Treceți la conținutul principal

PAS 2016-2017







Planul de Acţiune al Şcolii








LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA, JUDEŢUL VASLUI
                             



2013-2020

Planul operaţional pentru anul şcolar 2016-2017








2016


Partea I – Context

1.    Misiunea/Viziunea şcolii
Misiunea școlii
Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat  Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale
pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru reușită și integrare socio-profesională într-o societate concurențială, în care transformările se succed rapid.

           Viziunea noastră ca organizație furnizoare de educație este de a promova valorile în mod explicit și eficient prin obiective clare, programe și activități specifice, utilizând mijloacele adecvate și implicând toți factorii educaționali pentru ca elevii școlii să atingă potențialul maxim.

2.    Profilul actual al şcolii

            Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” este situat în localitatea Vetrişoaia, judeţul Vaslui, pe Valea Prutului şi deserveşte  aproximativ 4 localităţi de pe raza comunelor Vetrişoaia şi Berezeni. Este unitate școlară cu personalitate juridică și are o structură arondată: Grădinița cu program normal. Liceul Tehnologic ,,Petru Rares oferă instruire de specialitate de nivel 4, în domeniul mecanică, specializarea Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, învăţământ liceal (liceu tehnologic). Absolvenţii clasei a X-a, care nu doresc continuarea studiilor în ciclul superior al liceului, pot opta pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică (180 de ore)  în vederea participării și promovării  examenului de certificare a competențelor profesionale – nivel 3 de calificare în specializarea Mecanic agricol sau pentru învățământul profesional cu durata de 2 ani în alte unități școlare. Este singurul liceu care oferă pregătire în domeniul mecanică pe o distantă de aproximativ 75 de km, aflându-se între Murgeni (la 43 km) și Huși (la 33 de km).
 De asemenea, Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrișoaia oferă instruire și pentru nivelele preprimar, primar și gimnazial.
 
       În anul şcolar 2016-2017, în această unitate şcoalară, au fost înscrişi în total  439 de copii repartizaţi pe cele patru nivele educaţionale astfel: învăţământul preprimar (56 de preşcolari), învăţământul primar (131 de elevi), învăţământul gimnazial (148 de elevi) şi liceal (104 elevi).
         Îu unitatea de învățământ funcționează, în anul școlar 2016-2017, un personal didactic  format din: 2 educatoare ( titulare), 6 învăţători (5 învățători titulari), 21 profesori (dintre care 8 titulari,  10 suplinitori calificaţi şi 3 suplinitori necalificaţi),  1 maistru (suplinitor calificat), personal didactic auxiliar (1 secretar/1 normă, 1 contabil/0,5 norme și 1 bibliotecar/0,25 norme) şi personal nedidactic format din 6 persoane.
         Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat  Vetrişoaia are în dotare 2 laboratoare de informatică, fiecare cu câte  o reţea de 10 calculatoare (ambele conectate la Internet), 1 videoproiector + ecran de proiecție, 1 flipchart, 2 imprimante, 1 multifuncţional (cu scanner, imprimantă A4 și  A3, fax, copiator A4 și A3, 2 laptopuri și 1 calculator, utilizate în procesul didactic. De asemenea, în dotarea şcolii există şi un laborator de fizică – chimie amenajat corespunzător şi dotat cu mijloace de învăţămant moderne: tablă magnetică, aparatură şi ustensile de laborator, cărţi de specialitate, softuri educaţionale etc. Administraţia şcolii beneficiază de: 1 calculator și 4 laptopuri (toate conectate la Internet prin reţea de telefonie), 1 multifuncțional color (copiator și imprimantă A4), 1 multifuncţional color  (cu scanner, imprimantă A4  fax, copiator A4), 1 imprimantă alb-negru. Cadrele didactice au acces la 2 calculatoare și 3 laptopuri, 2 imprimante, 1 tablă interactivă, 3 videoproiectoare pe care le pot utiliza în procesul didactic sau pentru pregătirea unor materiale.
        Începând din anul şcolar 2015-2016 grădiniţa funcţionează într-o singură clădire reabilitată și extinsă în anul 2008-2009, dotată cu mobilier nou, modular, centrală termică proprie, aducţiune de apă şi cu grupuri sanitare în interiorul clădirilor.
        Învăţământul primar și gimnazial  funcţionează, începând cu anul școlar 2012-2013, într-o  clădire nou construită, dotată cu mobilier nou şi utilităţi (centrală termică, aducţiune de apă).
        Învățământul liceal funcționează în două corpuri de clădire: unul nou, construit în 2007-2008, în care se desfășoară procesul instructiv educativ și unul vechi în care funcționează atelierul școlii, amenajat și dotat minimal.
        Spațiile administrative se află localizate în două corpuri de clădire. Secretariatul, contabilitatea și biroul directorului se află într-un local al grădiniței construit în 2007-2008. În același local, funcţionează Centrul de Documentare şi Informare (CDI), amenajat și dotat
corespunzător în anul şcolar 2008-2009 (mobilier nou, tablă interactivă, 1 multifuncţional, 1 calculator, televizor plasmă, sistem audio, reportofon, aspirator, fond de carte, CD-uri educaţionale). De asemenea, în același local au fost amenajate, începând cu anul școlar 2015-2016, cabinetul de consiliere și cabinetul medical în care elevii vor avea acces la servicii de consiliere și orientare și la servicii medicale. Arhiva școlii se află localizată în corpul de clădire în care funcționează învățământul primar și gimnazial.
       Şcoala are în dotare 1 microbuz şcolar utilizat pentru transportul elevilor de la Bumbăta (sat component al comunei Vetrişoaia) și din interiorul localității Vetrișoaia, la toate corpurile școlii.  În 2015, comunitatea (Primăria Vetrișoaia), a mai primit un microbuz școlar pentru eficientizarea transportului elevilor la activitățile școlare obligatorii și la cele extrașcolare.

3.    Analiza rezultatelor  din anul şcolar 2015-2016

Rezultatele elevilor la sfârșitul anului școlar 2015-2016:
         Procent de promovabilitate la cls. I-IV = 98%;
         Procent de promovabilitate la cls. V-VIII =  82 %
         Procent de promovabilitate la cls. IX-XII=  78%;                                         
Rezultatele elevilor la examenele naționale:                                        
         Procent de promovabilitate E.N. = 64,51% (Elevi înscriși=31, Elevi promovați=20).
         Procent de promovabilitate la Examenul de certificare a competențelor profesionale = 100 % (Elevi înscriși=16, Elevi promovați=16).
         La Examenul de Bacalaureat 2016 în sesiunea iunie-iulie s-au înscris 8 elevi - procent de promovabilitate = 0%, iar în sesiunea august-septembrie s-au înscris 6 elevi - procentul de promovabilitate = 16,66%.

 Admiterea în învățământul liceal în anul școlar 2015-2016
      Elevi care au promovat clasa a VIII-a, la sfârșitul anului școlar - septembrie = 34
      Elevi care au participat la etapele de admitere în învățământul liceal și care au fost admiși = 33
      Procent de admitere în învăţămantul liceal – 97,05%.

 Rezultatele obținute de elevi la concursuri, festivaluri, întreceri şi olimpiade şcolare în anul școlar 2015-2016:
Concursuri și olimpiade școlare:
Premiul I – etapa locală, Olimpiada școlară de geografie -cls. a VIII-a ;
 - Locul al II-lea – etapa locală, la Concursul Național de Geografie ,,Mica Olimpiadă de Geografie Terra” – clasa a VII-a;
 - Locul al II-lea – etapa locală, la Concursul Național de Geografie ,,Mica Olimpiadă de Geografie Terra” – clasa a VII-a  ;
- Premiul al III-lea – la Olimpiada satelor vasluiene, ediția a IV-a, cls. a VIII-a;
- Mențiune – la Olimpiada satelor vasluiene, ed. a IV-a, cls. a VIII-a;
- Mențiune – la Olimpiada satelor vasluiene, ed. a IV-a, cls. a V-a;
- Mențiune – la Concursul Județean de Matematică ,,Podul Înalt”, ed. a X-a, cls. a VIII-a;
- Mențiune – la Concursul Județean de Matematică ,,Podul Înalt”, ed. a X-a, cls. a V-a ;
Mențiune – etapa locală, Concursul Național de Chimie ,,Raluca Rîpan” – cls. a VII-a;
Locul I - la Concursului Național ,,Cu viața mea apăr viața” – etapa județeană ;
- Mențiune – la Concursul Național ,,Știu și aplic” – cls. a XII-a
Premiul al III-lea – la Concursul Național de Chimie ,,Raluca Rîpan”– etapa locală
- Premiul I - 16 copii, Premiul al II-lea -7 copii, Premiul al III-lea -1 copil, 1 Mențiune- la Concursul de activități integrate pentru antepreșcolari și preșcolari ,,TIMTIM-TIMY”;
- Premiul I - 10 copii, Premiul al II-lea- 12 copii, Premiul al III-lea - 4 copii –la Concurs judetean „Parfum de toamna”;
- Premiul I și Mențiune – la Concursul interjudetean „Campioni in lumea povestilor”;
- Premiul al II-lea, Premiul I și Mențiune la Concurs judetean „Natura, armonie și culoare”

Competiții sportive:
- Locul I -3 elevi, la Crosul Bobocilor – etapa locală Huși;
- Locul al III-lea, la Crosul Bobocilor – etapa locală Huși;
- Locul - la Concurs judetean de RUGBY-TAG MIXT-GARA BANCA;
- Locul I, Locul II -3 elevi, Locul III -3 elevila CROSUL COPIILOR- GARA BANCA;
- Locul I - 2 elevi - la Cupa „STEFAN D. LUCHIAN”;
- Premiul I, Premiul II - 2 elevi, Premiul III, Mentiune - Concurs regional „S.O.S.-PAMANTUL...!”
- Premiul I și Premiul II – 2 elevi, la Concursul judetean „Necuvintele”;
- Premiul I – 1 elev, la Concursul internațional „Cu poluarea nu-i de joaca!”

Rezultate obținute la festivaluri, concursuri folclorice:
Premiul I – 1 elev, la Concursul Regional de Folclor Tradițional ,,PE-O GURĂ DE RAI”, ediția a VIII-a, Focsani.
- Premiul I – 1 elev, la Concursul  „Copiii au talent”, etapa județeană;
- Premiul I – 1 elev, la Concursul  „Copiii au talent”, etapa interjudețeană;
- Premiul I – 1 elev, la Festivalul International de Cultura si Civilizație Romaneasca „Românașul”- Iași, etapa interjudețeană.


4.      PROIECTE/PROGRAME DERULATE/INITIATE ȘI IMPLEMENTATE ÎN ANUL ȘCOLAR 2015-2016
*      Proiectul ,,Școala te face OM!  derulat în parteneriat cu Fundația Holt România, Filiala Iași şi Consiliul Județean Vaslui. Până în prezent s-au derulat următoarele activităţi:
a)      Cu adulții: - Cursul de educatie parentală (2 sesiuni)  desfasurat în școală cu un grup de 10 cadre didactice;
                  -Cursul de educatie parentală (8 sesiuni)  desfasurat în școală cu un grup de 10 părinți ai elevilor din grupul țintă al proiectului;
b)     Cu cei 15 elevii din grupul țintă:
                - ,,Știați că...”, organizată și desfășurată de înv. Grecu Mărioara, înv. Lovin Luminița și înv. Balan Valeru;
                 -,,Cerc de dezbatere” -2 activități organizate și desfășurate de prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel și prof. Simion Mioara, cu temele ,,Cum ne păstrăm sănătoși” și  ,,Regulile de circulație salvează vieți!”
                 -,,Ce meserie mi-ar plăcea” -2 activități desfășurate de prof. Roman Vergil și prof. Bordeianu Neculai
                 - ,,Ecologizarea în curtea școlii” -2 activități organizate și desfășurate de prof. Mitrofan Crina-Mariana și prof. Pandelea Ana;
                 - Atelierul ,,Târg de jucării” :   - A 1: Cea mai frumoasă păpușă (Butuc, Grecu, Dobrea)
                      -A 2: Jucăria preferată (Butuc, Grecu, Dobrea)
                 - Activitate mestesugareasca:  A 1 și A 2 - Pandelea și Mitrofan
                 - Atelier ,,Muzica, dans, teatru” A 1 și A 2  - Cotea și Grecu
                 - Atelier pictură A 1 și A 2  - Cotea și Grecu
                 - Atelierul ,,Cerc de științe” – A 1 ,,Energia verde” – Butuc și Dobrea
-          A 2 ,,Orientarea în teren” – Butuc și Dobrea
                  -Atelier de fotografie A 1 și A 2 – Bordeianu și Roman.
c) Tabără de studiu la Vatra Dornei, la care au participat 2 elevi din grupul țintă.           
*      Proiectul educațional ,, Am grija de sanatatea dintilor mei”- nr. înreg. la ISJ 165( Coordonator proiect educ.Bejan Corina) derulat de Grădinița cu PN Vetrișoaia –structură arondată a Liceului Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia în colaborare cu Cabinetul Medical Stomatologic Berezeni. Grupul țintă îl reprezintă copiii de la Grupa mare.

             S-au derulat 5 activități cu preșcolarii din grupul țintă:

                              - ,,La inceput de drum”;
                              - ,,Să descoperim lumea alimentelor sănătoase”;
                              - ,,Reguli de igienă personală, a alimentației, igiena orală”;
                              - ,,Sănătate și mișcare în aer liber” –excursie la Bârlad;
                              - ,,Nutriție cu/fără E-uri (E-urile din alimente –sceneta)”

*                  Proiectul educational ”Stop! Viata are prioritate!”- nr.inreg. la ISJ 174 ( Coordonatori proiect înv. Grecu Mărioara si înv. Purice  Dumitru). Proiectul nu s-a derulat.

*                  Proiectului educational international TIMTIM-TIMY –Concurs de activități integrate, la care au participat 23 de preșcolari și 5 cadre didactice (educ. Cotea Daniela, educ. Bejan Corina, prof. Dobrea Firicel, director, prof. Bordeianu Neculai și director adjunct, prof.  Butuc Carmen).
*                  De asemenea, școala a aplicat la două proiecte cu finanțare: Proiectul ,,Școli conectate la comunitate”,  finanțat de Fundația Noi Orizonturi și Proiectul privind învățământul secundar (România Secondary Education Project –ROSE), finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucți și Dezvoltare. Pentru ambele proiecte așteptăm rezultatele proceselor de evaluare.

5.      Parteneriate interne și externe încheiate de unitatea școlară în anul școlar 2015-2016

- parteneriate cu alte unități de învățământ:  Grădinița cu P.P. ,,Norocel” Negrești, Școala Gimnazială ,,Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”, Târgoviște, Jud. Dâmbovița,  Școala Gimnazială Stroiești, Jud. Vaslui, Liceul Teoretic ,,Șerban Vodă” Slănic, Jud. Prahova, Școala Gimnazială nr. 1 ,,Gara Banca”, jud. Vaslui.

- parteneriate cu alte instituții: S.C. Agrovet S.A. Vetrişoaia - agent economic pentru desfășurarea instruiri practice, S.C. Florivas S.A. Vetrişoaia - agent economic pentru desfășurarea instruiri practice, Postul de poliţie Vetrişoaia, CMI Medicina Muncii Dr. Raluca Bura, S.C. Consulting Evaluări S.R.L., CMI Dr. Teodorescu Iuliana-Maria, Holt România – Filiala Iasi, Fundația pentru Științe și Arte Paralela 45 Pitești, Asociația Cultural-Științifică ,,Vasile Pogor” Iași;


6.      Formarea şi dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și  întregului personal al școlii

Formarea profesională a cadrelor didactice a fost îmbunătățită în acest an şcolar datorită oportunităților în acest sens:
-          existența unui număr mare de proiecte și programe gratuite pentru formarea continuă a cadrelor didactice;
-          existența Proiectului de conversii FSE – Formarea profesională a cadrelor didactice din învățământul  preuniversitar pentru noi oportunități de dezvoltare în carieră;
-          existența unei oferte de cursuri atractive la CCD Vaslui gratuite și cu autofinațare;
-          organizarea de cursuri la toate disciplinele, pentru cadrele didactice fără studii corspunzătoare, de către CCD Vaslui în parteneriat cu ISJ Vaslui;
-          oportunitatea de a susține dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din bugetul școlii;
-          existența unei oferte de cursuri gratuite prin POS DRU;
-          disponibilitatea universităților de a-și promova oferta de formare profesională a cadrelor didactice;
-          autoperfecționare: elaborare de lucrări și articole de specialitate/managemant, publicate sub semnătură proprie în reviste de specialitate, cărți, comunicări științifice personale prezentate la diverse manifestări de specialitate etc.
Dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice s-a realizat prin dezvoltarea competențelor în cariera didactică, prin înscrierea și participarea la cursuri de formare, înscrierea la grade didactice conform Metodologiei formării continue a personalului didactic sau prin alte forme de perfecţionare. Formarea inițială s-a realizat prin exemple de bune practici, elaborare de proiecte/schițe pentru activitățile didactice, extracurriculare a cadrelor didactice debutante și participarea la cursuri de formare a cadrelor didactice fără studii corespunzătoare postului.
A fost elaborat Planul de dezvoltare profesională continuă a cadrelor didactice, în anul școlar 2015-2016, care cuprinde obiectivele prioritare privind perfecționarea și formarea continuă a c.d. dar și direcții/activități concrete pentru realizarea obiectivelor.
De asemenea în cadrul proiectului „Personalul didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar și universitar de stat – promotor al învățării pe tot parcursul vieții” a fost elaborat pe termen scurt un PLAN INSTITUȚIONAL DE DEZVOLTARE PROFESIONALĂ în cadrul căruia au fost identificate și stabilite prioritățile unității școlare privind dezvoltarea profesională a presonalului didactic și activitățile de dezvoltare profesională.
Activități de formare profesională desfășurate:
1) Cadre didactice participante la cursuri:
- prof. Tăbuș Mirabela – finalizarea  Facultății de limba și literatura română-limba și literatura engleză, Universitatea ,,Dunărea de Jos, Galați;
                           - Cursul ,,Educație pentru sănătate și prim ajutor”, organizat de CCD Vaslui în
                                        perioada 29.05.-28.06. 2-16;
                - Cursul ,,Educație pentru sănătate”, organizat de Fundația ,,Alături de voi”
                            România și partenerii săi în perioada 2-5 martie 2016;

- prof. Simion Mioara – Cursul ,,Educație pentru sănătate și prim ajutor”, organizat de CCD Vaslui
                                       în  perioada 29.05.-28.06. 2-16;
                                   - Cursul de inițiere ,,MANAGEMENT ȘI CONSILIERE PENRU CARIERA
                          DIDACTICĂ”, organizat de CCD Vaslui în perioada 05-06 decembrie
                          2015;
                       - Cursul ,,Educație pentru sănătate”, organizat de Fundația ,,Alături de voi”
                            România și partenerii săi în perioada 2-5 martie 2016;
- prof. Lovin Luminița – Programul de inițiere ,,Competențe antreprenoriale”, organizat de S.C. INFOEDUCAȚIA SRL Iași, în perioada 7-24.09.2015;
- prof. Mitrofan Crina-Mariana - Cursul ,,Educație pentru sănătate și prim ajutor”, organizat de CCD Vaslui în perioada 29.05.-28.06. 2016;
- secretar, Darie Oana – finalizarea cursului de ,,Achiziții publice”, organizat de ISJ Vaslui;
- prof. Dobrea Firicel - finalizarea cursului de ,,Achiziții publice”, organizat de ISJ Vaslui;
- secretar, Darie Oana – Cursul ,,Inspector resurse umane”, organizat de INFOEDUCAȚIA IAȘI, început îm mai 2016;
 - prof. Carp Marinela – Programul de formare continuă ,,Calitatea în educație”, organizat de CCD Vaslui, în perioada 5 martie - 2 aprilie 2016;
- prof. Dobrea Firicel, a finalizat cursul de formare ,,Educator parental” dec. 2015 – modelul HOLT, în cadrul Proiectului ,,Școala te face OM!”;
- înv. Grecu Mărioara cursul de formare  a competentelor în vederea predarii la clasa pregatitoare (sept.2015- Husi);
-  directorul școlii, prof. Bordeianu Neculai a participat la Programul de formare ,,Director în învățământul preuniversitar”, organizat de Centrul de Formare și Perfecționare Continuă Vaslui, în perioada 3 oct.-28 nov. 2015;
2) Cadre didactice participante la grade didactice:  
                                                    - Prof. Butuc Carmen – înscrisă la Gradul I;
                                                    - Prof. Radu Alina – înscrisă la Gradul I;
                                                    - Prof. Deaconu Vergil – înscris la Gradul I;
                                                    - Prof. Mitrofan Crina-Mariana – înscrisă la Gradul II;
                                                    - Prof. Simion Mioara – promovat examenul de Definitivat;
                                                    - Prof. Cornea Florentina –  promovat examenul de Definitivat.

   3)  În şcoală s-au desfăşurat Cursul de educație parentală (2 sesiuni de formare) cu 10 cadre didactice, în cadrul Proiectului ,,Școala te face OM!” ( formator Prof. Dobrea Firicel –educator parental);
     
     4) În şcoală s-au desfăşurat următoarele activități de formare:
-  programe de formare la nivelul comisiilor metodice;
- prof. Butuc Carmen și prof. Dobrea Firicel au elaborat articolul ,,Rolul școlii în educarea elevilor pentru un stil de viață sănătos” publicat în volumul ,,EDUCAȚIE PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS”, ISBN, editura DECESFERA MEDIA SRL, octombrie 2015.
- Simpozionul Internațional ,,Universul Științelor”, ediția a VI-a, organizat de Asociația Cultural-Științifică  ,,Vasile Pogor” Iași, septembrie 2015 (participanți prof. Dobrea Firicel și prof. Butuc Carmen);
- Simpozionul regional „Rolul complementarității educației formale-nonformale în dezvoltarea personală a elevului” organizat în cadrul CCD – 20 NOV. 2015 ( prof. Tăbuș Mirabela-Iuliana);
- Lucrările Proiectului ,,Valențe culturale ale securității și sănătății în muncă” organizat de ITM  Vaslui și ISJ Vaslui, februarie-mai 2016 (prof. Roman Vergil și maistru instructor Mihalcea Mihai);
- Conferința de Educație Timpurie 2016 ,,FERICIREA SE ÎNVAȚĂ ÎN COPILĂRIE”, organizată în perioada 11-13 mai 2016 la Sinaia –educ. Bejan Corina.

- autoperfecţionare prin studiu individual, documentare privind întocmirea de documente de proiectare, programe pentru opţional, planuri manageriale pentru diverse activităţi;
- participarea la activităţile metodice din cadrul cercurilor pedagogice zonale, comisiilor metodice de la nivelul şcolii, ședințele Consiliului profesional etc.     
   
Desfășurarea activităților de  la nivelul comisiilor metodice:

Comisia metodică a educatoarelor și învățătorilor –  activități demonstrative și referate/informari științifice:
-          Activitate demonstrativa la clasa a III-a, susținuta de înv. Florea Rodica, la Limba si literatura română, cu tema Textul literar ”La săniuș” după Ion Agarbiceanu;
-          Activitate demonstrativa la Grupa mare cu tema Sa le strangem in camara (activitate integrata), susținuta de educ. Bejan Corina;
-          Referat sustinut de inv. Grecu Marioara: Modalitati de predare a limbii romane in ciclul primar.

Comisia metodică a disciplinelor umane – activități demonstrative și referate/informări științifice;
-          Prof. DEACONU VERGIL -  lecție demonstrativă (noiembrie 2015), la clasa a XII-a cu  tema: „Simbolismul” – Poezia  „Plumb”, de  George  Bacovia;
-          Prof. SIMION MIOARA - lecție demonstrativă (octombrie 2015); Clasa a IV-a – Tema: ,,Alergare de rezistență și Superrugby”;
-          Prof. COTEA DANIELA – lecție demonstrativă la muzică, clasa a V-a B, ,,Asemanari și deosebiri între Gama DO MAJOR și Gama la minor”;
-          Prof. TABEICA ALEXANDRA - Referat susținut cu   tema: „Arta de a evalua”;
Comisia metodică a disciplinelor reale – activități demonstrative și referate/informări științifice:
-          Prof. DOBREA FIRICEL - a susținut lecție deschisă la chimie, clasa a VII-a A, cu tema ,,Soluții. Exerciții și probleme recapitulative”;
-          Prof. DOBREA FIRICEL a prezentat, informarea științifică cu tema ,,Metode complementare pentru reducerea CO2 din natură și diminuarea încălzirii climatice datorate CO2”;
-          Maistru Mihalcea Mihai a susținut în cadrul comisiei lecția demonstrativă la disciplina Asamblări mrcanice, clasa a XI-a, cu tema ,,Montarea lagărelor de rostogolire”;
-          Maistru Mihalcea Mihai a prezentat, în cadrul comisiei metodice, referatul cu tema ,,Strategii alternative de evaluare la matematică”;
-          Prof. ROMAN VERGIL a susținut în cadrul comisiei lecția demonstrativă la disciplina matematică, clasa a XII-a, cu tema ,, Primitivele unei funcții – integrala definită. Exerciții”;
-          Prof. ROMAN VERGIL a prezentat referatul cu titlul ,,Lucrul pe echipe, o formă de creștere a randamentului școlar”;
-          Prof. PANDELEA ANA - a prezentat referatul cu tema ,,De ce curriculum centrat pe elev?”;
-          Prof. PLATON ELENA a susținut lecție deschisă la fizică, clasa a IX-a , cu tema ,,Lentile. Lecție  de  recapitulare și sistematizare a cunoștințelor”;
-          Prof. BALAN AURORA a susținut în cadrul comisiei lecția demonstrativă la disciplina matematică, clasa a VIII-a, cu tema ,,Probleme cu corpuri geometrice studiate aplicate în viața cotidiană”;
-          Prof. PATRAȘ CARMEN a prezentat  referatul cu tema ,,Matematica și metoda problematizării”;
-          prof. CARP MARINELA - a prezentat, în cadrul comisiei metodice, referatul cu tema ,,Metode de  stimulare a creativității elevilor”.
Comisia metodică a diriginților din învățământul gimnazial și liceal – activități demonstrative și referate/informări metodice/științifice
-          Prof. PANDELEA ANA, decembrie 2015 -  lecţie demonstrativă la clasa a VIII-a B  cu tema ,,Capcanele străzii”;
-           Prof. PANDELEA ANA a prezentat referatul cu tema ,,Portretul dirigintelui”;
-          Prof. TABEICA ALEXANDRA - informare științifică de specialitate;
-          Maistru instructor MIHALCEA MIHAI - februarie 2016 -  lecţie demonstrativă la clasa a IX-a cu tema ,,Toleranța – între virtute și slăbiciune”;
-          Prof. DOBREA FIRICEL -  referat cu tema ,,Diversitate și toleranță”;
-          Prof. CARP MARINELA -  lecţie demonstrativă la clasa a XI-a   cu tema ,,Cum pot fi cel mai bun?”;
-          Prof. DEACONU VERGIL – a prezentat referatul cu tema ,,Accentuarea rolului activității de consiliere și orientare în educația armonioasă a elevilor prin strategii interactive la clasă”;
7.      Alte activități/acțiuni realizate pe parcursul  anului școlar 2015-2016:
-           FESTIVITATEA DE DESCHIDERE A ANULUI ȘCOLAR – prezidată de directorul școlii, prof. Bordeianu Neculai, la care au participat elevii școlii, părinții, preoții din comunitate și reprezentanții autorităților locale.
-           ,,21 SEPTEMBRIE 2015 –ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII” –sub sloganul ,,Free for peace!”, a fost  organizată și desfășurată o acțiune de  plantare de pomi în curtea școlii si a gradinitei.  Au participat elevi și preșcolari îndrumați de prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, prof. Deaconu Virgil, prof. Tabus Mirabela, maistru instr. Mihalcea Mihai și educ. Cotea Daniela si Bejan Corina.
-           ,,EUROPEAN DAY OF LANGUAGE – 26 septembrie 2015” –activitatea a fost organizată în cadrul CDI-ului și  a fost marcată prin discuții cu elevii privitor la importanța studierii limbilor străine și sensibilizarea față de toate limbile vorbite în Europa. De asemenea, a fost organizata o dezbatere si prezentare power-point pe această tema. Au participat elevii claselor IX-XII, organizator prof. Tăbuş Mirabela-Iuliana.
-           ZIUA INTERNAȚIONALĂ A  EDUCAȚIEI -5 OCTOMBRIE 2015 – a fost marcată într-un cadru festiv, la care au participat elevi și cadre didactice, astfel:
-           prezentarea semnificației zilei și a câtorva citate despre educație, cls. V-VIII–prof. Cotea Daniela, consilier eductiv;
-           prezentare ppt.”Istoricul si insemnatatea zilei educatiei”, cls.IX-XII-prof. Tabus M., Mihalcea M., Roman V.;
-           „Ziua educatiei in desenele elevilor”cls.V B si  VII B-prof. Cotea D., Dobrea F., Simion M.;
-           Activitati sportive-prof. Simion M., Tabus M.
-           ,,SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE 16-21 NOIEMBRIE, 2015. Tema:  ,,Egalitatea trebuie sa fie reala” –a fost marcată prin următoarele activități:
-           „Toti avem drepturi egale”-realizarea unui panou cu drepturile copilului-cls. a VI-a, prof. Mitrofan Crina;
-           „Suntem asemeni voua!”-postere ilustrand promovarea tolerantei intre elevi-cls. IA si IB, inv.Cornea Florentina si Balan Valeru;
-           „Copacul prieteniei”-realizarea unui poster si conceperea unor testimoniale privind acceptarea diferentelor-cls. a VaB, prof. Dobrea Firicel;
-           „Egalitatea reala intre oameni, ce este si cum se poate manifesta?”-dezbatere, desene si sloganuri pe tema propusa-cls. a VII-Aa, prof. Butuc Carmen;
-           „Diversitate si egaliate de sanse in gradinita mea- sunt si eu copil ca voi!”-prezentare de imagini cu copii din diferite gradinite din tara si din alte tari- gr. mare si mica, educ. Bejan Corina si Cotea Daniela;
-           „Suntem diferiti, dar ne comportam armonios”dezbatere-cls. a III-a si pregatitoare, inv. Florea Rodica si Grecu Marioara;
-           „Drepturile copilului, drepturile mele”-creatii literare- cls. a II-a si a IV-a, inv. Lovin Luminita si Purice Dumitru;
-           „Suntem diferiti, accepta si tolereaza semenul de langa tine!”-dezbatere- cls. a VIII-a B, prof. Pandelea Ana;
-           „Indiferent de etnie, suntem egali”-dezbatere-cls. a IX-a, maistru instr. Mihalcea Mihai;
-           „Egalitatea privind drepturile si obligatiile elevilor”-dezbatere-cls. a XI-a, prof. Carp Marinela;
-           „Drepturile copilului implica si indatoriri”-dezbateri-cls. a V-a A, PROF. Deaconu Vergil;
-           „Pot si eu!”-dezbatere si realizarea unor afise – cls. a VII-a B, prof. Simion Mioara;
-           „Elevi egali, pretentii diferite”-dezbatere pe tema intre scolile din mediul rural si urban, sansa elevilor de la tara pe piata muncii- cls. a XII-a, prof. Tabus Mirabela.
-           COMEMORAREA ZILEI HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA - 9 octombrie, 2015 - expozitie în holul scolii cu materiale informative, prezentarea semnificatiei zilei. Realizarea de către elevi a  unor afișe/ postere  cu imagini reprezentative. Au participat elevii claselor V-VIII, organizator prof. de istorie Bordeianu Neculai.
-           ,,ZIUA ARMATEI ROMÂNE - 25 OCTOMBRIE 2015” – activitate organizată de prof. de istorie Bordeianu Neculai-expoziţie organizată în holul şcolii cu materiale pe această temă (imagini cu armata romana in trecut si prezent).
-           SĂRBĂTOAREA DE HALLOWEEN – a fost marcată astfel:  la nivelul claselor V-VIII, pe 29-30 oct. 2015, s-a organizat un Carnaval al mastilor si costumelor,  o expoziţie de dovleci sculptati şi lucrari artistico-plastice, urmate de premierea elevilor pe secţiunile ,,Cel mai frumos dovleac sculptat”, „Cea mai frumoasa pictura”, ,,Cea mai hidoasă mască” şi „Cel mai hidos costum”; organizatori prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, prof. Cotea Daniela, prof. Tăbuș Mirabela Iuliana, prof. Simion Mioara;
-           BALUL BOBOCILOR –activitate inițiată de către Consiliul Scolar al Elevilor pe 30 oct. 2015; a cuprins Concursul ,,Miss și Mister Boboc” și o seară distractivă. Organizatori: prof. Cotea Daniela,  prof. Butuc Carmen, prof. Roman Vergil, prof. Tăbuș Mirabela, maistru instr. Mihalcea Mihai și CSE Vetrișoaia.
-           EXCURSIE LA IASI – organizată pe 18 oct. 2015 – elevi din cls. V-VIII- prof. Dobrea Firicel si prof. Butuc Carmen;
-           EXCURSIE LA BRASOV- organizata pe 31 oct.2015- elevi din cls. V-VIII- prof. Dobrea Firicel si prof. Butuc Carmen;
- ZIUA EUROPEANA IMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE-activitate organizata la CDI pe 28 oct. 2015 cu elevii claselor  IX-XII- organizatori prof. Butuc Carmen, prof. Tabus Mirabela, prof. Dobrea Firicel;
-           ACTIVITATE CDI-„LITERATURA, MIJLOC DE INFORMARE SI DOCUMENTARE”-elevii cls. IX-XII- prof. Tabus Mirabela, prof. Deaconu Vergil, prof. Bordeianu Neculai, prof. Butuc Carmen, prof. Cotea Daniela;
-  ACTIVITĂŢI  DEDICATE  ,,ZILEI  NAŢIONALE A ROMÂNIEI - 1 DECEMBRIE 2015”:
a.         Prezentarea semnificației zilei și a unui film documentar – organizator director  prof. Bordeianu Neculai;
b.         Program artistic - prezentat de grupul vocal folcloric „Floricele de pe Prut”, indrumat de prof. Cotea Daniela si de gupul vocal ,,Meloritm”, îndrumat de prof. Butuc Carmen;
c.         Expoziția –concurs ,,România mea frumoasă!” –participanți elevii claselor V-VIII, organizator prof. Cotea Daniela
d.         La mulți ani, țara mea!– program artistic, participanţi preşcolarii de la Grădiniţa Vetrişoaia îndrumaţi de educatoarele Cotea Daniela  și Bejan Corina.
-           ,,MOS NICOLAE -6 DECEMBRIE, 2015” - sub genericul ,,Cadoul din ghetuță”, copiii de la Grădiniţa Vetrişoaia au primit daruri  (pungulite cu jucarii si dulciuri pentru copii) sponsori fiind parintii copiilor si elevii claselor a VIII-a. Organizatori: educ. Cotea Daniela și educ. Bejan Corina.
-           ,,SĂRBĂTORILE DE IARNĂ” – au cuprins următoarele activităti:
-           Serbarea Pomului de Crăciun, care a antrenat copii şi elevi de la toate nivelele de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) s-a desfăşurat atât la nivel de clasă şi grupă în şcoală şi grădiniţă, cât şi la nivel de şcoală la Căminul Cultural din localitate. Programul a cuprins: colinde româneşti şi internaţionale, montaje literar-artistice, dansuri moderne, obiceiuri şi tradiţii (Haiducii, Capra şi Pluguşorul). Organizatori: educatoare, invatatori si profesorii diriginti;
-           ,,În aşteptarea lui Moş Crăciun” - amenajarea sălilor de clasă în spiritul sărbătorilor de iarnă cu ornamente, brăduţi, desene, etc
-           Primirea darurilor de la Moş Crăciun oferite de Consiliul Local Vetrişoaia – toți preșcolarii și elevii claselor V-VIII au primit daruri.
-           ,,15 IANUARIE – NAŞTEREA MARELUI POET NAŢIONAL MIHAI EMINESCU” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
-           depunerea unei coroane de flori la bustul poetului din parcul şcolii;
-           Medalion literar: Din poezia lui Mihai Eminescu
La activităţi au participat elevi ai claselor V-VIII. Organizatorii activităţilor: prof. Deaconu Vergil, prof. Cotea Daniela,  prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, prof. Tabus Mirabela, prof. Simion Mioara;
-           „Dor de Eminescu”recital de poezie- elevii claselor primare-organizatori, toti  invatatorii;
-           ,,24 IANUARIE-ZIUA UNIRII” – a fost marcată prin următoarele activităţi:
-           Prezentarea semnificaţiei zilei de 24 ianuarie 1859 – prof.  Bordeianu Neculai;
-           Organizarea concursului ,,24 Ianuarie – Unirea cea Mică” – participanţi elevii claselor a VIII-a; organizator prof. Bordeianu Neculai
-           Grupul vocal folcloric „Foricele de pe Prut”-indrumator prof. Cotea Daniela;
-           Formatia de dansuri „Floricica de pe Prut”-indrumator director camin cultural Lupu Ion;
-           S-a cântat și dansat  ,,Hora Unirii”.
-           „DRAGOBETELE”
-activitate cu elevii claselor a XI-a si a XII-a-prezentarea semnificatiei zilei si confectionare de  felicitari cu urari in lb. Engleza-prof. Tabus Mirabela
-           „8 MARTIE-ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII”
-program artistic prezentat de copiii grupelor mica si mare-educatoare Cotea D. si Bejan C.;
-program artistic Caminul cultural: elevii claselor a III-a si a IV-a-inv. Lovin L. si Purice D.;
-grupul vocal MELORITM-prof. Butuc C.;
- grupul vocal folcloric FLORICELE DE PE PRUT si prescolarul Popa Ioana Lorena-Cotea D.;
-duetul Munteanu L. si Polojan A.;
-expozitie de felicitari si martisoare-educatoare, invatatori, diriginti si prof. Cotea D.
- „22 MARTIE- ZIUA MONDIALA A APEI”
-activitatea CE NU STIAI DESPRE APA?- prezentare ppt cls. VA, VB, VI, VIIIB-prof. Mitrofan C.
-           „ZIUA MONDIALA A PASARILOR”
-expozitie de fotografii-prof. Mitrofan C.
-           „ZIUA MONDIALA A SANATATII”
-activitatea ALIMENTATIA SANATOASA/ALIMENTATIA NESANATOASA-prezentare ppt si dezbatere libera-prof. Mitrofan C.
- „ZIUA MONDIALA A PAMANTULUI”
-activitati de ecologizare a spatiilor verzi de pe raza comunei-toti prescolarii si elevii, toate cadrele didactice
-           „FLORIILE, SFINTELE SARBATORI PASCALE”
-expozitie de desene/picturi, felicitari, oua incondeiate-educatoare, invatatori, prof. Cotea D.
-           „9 MAI, ZIUA EUROPEI”
-expunere panouri tematice si prezentarea semnificatiei zilei-prof. Bordeianu N.
-           „1 IUNIE, ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI”
-au fost organizate concursuri sportive, desene pe asfalt, colaje, etc. Cu prescolarii si elevii inv. primar- educatoare si invatatori
- a fost organizat concursul sportiv „Cupa 1 Iunie”si „Crosul absolventilor”-prof. Simion Mioara si Tabus Mirabela;
-           „ZIUA EROILOR-INALTAREA DOMNULUI”
-au fost depuse flori la monumentele eroilor din comuna; recital de poezie- toate cadrele didactice
-           „CAMPANIA GLOBALA PENTRU EDUCATIE”
-activitate desfasurata cu elevii clasei a VII-a –prof. Butuc Carmen;
-activitatea „Finantati viitorul –dreptul la educatie pentru toti”-cu elevii claselor VA si VI-prof. Tabus Mirabela; cu elecii clasei a VII-a B-prof. Simion Mioara
-           „CAMPANIA DE PROMOVARE A DIVERSIVITATII” prin utilizarea kitului educational pus la dispozitie de Agentia de Dezvoltare Comunitara IMPREUNA
-activitatea „Ce vrei sa te faci cand ve-i fi mare?”elevii clasei a VI-a- prof. Tabus Mirabela si cu elevii clasei a VII-Ab- prof. Simion Mioara;
-activitatea „O vointa de fier!”cu eleviiclasei a VII-a-prof. Butuc Carmen(2 activ.)
-           „ZIUA BIBLIOTECARULUI”-activitatea in cadrul C.D.I.-ului „Azi cititor, maine sciitor”- prof. Tabus Mirabela
-           „JOURNEE INTERNATIONALE DE LA FRANCOPHONIE” - activitati cu elevii claselor: IX-XII-prof. Tabus Mirabela si Deaconu Vergil; clasele V-VIII-prof. Tabeica Alexandra
-           EXCURSIE LA STEFANESTI-BOTOSANI - s-a desfasurat competitia sportiva „STEFAN D. LUCHIAN”
-           EXCURSIE ÎN ZONA CHEILE BICAZULUI-L. ROȘU-DURĂU-IZVORUL MUNTELUI –elevi –prof. Dobrea Firicel si Butuc Carmen
-           EXCURSIE LA TG. NEAMȚ-DURĂU-IZVORUL MUNTELUI-elevi- prof. Bordeianu Neculai si Roman Vergil
-           EXCURSIE LA MANASTIREA BUJORENI – elevi- preot Mandrea Vasile
-           EXCURSIE LA BIRLAD-copiii din grupa mare insotiti de parinti-educatoare Bejan Corina si prof. Tabeica Alexandra
-           VIZIONARE TEATRU PENTRU COPII „PAS” –GALATI-au participat grupele de prescolari si elevii inv. primar-Cotea D., Bejan C., Grecu M., Balan V., Purice D., Lovin L., Cornea F., Florea R., Simion M., Tabus M.
-           CURSUL FESTIV- ELEVII CLASEI a XII-a-prof. Tabus Mirabela
-           CURSUL FESTIV  „MULTUMIRI”- ELEVII CLASELOR a VIII-a-prof. Pandelea Ana si Tabeica Alexandra
-           „FESTIVITATEA DE INCHEIERE A ANULUI SCOLAR ”
- s-a facut premierea elevilor de catre prof. diriginți, directorul scolii, reprezentantul comunitătii locale-dl. primar, care a sponsorizat premierea cu carti;
- prescolarii din grupa mica au prezentat un program artistic-educatoare Cotea D;
-           PROGRAMUL NAŢIONAL EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE ÎN ŞCOALA ROMÂNEASCĂ
a)         25 copii implicati în Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea curriculară – discipline optionale, în anul scolar 2015/2016. In anul scolar 2015/2016 parintii copiilor de grupă mică de la Grădiniţa Vetrişoaia au optat pentru disciplina optională ,,Educație pentru sănătate” - educ. Cotea Daniela;
b)         20 de copii implicați Programul National Educatie pentru Sănătate în scoala Românească prin activitatea extracurriculară și extrașcolară în cadrul Proiectul educațional ,, Am grija de sanatatea dintilor mei” –educ. Bejan Corina;
c)         15 elevi din grupul țintă al Proiectului ,,Școala te face OM!” prin activitatea extracurriculară ,,Cum ne păstrăm sănătoși”- prof. Butuc Carmen, prof. Dobrea Firicel, prof. Simion Mioara
- EDUCAŢIA ECOLOGICĂ ŞI DE PROTECŢIA A MEDIULUI – s-a realizat prin:
a)         Participarea la acțiunea de plantare de pomi de  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII  ,,Plant a Tree For Peace”-21 septembrie 2015, la care au participat aprox. 80 de elevi și preșcolari.
b)         Activitățile ,,Ecologizarea în curtea școlii” -organizate și desfășurate în cadrul Proiectului ,,Școala te face OM!”, la care au paticipat cei 15 elevi din grupul țintă și prof. organizatori  Mitrofan Crina-Mariana și Pandelea Ana.
c)         Activitatile de ecologizare desfasurate in saptamana „Scoala altfel”;
d)         Participarea la concursurile: „S.O.S.-Pamantul!”, „Cu poluarea nu-i de joaca!”,
e)         Prezentari ppt: „Ce nu stiai despre apa?”, „Importanta padurilor”; a)            Schimbul de experienta ,,Vizita interscolară”, găzduit în 10 mai 2016, de Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrisoaia și organizat in cadrul Campaniei UNICEF pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar ,,HAI LA ȘCOALĂ!”. Au participat directori si cadre didactice de la Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia și de la 4 școli din județul Bacău ( Școala Gimnazială ,,George Enescu” Moinești, Școala Gimnazială ,,General Nicolae Sova” Poduri, Școala Gimnazială ,,Al. Sever” Moinești, Școala Gimnazială Asău ). De asemenea, au participat elevi ai scolii, parinti și reprezentanți ai autorităților locale. Școala noastră a diseminat experiența acumulată și rezultatele obținute pe parcursul celor 3 ani de derulare a Proiectului ,,Reducerea absenteismului și abandonului școlar în școlile ZEP”, în cadrul Campaniei ,,HAI LA ȘCOALĂ!”  și s-au purtat discuții  între participanți. Organizatori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, prof. Bordeianu Neculai, prof. Cotea Daniela, prof. Roman Vergil.
b)         Sesiunea de informare privind orientarea în carieră și integrare socio-profesională, susținută în școală de reprezentanții Fundației ,,Alături de Voi” România, în cadrul Proiectului ,,Parteneriat pentru incluziune!” (iunie 2016). Participanți: elevii claselor VII-XII și cadre didactice din școală;
c)         Înființarea Grupului folcloric ,,Floricele pe Prut” –în care activează un nr de 20 de elevi din clasele a V-a, sub îndrumarea d-nei prof. Cotea Daniela;
d)         Desfăşurarea unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale şi pentru remediere şcolară (Dobrea Firicel, Butuc Carmen, Bordeianu Neculai, Mitrofan Crina Mariana, Simion Mioara,  Roman Vergil, Deaconu Vergil);
e)         Participarea, alături de elevii școlii, la activitățile de informare din cadrul proiectului ”Sunt tânăr! Sunt informat! Sunt responsabil!”, derulat de Asociația Iris în parteneriat cu  CPECA, colaborator Lions Club, finanțat de Consiliul Județean Vaslui (director, prof. Bordeianu Neculai, director adj, prof. Butuc Carmen, prof. Mitrofan Crina-Mariana, prof. Dobrea Firicel);

f)         Schimbul de experienta ,,Vizita interscolară”, găzduit în 10 mai 2016, de Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrisoaia și organizat in cadrul Campaniei UNICEF pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar ,,HAI LA ȘCOALĂ!”. Au participat directori si cadre didactice de la Liceul Tehnologic ,,Petru Rares” Vetrisoaia și de la 4 școli din județul Bacău (Școala Gimnazială ,,George Enescu” Moinești, Școala Gimnazială ,,General Nicolae Sova” Poduri, Școala Gimnazială ,,Al. Sever” Moinești, Școala Gimnazială Asău ). De asemenea, au participat elevi ai scolii, parinti și reprezentanți ai autorităților locale. Școala noastră a diseminat experiența acumulată și rezultatele obținute pe parcursul celor 3 ani de derulare a Proiectului ,,Reducerea absenteismului și abandonului școlar în școlile ZEP”, în cadrul Campaniei ,,HAI LA ȘCOALĂ!”  și s-au purtat discuții  între participanți. Organizatori: prof. Dobrea Firicel, prof. Butuc Carmen, prof. Bordeianu Neculai, prof. Cotea Daniela, prof. Roman Vergil.
g)         Sesiunea de informare privind orientarea în carieră și integrare socio-profesională, susținută în școală de reprezentanții Fundației ,,Alături de Voi” România, în cadrul Proiectului ,,Parteneriat pentru incluziune!” (iunie 2016). Participanți: elevii claselor VII-XII și cadre didactice din școală;
h)         Înființarea Grupului folcloric ,,Floricele pe Prut” –în care activează un nr de 20 de elevi din clasele a V-a, sub îndrumarea d-nei prof. Cotea Daniela;
i)          Desfăşurarea unor programe de pregătire suplimentară în scopul participării la concursurile, olimpiadele şcolare, la examenele naţionale şi pentru remediere şcolară (Dobrea Firicel, Butuc Carmen, Bordeianu Neculai, Mitrofan Crina Mariana, Simion Mioara,  Roman Vergil, Deaconu Vergil);
j)          Participarea, alături de elevii școlii, la activitățile de informare din cadrul proiectului ”Sunt tânăr! Sunt informat! Sunt responsabil!”, derulat de Asociația Iris în parteneriat cu  CPECA, colaborator Lions Club, finanțat de Consiliul Județean Vaslui (director, prof. Bordeianu Neculai, director adj, prof. Butuc Carmen, prof. Mitrofan Crina-Mariana, prof. Dobrea Firicel);


8.    Priorităţi naționale
        În vederea implementării strategiei UE 2020 au fost propuse seturi de măsuri în cadrul iniţiativelor (Flagship Initiatives) la nivel European şi la nivelul statelor membre.
În cadrul inițiativei “Agenda pentru noi competențe și locuri de muncă” se propune statelor membre, printre altele: dezvoltarea parteneriatelor între sectorul educației și lumea muncii, în special prin implicarea partenerilor sociali în planificarea ofertei de educație și formare profesională.
În acest context obiectivul major al planificării strategice a IPT constă în creşterea contribuţiei IPT la tranziţia rapidă şi eficientă către o economie competitivă, bazată pe cunoaştere, participativă si incluzivă.
9.    Obiective  și priorități regionale şi locale
       Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș Vetrișoaia este situat în partea de est a județului Vaslui în Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Cele mai importante priorități regionale stabilite în PLAI:
-  adaptarea rețelei școlare și a ofertei de formare profesională inițială la cerințele pieței muncii și opțiunile elevilor;
- prevenirea părăsirii timpurii a școlii și creșterea gradului de includere a elevilor cu CES în IPT;
- creșterea ponderii populației cu grad ridicat de pregătire-calificare din mediul rural;
- dezvoltarea activității de consiliere și orientare profesională bazată pe un mecanism regional de culegere, prelucrare și discreminare în orientarea profesională.
Priorităţi şi obiective regionale ale Regiunii Nord Est (2007-2013)

PRIORITATEA (OBIECTIV GENERAL): Dezvoltarea structurii ÎPT în concordanţă cu dinamica unei societăţi bazate pe cunoaştere, cu tendinţele dezvoltării socio-economice  din regiunea Nord-Est
Obiectiv 1 : Adaptarea  rețelei şcolare şi a ofertei  de formare profesională iniţială la  cerinţele pieţei muncii şi a opţiunilor elevilor.
Obiectiv 2 : Creşterea ponderii populaţiei cu grad ridicat de calificare prin programe de formare profesională continuă.
Obiectiv 3 : Asigurarea egalităţii de şanse în formarea iniţială
Obiectiv 4 : Dezvoltarea resurselor umane din sistemul IPT în vederea asigurării calităţii în formare
Obiectiv 5 : Dezvoltarea infrastructurii unităţilor şcolare IPT, în vederea asigurării calităţii în formare




Partea a II- a –  Analiza nevoilor
1. Analiza mediului extern
1.1. Aspecte demografice ale Județului Vaslui
 Populaţia totală. Dinamica generală.

Conform paginii electronice (site) a Direcţiei Judeţene de Statistică Vaslui, populaţia stabilă totală a judeţului Vaslui, la 1 iulie 2010,  era de 449524 locuitori, reprezentând cca 12,0 % din cea inregistrată la nivelul regiunii Nord Est. În figura de mai jos se observă evoluţia descrescătoare a numărului locuitorilor, la data de 1 iulie, din 1992 până în anul 2010.
Fig. 2.1
*pentru primii doi ani (1992 şi 2002) datele sunt de la recensământ
În ultimii ani, sporul natural a avut o evoluţie descrescătoare,  iar începând cu anul 2007 inregistrează, în mod constant, doar valori negative. Aceasta, la care se adaugă şi soldul mişcării migratorii, de asemenea negativ, duce, inevitabil, la scăderea şi îmbătrânirea populaţiei judeţului, cu impact negativ în mai toate sferele economico-sociale.

Tab. 2.1  Judeţul Vaslui, evoluţia sporului natural
                                                                                       - date absolute-
Judeţul
V
slui
Anul
2000
2002
2004
20
6
2008
2009
2010
Spo
ul natura
1672
434
421
500
-50
-2
3
-1300
               
 Distribuţia pe medii rezidenţiale.
Populaţia judeţului locuieste în 5 centre urbane din care 3 municipii şi 2 oraşe (cel mai nou, declarat în 2003, fiind orasul Murgeni), 81 comune. Numărul total al satelor din judeţ este 449.
Ponderea  populaţiei urbane a înregistrat în intervalul de timp 1992-2002, (între recensămintele populatiei), o crestere de la 43.50% la 49.70%, pentru ca în anul 2010 (185916 locuitori în urban) să scadă la 41,40%, datorită migraţiei ce a avut loc spre zona rurală, efect al  procesului de restructurare industrială din această perioadă şi al emigrării.
La nivel regional, Vaslui este judeţul cu cea mai mare pondere a populaţiei rurale, 58,6%, situaţie care indică o productivitate a muncii ingrijorător de mică .
Fig. 2.2
 Distribuţia pe sexe.

Din totalul populaţiei judeţului Vaslui, 49,9% sunt bărbaţi (fig. 2.3.), populaţia feminină fiind deci, aproape egală numeric (in date absolute 224212 bărbaţi, respectiv 225312 femei).

                            Fig. 2.3

Structura pe grupe de vârstă.

Pentru învăţământul profesional şi tehnic prezintă interes populaţia pe grupa de vârstă  15-24 ani.  La nivelul judeţului Vaslui se constată o scădere semnificativă a acestor categorii.

            Tab. 2.2 Grupele de vârstă 15-19 ani şi 20-24 ani
                                                                                                            -date absolute-
Judetul
Vaslui
Anul
2000
2001
2002
2003
2004
2006
2008
2010
Grupa
de vârstă
15-19
37859
36739
3880
40192
40072
38058
32303
27882
20-24
70848
40388
37446
364
5
33354
32888
350
7
36638
            Sursa: INS- Baza de date „BDJ Vaslui”

            Scăderea cea mai mare se constată la grupa de vârstă 19-24 ani: - 48,3% faţă de anul 2000. Pe grupa de vârstă 15-19 ani, scăderea, deşi mai mică, are totuşi o valoare ce îngrijorează: -26,4%. Pe ansamblu, reducerea este de 40,6%.


Structura pe grupe de vârstă şi medii de rezidenţă.

Pentru grupele de vârstă urmărite se constată următoarea distribuţie pe medii: cca 37% din tinerii de 15-19 ani se află în mediul urban, iar pentru grupa de vârstă 20-24 ani procentul creşte la 48,5%. Astfel, din 27882 tineri cu vârsta între 15-19 ani, 10218 trăiesc în mediul urban, iar 17664 în mediul rural. În cazul celei de-a doua grupe, dintr-un total de 36638 tineri, 17768 trăiesc în mediul urban şi 18870 în mediul rural. Se observă că tinerii, în căutarea de locuri de muncă, migrează spre oraş.

           
Mişcarea migratorie.

Populaţia judeţului Vaslui se reduce şi îmbătrâneşte în mod constant. După cum am arătat mai devreme, unul din factorii care determină acest fenomen este sporul natural ale cărui valori sunt negative. Un alt factor cu implicaţii negative asupra numărului de locuitori este mişcarea migratorie.
Din datele prezentate în tabelul de mai jos rezultă un sold constant negativ al mişcării migratorii interjudeţene ceea ce înseamnă că judeţul Vaslui nu constituie un pol de atracţie ci un rezervor de alimentare pentru judeţele (oraşele)  mai dezvoltate economic.

            Tab. 2.4           Migraţia internă                                    -număr-
Judeţul
Vaslui
Anul
1990
1994
2000
2002
2007
2008
2009
Sosiţi
5711
543
5001
5382
6957
6557
5876
Plecaţi
29674
7269
6046
7077
9344
8875
7881
Sold migratoriu
-
3963
-1830
-1045
-1695
-2387
-2318
-200

 Proiecţii demografice

Evolutia populatiei şcolare din Romania, în ultimii ani a fost influenţată direct de scăderea numerică a populaţiei totale. An de an, generaţiile de elevi s-au diminuat. S-a inregistrat, de asemenea, un puternic absenteism al copiilor de la scoală, rate mici de promovare a examenelor de capacitate şi de inscriere la liceu.
Rezultatele proiectarii populatiei şcolare oferă o imagine asupra viitoarei evoluţii a numărului şi structurii acestei categorii de populatie, pe grupe de varsta şi sexe.
In cele ce urmeaza, prezentam date privind evolutia prognozată a populatiei de vârstă şcolară, grupele de varsta 15-19 şi 20-24 ani, în anul 2020.

Tab. 2.5
Judeţ/regiune
Total 15-24
15-19 ani
20-24 ani
2010
2020
2010
2020
2010
2020
Vaslui
64520
52734(81,7%)
27882
26905(96,5%)
36638
25829(70,5%)
Regiunea N-E
543811
424425(78%)
234445
212100(90,5%)
309366
212325(68,6%)

Urmărind ponderea se observă că grupa de vârstă 20-24 ani se diminuează accentuat (cu cca 30,0% în judeţul Vaslui), semn că pe piaţa muncii se va manifesta o presiune deosebită, cu impact şi asupra fondului de pensii.

 Populaţia Comunei Vetrişoaia
     Comuna Vetrişoaia este alcătuită din 2 sate (Vetrişoaia +Bumbăta) având în total un număr de 3159 de locuitori repartizaţi  astfel: copii 0 -16 ani - 714, salariaţi 89, persoane ocupate în agricultură 2017, someri -35, pensionari -1160.

 Concluzii. Implicatii pentru IPT

1. Proporţie ridicată a populaţiei care trăieste în mediul rural (58.6% din total populatie).
2. Populaţia din categoria de vârstă15 -19 ani 20-24 ani trăieşte predominant în mediul rural.
3.În judeţul Vaslui nu se mai înregistrează valori pozitive ale sporului natural.
4. Rata de substituire este supraunitară (1.34), cea ce indică pentru perioada următoare, o presiune crescută pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi.
5. La nivel judeţean, în intervalul 2010-2020 se estimează o scădere a populaţiei din grupa de vârstă15-19 ani (categorie care prezintă interes din punct de vedere al sistemului de învăţământ TVET) la 14,5%.si a grupa de vârstă 20-24 de ani cu 30%
6. Conform prognozei realizate de către INS populaţia din categoria de vârsta 15-24 ani va descreşte în intervalul 2010-2020 cu aproximativ 20% la nivel regional, procent estimat şi pentru judeţul Vaslui.

Implicatii pentru IPT
  • Adaptarea Planurilor de invatamant la scaderea populatiei scolare
  • Adaptarea retelei  la structura populatiei pe medii de rezidenta sau analizarea solutiilor pentru a cuprinde toti  potentialii elevi in sistem
  • Utilizarea eficienta a infrastructurii prin abordarea diversificata a formelor alternative de invatamant ex: seral, frecventa redusa, Formare Profesionala Continua , dezvoltarea centrelor de evaluare a competentelor dobindite in contexte informale,programe tip “A doua sansa”, “ Scoala de vara”
  • Dezvoltarea unei Oferte de formare profesionala in dialog cu beneficiarii pentru a raspunde cerintelor specifice judetului in privinta locurilor de munca
  • Dezvoltarea de calificari ce genereaza  locuri de munca
                  Sursa : INS- “Proiectarea populatiei şcolare, perioada 2005-2025 * - estimare/PLAI 2011-2013


1.2. Profilul economic
Județul Vaslui este caracterizat de o lipsă efectivă de resurse materiale pe care se poate consolida o dezvoltare economică. Ne referim în special la resurse de genul materialelor de construcţii (pentru locuinţe, drumuri etc), al lemnului, sare, petrol sau alte resurse care ar fi putut reprezenta un avantaj pentru economia vasluiană.
Singurele resurse autohtone pe care s-a bazat, și încă se mai bazează, dezvoltarea economică a județului Vaslui sunt: potențialul agricol și resursele umane.
Economia judeţului Vaslui are un caracter predominant agrar, datorită, în primul rând, suprafeţei mari de teren agricol, şi numărului ridicat de persoane care locuiesc în mediul rural şi se ocupă cu agricultura.
Unul din indicatorii care furnizeaza informatii relevante cu privire la situatia economica a unui judeţ este produsului intern brut  pe locuitor (PIB/loc) întrucât nu este influentat de diferentele existente intre populatia diferitelor judeţe.

Structura Produsului Intern Brut la nivel regional este un indicator relevant, respectiv ponderile celor trei sectoare economice (agricultura, industrie si servicii) in acesta.
Evoluția PIBR în regiunea Nord-Est, pe sectoare economice, în perioada 2007-2010 și prognozată pentru perioada 2011-2014 este prezentată în graficul de mai jos.

-modificări procentuale față de anul anterior-

Indicatori
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
Total Nord-Est
5,4
3,6
-9,1
-3,5
1,3
3,6
4,3
4,5
Industrie
9,6
-4,1
-7,0
-5,5
2,5
3,5
4,1
3,9
Agricultură, silvicultură, piscicultură, exploatare forestieră
-18,3
16,1
-15,5
-0,5
1,1
1,5
3,0
2,8
Construcții
36,1
16,3
-13,5
-10,6
1,2
4,6
7,2
6,2
Servicii
7,3
2,3
-7,0
-2,2
0,7
3,9
4,2
4,7

(Comisia Națională de Prognoză - Proiecția principalilor indicatori economico-sociali în Profil Teritorial până în anul 2014)

După cum se observă din tabelul de mai sus, în anul 2009, cea mai mare scădere procentuală au avut-o sectoarele Agricultură și Construcții.
În anul 2010, în sectorul Agricultură scăderea a continuat, dar la o valoare mică (-0,5%), începând cu anul 2011 prognozându-se creșteri anuale între 1,1 și 3%.
Sectorul Construcții a avut scăderi puternice în anii de criză 2009 și 2010, respectiv -13,5% și -10,6%.
Pentru perioada 2011-2014 se prognozează creșteri, valorile cele mai mari urmând să fie atinse în anii 2013 și 2014, respectiv 7,2% și 6,2%, când ar urma să fie sectorul cu cea mai mare creștere.
Spre deosebire de celelalte sectoare economice, Industria a avut scăderi începând cu anul 2008 (primul an de criză mondială), respectiv -4,1%, și a continuat în același trend în anii 2009 și 2010.


 Firmele din județ. Dinamica, repartiția sectorială și pe clase de mărime

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi Direcţia Judeţeană de Statistică Vaslui, la nivelul judeţului Vaslui la finele anului 2009 existau un număr de 5.133 unităţi locale active. Deși, în perioada 2004-2008, evoluţia numerică a unităţilor locale active a înregistrat o majorare medie anuală de 7,5 puncte procentuale, apogeul ascensiunii fiind înregistrat în 2004, când numărul unităţilor active din puncte de vedere economic a crescut cu 12,8% comparativ cu anul precedent, în 2009, datorită crizei economice, numărul acestora a scăzut cu 205 de unități, după cum urmează: 
-          123 micro-intreprinderi;
-          80 IMM-uri;
-          2 intreprinderi mari.
Pe domenii de activitate, intreprinderile care au devenit inactive ori și-au încetat activitatea în anul 2009 se împart astfel:
-          20 în domeniul ”Agricultura, vanatoare si silvicultura”;
-          33 în domeniul ”Industrie prelucrătoare”;
-          26 în domeniul ”Construcții”;
-          275 în domeniul ”Comerț”;
Creșteri ale numărului de unități au fost în următoarele domenii:
·         Hoteluri şi restaurante” - 32 unităţi;
·         ”Transport, depozitare şi comunicaţii – 94 unităţi;
·         “Tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor” – 32 unităţi.

În judeţul Vaslui, 99,7% dintre unităţile locale active sunt întreprinderi mici şi mijlocii cu un personal de până la 250 şi doar 0,3% sunt întreprinderi mari cu un număr de angajaţi de 250 şi peste.

Structura unităţilor locale din judeţul Vaslui, pe clase de mărime
Anul
Date abso
ute
tructura
micro
mici şi mijlocii
mari
total
micro
mici şi mijlocii
mari
otal
2004
3685
497
23
4205
87,6%
11,8%
,5%
100%
2005
3940
540
20
4500
87,6%
12,0%
0,4%
100%
2006
4167
581
20
4768
87,4%
12,2%
0,4%
100%
2007
4419
32
20
5071
87,1%
12,5%
0
4%
1
0%
2008
4767
553
18
5338
89,3%
10,4%
0,3%
100%
2009
4644
473
16
5133
90,5%
9,2%
0,3%
100%
Sursa: INS, DJS Vaslui

În structura IMM-urilor o pondere ridicată o au întreprinderile din categoria micro (89,3%) al căror număr de angajaţi este de maxim 9.

Structura unităţilor locale active, pe activităţi, în anul 2009, reflectă o concentrare a agenţilor economici în sectorul comerţului (44,6%, 2.291 firme).
Următorul sector de activitate cu cea mai bună reprezentare în profilul economic judeţean este „industria” ce cumulează 12,2% dintre agenţii economici. În acest sector sunt antrenate un număr total de 626 unităţi locale, din care 623 în industria prelucrătoare şi 3 în industria extractivă.
Un aspect foarte important şi particular al structurii economice locale a judeţului Vaslui este dată de ponderea sectorului agricol care se ridică la 5,2 puncte procentuale echivalentul a unui număr de 267 agenţi economici. Acest aspect este explicat prin practicarea activităţilor agricole nedeclarate, deoarece suprafaţa agricolă a judeţului Vaslui deţine o pondere de peste trei sferturi din suprafaţa fondului funciar total (75,4%).

Structura unităţilor locale active 2009
sector
pondere
Nr.firme
comerţului
44,6%,
2.291
industria
12,2%
626
 (623 în industria  prelucrătoare
3 în industria extractivă)
Sectorul imobiliarelor,
10,3%.
530
Sectorul construcţiilor
9,8%

Sectorul transportul, depozitarea şi comunicaţii

8,3%

Sectorul   agricol
Fond funciar 75,4%
5,25
267
Sectorul Hoteluri şi restaurantele
4,4%
225



 Industria

Ramuri industriale în profil teritorial[1]

Municipiul Vaslui

Industriala textilă este dezvoltată cu precădere în municipiul Vaslui, unde conform datelor financiare depuse de unităţilor locale active pentru anul 2008, erau înregistrate 15 unităţi a căror cifră de afaceri se ridică la 49.027,3 mii lei (87,2% din cifra totală a domeniul de activitate definit de diviziunea 13 a clasificărilor activităţilor economice „fabricarea produselor textile”).

Mai sunt dezvoltate ramurile industriale precum: industria energetică, industria alimentară și industria ușoară.

Municipiul Bârlad

Sectorul Industria textilă este bine reprezentat şi la nivelul municipiului Bârlad, dar nu la fel de dezvoltat precum în reşedinţa de judeţ (aici numărul unităţilor locale active se ridică la 2 şi căror cifră de afaceri  cumulează peste 6.040 mii lei).
La nivelul judeţului Vaslui , există un număr de 20 firme al căror cod de activitate, potrivit Clasificării Activităţii Economice Naţionale, este dat de diviziunea 28 „Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente”, din care 10 unităţi (50%) sunt concentrate în municipiul Bârlad şi a căror cifră de afaceri cumulau peste 249.648,7 mii lei la finele anului 2008 (78,4% din cifra de afaceri a sectorului). Industria textilă, alimentară şi cea de construcţii metalice şi produse din metal sunt celelalte trei ramuri industriale dezvoltate în acest municipiul, al doilea ca mărime în judeţul Vaslui după reşedinţa de judeţ.

Municipiul Huși

Industria pielăriei şi încălţămintei, este ramura industrială ce s-a dezvoltat de-a lungul timpului în municipiul Huşi. La nivelul anului 2008, un procent de 79,5% din unităţile active din judeţul Vaslui (88 unităţi) ce activează în domeniul „Tăbăcirea şi finisarea pieilor, articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnaşament; prepararea şi vopsirea blănurilor” (diviziunea 15). Cifra totală a celor 70 firme active în industria pielăriei și încălțămintei cumulează 94,1% din cifra totală a domeniului.

Orașul Negrești
            La nivelul anului 2008, în orașul Negrești își desfășurau activitatea un număr de 152 firme, grupate pe domenii de activitate, după cum urmează:
-          Comerț – 118 firme;
-          Servicii – 21 firme;
-          Agricultură – 8 firme;
-          Industrie – 8 firme.

Se remarcă faptul că, în oraşul Negreşti cea mai dezvoltată industrie este reprezentată, de fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente. Numărul firmelor active este de 2 (10% din total firme la nivel judeţean), dar a căror cifra de afaceri cumulează 9,1% din cifra de afaceri totală a domeniului pe anului 2008 (peste 318.418,6 mii lei). În oraşul Negreşti alte industrii dezvoltate sunt industria alimentară şi industria uşoară (în special prelucrarea lemnului).
In domeniul ”Servicii”, cele 21 firme, își desfășoară activitatea în următoarele domenii: transport, telecomunicaţii, reparaţii electrocasnice, servicii de telefonie, televiziune prin cablu şi internet, salubritate, croitorie, frizerie, coafor.



                                      Sursa: Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizont de timp 2013-2020

Agricultura

Suprafaţa agricolă a judeţului Vaslui deţine o pondere de peste trei sferturi din suprafaţa fondului funciar (75,4%). Astfel, din 531.840 ha cât însumează suprafaţa totală judeţeană, în anul 2008, 401.182 ha era suprafaţă agricolă. Odată cu evoluţia temporară a fost înregistrată şi o involuţie a suprafeţei agricole, care a scăzut din anul 2004 până în anul 2008 cu 327 ha sau 0,1%.
Suprafaţa agricolă din judeţul Vaslui, pe categorii de folosinţă prezintă următoarea structură:
    • 72,6% arabilă (291.306 ha),
    • 21,8% păşuni (87.438 ha),
    • 2,0% fâneţe (7.949 ha),
    • 3,0% vii şi pepiniere viticole (11.911 ha)
    • 0,6 % livezi şi pepiniere pomicole (2.578 ha).

Parcul de tractoare şi principalele maşini agricole din agricultură

Parcul de tractoare şi maşini agricole din judeţul Vaslui a înregistrat o evoluţie numerică pozitivă în intervalul 2004-2008. Astfel numărul de tractoare agricole fizice era în anul 2008 de 3.417 bucăţi cu 28,3% mai mare ca în anul 2004, iar numărul plugurilor pentru tractor s-a majorat cu 526 bucăţi pe parcursul celor cinci ani ajungând la un efectiv de 2.939 pluguri în 2008 (+21,8%). Numărul semănătorile mecanice se cifra la 1.076 bucăţi în bucăţi în 2004, iar în 2008 efectivul acestora era de 1.515 cu 40,8% mai multe. O altă categorie de maşini agricole utilizate în sectorul agricol este reprezentată de combinele autopropulsate pentru recoltat cereale păioase, porumb şi furaje.
Această categorie de maşini agricole a înregistrat o evoluţia cea mai accentuată în intervalul 2004-2008, prin majorarea parcului auto cu 151 maşini sau cu 46,9% (în 2008 numărul combinelor a ajuns la 473 de la 322 câte existau la nivel judeţean în anul 2004).

Parcul de tractoare şi principalele maşini agricole din agricultură din judeţul Vaslui, în perioada 2004-2008


2004
2005
2006
2007
2008
Tractoare agricole fizice
2.663
3.259
3.295
3.383
3.417
Pluguri pentru tractor
2.413
2.858
2.868
2.918
2.939
Semănători mecanice
1.076
1.461
1.474
1.509
1.515
Combine autopropulsate pentru recoltat: cereale păioase, porumb, furaje
322
414
425
431
473
Sursa: Direcţia Judeţeană de Statistică Vaslui

Principalele  concluzii desprinse din analiaza mediului economic:

  • În perioada 2008-2010, ca efect al crizei economice, PIB la nivelul județului a scăzut cu peste 10%.
  • Sectoarele economice cu ponderea cea mai mare în PIBR în perioada 2008-2009 au fost agricultura, industria si serviciile.
  • Sectoarele economice cele mai afectate de criză la nivel regional sunt: Construcțiile (scădere cu 24,1% în 2009 si 2010 față de 2008), Agricultura (scădere cu 16% în 2009 și 2010 față de 2008) și Industria (scădere cu 12,5% în 2009 și 2010 față de 2008);
  • Datorită crizei economice, 205 unități economice au devenit inactive ori și-au încetat activitatea în anul 2009 ;
  • Ponderea cea mai mare în numărul unităților economice, la nivelul județului Vaslui, o dețin micro-intreprinderile. Ele reprezintă 90,5% din numărul total de unități economice. Sunt urmate de IMM-uri, care reprezintă 9,2% din totalul unităților economice;
  • Structura unităţilor locale active, pe activităţi, în anul 2009, reflectă o concentrare a agenţilor economici în sectorul comerţului (44,6%, 2.291 firme). Urmează ”industria” cu 12,2%;
  • În municipiul Vaslui principalele ramuri economice din punct de vedere al cifrei de afaceri sunt: ”Industria textilă” cu o pendere de 87,2% din cifra totală a ramurii economice, pe județ, urmată de ”industria energetică”,  ”industria alimentară” și ”industria ușoară”;
  • În municipiul Bârlad, principalele sectoare economice sunt: „Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente” – 78,4% din cifra de afaceri județeană pe acest sector economic, urmat de Industria textilă, alimentară şi cea de construcţii metalice şi produse din metal;
  • La nivelul municipiului Huși, ramura industrială cea mai importantă este ”Industria pielăriei şi încălţămintei” - 94,1% din cifra totală a domeniului pe județ. Urmează industria alimentară și textilă;
  • În orașul Negrești cea mai dezvoltată industrie este reprezentată, de fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente – 9,1% din cifra de afaceri totală a domeniului  pe județ. Alte industrii dezvoltate sunt industria alimentară şi industria uşoară (în special prelucrarea lemnului);
  • Agricultura reprezintă domeniul economic cu potențialul cel mai mare de dezvoltare la nivelul județului Vaslui. Peste 75% din suprafața totală a județului este suprafață agricolă.

Recomadari pentru IPT:
1.Corelarea ofertei din planul de scolarizare cu ponderile domeniilor   ce se situeaza pe primele locuri in economia regionala: Servicii 55,75%, Industrie 19,61%, Agricultura 12,71%,  respectind specificul local. Astfel in judetul Vaslui predomina agricultura si industrie prelucratoare
2. Cresterea ofertei pentru calificari din domeniul constructii care  este in trend ascendent.
Judeţul Vaslui nu este bogat în resurse. Cea mai importantă resursă  a judeţului este terenul agricol, însă valorificarea actuală a acesteia este departe de a fi mulţumitoare. Dezvoltarea sectorului agricol poate antrena o serie de alte activităţi conexe.

            Comuna Vetrişoaia este o comunitate care nu dispune de resurse economice însemnate, nivelul economic fiind minim.
            Forţa de muncă este ocupată în sectorul agricol (agricultura de subzistenţă practicată pe loturi mici), creşterea animalelor (în sector privat), comerţ (magazinele săteşti), micro-secţii confecţii. Există un mic aport financiar de la populaţia plecată la muncă în străinătate (Italia, Grecia, Spania ) şi în domeniul construcţiilor (la Bucureşti şi în alte mari oraşe ale ţării).
       Având în vedere că Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia pregăteşte elevii în domeniul mecanic, specializările Mecanic-agricol și Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații( cls. a XI-a), cu aplicabilitate într-un număr mai mare de sectoare de activitate, absolvenţii şcolii noastre se pot încadra atât la agenţii economici locali şi judeţeni, cat şi în alte judeţe şi oraşe mari ale ţării.
      De asemenea din analiza structurii cererii potenţiale pe domenii de pregătire în Regiunea Nord-Est, rezultă ca pentru domeniul ,,Mecanică” ( domeniu de pregătire oferit de către Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia ) aceasta va  avea cele mai mari valori şi anume 20,7 în 2017 şi 19,0 în 2020.


(Sursa: PLAI 2011-2020 Judeţul Vaslui)


1.3. Piaţa muncii

            La nivelul judeţului Vaslui, rata de ocupare a scăzut cu 2,2 puncte procentuale în 2009 faţă de 2007, în timp ce la nivel naţional aceasta a scăzut cu 2,8 puncte procentuale iar la nivelul regiunii Nord-Est cu 2,7.

Structura populaţiei ocupate pe niveluri de instruire, la nivel regional

                                                                                                                        Mii persoane
SPECIFICATIE
2006
2007
2008
2009
Populatia ocupata totala, din Regiunea Nord-Est, din care:
1653
1696
1674
1666
      - cu nivel superior de pregatire
167
179
189
192
      - cu nivel mediu de pregatire
916
919
902
878
      - cu nivel scazut de pregatire
570
598
583
596
            ( % )
Ponderea în populatia ocupata totală (%)
2006
2007
2008
2009
Populatia ocupata totala, din Regiunea Nord-Est, din care:
100
100
100
100
      - cu nivel superior de pregatire
10.1
10.6
11.3
11.5
      - cu nivel mediu de pregatire
55.4
54.2
53.9
52.7
      - cu nivel scazut de pregatire
34.5
35.2
34.8
35.8

Dacă analizăm datele din tabelul de mai sus pentru regiunea Nord-Est, se poate constata că în perioada 2006 – 2007 a crescut, de la an la an, numărul persoanelor ocupate cu nivel superior de pregătire, cu 25 mii persoane mai mult în anul 2009 faţă de 2006, a scăzut cu 38 mii persoane populaţia ocupată cu nivel mediu de pregătire (postliceal+liceal+şcoli maiştri+profesional) în anul 2009 faţă de 2006 şi a crescut cu 26 mii persoane populaţia ocupată cu nivel scăzut de pregătire.
            Ca puncte procentuale, situaţia cea mai favorabilă se constată la populaţia ocupată cu nivel superior de pregătire, care a câştigat 1,4 puncte în anul 2009 comparativ cu 2006, în timp ce populaţia ocupată cu nivel scăzut de pregătire a pierdut 2,7 puncte procentuale iar populaţia ocupată cu nivel scăzut a câştigat 1,3 puncte.

Structura populaţiei ocupate civile pe principalele activităţi ale economiei naţionale

           Populaţia ocupată civilă in perioada 2002 – 2009 (mii persoane)

Populaţia ocupată civilă a României a înregistrat un trend crescător de la an la an, în perioada 2004-2009, în timp ce populaţia ocupată civilă a Regiunii Nord - Est şi a judeţului Vaslui au inregistrat, in aceeaşi perioadă, creşteri alternate cu descreşteri, anul 2009 fiind marcat de criza economică, an în care populaţia ocupată civilă a suportat diminuări consistente. La nivelul judeţului Vaslui populaţia ocupată civilă a suferit  o scădere  spectaculoasă în anul 2009, ajungând la 140 mii persoane, de la 144,8 mii în anul 2008.


Populaţia ocupată civilă la nivelul judeţului Vaslui, în perioada 2003 – 3009 (mii persoane)

O pondere foarte mare o deţine populaţia ocupată în agricultură la nivelul regiunii N-E, 40,5% în anul 2009, comparativ cu 28,7% la nivel naţional.  Această ramură este preponderentă în cinci din cele şase judeţe componente ale regiunii (mai puţin judeţul Bacău), cele mai ridicate valori înregistrându-se în judeţele Botoşani (50,7%) şi Vaslui (48,5%), chiar dacă ele au mai scăzut în ultimii ani. Aceste judeţe se confruntă şi cu o evidentă rămânere în urmă a gradului de tehnologizare industrială şi agrară, precum şi cu un nivel redus de calificare a populaţiei.
Ponderea populaţiei ocupate în industrie se află sub media pe ţară (17,1%), judeţele Botoşani (15,1%) şi Suceava (15,3%) având cel mai mic grad de ocupare în industrie, urmate de judeţul Vaslui cu 16,6%.În domeniul serviciilor ponderea cea mai ridicată în total populaţie ocupată se înregistrează în judeţul Iaşi, 42,1 %, cu 5,7 puncte procentuale peste media regiunii (36,4 %), iar cea ma mică în judeţele Botoşani (31,0 %) şi Vaslui (32,0 %). 
În construcţii cea mai scăzută pondere se înregistrează în judeţul Vaslui (2,9 %), cu 4,5 puncte procentuale sub valoarea la nivel naţional şi cu 3,1 puncte procentuale sub media regiunii.  Din păcate, după ce criza economică s-a făcut simţită şi în România, spre sfârşitului anului 2008, locurile de muncă vacante pentru această ramură au început să se reducă. Judeţul Bacău înregistrează o valoare mult superioară a ponderei acestei ramuri în total populaţie ocupată civilă, superioară atât celei naţionale (cu 2,8 puncte procentuale mai mult) cât şi celei la nivel de regiune (cu 4,2 puncte procentuale mai mult).
Numeroase persoane în vârstă de muncă din regiunea N-E lucrează temporar sau permanent în activităţi economice în Bucureşti, Banat, Transilvania, Europa de Vest. După plecarea populaţiei tinere masculine apte de muncă, se manifestă, în continuare, o tendinţă de emigrare şi a femeilor, pentru a munci în străinătate, astfel că în multe localităţi din mediul rural au rămas persoane vârstnice şi copii.


Ponderea populaţiei ocupate civile pe principalele activităţi ale economiei, în total populaţie
ocupată civilă, în anul 2009, pentru Regiunea Nord – Est şi judeţele din regiune (%)
 Numărul mediu al salariaţilor şi al muncitorilor, pe activităţi ale economiei naţionale

Cu privire la numărul mediu al salariaţilor (la nivel naţional), este de remarcat creşterea anuală în perioada 2004 – 2008, urmând ca în 2009 să scadă cu 272 mii persoane. Numărul mediu al muncitorilor înregistrează descreşteri în perioada 2001-2005, apoi uşoare creşteri în anii 2006 şi 2007, după care nu mai există date statistice despre numărul mediu al muncitorilor .
Se remarcă faptul că numărul mediu al salariaţilor din “Agricultură” a scăzut cu 44 mii persoane în perioada 2002 – 2008 iar în rândul muncitorilor reducerea a fost de 59 mii persoane în perioada 2002 – 2007 (an până la care avem date statistice despre numărul mediu al muncitorilor).
            În aceeaşi perioadă, 2002 – 2009, în “Industrie” numărul mediu al salariaţilor a scăzut cu 520 mii persoane, 235 mii fiind reducerea de la anul 2008 la 2009. Numărul  muncitorilor la aceeaşi ramură a scăzut, în perioada 2002 – 2007, cu 266 mii persoane.

- Principalele constatări din analiza evoluţiei la nivelul ocupaţiilor relevante pentru învăţământul profesional şi liceal tehnologic

Romania a fost afectată de criza mondială, efectele asupra şomajului făcându-se simţite în special începând cu luna decembrie a anului 2008, când numărul şomerilor înregistraţi a crescut de la 13.500 (în luna noiembrie), la 16.458 (cu aproape 3.000 persoane mai mult) în luna decembrie.
Atât în rândul şomerilor (pe total) cât şi raportat numai la absolvenţi, se constată reducerea numărului acestora, an de an, în perioada 2003 – 2008, urmând ca odată cu accentuarea crizei din economie, în anul 2009, la toate activităţile (domeniile) luate în calcul să se înregistreze creşteri considerabile, la unele ajungându-se chiar la dublarea cifrei. Domeniile la care s-au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului şomerilor, la nivelul profesional de pregătire sunt: construcţii, mecanică, turism şi alimentaţie, iar raportat la absolvenţi, cele mai mari creşteri se remarcă la domeniile:  industrie alimentară, mecanică.
            Locurile de muncă vacante, la orice ramură ne-am raporta, sunt mult sub oferta de forţă de muncă.  Raportat la numărul de şomeri, ca şi grad de satisfacere a ofertei de forţă de muncă, oferta cea mai ”generoasă” am putea spune că a fost, la nivelul anului 2009, pentru domeniile: ”comerţ”, “construcţii”, ”silvicultură”.
Sursa – PLAI 2011-2013.
           Cererile previzionate de locuri de muncă pentru perioada 2013-2020 la nivelul regiunii Nord-Est, variază pentru domeniul Mecanică între 19-20,7% cu implicații în oferta IPT.

Concluzia generală: In judeţul Vaslui, la toate ramurile economiei naţionale, se constată excedent de forţă de muncă, raportat la locurile de muncă vacante existente!


Concluzii din analiza pieţei muncii. Implicaţii pentru ÎPT

1.      Pe parcursul anului 2009 s-a menţinut trendul crescător al numărului de şomeri inregistraţi la AJOFM Vaslui, ajungându-se de la 16.695 in luna ianuarie, la 22.622 in luna decembrie şi s-a constatat creşterea numărului de şomeri indemnizaţi, datorită disponibilizărilor masive, (de la 5364 in luna ianuarie 2009, la 11.870 in luna decembrie 2009, aproape dublându-se cifra);
2.      Analizând situaţia şomajului pe medii de rezidenţă, la nivelul anului 2009 se observă creşterea ponderii şomerilor din mediul urban (de la 25,1 % in ianuarie 2009, la 37,7 % in luna decembrie), odată cu scăderea ponderii şomerilor din mediul rural, de la 74,9 % in luna ianuarie, la 62,3 % in luna decembrie;
3.      Referindu-ne la structura pe nivele de studii, in anul 2009 se constată cresterea ponderii şomerilor cu nivel liceal si postliceal (de la 8,1 % in ianuarie la 14,1 % in luna decembrie), creşterea ponderii şomerilor cu studii superioare de la 2,1 % in luna ianuarie la 4 % in luna decembrie, datorită şi inregistrării absolvenţilor din promoţia 2009 care la terminarea studiilor au găsit o ofertă săracă de locuri de muncă, în timp ce ponderea şomerilor cu studii primare, gimnaziale şi profesionale a scăzut de la 89,8 % in luna ianuarie la 81,9 % in luna decembrie, acest lucru având şi o justificare, deoarece locurile de muncă vacante oferite au fost mai mult pentru muncitori (calificaţi, absolventi ai SAM sau şcoli profesionale, şi necalificaţi, persoane cu studii gimnaziale);
4.      Locurile de muncă vacante oferite de angajatori în 2009 au fost mult sub nivelul anilor precedenţi, mulţi agenţi economici reducându-şi activitatea, iar unii chiar şi-au încetat activitatea;
5.      Cele mai multe locuri de muncă vacante oferite in anul 2009 au fost pentru nivel scăzut sau mediu de studii (absolvenţi ai şcolilor profesionale, SAM-uri sau licee de specialitate). Chiar şi la bursele locurilor de muncă (bursa generală din luna aprilie şi bursa pentru absolvenţi, din luna septembrie) au fost oferite mai mult locuri de muncă pentru nivel scăzut sau mediu de studii. Ofertele de locuri de muncă au vizat mai mult meserii/ ocupaţii ca:
Ø  Vânzator;
Ø  Confecţioner asamblor articole din textile;
Ø  Şofer ;
Ø  Zidar roşar tencuitor;
Ø  Lucrător comercial;
Ø  Agent pază;
Ø  Dulgher;
Ø  Ospătar;
Ø  Asistent medical;

  6. Cei mai mulţi absolvenţi care au fost luaţi în evidenţa agenţiilor locale din judeţul Vaslui sunt absolvenţi cu profilul „Mecanică” şi „Agricultură“, ceea ce denotă lipsa locurilor de muncă pentru aceste ramuri;
7. Segmentul „Serviciilor”, după o perioadă de „înflorire” în anii 2007 şi 2008, perioadă mai bogată în oferte de locuri de muncă pentru acest segment, începe să piardă din nou teren pe fondul crizei economice în 2009, clasându-se totuşi pe ultimul loc ca ramură cu excedent de forţă de muncă (pentru că din analiza comparativă s-a constatat excedent de forţă de muncă la toate ramurile economiei); 
8.  Rata de ocupare la nivelul judeţului Vaslui înregistrează scăderi în perioada analizată, fiind sub valoarea medie a regiunii Nord – Est;
9.  Locurile de muncă oferite la nivelul de pregătire de şcoli profesionale, SAM –uri, şcoli de ucenici şi şcoli generale reprezintă peste 80% din oferta  de locuri de muncă comunicate;
10. Rămâne scăzută oferta de locuri de muncă pentru cei cu pregătire superioară;
11. Aportul ridicat în oferta locurilor de muncă vacante se remarcă în ramurile : Construcţii, Prestări Servicii, Industrie;
      12. Populaţia ocupată civilă a scăzut de la 165.7 mii persoane în anul 2001 la 140.0 mii în anul 2009;
     13. Cea mai mare parte a populaţiei ocupate este în agricultură, constatându-se totuşi descreşteri de la an la an;
     14.  Asemenea situaţiei la nivel naţional şi la nivelul judeţului Vaslui se remarcă faptul că cele mai spectaculoase dinamici ale populaţiei ocupate le-a înregistrat ramura de activitate “agricultură,vânătoare şi silvicultură ”, coborând de la 84.2 mii persoane în anul 2002 până la 67.9 mii în anul 2009 (diminuarea populaţiei ocupate cu aproape 20 %). Se remarcă şi numărul mare de şomeri în această ramură, oferta educaţională fiind în continuare bogată, deşi absolvenţii nu-şi vor găsi un loc de muncă în sectorul agricol;
     15.  O creştere importantă a populaţiei ocupate se remarcă la ramura „Construcţii”, de la 2.7 mii persoane în anul 2002, la 5.2 mii persoane în anul 2008 dar a suportat o scădere (la 4.0 mii persoane în 2009), pe fondul crizei, ceea ce a atras şi reducerea numărului de locuri de muncă vacante din această ramură a economiei ;
      16.  Ponderea cea mai ridicată în rândul absolvenţilor înregistraţi la AJOFM Vaslui, o au absolvenţi ai şcolilor de arte şi meserii, ai şcolilor profesionale în ramuri ca agricultura, mecanică, şi absolvenţi ai liceelor teoretice, dar se remarcă şi un număr considerabil de absolvenţi de studii superioare;
      17. Absolvenţii înregistraţi la AJOFM Vaslui reprezintă doar o parte din numărul total al absolvenţilor unităţilor şcolare din judeţ – poate nu cea mai relevantă – deoarece mulţi absolvenţi de liceu urmează o formă de învăţământ superior, o mare parte migrează în alte judeţe sau alte în alte ţări cu oferte de locuri de muncă mai atractive, iar alţii, pur şi simplu, nu se prezintă la agenţie pentru a fi luaţi în evidenţă. Totuşi în anul 2009 şi 2010 s-a constatat o creştere considerabilă a numărului de absolvenţi înregistraţi la AJOFM Vaslui:
                                                                                                                                    - Număr persoane
SPECIFICAŢIE
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
Numãr absolvenţi înregistraţi la AJOFM Vaslui
2456
2046
1692
1001
995
714
1876
3169

      18. Modul de repartizare a absolvenţilor de gimnaziu, la SAM-uri şi şcoli profesionale, plasează anumiţi tineri pe profile pentru care nu au aptitudini iar după absolvirea acestor forme de învăţământ, apelează la o nouă calificare prin cursuri de scurtă durată organizate de AJOFM Vaslui;
      19. Salariile oferite la nivelul judeţului Vaslui nu sunt suficient de motivante existând o mare fluctuaţie de şomeri;
      20.  Pe ansamblu, oferta anuală de locuri de muncă este foarte redusă, comparativ cu  oferta anuală de forţă de muncă.  Aceasta duce la un fenomen de  migrare a forţei de muncă, în special a tinerilor, în regiuni cu o ofertă de locuri de muncă mai mare sau mai atractivă din punctul de vedere al remunerării şi la îmbătrânirea populaţiei locale, la diminuarea şanselor de dezvoltare locală din lipsa infuziei de creativitate şi inteligenţă. Situaţia ofertelor de locuri de muncă vacante (înregistrate la  AJOFM Vaslui) este prezentată în tabelul de mai jos, pentru perioada 2003 – 2010:
Oferte de locuri de muncă vacante
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
T O T A L, din care:
9784
8680
7020
7828
8542
7311
4873
5501
  - pentru studii superioare
339
268
226
293
311
426
279
486
  - pentru studii medii
1246
950
1012
817
1186
1314
597
711
  - pentru nivel scăzut de 
    studii
8199
7462
5782
6718
7045
5571
3997
4304
Ponderea locurilor pt. studii super. în total locuri (%)
3.5
3.1
3.2
3.7
3.6
5.8
5.7
8.8
Ponderea locurilor pt. nivel mediu în total locuri (%)
12.7
10.9
14.4
10.5
13.9
18.0
12.3
12.9
Ponderea locurilor pt. nivel scăzut în total locuri (%)
83.8
86.0
82.4
85.8
82.5
76.2
82.0
78.3

Analizele şi concluziile prezentate trebuiesc privite sub rezerva următoarelor limite metodologice:
  • Locurile de muncă vacante înregistrate la AJOFM Vaslui nu reflectă decât o parte din piaţa muncii (în ciuda obligaţilor legale, nu toate locurile vacante sunt anunţate de angajatori) dar se remarcă o scădere semnificativă a acestora;
·         Informaţii incomplete generate de dificultăţile de utilizare a bazelor de date de care dispun AJOFM;
·         Dificultăţile de corelare între nomenclatoarele din învăţământ şi COR;
·         Posibile înregistrări multiple ale aceloraşi posturi (anunţuri de locuri vacante repetate în cazul neocupării);
      În conformitate cu scopurile analizei, au fost selectate din baza de date a AJOFM acele grupe de ocupaţii/meserii din COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România) considerate relevante pentru judeţ şi regiune, în raport cu calificările din nomenclatorul de pregătire prin învăţământul profesional şi tehnic.

Procesul de restructurare a economiei impune adaptarea forţei de muncă la cerinţele pieţei. Atât unităţile şcolare cât şi agenţii economici sunt interesaţi în această problemă. Deşi este dificil de stabilit linia schimbării, mai ales în conditiile crizei actuale din economie, este foarte important parteneriatul cu agenţii economici, parteneriat ce va aduce beneficii agenţilor economici, şcolilor, elevilor şi comunităţilor locale şi implicit, întregii comunităţi.



2. Analiza nevoilor  – Mediul intern. Autoevaluarea  

2.1. Predare –învăţare

  În vederea unei bune organizări a activităţii de predare-învăţare în anul şcolar 2016 -2017 se au în vedere următoarele aspecte:
- R.O.F.U.I.P./2014 şi Regulamentul de Organizare și Funcționare al școlii sunt prezentate elevilor şi părinţilor în prima săptămână a anului şcolar, ocazie cu care sunt semnate şi Contractele educaționale cu familiile elevilor și cu elevii.
- Prin activităţi de promovare şi cu ajutorul unor materiale tipărite sunt puse la dispoziţia elevilor : misiunea şcolii şi Oferta educaţională a şcolii.
- Elevii sunt informaţi cu parcursul școlar privind continuarea studiilor liceale, cu posibilitatea schimbării rutei de şcolarizare şi a programelor de învăţare, cu posibilităţile de a-şi continua studiile după absolvirea  nivelului 4.
- Elevii primesc informaţii, orientare şi consiliere pentru continuarea studiilor pe nivele de calificare în cadrul  învăţământului liceal tehnologic, dar şi pentru integrarea pe piaţa muncii; de asemenea, elevii sunt informați cu privire la modalitatea de obținerea a calificării profesionale nivel 3 (mecanic-agricol) și  nivelul 4 de calificare (tehnician mecanic pentru întreținere și reparații).
- Există programe de pregătire suplimentară atât de recuperare cât şi de performanţă în vederea participării elevilor la evaluarea națională, examenul de bacalaureat, examenul de certificare a competențelor profesionale, concursuri  şcolare, olimpiade etc.
- Programele de sprijin sunt monitorizate prin asistenţe la activităţi, fişe de asistenţă, rapoarte ale responsabililor comisiilor metodice în Consiliul de Administraţie şi Consiliul Profesoral, chestionare pentru părinţi, elevi, profesori, mapele comisiilor metodice, portofoliile profesorilor şi elevilor, rezultatele la evaluarea iniţială, continuă şi sumativă, urmărirea integrării socio-profesionale pe piața muncii şi comportamentul absolvenţilor.
- În activitatea didactică desfăşurată la clase cadrele didactice utilizează strategii şi metode didactice centrate pe elev, utilizează TIC în vederea realizării şi desfăşurării lecţiilor în AEL,  deţin o experienţă a formării competitive urmărind standardele şi exigenţele în domeniul formării profesionale.
  - Câştigarea finanțării și derularea proiectelor ,,Economia Bazată pe Cunoaştere” (un laborator informatic modern, conectat la internet), ,,Aplicarea strategiilor educaţionale moderne centrate pe elev în domeniul fizicii şi chimiei” (un laborator modern de fizică-chimie), ,,Centrul de Documentare și Informare” – în mediul rural, existența unui alt laborator informatic cu lecții AEL,  sprijină îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi ameliorarea decalajului existent la nivelul accesului informaţiei şi la metodele moderne de predare şi învăţare.

2.2 Materiale şi resurse didactice

- Există resurse materiale care sprijină procesul de învăţare, însoţite de instrucţiuni de funcţionare clare, uşor de înţeles.
- Se gestionează, menţine, monitorizează şi evaluează siguranţa, gradul de adecvare şi utilizare a echipamentelor folosite în procesul de învăţare.
-          Toţi elevii au acces la resursele didactice.
-          Resursele didactice de învăţare şi spaţiile de şcolarizare permit  elevilor să participe integral  la procesul de învăţare.
-          Există un laborator  de fizică – chimie, dotat cu mobilier, utilități, echipamente didactice moderne, soft-uri educaționale și auxiliare didactice care asigură caracterul practic – aplicativ al acestor discipline;
-          Exista doua laboratoare informatizate dotate fiecare cu cate o retea de 10 calculatoare conectate la Internet;
-          Existența și dotarea unui CDI cu mobilier nou, specific unui astfel de spațiu, cu tablă interactivă, calculatoare, TV plasmă, minisistem-audio și un fond de carte cu 4615 de volume, care permit desfășurarea unor activități școlare și extrașcolare deosebite, accesul la informații, lectură, comunicare pe Internet, etc.
-          Există 3  construcţii noi (un corp de şcoală și două grădinițe) și un corp de scoala reabilitat și refuncționalizat, toate conectate la apă curentă, dotate cu utilități minime și mobilier nou, care asigură condiții optime pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ.
-          Există 2 microbuze  școlare pentru optimizarea transportului elevilor de la Bumbăta și localitatea Berezeni la Vetrişoaia și de la extremitățile localității la școală/grădiniță.
-          Există un parc de joacă pentru copii amenajat corespunzător la una dintre grădinițe, dar este necesar amenajarea unui parc și la cealaltă grădiniță.
-          Există un atelier unde elevii din clasele liceale  desfășoară orele de laborator tehnologic și instruirea practică, dar este necesară o mai bună dotare și amenajare a acestuia.
-          Există două terenuri de sport cu o amenajare minimală unde elevii își desfășoară orele de educație fizică și activitățile sportive.
-          Resurse TIC: -număr laboratoare de TIC/Informatică: 2
                       -număr calculatoare desktop conectate la Internet: 22
                       - număr calculatoare desktop fără conectare la Internet: 3
                       - număr calculatoare de tip laptop, notebook, tabletă PC cu conectare la Internet:3
                       - număr calculatoare de tip laptop, notebook, tabletă PC fără conectare la Internet:4
                       - număr table interactive: 1 buc
                       - număr camere foto/video digitale: 2 camere foto+1 cameră video
                       - număr de resurse educaţionale digitale (interactive) aflate la dispoziţia unităţii de
                                  învăţământ: 26

2.3. Rezultatele elevilor
       În anul școlar 2015-2016, rezultatele școlare și etxrașcolare obținute de elevi au fost mulțumitoare, existând necesitatea și posibilitatea îmbunătățirii acestora.
      Testarea inițială: în perioada 15 sept. – 01 oct. 2015 s-a desfășurat pregătirea și susținerea
evaluării inițiale ale elevilor la clasele Preg/I – XII. Modelele de teste, însoțite de baremele de evaluare s-au constituit la nivelul comisiilor metodice din școală. Testele au fost aplicate la fiecare clasă și la fiecare disciplină.
La nivelul întregii școli, rezultatele obținute în urma evaluării nu  au fost trecute în catalog,
dar au fost comunicate elevilor și părinților. Rezultatele s-au analizat la nivelul fiecărei comisii metodice și în Consiliul Profesoral. Ca urmare a analizei rapoartelor prezentate de responsabilii comisiilor metodice în urma aplicării Testelor inițiale s-a constatat că:
-          rezultatele sunt în general slabe;
-          a existat dezinteres din partea elevilor privind pregătirea pentru Testele inițiale, deoarece se stia că notele nu se trec în catalog și deci rezultatele nu le pot afecta situația școlară;
-          elevii au dificultăți în formularea răspunsurilor, în exprimare, mulți nu înțeleg sarcina de rezolvare;
-          elevii au multe lacune la majoritatea disciplinelor.
Pentru remedierea rezultatelor obținute s-au propus Planuri de măsuri pentru fiecare
comisie metodică, care cuprind în general următoarele măsuri:
-          planificarea și realizarea unor activități de remediere școlară;
-          lucru diferențiat cu elevii;
-          aplicarea de teste predictive, de progres și sumative pentru evaluarea elevilor;
-          utilizarea la clasă a strategiilor interactive, la toate disciplinele, pentru a atrage elevii la disciplinele respective;
-          monitorizarea efectuării temei pentru acasă și rezolvarea acesteia în clasă etc.

Rezultatele elevilor la sfârșitul anului școlar 2015-2016
-    Clasele P – I - IV 
Elevi înscriși la începutul anului = 131
Elevi rămași la sfârșitul anului = 131
Elevi promovați la sfârșitul anului =  128
             Procent de promovabilitate = 98 %;
            -     Clasele V-VIII
             Elevi înscriși la începutul anului = 148
            Elevi rămași la sfârșitul anului = 148
            Elevi promovați la sfârșitul anului =  124
            Procent de promovabilitate =  82 %
           -     Clasele IX-XII
             Elevi înscriși la începutul anului = 104
             Elevi rămași la sfârșitul anului = 96
             Elevi promovați la sfârșitul anului = 72
             Procent de promovabilitate =  78%;                                        
Rezultatele elevilor la examenele naționale                                         
Elevi înscriși în clasa a VIII-a, anul școlar 2015-2016 = 38;
Elevi care au promovat clasa a VIII-a, la sfârșitul anului școlar - iunie = 31 ;
Rezultate  la Evaluarea Națională 2015

Disciplina
de examen
Nr. elevi
înscriși
la EN
Nr. elevi
prezenți
la EN
Nr. elevi
promovați
la EN
Procent de promovare
Limba română
31
31
20
90,32%
Matematică
31
31
28
51,61%
Ambele discipline
31
31
16
64,51%

 Procent de promovabilitate E.N. = 64,51% .

             Admiterea în învățământul liceal în anul școlar 2016-2017
Elevi care au promovat clasa a VIII-a, la sfârșitul anului școlar - septembrie = 38
Elevi care au participat la etapele de admitere în învățământul liceal și care au fost admiși = 38
             Procent de admitere în învăţămantul liceal – 100 %.

 Rezultate la Examenul de certificare a competențelor profesionale 2016

Elevi înscriși în clasa a XII-a, anul școlar 2014-2015 = 21 ;
Elevi rămași la sfârșitul clasei a XII-a, anul școlar 2014-2015 = 20 ;
Elevi care au promovat clasa a XII-a, la sfârșitul anului școlar = 20;
Elevi înscriși la Examenul de certificare a competențelor profesionale = 16;
Elevi care au promovat Examenul de certificare a competențelor profesionale = 16 ;
             Procent de promovabilitate = 100 % .
             Rezultate la Examenul  de  Bacalaureat 2016
Elevi înscriși în clasa a XII-a, anul școlar 2015-2016 =  21;  
Elevi rămași la sfârșitul clasei a XII-a, anul școlar 2015-2016 = 20;
Elevi care au promovat clasa a XII-a, la sfârșitul anului școlar – iunie = 20;
                                              Sesiunea Iunie-Iulie 2016

Disciplina
de examen
Nr. elevi
înscriși
la BAC
Nr. elevi
prezenți
la BAC
Nr. elevi
promovați
la BAC
Procent de promovare
Limba română
8
8
0
0
Matematică
8
8
0
0
Biologia
8
8
0
0
Toate disciplinele
8
8
0
0
               Procent de promovabilitate =   0%
                                                  Sesiunea August-Septembrie 2016

Disciplina
de examen
Nr. elevi
înscriși
la BAC
Nr. elevi
prezenți
la BAC
Nr. elevi
promovați
la BAC
Procent de promovare
Limba română
6
6
1
16,66%
Matematică
6
6
1
16,66%
Biologie
6
6
1
16,66%
Toate disciplinele
6
6
1
16,66%

Procent total de promovabilitate la Examenul de Bacalaureat 2016 = 16,66%

            

2.4. Consiliere şi orientare şcolară/în carieră
- S-a constituit echipa de orientare şi consiliere vocaţională şi s-a elaborat programul de orientare şi consiliere vocaţională.
- Au fost informaţi elevii şi părinţii cu privire la  posibilităţile de orientare şcolară şi profesională a elevilor , cu planurile de şcolarizare ale unităţilor şcolare din judeţ (licee) privind admiterea .
- S-au încheiat doua acorduri de parteneriat şi convenţia de practică cu doi agenti economici .
- În anul școlar 2014-2015 a fost încheiat un acord de colaborare cu CJRAE Vaslui pentru a asigura servicii de consiliere și orientare elevilor de către un psiholog școlar. Este necesară reactualizarea acordului de colaborare cu CJRAE Vaslui pentru anul școlar 2015-2016;
- S-a identificat un spațiu pentru amenajarea unui cabinet de consiliere și orientare. Este necesară dotarea și amenajarea corespunzătoare a acestuia pe parcursul anului școlar 2015-2016;
- S-au aplicat chestionare elevilor de gimnaziu si liceu pentru a determina procentul de elevi care vor parcurge nivelul  2  și nivelul 3 de calificare;
- S-a elaborat CDL împreună cu partenerii (agenti economici, Consiliul Local) în beneficiul carierei elevilor.
- La orele de dirigenţie și la activitățile de OSP elevii au fost consiliaţi pentru: prezentare CV, scrisoarede intenţie, prezentare la interviu de angajare (joc de rol) au fost desfăşurate activităţi privind descrierea meseriilor şi  informarea despre evoluţia pieţii muncii.
- Un număr destul de mare de elevi, absolvenți ai claselor a VIII-a, proveniți din unitatea noastră școlară dar și de la alte unități  s-au orientat către Liceul Tehnologic ,,Petru Rares- profil tehnologic/ domeniul mecanică, specializarea Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații.
- Activitatea de consiliere și orientare școlară  a elevilor ar putea fi îmbunătățită dacă în școală ar exista un psiholog școlar cu activitate permanentă.


2.5. Calificări şi curriculum

- Pentru anul şcolar 2016-2017 toate documentele curriculare au fost cunoscute din luna septembrie 2016 şi dezbătute în comisiile metodice.
- Toate documentele curriculare au fost multiplicate pentru fiecare cadru didactic;
- CDL (cls. IX-X) a fost elaborat împreună şi la propunerea agenţilor economici conform Metodologiei 610/28.08.2003, avizat în Consiliul de administraţie, de către agenţii economici, CLD şi dezvoltă competenţele cheie.
- Au fost identificate competenţe cheie pentru integrarea la locul de muncă şi păstrarea locului de muncă pe o perioadă cât mai îndelungată.
- CDL dezvoltă competenţele prevăzute în standardul de competenţe profesionale pentru domeniul mecanică.
- A fost elaborat CDL pentru clasa a IX-a și a X-a  împreună cu agenţii economici după recomandările făcute de MEN.
- S-a elaborat CDS pentru clasele I-VIII după recomandările făcute de MEN.
- Se înregistrează dificultăţi în efectuarea  instruirii practice curente şi comasate din cauza numărului redus de locuri de practică specializate şi a slabei dotări a atelierului.
- La clasele I-XII un număr redus de elevi şi-au procurat materiale auxiliare  de lucru necesare îmbunătăţirii procesului instructiv – educativ.
- Inexistenţa claselor paralele la liceu impune o singură calificare şi elimină orientarea elevilor către alte calificări profesionale specifice fetelor, respectiv băieţilor.


2.6. Resurse fizice şi umane
Resurse fizice 
-          Se gestionează, menţine, monitorizează şi evaluează siguranţa şi gradul de adecvare a resurselor fizice;
-          Resursele financiare asigură funcţionarea şcolii în parametri normali şi sunt formate din resurse buget local, resurse buget naţional, resurse extrabugetare ale şcolii, sponsorizări şi donaţii din partea  Comitetului de Părinţi şi a partenerilor economici .
-          Spaţiile şi echipamentele sunt accesibile tuturor grupurilor de elevi şi sunt uşor de localizat .
-          În toate corpurile de clădire unde există săli de clasă condiţiile şi mediul de lucru sunt eficiente şi asigură condiţii  optime de lucru.
-          Deoarece funcționăm în două schimburi nu există posibilitatea pentru a desfășura  activităţi suplimentare (meditaţii consultaţii, documentare) decât sâmbăta și duminica sau între schimburi.
-          Se impune dotarea atelierului școlii cu utilaje şi echipamente noi, moderne, utilizând fonduri de la bugetul local sau din donații, sponsorizări de la agenți economici și părinți.
-          Sunt asigurate gratuit în procent de 100%  manualele de specialitate la clasele a IX-a şi a X-a.

 Resurse umane
Nr.crt
Disciplina
Nr. c.d.
Tit
Grd. I
Grd. II
Def.
Deb.
Nec.
1.
Limba română
4
1
-
1
-
1
1
2.
Limba franceza
3
-
-
2
-
-
1
3.
Limba engleza
3
-
-
1
-
-
2
4.
Matematica
2
1
2
-
-
-
-
5.
Biologie
2
1
-
-
-
-
1
6.
Chimie
1
1
1
-
-
-
-
7.
Fizica
2
1
2
-
-
-

8.
Geografie
2
1
1
1
-
-
-
9.
Istorie + științe socio-umane
3
1
3
-
-
-
-
10.
Religie
1
-
-
-
-

1
11.
Ed. tehnologică
1
1
1
-
-
-
-
12.
Mecanică
2
1
1
II
-
-
-
13.
Instruire practică mecanică
1
-
-
-
-
1
-
14.
Ed. muzicală/Ed. plastică
1
-
-
-
-
-
1
15.
Ed. fizică
1
-
-
-
1
-
-
16.
Învățători
6
6
-
-
-
-
-
17.
Educatoare
2
2
1
1
-
-
-
18.
Latina
1
1
-
-
-
-
1

-          Toţi membrii personalului sunt angajaţi în conformitate cu legislaţia naţională privind ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar;
-          Politica de recrutare a personalului stabileşte standarde minime cu privire la calificările şi experienţa adecvate, în special pentru cei implicaţi în furnizarea şi evaluarea programelor de învăţare;
-          Rolurile şi responsabilităţile membrilor personalului sunt clar definite şi înţelese (organigramă, echipe pe programe şi proiecte, fişa postului individuală flexibilă). Autoritatea este recunoscută;
-          Politica de dezvoltare profesională a personalului cuprinde prevederi adecvate referitoare la iniţierea membrilor nou veniţi şi la formarea şi dezvoltarea continuă a personalului;
-          Programele de dezvoltare profesională contribuie la sporirea eficacităţii şi oferă posibilitatea reflecţiei asupra practicii;
-          Sistemul de circulaţie a informaţiilor este eficient şi multidirecţional. Toţi membrii personalului au acces la cunoştinţe utile şi valide privind sarcinile şi obiectivele lor (sunt afişate în cancelarie şi sunt puse la dispoziţia cadrelor didactice în comisiile metodice: Planul de dezvoltare al şcolii, Planul managerial anual, programele de formare continuă şi dezvoltare profesională, programul de parteneriate, fişele individuale de formare continuă, programele comisiilor metodice şi cercurilor pedagogice, Internet etc.);
-          Managerul a primit de la ISJ materiale de informare cu privire la managementul şi pedagogia calităţii;
-          Performanţa tuturor membrilor personalului este monitorizată şi evaluată de echipa managerială, C.E.A.C. şi în comisii metodice;
-          Sistemul de evaluare a personalului are ca rezultat planificarea unor acţiuni ameliorative;
-          Nevoile organizaţiei, echipelor şi persoanelor individuale sunt echilibrate;
-          Conflictele şi problemele personale sunt rezolvate în mod eficace.
-          Aproximativ 90% din cadrele didactice ştiu să utilizeze și utilizează calculatorul, aprox. 30% utilizează aplicațiile AEL, aprox. 50% din cadrele didactice știu să utilizeze mijloacele de comunicare și informare IT;
-          Există un număr mare de cadre didactice care au rezultate bune în programul de formare continuă şi dezvoltare profesională și  aplică eficient în practică competenţele dobândite .
-          Majoritatea cadrelor didactice sunt obiective, știu să se autoevalueze și foarte puține au tendința de supraevaluare; în general toate cadrele didactice își identifică nevoile proprii de dezvoltare profesională.

2. 7. Parteneriate şi colaborari
La începutul anului școlar 2016-2017, școala a încheiat următoarele parteneriate:
- parteneriate/acorduri cu alte instituții: Primăria Vetrișoaia, Consiliul Local Vetrisoaia, Postul de poliţie Vetrişoaia, CIM Vetrisoaia, CMI Medicina Muncii Dr. Raluca Bura;
- parteneriate cu alte școli/unități de învățământ: -
- parteneriate cu societăți comerciale și asociații sau ONG-uri: S.C. Agrovet S.A. Vetrişoaia - agent economic pentru desfășurarea instruirii practice, Holt România – Filiala Iași și Consiliul Județean Vaslui pentru desfășurarea proiectului ,,Școala te face OM!”;

3.   Analiza SWOT: Puncte tari, puncte slabe, oportunităţi, ameninţări
PUNCTE TARI
- Toate corpurile de clădire ale școlii sunt noi sau reabilitate şi extinse, au asigurate utilitățile minime (aducțiune de apă, centrale termice, grupuri sanitare moderne, mobilier corespunzător).
- Liceul Tehnologic ,,Petru Rareş” Vetrişoaia  dispune de tehnologie IT  pentru administraţie: 5 calculatoare (2 calculatoare conectate la Internet prin reţea de telefonie), 1 multifuncţional (cu scanner, imprimantă, fax, copiator) şi o imprimantă.
- Existenţa a două laboratoare informatizate, dotate fiecare cu cate  10 calculatoare, imprimantă, scanner, conectate la Internet, 3 laptop-uri, 2 videoproiectoare,  ;
- Implementarea sistemului AeL  în desfăşurarea lecţiilor;
- Existența unui parc de joacă pentru preșcolari amenajat și dotat corespunzător;
- Existenţa unui laborator de fizică – chimie amenajat și dotat cu mijloace de învăţămant moderne
- Existența  unui CDI  dotat cu mobiler modern, tablă interactivă, 2 calculatoare, imprimantă, TV plasmă, minisistem audio, cărți și softuri educaționale , etc.
- Accesibilitate optimă la toate spațiile școlare și auxiliare, la echipamentele, materialele, mijloacele de învățământ și auxiliarele curiculare;
- Pentru fiecare nivel de şcolarizare, şcoala dispune de întregul material curricular (planuri de învăţământ şi programe şcolare, programe şcolare alternative, auxiliare curriculare – manuale, caiete de lucru, ghiduri de aplicare, culegeri de probleme, îndrumare ,  soft-uri educaționale etc.)
- Adaptarea curriculumului la opţiunile elevilor şi solicitările comunităţii.
- Existența unui  procent de 100% cadre didactice de specialitate pentru calificarea profesională  tehnician mecanic pentru întreținere și reparații.
- Preocuparea personalului didactic pentru formarea continuă prin participarea la gradele didactice sau la cursuri de formare;
- Existența cadrelor didactice instruite  și cu experiență în conceperea de  proiecte educaţionale și cu finanțare;
- Relaţiile interpersonale (profesor-elev, conducere-subalterni, profesori-părinţi, profesori-profesori, personal didactic-autorităţi locale etc.) existente favorizează crearea unui climat educaţional deschis, stimulativ şi transparent;
- Există o bună colaborare cu  reprezentanţi ai Poliţiei, Primăriei – asistența socială și  cu Consiliul reprezentativ al părinţilor în scopul prevenirii delincvenţei juvenile, prevenirii și diminuării abandonului școlar;
- Existenţa parteneriatului de colaborare cu un agent economic din localitate, în vederea desfăşurării stagiilor de pregătire practică a elevilor de liceu;
- Asigurarea securității tuturor celor implicați în activitatea școlară, în timpul desfășurării programului;
- Grad maxim de ocupare a locurilor de la clasele a IX-a ,  a X-a liceu;
- Peste 80% dintre părinţii consultaţi sunt  mulţumiţi de calitatea procesului de predare-învăţare oferit de şcoală. (sursa – chestionare)
- Pr  prmovarea imaginii școlii prin diverse acțiuni și mijloace (blog-ul şcolii:                                          
           http://liceultehnologicpetruraresvetrisoaia.blogspot.com, site-ul școlii:                                    
          http://scoli.didactic.ro/liceul-tehnologic-petru-rares-vetrisoaia, pliante informative, oferta        
  școlii, cercuri pedagogice, participări la olimpiade, concursuri, festivaluri județene, regionale și naționale, etc);
- - Derularea  Proiectului ,,Școala te face OM!” ;
- - Elaborarea și depunerea Scrisorii de intenție pentru Proiectul ROSE;
- - Elaborare, depunere și derulare proiecte educaționale.

PUNCTE SLABE
- Dotarea minimală a  atelierului pentru desfăşurarea activităţilor de laborator tehnologic şi instruire practică;
- Existența unei singure calificări profesionale la nivelul școlii;
- Existența unui număr mare de elevi mediocri și slab pregătiți în special la clasele de liceu;
- Migrarea părinților la muncă în străinătate are implicații directe asupra comportamentului elevilor, reflectate în special în absenteismul școlar;
- Lipsa unei săli de sport și a unei baze sportive amenajate corespunzător;
- Spaţiu insuficient pentru amenajarea tuturor cabinetelor, laboratoarelor şi alte spaţii destinate activităţii extraşcolare;
- Fonduri reduse pentru susţinerea activităţilor extracurriculare, de orientare şcolară şi profesională
- Inexistenţa  unui psiholog școlar;
- Lipsa unui cabinet medical școlar;
- Lipsa dotării, a personalului calificat şi a programelor pentru asistarea elevilor cu nevoi educaţionale speciale pentru o mai bună integrare în colectivul elevilor;

OPORTUNITĂŢI
- Descentralizarea instituţiilor de învăţămant şi întărirea autonomiei acestora;
- Existenţa unor programe guvernamentale, acordarea de burse şi a altor tipuri de ajutoare pentru elevi (,,Bani de liceu’’, ,,Euro 200”, ,,Cornul şi laptele”, alocaţii şi burse sociale , rechizite gratuite);
- Existenţa  unui program de dotare a şcolilor cu microbuze pentru optimizarea transportului şi sprijinirea accesului la educaţie a elevilor;
- Manuale gratuite pentru ciclul primar, gimnazial și liceal ( a IX –a X-a);
- Existenţa unor programe pentru şcoli, de susţinere a investiţiilor:  programul ,,Internet în școala taetc.;
- Posibilitatea derulării proiectelor  prin POS DRU;
- Posibilitatea participării la cursurile de formare programe gratuite sau finanțate de către școală a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar;
- CDL, CDŞ oferă posibilitatea satisfacerii dorinţei de informare şi cunoaştere în diferite domenii de activitate;
- Relaţii de colaborare cu autorităţile locale, cu reprezentanţi ai comunităţii locale, agenţi economici din zonă, ONG-uri și sprijinirea școlii de către acești factori etc.
- Lipsa concurenţei învățământului liceal tehnologic – domeniul mecanică din zonă,  determină atragerea populaţiei şcolare din comunele Berezeni şi Lunca Banului.

                                 
                      AMENINTĂRI
- Slaba dezvoltare economico- socială a zonei, venituri mici din agricultură, număr redus de agenţi economici, număr mic de domenii în care activează (agricultură şi comerţ) şi număr mic de angajaţi la agenţii economici;
- Provenienţa unor elevi din familii dezorganizate, cu probleme de alcool, cu situaţie financiară precară, refractare la educaţie;
- Migrarea familiiilor împreună cu copiii de vârstă școlară în statele din U.E. fapt care poate conduce în continuare la diminuarea populației școlare;
- Existența unui  număr  mare de cadre didactice navetiste (18);
- În orientarea şcolară şi vocaţională a elevilor de clasa a VIII-a există o pondere foarte mare a părerii părinţilor care preferă încă orientarea spre liceele teoretice în defavoarea liceelor tehnologice în urma cărora elevii dobândesc o calificare profesională (sursa: dosarul Comisiei de Orientare Şcolară şi Profesională) ;
- Spiritul de echipă în reţeaua de parteneri se manifestă mai mult din partea reprezentanţilor şcolii;
- Neimplicarea puternică a agenţilor economici (cei care creează locuri de muncă) va conduce la nereuşita în domeniul TVET;
- Lipsa posibilităţii de a realiza parteneriate durabile cu agenţii economici din zonă pentru absorbţia absolvenţilor din cauza volumului mic al activităţilor desfăşurate de aceştia, neexistând cerinţa de forţă de muncă;
- Existența recesiunii și a crizei economice atât în țara noastră cât și în statele membre U.E.  determină scăderea numărului locurilor de muncă și o absorbție socio-profesională slabă.



4.      Rezumat  al aspectelor principale care necesită a fi dezvoltate

        Dezvoltarea structurii IPT în concordanță cu dinamica unei societăți bazată pe cunoaștere, cu tendințele dezvoltării socio-economice din regiunea Nord-Est (OBIECTIV GENERAL).

1.      Adaptarea reței școlare și a ofertei de formare profesională inițială la cerințele pieței muncii și a opțiunilor elevilor.
2.      Asigurarea egalității de șanse în formarea inițială.
3.      Dezvoltarea resurselor umane din sistemul IPT în vederea asigurării calității în formare.
4.      Dezvoltarea infrastructurii unităților școlare IPT în vederea asigurării calității în formare.
5.      Dezvoltarea instituţională prin utilizarea oportunităţilor oferite de resursele TIC, pentru a permite adaptarea modelului educaţional oferit de şcoală la mediul tehnologic actual.






 PLANUL OPERAȚIONAL, ANUL ȘCOLAR 2016-2017

PRIORITATEA (OBIECTIV GENERAL): Dezvoltarea structurii  ÎPT în concordanţă cu dinamica unei societăţi bazate pe cunoaştere, cu tendinţele dezvoltării socio-economice  din regiunea Nord-Est
Obiectiv 1: Adaptarea reței școlare și a ofertei de formare profesională inițială la cerințele pieței muncii și a opțiunilor elevilor.

Ţinta: Cuprinderea tuturor absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal și profesional (clasa a IX-a)  și a tuturor absolvenților de clasa a X-a în efectuarea stagiilor de pregătire practică (pentru nivelul 3 de calificare) sau în ciclul superior al liceului (pentru nivelul 4 de calificare). Cuprinderea tuturor copiilor de vârstă 3-6 ani la grădinită și a copiilor de vârstă școlară în învățământul primar și gimnazial.
Context: Din analiza PLAI și PRAI se constată că există premisele ca o serie de ramuri să înregistreze o creștere economică reală în intervalul de timp 2013-2017-2020 pe domeniile: industrie, agricultură, servicii, construcții (în trend ascendent la nivel regional și național). Estimările arată că există o corelație între cererea potențială de locuri de muncă pe domenii de pregătire în regiunea N-E, domeniul mecanică ( anul 2017 – 20,7%, anul 2020 – 19%) și oferta ÎPT, domeniul Mecanică, în aceeași perioadă, fiind de 17-19%.
Rețeaua școlară și Planul de școlarizare în anul școlar 2016-2017  cuprinde nivelele de școlarizare PRE, PRI, GIM, LIC TEH (nivel 4 de calificare/domeniul Mecanică, specializarea Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații).
Măsuri/Acţiuni pentru atingerea obiectivului:
(Ce anume trebuie să se întâmple?)
Rezultate aşteptate (măsurabile)
Data până la care vor fi finalizate
Persoana/persoanele responsabile
Parteneri implicaţi
Resurse
Cost estimativ/
Sursa de finanţare
1.  Realizarea și depunerea documentației la ARACIP în vederea obținerii autorizării de funcționare provizorie pentru învățământul profesional de 3 ani, domeniul Mecanică (specializarea Mecanic agricol) și domeniul Industria textilă și pielăriei (specializarea Confecționer produse textile)
Obținerea autorizarii
1 decembrie 2016
Directorul
Directorul adjunct
Coordonator CEAC
Consiliul Local Vetrișoaia, Partenerii economici, ISJ Vaslui, CLDPS
Umane, de timp, consumabile, TIC
4200 lei
2. Elaborarea proiectului  planului de şcolarizare 2017-
2018 în corelaţie cu cererile pieţei muncii   și pentru asigurarea continuității în formare.

Existența unei rețelei școlare care să cuprindă: învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal –filiera  tehnologică, nivel de calificare 4 pe domeniul mecanică
10.12.2016
Directorul școlii, membrii CA
Consiliul Local Vetrișoaia, Partenerii economici, ISJ Vaslui, CLDPS
Umane, de timp, consumabile, TIC
-
  3. Realizarea și depunerea documentației la ARACIP în vederea evaluarii periodice externe (cel putin o data la 5 ani) pentru nivelele acreditate (PRE, PRIM, GIM)

Obținerea atestatului de funcționare

1 martie 2017
Directorul
Directorul adjunct
Coordonator CEAC
ISJ Vaslui
Umane, de timp, consumabile, TIC
9900 lei/
Bugetul scolii

4. Extinderea parteneriatelor cu agenții economici locali în vederea dobândirii de către elevi a competențelor specifice calificării profesionale Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații
Existența a cel puțin 2 parteneriate la nivelul unității școlare și extinderea rețelei existente
Septembrie –octombrie 2016


Directorul școlii
Partenerii economici
Umane si de timp
-
5. Elaborarea CDL –ului de către școală- agenți economici, pentru competențele specifice, locale
Existența CDL-ului adaptat la nivelul unității școlare
Octombrie 2016
Directorul
 Resp. catedrei disciplinelor tehnice Cadrele didactice care predau disciplinele tehnice de specialitate
Partenerii economici,
ISJ Vaslui
Umane, de timp
-
6. Elaborarea CDS-ului la clasa Pregătitoare, clasele I-VIII și la învățământul preșcolar conform opțiunilor elevilor, părinților și nevoilor comunității, a bazei materiale a școlii, CDS-uri aprobate în anul școlar anterior;

Existența fișelor de avizare, programelor, suporturilor de curs și proiectelor privind activitățile de învățare la CDS-urile aprobate de la  nivelul claselor CP,  I-VIII și a învățământului preșcolar din școală
1 octombrie 2016
Cadrele didactice care au în catedră discipline opționale (CDȘ-uri)
Alte școli sau instituții
Umane, de timp, TIC
-
7. Elaborarea ofertei
și aprobarea CDȘ-urilor/CDL-urilor  la clasa Pregătitoare, clasele I-VIII, IX-XII și la învățământul preșcolar conform opțiunilor elevilor, părinților și nevoilor comunității, a bazei materiale a școlii pentru anul școlar 2017-2018
Existența ofertei de opționale și a listei CDȘ-urilor/CDL-uri de la  nivelul claselor CP,  I-VIII, IX-XII și a învățământului preșcolar din școală lor aprobate
Decembrie 2016
Directorul
Consilierul educativ
Diriginții

Toate cadrele didactice calificate


8. Elaborarea și implementarea unui plan de OSP a elevilor de-a lungul ciclului gimnazial (V-VIII)  și liceal (clasele IX –XII)
Existența unui plan eficient de OSP


Septembrie 2016
Directorul adjunct
Diriginții
Consilierul educativ
CJRAE Vaslui, ISJ Vaslui, alte unități școlare
Umane, de timp
-
9. Consilierea elev-părinte în alegerea carierei și pe perioada formării, inclusiv furnizarea datelor legate de cererea și tendințele înregistrate pe piața forței de muncă, evaluarea opțiunilor elevilor din clasa a VIII-a și atragerea acestora spre școala noastră.
Existența unui procent de 100% de absolvenți ai clasei a VIII-a incluși în învățământul liceal și profesional.
Creșterea nr. de absolvenți de clasa a VIII-a care optează pentru școala noastră cu 20%.
Existența unui procent de 100% de absolvenți ai clasei a X-a care urmează stagiile de pregătire practică sau nivelul 4 de calificare
Iunie 2017
Diriginții, directorul, directorul adjunct, consilierul educativ
Părinții, CJRAE Vaslui
Umane, de timp







-
10. Participarea directorului și directorului adjunct al scolii la seminariile organizate in cadrul Proiectului ,,Corelarea ofertei educationale a invatamantului profesional si tehnic cu cerintele pietei muncii” implementat de CNDIPT
Imbunatatirea ofertei educationale a scolii si adaptarea acesteia la cerintele pietei muncii astfel incat toti elevii sa continuie parcursul educațional și  se integreze pe piata muncii
Decembrie 2016-Ianuarie 2017
Directorul
Directorul adjunct
IJS Vaslui

Umane , de timp



Obiectiv 2: Asigurarea egalității de șanse în formarea inițială.
Ţinta: Reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii prin liceu tehnologic
           Creșterea ponderii populației cu grad ridicat de pregătire/calificare (minim nivelul 4) din mediul rural la 60% în 2016.

Context: Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat Vetrișoaia asigură resursele materiale (toate spațiile școlare sunt moderne, dotate cu utilități minime, laboratoare, echipamente și materiale didactice), financiare și umane, respectarea cadrului juridic privind  realizarea acțiunilor concrete de asigurare a șanselor egale de reușită în formarea inițială. Existența unor programe de formare continuă acreditate pentru directorii si cadrele didactice in vederea reducerii și eradicarii absenteismului si abandonului scolar contribuie la creșterea calității procesului instructiv – educativ și a programelor de consiliere privind sprijinirea elevilor dezavantajați social. Existenta programului de formare pentru cadrele didactice de la clasa pregatitoare. Derularea Programului ,,Bani de liceu”, oferirea de burse, decontarea cheltuielilor privind naveta elevilor, sprijin privind achiziționarea unui calculator încurajează elevii și previn părăsirea timpurie a școlii. De asemenea, existenta unor programe de formare adresate elevilor de liceu din clasele terminale (de ex. finantate de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret) îi  încurajeaza pe absolvenții de liceu pentru continuarea studiilor într-o formă de învățamânt superior sau învățământ postliceal.

1. Identificarea cauzelor  privind părăsirea timpurie a școlii de către elevi și a elevilor cu risc de părăsire timpurie a școlii
Baza de date cu numărul de elevi cu risc de părăsire sau care au părăsit școala timpuriu și motivele privind părăsirea timpurie a școlii
Anual
Directorul, directorul adjunct consilierul educativ, diriginții
 CJRAE, Comisia socială – Primărie, Consiliul reprezentativ al părinților

Umane, de timp, TIC
-
2. Elaborarea Planului de măsuri privind prevenirea părăsirii timpurii a școlii de către elevi
Planul de măsuri elaborat
1 octombrie 2016
Directorul, directorul adjunct consilierul educativ, diriginții
CJRAE, Comisia socială – Primărie, Consiliul reprezentativ al părinților

Umane, de timp, TIC

3. Continuarea programului de activitati pentru elevii si parintii acestora cuprinsi in Proiectul ,,Școala te face OM!”
Programul de activitati
Anul școlar 2016-2017
Responsabilul de proiect, cadrele didactice implicate în proiect
Părinții
Fundația Holt România – Filiala Iași, Consiliul Județean Vaslui
Umane, de timp, TIC



4. Reactualizarea acordului de colaboarare cu CJRAE Vaslui în vederea asigurării serviciilor de consiliere și orientare elevilor
Acordul de colaborare cu CJRAE reactualizat
Octombrie 2016
Directorul
CJRAE Vaslui
Umane și de timp
-
5. Reactualizarea acordului de colaboarare cu cabinetul medical din localitate în vederea asigurării serviciilor medicale pentru elevi și medicul de medicina muncii privind asigurarea serviciilor pentru c.d..
Acordurile de colaborare cu CIM și Medicina Muncii reactualizate
Octombrie 2016
Directorul
Cabinetul Medical Individual
Cabinet Medicina Muncii
Umane, financiare și de timp
-..
6. Identificarea și crearea bazei de date privind acordarea sprijinului financiar pentru elevii din clasele de liceu pentru stimularea participării la cursuri (Programul ,,Bani de liceu” și decontarea integrală a cheltuielilor de navetă)
Baza de date cu elevii beneficiari ai sprijinului financiar ,,Bani de liceu„ și cu elevii navetiști
Octombrie, 2016
Comisia de acordare a sprijinului financiar ,,Bani de liceu” din școală
 Directorul, secretarul și contabilul privind decontul cheltuielilor de navetă
ISJ Vaslui
Bugetul de stat

Umane , de timp, TIC. financiare
90700 lei/
MEN
ISJ Vaslui




6.Oferirea de burse și sprijin elevilor proveniți din familii dezavantajate social, elevilor navetiști, cu risc de abandon sau cu handicap fizic, dar și elevilor cu rezultate deosebite la învățătură
Existența unei baze de date elevii care au nevoie de aceste tipuri de sprijin financiar (burse sociale de tip a),  bursă socială tip b) si burse de merit

Octombrie,
2016
Comisia de acordare a burselor și a altor tipuri de sprijin financiar
C.A. –ul școlii
Consiliul local Vetrișoaia
Umane,de timp, TIC, financiare
10000 lei/
Consiliul local
7. Implicarea elevilor cu risc de părăsire timpurie a școlii în activități de remediere școlară și în diverse activități educative extrașcolare



Diminuarea absentesimului școlar cu 50%
Îmbunătațirea rezultatelor la învățătură a elevilor cu risc de abandon școlar



2016-2017
Diriginții
Toate cadrele didactice
Consilierul educativ

Directorul adjunct
Consiliul elevilor
Umane și de timp
-
8. Identificarea și crearea bazei de date a elevilor cu CES
 Elaborarea și aplicarea Planului de Intervenție Personalizat pentru elevii cu Cerințe Educative Speciale
Baza de date cu elevii cu CES 
PIP-uri realizate și avizate pentru elevii cu CES
1 oct. 2016
Directorul
Directorul adj.
Secretarul
Diriginții
Cadre didactice
CJRAE
Părinții elevilor cu CES


Obiectiv 3: Dezvoltarea resurselor umane din sistemul IPT în vederea asigurării calității în formare

Tintă:Creşterea ratei de participare a cadrelor didactice la cursuri/programe de formare continuă cu un ritm de 15-20% din total pe an școlar
Context: Există cadrul legal și oportunități de participare ( gratuitatea unor cursuri, desfășurarea lor în localitate sau la filiala CCD din Huși,) la programe acreditate de CNFP, la o serie de simpozioane și comunicări științifice, există o bogată ofertă de formare continuă (site-urile Universităților, CCD-ului, etc) și un sistem eficient de informare a cadrelor didactice privind oportunitățile și oferta de FC, care asigură calitatea în formare a cadrelor didactice și în consecință creșterea calității procesului instructiv – educativ. Dar pot apărea probleme legate de participarea activă a cadrelor didactice la stagiile de formare continuă datorită organizării lor în perioade aglomerate de activitate, iar datorită slabei salarizări pot apărea probleme privind susținerea unor cursuri din bugetul personal.
1. Participarea coordonatorului și a membrilor CEAC la cursuri de fomare privind evaluarea și asigurarea calității în educație și privind utilizarea aplicației informatice https://calitate.aracip.eu

4 cadre didactice formate în domeniul evaluării și asigurării calității în educație
Anul şcolar 2016-2017
Membrii CEAC
Directorul
Contabilul
Responsabilul cu formarea profesională
CCD Vaslui  ISJ Vaslui
ARACIP etc
Umane, financiare
4000lei/
MEN, CCD Vaslui , POSDRU, buget personal, bugetul școlii
2. Înscrierea c.d. la gradele didactice și pregătirea în vederea susținerii acestora
Cel puțin 4 cadre didactice înscrise la gradele didactice
2016-2017
Cadrele didactice debutante, cu definitvat și cu gradul didactic I
Directorul
Responsabilul cu formarea și dezvoltarea profesională
ISJ Vaslui
Centrele de perfecționare
Umane și de timp, financiare
3000 lei
Buget personal
3.  Participarea cadrelor didactice la cursuri, programe de formare/perfecționare continuă acreditate în specialitate, didactica disciplinei, în domeniul consilierii și orientării, managementul clasei de elevi, managementul proiectelor educaționale, utilizarea TIC, competențe în lucrul cu elevii cu CES

Cel puțin 15 c.d. participante la cursuri/programe de formare/perfecționare continuă
Anul scolar 2016-2017
Directorul
Directorul adjunct
Contabilul
Cadrele didactice
Responsabilul cu formarea și dezvoltarea profesională

CCD Vaslui
Instituții cu rol în formarea cadrelor didactice
Resurse umane, de timp, financiare

6000 lei
Bugetul școlii
POSDRU
Buget propriu



4. Participarea directorului, directorului adjunct și a altor cadre didactice la cursuri de formare în domeniul managementului educațional
Cel puțin 2 cadre didactice/directori  formați în domeniul managementului educațional


2016-2017
Directorul
Directorul adjunct
Contabilul
CCD Vaslui/alte instituții cu rol în formarea privind managementul educațional

Resurse umane si de timp
Resurse financiare


3500 LEI
Bugetul școlii
Buget. MENCS. ISJ Vaslui




5. Participarea și susținerea de activități demonstrative în cadrul comisiilor metodice, cercurilor pedagogice sau a unor inspecții speciale
Susținerea a cel puțin unei activități metodice/lună în cadrul fiecărei comisii metodice din școală;
Participarea tuturor c.d. la cercurile pedagogice din zona Huși;
Susținerea de lecții demonstrative în cadrul inspecțiilor speciale pentru acordarea gradelor didactice/participare la examenul de titularizare
Lunar
Conform calendarului cercurilor pedagogice
Conform progamării Compartimentului Perfecționare ISJ Vaslui
Responsabilii de comisii metodice

Membrii comisiilor metodice
Director
Director adjunct
Responsabili de cerc.
Cadre didactice înscrise la grade didactice/titularizare

Resurse umane și de timp
-
6.Participarea c.d. cu lucrări, articole la diverse simpozioane și sesiuni de comunicări științifice în domeniul educațional, publicarea de cărți în specialitate, didactica disciplinei sau management educațional

Adeverinte de participare, articole, lucări, cărți elaborate/publicate
2016-2017
Director
Cadrele didactice
Responsabilii comisiilor metodice
Instituțiile organizatoare ale simpozioanelor, comunicărilor științifice
Resurse umane și de timp
-
7. Diseminarea experienței acumulate în procesul de formare continuă prin participarea cadrelor didactice  la simpozioane, sesiuni de referate, schimburi de experiență

Numărul de activități de diseminare a experienței acumulate și concluziile privind desfășurarea acestor activități
Anual, conform calendarelor de acțiuni
Directorul, consilierul educativ, responsabilul cu formarea profesională, cadrele didactice participante la cursuri
CCD, ISJ Vaslui, EBC, UNICEF, Universități, alte unități școlare
Resurse umane
-









Obiectiv 4: Dezvoltarea infrastructurii unităților școlare IPT în vederea asigurării calității în formare.

Ţintă: Dezvoltarea infrastructurii școlare prin: amenajarea şi dotarea  unei baze sportive, continuarea dotării atelierului şcolii, reabilitarea unui corp de școală, extinderea spaţiului şcolar.
Context: În vederea evaluării periodice externe pentru obținerii atestatului de funcționare și a evalării pentru obținerea acreditării (nivelul liceal ), există necesitatea extinderii, reabilitării și amenajării spațiului școlar, spațiu care să asigure funcționarea într-un singur schimb, pentru amenajarea tuturor cabinetelor și laboratoarelor, ateliere-școală, sală de sport, teren de sport, etc. conform standardelor de acreditare și evaluare periodică a unităților de învățământ.
.
1. Amenajarea și dotarea unui teren de sport și a unei săli de sport



1 teren de sport și o sală de sport amenajată și dotată corespunzător
Anul scolar
2016-2017
Directorul
Contabilul
Consiliul local Vetrișoaia
Prof. educație fizică
Resurse financiare, umane şi de timp
20000 lei

Bugetul local

2. Reabilitarea corpului vechi de școală din Satu Nou

Corpul de școală reabilitat
Anul scolar
2016-2017
Directorul
Contabilul
Consiliul local Vetrișoaia
C.A-ul școlii
Resurse financiare, umane şi de timp
Bugetul local

3. Continuarea dotarii atelierului existent al școlii conform evoluției tehnologice, urmărind formarea de competențe cerute pe piața muncii, conform standardelor de pregătire profesională
 1 atelier dotat cu materiale și utilaje conform evoluției tehnologice
Anul scolar
2016-2017
Directorul
Maistru instructor
Prof. de specialitate
Agenți economici, Consiliul local Vetrișoaia
C.A.–ul școlii


Resurse financiare
2000 lei/
Agenții economici,
Primăria Vetrișoaia,
Comitetele de părinți
Bugetul școlii

4. Amenajarea și dotarea minimală a cabinetului de consiliere și orientare
1 cabinet de C/O dotat si amenajat
Oct-nov 2016
Directorul
Contabilul
Consiliul local Vetrișoaia
C.A-ul școlii
CJRAE Vaslui
Resurse financiare
2000lei
5.  Amenajarea și dotarea minimală a unui cabinet medical
1 cabinet medical amenajat
Oct-nov  2016
Directorul
Contabilul
Consiliul local Vetrișoaia
C.A-ul școlii
Cabinetul Medical Individual din Vetrișoaia
Resurse financiare
2000 lei
6. Îmbogățirea fondului de carte și dotarea cu alte materiale, echipamente, mobilier
1 CDI reamenajat și dotat cu: planșe, rafturi, 50 volume, 1 canapea/4 fotolii
Decembrie 2016
Directorul
Responsabilul CDI
Directorul
C.d.
Personalul administrativ
Resurse umane și de timp

-





Procesul de consultare pentru elaborarea PAS

Pentru mediul extern- septembrie 2016
              Chestionare, interviuri, întalniri atelier şi discuţii: elevi, părinţi AJOFM, CJAP, parteneri economici, parteneri sociali şi educaţionali, cadre didactice ale şcolii , diriginţii claselor a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a.
               Materialele de informare folosite : Planul Naţional de Acţiune pentru Ocuparea Forţei de Muncă, PRAI-NE, PLAI  VASLUI 2011-2013 aprobat în C.A. al ISJ Vaslui, pagina de Internet a Statisticilor Naţionale,
Pentru mediul intern- septembrie 2016
               Statistici anuale ale şcolii, statistici rezultate Evaluare Națională, fişe de formare continuă cadre didactice, fişe de evaluare, teste de evaluare iniţială, chestionare pentru stabilirea tipurilor de inteligenţă şi stilurilor de învăţare, fişe de observaţie asupra elevilor cu dificultăţi de învăţare şi fişe de progres  ale elevilor, dosarele comisiilor metodice, portofoliile profesorilor şi ale elevilor, rapoarte ale responsabililor comisiilor metodice, raportul activităților educative pentru anul școlar 2015-2016, rapoarte de monitorizare prezentate în Consiliul de Administraţie, chestionare elevi-părinţi-cadre didactice, fişe de asistenţe ale directorului şi responsabililor comisiilor metodice, programul Consiliului de Administraţie şi al directorului de monitorizare a activităţii din şcoală, sondaje părinţi-elevi, programul de formare continuă şi dezvoltare profesională a personalului şcolii, rezultatele la olimpiade şi concursuri şcolare, rapoartele întocmite în urma inspecţiilor ISJ Vaslui.

Monitorizare şi evaluare la nivel de echipă

Acţiuni monitorizate
Persoana responsabilă
Persoane implicate
Termen
Înregistrarea rezultatelor
Acţiunile pentru Obiectiv  1
Bordeianu Neculai –director
Roman Vergil- inginer/resp. CEAC

Butuc Carmen –director adjunct
Stangă Corneliu și Stoichici Florin - agenti economici,
Comisia pentru curriculum,
Cadre didactice care predau discipline de specialitate
Comisia de consiliere şi orientare, membrii CEAC
2 săptămani după desfăşurarea acţiunii
Procese verbale ale întalnirilor echipelor de program, feed-back din partea elevilor şi a partenerilor, raport de autoevaluare,  înregistrări privind aprecierile primite
Acţiunile pentru Obiectiv  2
Bordeianu Neculai -director
Butuc Carmen –director adjunct
Cotea Daniela –consilier educativ


Diriginții,
Responsabilul cu formarea și dezvoltarea profesională,
Membrii CEAC,
Comisia pentru acordarea burselor și a altof forme de sprijin material, Comisia ,,Bani de liceu”,
Centrul de resurse Huşi
2 săptămani după desfăşurarea acţiunii
Procese verbale ale întalnirilor echipelor de program, feed-back din parte elevilor şi partenerilor, raport de autoevaluare, înregistrări privind aprecierile primite
Acţiunile pentru Obiectiv 3
Directorul,
Membru echipă elaborare PAS

Responsabilul cu formarea și dezvoltarea profesională,
Responsabilii comisiilor metodice, membrii CEAC


2 săptămani după desfăşurarea acţiunii
Procese verbale ale întalnirilor echipelor de program, feed-back din partea elevilor şi partenerilor, raport de autoevaluare, înregistrările privind aprecierile primite
Acţiunile pentru Obiectiv 4
Directorul
Reprezentanți ai Primăriei Vetrișoaia, ISJ Vaslui, MECTS, agenți economici
2 săptămani după desfăşurarea acţiunii
Procese verbale ale întalnirilor echipelor de program, feed-back din partea elevilor şi partenerilor, raport de autoevaluare, procese verbale ale ,,Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii, date şi analize ale performanţei, înregistrări privind aprecierile primite

Monitorizarea realizată de către management

Acţiuni monitorizate
Persoana care monitorizează/ evaluează
Persoane implicate
Termen
Înregistrarea rezultatelor
Acţiunile pentru Obiectiv  1
Bordeianu Neculai
Butuc Carmen
Consiliul de administraţie
Consiliul profesoral,
Responsabilii comisiilor metodice,
Consiliul reprezentativ al părinţilor,
Partenerul economic, inspectori IPT,

Anual,
luna 12
Procese verbale ale Consiliului de administraţie, ale Consiliului profesoral şi ale Consiliului reprezentativ al părinţilor, documente privind strategia de marketing
Acţiunile pentru Obiectiv 2
Bordeianu Neculai
Butuc Carmen
Responsabilii comisiilor metodice
Președintele Consiliului Școlar al Elevilor,
preşedintele Consiliului reprezentativ al elevilor
Semestrial 2016-2017
Procese verbale ale Consiliului de administraţie, ale Consiliului reprezentativ ale părinţilor, feed-back din partea elevilor şi partenerilor, documentele comisiei de ,,Prevenire a absenteismului şi abandonului şcolar”,
Înregistrări privind inserţia absolvenţilor, frecvenţa elevilor, abandonul şcolar, rata de retenţie, rata de succes, procese verbale ale activităţilor de consiliere, ale Consiliului de administraţie
Acţiunile pentru Obiectiv 3
Bordeianu Neculai
Butuc Carmen

Responsabilii comisiilor metodice,
Responsabilul cu formarea și dezvoltarea profesională,
Annual, luna octombrie, februarie, iunie
Dosarul cu formarea și dezvoltarea profesională, baza de date,
Fişe de asistenţă ale directorilor, membrilor CEAC
Acţinile pentru Obiectiv  4
Bordeianu Neculai

Consiliul de administraţie,
Comisia de inventariere
Anual, luna 09 pană în 2016
Raport de activitate
Deviz de lucrări
Inventarul școlii





























































Anexa PAS 1. Structura prezentării PAS

Partea I – Context..........................................................................................................pag. 1
1.      Misiunea/ scopul școlii ........................................................................................pag. 1
2.      Profilul actual al școlii ........................................................................................ pag. 1-2
3.      Analiza rezultatelor din anul școlar 2015-2016 .................................................. pag. 2-4
4.      Proiecte/programe derulate și implementate de școală......................................... pag. 3-4
5.      Parteneriate interne și externe.............................................................................. pag. 4
6.      Formarea și dezvoltarea c.d. și a întreg personalului școlii...................................pag. 5
7.      Alte activități/acțiuni realizate pe parcursul  anului școlar 2015-2016 ................pag. 7-11
8.      Priorități naționale ............................................................................................... pag. 12
9.      Obiective și priorități regionale și locale...............................................................pag. 12-13

Partea a II-a –Analiza nevoilor.....................................................................................pag. 13
1.      Analiza mediului extern   ..................................................................................pag. 10
1.1    Aspecte demografice ale județului Vaslui................................................... pag. 13-16
1.2    Profilul economic......................................................................................... pag. 16-22
1.3    Piața muncii ..................................................................................................pag. 22-28

2.      Analiza nevoilor  – Mediul intern. Autoevaluarea ......................................... pag. 28
           2.1. Predare –învăţare ............................................................................................pag. 28-29
2.2.            Materiale şi resurse didactice ....................................................................pag. 29-30
2.3.            Rezultatele elevilor ...................................................................................pag. 30-32    
     2.4. Consiliere şi orientare şcolară/în carieră ........................................................pag. 32
     2.5  Calificări și curriculum ...................................................................................pag. 32-33
     2.6 Resurse fizice și umane ...................................................................................pag. 33-34
     2.7. Parteneriate și colaborări................................................................................ pag. 34
3. Analiza SWOT: Puncte tari, puncte slabe, oportunităţi, ameninţări.................. pag. 34-36
  4. Rezumat al aspectelor principale care necesită a fi dezvoltate .............................pag. 36-37

Partea a III-a – Planul operațional pentru anul școlar 2016-2017 .............................pag. 38-49
Partea a IV-a – Consultare, monitorizare și evaluare  ................................................pag. 50-53


Machetele anexelor pentru fundamentarea PAS........................................................pag.54
A10.1.Date demografice..................................................................................................pag. 54
A10.3.Cauze pierderi.......................................................................................................pag.55
A10.4.Rata abandonului..................................................................................................pag.56-57
A10.5.Rata de promovare................................................................................................pag.57-58
A10.6.Rata de succes.......................................................................................................pag.59-61
A10.7.Numar elevi cd ....................................................................................................pag.62
A10.8.Date insertie..........................................................................................................pag.63

Anexe: Anexa 1 – Structura PAS  ..................................................................................pag. 64
             Anexa 2 – Glosar de termeni specifici  .............................................................pag. 65
Echipa de elaborare PAS................................................................................................pag. 66







Anexa PAS 2.
Glosar de termeni specifici

PRAI
Planul Regional de Acţiune pentru Învăţământ
PLAI
Planul Local  de Acţiune pentru Învăţământ
PAS
Planul de Acţiune al Şcolii
AJOFM
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă
ANOFM
Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă 
CJ
Consiliul Judeţean
CAEN
Nomenclatorul Activităţilor Economice  Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala
CNP
Comisia Naţională de Prognoză
CR
Consoţiu Regional
CLD
Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social
COR
Codul Ocupaţiilor din România
CDR
Consiliul de Dezvoltare Regională
FPC
Formare Profesională Continuă (formarea adulţilor)
DJS
Direcţia Judeţeană de Statistică
SEOFM
Strategia Europeană de Ocupare a Forţei de Munca
FSE
Fondul Social European
UE
Uniunea Europeană
PIB
Produsul Intern Brut
VAB
Valoarea Adăugată Brută
ÎU
Învăţământ Universitar
IDRU
Index Dezvoltarea Resurselor Umane
DRU
Dezvoltarea Resurselor Umane
INS
Institutul Naţional de Statistică ( România)
IPT
Învăţământ Profesional şi Tehnic
ISCED
Clasificarea Internaţională Standard a Educaţiei (UNESCO) International Standard Classification of Education
ISCO
Intenational Standard Classification of Occupations
ISJ
Inspectoratul Şcolar Judeţean
OIM
Organizaţia Internaţională a Muncii (asta este ILO International Labour Office)
IFPI
Învăţământ şi Formare Profesională Iniţială
CLDPS
Comitete Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social in formarea profesională
PDL
Planul de Dezvoltare Locală
ACL
Analiza Cadrului Logic
APM
Analiza Pieţei Muncii
MECI
Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării
MMFPS
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
PNAO
Planul Naţional de Acţiune pentru Ocuparea Forţei de Muncă
PND
Planul Naţional de Dezvoltare
ONG
Organizaţii Non-guvernamentale
NUTS
Nomenclatorul Unităţilor Teritoriale pentru Statistică
PCM
Management-ul Ciclului Proiectului (PCM Project Cycle Management)
UIP
Unitatea de Implementare a Proiectului
PDR
Planul de Dezvoltare Regională
RO
România
POS
Programul Operaţional Sectorial
SAM
Scoala de Arte şi Meserii
SWOT
Puncte Tari, Puncte slabe, Oportunităţi, Riscuri (Strengths, Weaknesses, Oportunities, Threaths)
TVET
Învăţământ Profesional şi Tehnic (Technical Vocational Education and Training)
VET
Învăţământ şi Formare Profesională (Vocational Education and Training)
WB
Banca Mondială (Word Bank)
UNESCO
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură
SPP
Standare de Pregatire Profesională








ECHIPA DE ELABORARE PAS:

1.    PROF. BUTUC CARMEN – director
2.    PROF. BORDEIANU NECULAI – director adjunct
3.    PROF. DOBREA FIRICEL – profesor, membru C.A.
4.    PROF. ROMAN VERGIL – inginer/profesor de specializarea mecanica, coordonator C.E.A.C.



[1]Datele au fost preluate din publicațiile: ”Statistică teritorială” elaborată de Institutul Național de Statistică și ”Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizont de timp 2013-2020”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

           NR.1829/14.10.2019 Planul de Acţiune al Şcolii LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA , JUDEŢUL VASLUI                               2013-2020 Planul operaţional pentru anul şcolar 20 19-2020 REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019 APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019 Partea I – Context 1.     Misiunea/Viziunea şcolii Misiunea școlii Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat   Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru r

Planul de actiune al Liceului Tehnologic ,,Petru Rares" Vetrisoaia

           NR.1829/14.10.2019 Planul de Acţiune al Şcolii LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RARES”, SAT VETRIŞOAIA , JUDEŢUL VASLUI                               2013-2020 Planul operaţional pentru anul şcolar 20 19-2020 REVIZUIT IN SEDINTA C.A. DIN DATA DE: 10.10.2019 APROBAT IN SEDINTA C.P. DIN DATA DE 28.10.2019 Partea I – Context 1.     Misiunea/Viziunea şcolii Misiunea școlii Liceul Tehnologic ,,Petru Rares”, sat   Vetrişoaia are menirea de a oferi şanse egale pentru educaţie, instruire, dezvoltare personală şi profesională tuturor elevilor, asigurând calitatea demersului didactic astfel încât absolvenţii şcolii noastre să fie responsabili și capabili de a decide asupra propriei cariere, să aibă competențe de învăţare pe tot parcursul vieţii, competențe pentru reușită și
  LICEUL TEHNOLOGIC ,,PETRU RAREȘ” VETRIȘOAIA             E-mail: licteh.vetrisoaiavs@yahoo.com TEL / FAX: 0235432038 e- mail :   isjvaslui@   isj.vs.edu.ro 31 octombrie 2021 COMUNICAT Privind situația vaccinărilor împotriva COVID – 19 la nivelul Liceului Tehnologic ,,Petru Rareș ”  Vetrișoaia La data de 31 octombrie 2021, situația personalului care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia este următoarea:   Total persoane care activează în  Liceul Tehnologic ,,Petru Rareș” Vetrișoaia  - 28; Total persoane vaccinate - 22; Ponderea personalului vaccinat raportat la numărul total de persoane:78%