATEA CONSILIULUI ȘCOLAR  AL ELEVILOR

Consiliul  Școlar al Elevilor  de la Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia  a fost constituit conform Ordinului 4247/21.06.2010 și conf. Ghidului CNE. Pe 31 octombrie 2013 , în urma voturilor liber exprimate, a fost ales ca  președinte al   C.S.E.  eleva Musteaţă Bianca, iar ca vicepreședinte eleva Papuc Maria. În prima ședință a C.Ș.E. din 01.11. 2013, s-a constitui Biroul Executiv al CSE,   a avut loc prezentarea Regulamentului de  organizare și funcționare a Consiliului Național al Elevilor,  au fost  desemnați reprezentanții elevilor în C.A. și C.E.A.C. și au fost aleși directorii de departamente şi au făcut propuneri pentru  tematica şi graficul întâlnirilor În a doua ședință din 07.11., au fost prezentate: Planul managerial al CSE  pentru anul scolar 2013-2014, tematica si graficul intalnirilor şi propuneri de activităţi extraşcolare. În a treia şedinţă din 24.01.2014 au fost formulate propuneri de activităţi pentru săptămâna 7-11 aprilie 2014 şi au fost prezentate şi analizate principalele probleme cu care se confruntă elevii şi clasele de elevi.
    Membrii C.S.E. Vetrisoaia, s-au implicat în desfăşurarea şi organizarea activităţilor educative extraşcolare derulate: Ziua Verde, Sărbătoarea Crăciunului, etc

VII.     ACTIVITATEA COMISIEI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA VIOLENȚEI ÎN MEDIUL ȘCOLAR

       Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar de la nivelul Liceului Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia, constituită conform Deciziei nr. 9/ din 01.10.2013, a elaborat în octombrie 2013, Planul operaţional al unităţii de învăţământ privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar şi a urmărit punerea în aplicare şi evaluarea modului de îndeplinire a obiectivelor incluse în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar a urmărit modul în care s-au respectat şi promovat drepturile copilului stabilite prin Legea nr. 272 din 21/06/2004.
       În semestrul I al anului şcolar 2013-2014, Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar de la nivelul Liceului Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia  a identificat următoarele forme de violenţă:
- Violenţă elev – elev (verbală)
- Violenţa elevilor faţă de profesor: - lipsa de implicare şi de participare a elevilor la activităţile şcolare (absenteismul şcolar, ignorarea
 mesajelor  transmise de cadrele didactice);

- Violenţa profesorilor faţă de elevi: - agresiune verbală faţă de elevi (atitudini ironice, ţipete, jigniri);
 - agresiune non verbal (ignorarea mesajelor  elevilor şi neacordarea de atenţie acestora).
Principalele cauze generatoare ale violenţei în şcoală au fost:
- Cauze psiho-individuale : - toleranţă scăzută la frustrare;
                                            - dificultăţile de adaptare la disciplina şcolară;
                                            - imaginea de sine negativă;
                                            - instabilitate emoţională;
                                            - lipsa autocontrolului;
                                            - capacitate empatică redusă.
     - Cauze familiale: - provenienţa elevilor din familii dezorganizate;
  - mediu familial lipsit de securitate afectivă;
- condiţiile economice ale familiei (venituri insuficiente);
- nivelul scăzut de educaţie al părinţilor.
     - Cauze şcolare: - dificultăţi de comunicare elevi – profesori;
 - lipsa de  autorităte a  cadrelor didactice;                            
     - Cauze sociale: - mass-media;
- anturajul din afara şcolii.

     Măsurile adoptate de către comisie pentru diminuarea acestor cauze au fost:
- implementarea Planului privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar;
- depistarea cazurilor de indisciplină şi consilierea acestora;
- monitorizarea frecvenţei elevilor în vederea identificării cazurilor de absenteism şcolar ridicat ;
- întocmirea unei baze de date a elevilor cu comportament violent şi cu absenteism şcolar ridicat;
- înaintarea unei adrese scrise către Primăria comunei Vetrişoaia princa care s-a pus la dispoziţie baza de date cu toate cazurile de încălcare a prevederilor articolului 86, alin. 3) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 în vederea luării măsurilor care se impun pentru şcolarizarea elevilor, pe perioada învăţământului obligatoriu;
- încheierea  unui Protocol de colaborare cu instituţiile şi autorităţile publice locale în vederea reînfiinţării şi funcţionării GRUPULUI DE ACŢIUNE COMUNITAR DE PE RAZA COMUNEI VETRIŞOAIA, în scopul realizării sarcinilor din PROIECTUL PENTRU PREVENIREA ÎN SISTEM INTEGRAT A CRIMINALITĂŢII DIN MEDIUL RURAL ,,SATE FĂRĂ CRIMINALITATE”;
- asigurarea eficientă a pazei şi securităţii şcolare;
- includerea în Regulamentul intern a unor reglementări privitoare la accesul persoanelor străine în incinta şi în interiorul unităţii şcolare, colaborare în  elaborarea Procedurii privind asiguarea pazei unităţii de învăţământ, accesul în şcoală şi asigurarea serviciului pe şcoală şi a Procedurii privind comunicarea unor situaţii deosebite în interiorul unităţii de învăţământ;
- colaborarea cu familiile elevilor care au comis acte de violenţă sau cu potenţial violent sau care au un număr mare de absenţe prin: întâlniri organizate în şcoală, vizite la domiciliul copiilor, înştiinţări scrise;
- colaborarea cu Postul de poliţie Vetrişoaia pentru realizarea acţiunilor cu caracter educativ-preventiv şi pentru rezolvarea cazurilor de elevi-problemă;
- implicarea elevilor în activităţi extraşcolare.
Denumirea unităţii
şcolare
Nr. total
acte de
violenţă
Din care, după forma de violenţă
Vârsta
 elevului
agresor
Măsuri luate de către comisie
Nr. apelări la 112
Elev-elev
Elev faţă de profesor
Profesor faţă de elev
Violenţa părinţilor
în spaţiul
 şcolii
Violenţa în spaţiul din jurul şcolii
Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia


67

5

56


6
-
-
11,12,13,
14,15, 16,17, 18 ani
-discuţii cu elevii, părinţii elevilor, consiliul clasei;
-înştiinţări scrise către părinţi;
-discuții cu elevii și profesorii implicați în conflict, medierea conflictelor;
-monitorizarea şi discuţii cu  cadrul didactic care utilizează notarea ca mijloc de sancționare a comportamentelor sau atitudinii elevilor, care a ignorat mesajele elevilor şi le-a adus jigniri acestora;
-colaborarea cu Primăria Vetrişoaia în vederea atragerii elevilor cu absenteism ridicat  la școală.


VIII.    ALTE ACTIVITĂŢI/ACŢIUNI
- Întâlniri,în cadrul școlii,ale agenţilor de poliţie din localitate cu elevii şcolii în scopul prezentării unor materiale informative şi discuţii cu elevii pe temele: ,,Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor”, ,,Prevenirea infracţiunilor la viaţa sexuală”,,,Prevenireafurturilor din locuinţă” şi prevederile Legii nr. 126 din 1995, republicată – privind regimul materiilor explozive;
- Desfăşurarea în școală a  unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale şi pentru remediere şcolară (Antăl Cella Sânziana, Bordeianu Neculai, Simion Mioara, Ţaga Mihaela, Balan Aurora, Roman Vergil, Patraş Carmen);
- Susținerea în școală a Cursului de Educație Parentală ,,Cum să devenim părinți mai bunicu o grupă de 12 părinți în lunile oct-nov. 2013, formator prof. Butuc Carmen;
- Participarea unui număr de 2 cadre didactice (prof. Butuc Carmen și prof. Dobrea Firicel), 6 elevi (Darie Flavius, Musteață Bianca, Botezatu Ștefania, Stan Ștefănel, Tudose Ioana, Ciot Andreea) și 10 părinți (Macarie Luciana, Darie Oana, Tăbuș Mirabela, Stan Liliana, Stan Nela, Ciorchină Sergiu, Botezatu Nicoleta, Tudose Tanța, Ciot Gica și Mocanu Olga) în calitate devoluntari la cercetarea cu tema: ,,Educația parentală – Strategie pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar”,parte a proiectului ,,Developing of LocalNetwork of Parent Educators” derulat în cadrul campanie ,,Hai la școală! inițiată și susținută de Reprezentanța UNICEF în România în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale; acțiunea s-a realizat în cadrul școlii.

Privind activitatea educativă școlară și extrașcolară:

PUNCTE TARI :   
 -  Calitatea activităţilor extraşcolare desfăşurate şi varietatea acestora;
- Continuarea Proiectul ZEP ,,Reducerea abandonului si a absenteismului in scolile ZEP in anul scolar 2013-2014”
- Elaborarea, depunerea şi câştigarea proiectului de minigrant ,,Şcoala, prietena copiilor şi a părinţilor” în cadrul proiectului ZEP;
- Derularea Proiectul ,,Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”;
- Îmbunătăţirea activităţii  metodice ale comisiilor diriginţilor din şcoală;
- Rezultate bune obţinute de Formaţia  ,,Floricică de pe Prut” la festivalurile folclorice în cadrul cărora a evoluat;
- Promovarea unui elev la etapa judeţeană a Olimpiadei de biologie;
- Diminuarea cazurilor de violenţă din şcoală.
                       
PUNCTE SLABE:
-  Nerespectarea planificării activităţilor metodice la nivelul Comisiei metodice a diriginţilor de la nivelul învăţământului preşcolar şi primar;
- Lipsa de participare a preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, la concursuri şi olimpiade şcolare;
- Participare modestă a elevilor şi învăţătorilor din învăţământul primar la activităţile educative extraşcolare, prin îniţierea şi organizarea unor activităţi;
- Întârzieri înregistrate de unele cadre didactice în întocmirea şi prezentarea documentelor de planificare a activităţii;
- Superficialitate în întocmirea unor documente şcolare, calitatea modestă a unora şi în neconformitate cu realitatea (modelele descărcate de pe Internet nu sunt adesea personalizate sau adaptate la specificul local);
- Nu a fost depus nici un proiect educaţional local.
OPORTUNITĂŢI: 
- Posibilitatea depunerii şi derulării unor  proiecte educative locale;
- Existenţa unor copii cu potenţial intelectual sau cu diferite talente, abilităţi (literar-artistice, sportive etc);
- Existenţa mijloacelor şi echipamentelor moderne care permit desfăşurarea unor activităţi educative şcolare şi extraşcolare calitative;
- Existența ofertei de cursuri de formare in domeniul managementului educational si a realizarii de proiecte educationale si cu finantare.
AMENINŢĂRI:     
  - Slaba  motivare financiară a cadrelor didactice ce determina o implicare redusa a acestora în initierea si  organizarea  unor  activităţi  educative extrascolare si extracurriculare;
- Număr mare de cadre didactice navetiste sau cu norma de predare in doua scoli care,  se pot implica într-o mică măsură in organizarea activitatilor extrascolare  in afara cursurilor sau  in initierea sau derularea unor proiecte ducationale cu durata mai mare de un an;
- Slaba  motivare a elevilor pentru învăţare şi pragmatismul acestora determină o slabă  participare la olimpiadele si concursurile şcolare pe discipline;
- Slaba dezvoltare economică a regiunii şi posibilităţile financiare reduse ale familiilor elevilor, determină un număr redus al activităţilor extraşcolare de tipul taberelor, excursiilor sau vizitelor şcolare;
- Reticenţa şi slaba implicare a  unor cadre didactice privind organizarea activităţilor educative extraşcolare.

Şcolarizarea şi reţeaua şcolară

Reţeaua şcolară cuprinde:
- Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș”, sat Vetrişoaia – unitate cu personalitate juridică, cu următoarele nivele de învăţământ:
                                                        - primar
                                                        -  gimnazial
                                                        - liceal(IX-XII)
- Grădiniţa cu program normal – structură arondată, cu următorul nivel de învăţământ:
                                                       -  preprimar.
            La începutul anului şcolar au fost înscrişi în învăţământul preşcolar 86 de copii în 4 grupe, au rămas la sfârșitul sem. I, 86 preșcolari.
            În învăţământul primar şi-au derulat activitatea  7 clase cu un efectiv de 147 de elevi . La sfârşitul anului școlar au rămas înscrişi 144, au promovat 136 ( 6 elevi corigenți și 2 elevi cu situația școlară neîncheiată). Promovabilitate 94%.
            La învăţământul gimnazial au fost înscrişi 148 de elevi în 7 clase. Au rămas la sfârşitul semestrului 146, dintre care au promovat 109 elevi, 7 fiind cu situaţia şcolară neîncheiată şi 30 de elevi au rămas  corigenţi. Procentul de promovare este de 75%.
             În învăţământul liceal, clasele  IX-XII, au fost înscrişi 109 elevi, la sfârşitul semestrului au rămas 104 elevi, dintre care 88 au promovat clasa, 12 elevi au rămas corigenţi şi 4 elevi au situaţia şcolară neîncheiată, din cauza absenţelor. Procentul de promovare este de 85%.
Fundamentarea planului de şcolarizare
S-a realizat în totalitate numărul total  de clase şi grupe propus în proiectul planului de şcolarizare pentru anul școlar 2013-2014.



Etape


Nr. grupe
preşcolari
Nr. cls. I-IV
Nr. cls.
V-VIII
Nr.
cls. IX
liceu
Nr.
cls.
X
liceu
Nr.
cls.
XI
liceu


Nr.
cls.
XII
liceu



Plan propus
4
7
7
1
1
2
1
Plan aprobat de
ISJ
4
7
7
1
1
2
1
Plan realizat
4
7
7
1
1
2
1











Facilităţi, oferte, burse

1. Programul european ,,Lapte  şi corn” – derulat la clasele I-VIII şi grădiniţă prezintă următoarele avantaje:
- îmbunătăţirea frecvenţei;
- o alimentaţie raţională cu impact pozitiv asupra dezvoltării copiilor;
- contribuie la o strânsă legătură între şcoală, comunitate şi părinţi.
Numărul copiilor care au beneficiat de Programul european ,,Lapte  şi corn”  este de 86 de preşcolari, 147 de elevi din învăţământul primar şi 146 de elevi din învăţământul gimnazial.

2. Programul de încurajare a consumului de fructe în școli a început să se deruleze din data de 20.01.2014 și beneficiază de acest program 147 de elevi din clasele I-IV și 146 de elevi din clasele V-VIII.

3. Programul ,,Bani de liceu” – 72 de elevi au beneficiat de acest sprijin financiar la începutul  semestrul I, au mai rămas beneficiari ai acestei burse până la sfârșitul anului școlar 68 de elevi, restul elevilor au pierdut acest sprijin financiar din cauza numărului de absențe.

4. Burse sociale – au fost aprobate 10burse sociale de tip a), bursele sunt susţinute de primărie și sunt în cuantum de 65 lei/bursă.

5. Rechizite şcolare – a fost aprobată acordarea de  rechizite şcolare, elevilor care provin din familii al căror venit mediu net lunar/membru de familie a fost de maxim 50% din salariul de bază minim. Astfel au beneficiat de rechizite 145 de elevi de la clasele I-IV și 148de elevi de la clasele V-VIII.
 6. Naveta cadrelor didactice –  un număr de 12 cadre didactice este decontată lunar ( 2500 lei/lună) de către Primăria Vetrișoaia.
7. Naveta elevilor  - un număr de 22 de elevi – decontată lunar din bugetul ISJ Vaslui.
Finanţarea şi asigurarea bazei materiale.
 Din bugetul școlii au fost achiziţionate cărți pentru bibliotecă, materiale și mijloace didactice: 1 videoproiector, 1 ecran de proiectie și un trepied, planșe și hărți, unelte pentru personalul de îngrijire al școlii.
Prin proiectul ,,Reducerea abandonului și absenteismului în școlile ZEP în anul școlar 2013-2014”- micrograntul cu titlul ,,Şcoala, prietena copiilor şi a părinţilor”, în valoare totală de 6500 lei – proiect finanțat de UNICEF și ISE școala va fi dotată cu materiale didactice, panouri și 1 vitrină iar prin Proiectul ,,Internet în școala ta” – conectarea la internet a corpului de școală din Satu Nou (unde funcționează clasele de liceu) și sustinerea abonamentului la internet timp de 5 ani de zile.
Autorizaţii obținute
        Toate localurile școlii și grădiniței au  autorizaţii sanitare de funcționare, sunt racordate la apă curentă și îndeplinesc condițiile optime de funcționare.
       Școala are autorizație privind protecția muncii și a obținut de la ISU Vaslui  autorizația de securitate la incendiu (autorizația ISCIR) pentru 4 corpuri de clădire, iar pentru cel de-al 5 – lea corp  nu este cazul.
    Pentru optimizare, această analiză determină întocmirea de programe speciale pentru ameliorarea rezultatelor la învăţătură şi creşterea calităţii activităţilor, diminuarea numărului de elevi cu situaţie şcolară neîncheiată şi obţinerea de performanţe şcolare.



Director,
Prof. Dobrea Firicel

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

           NR.1829/14.10.2019 Planul de Acţiune al Şcolii LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA , JUDEŢUL VASLUI                               2013-2020 Planul operaţional pentru anul şcolar 20 19-2020 REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019 APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019 Partea I – Context 1.     Misiunea/Viziunea şcolii Misiunea școlii Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat   Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru r

Planul de actiune al Liceului Tehnologic ,,Petru Rares" Vetrisoaia

           NR.1829/14.10.2019 Planul de Acţiune al Şcolii LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA , JUDEŢUL VASLUI                               2013-2020 Planul operaţional pentru anul şcolar 20 19-2020 REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019 APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019 Partea I – Context 1.     Misiunea/Viziunea şcolii Misiunea școlii Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat   Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru reușită și
  LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ” VETRIȘOAIA             E-mail: licteh.vetrisoaiavs@yahoo.com TEL / FAX: 0235432038 e- mail :   isjvaslui@   isj.vs.edu.ro 31 octombrie 2021 COMUNICAT Privind situația vaccinărilor împotriva COVID – 19 la nivelul Liceului Tehnologic ,,Petru Rareș ”  Vetrișoaia La data de 31 octombrie 2021, situația personalului care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia este următoarea:   Total persoane care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia  - 28; Total persoane vaccinate - 22; Ponderea personalului vaccinat raportat la numărul total de persoane:78%